16 Eylül 2011, 19:17 | #1 | |
Çevrimdışı ~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Ekmeğin Kıtırı ve Bebek Biberonuna Dikkat. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer 2002 yılında akrilamid adı verilen kanserojenik riski yüksek bir kimyasal bileşiğin varlığının ortaya çıktığını belirtti. Türkiye’de açıkta denetimsiz satılan sütlerin bakteri yuvası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özer “Avrupa Birliği ülkelerinde sanayiden geçen süt miktarı üretimin yüzde 97’sine karşılık gelirken bu değer ülkemizde yalnızca yüzde 27 dolayındadır. Geri kalan süt ya küçük işletmeler tarafından kullanılmak ya da sokak sütü olarak satılmakta veya çiftlik ölçeğinde değerlendirilmektedir” dedi. Bu durumun haksız rekabetin yanı sıra halk sağlığı açısından sorunlara yolaçtığını belirten Prof. Dr. Özer Türkiye'de üretilen çiğ sütün önemli bir miktarının ilgili gıda kodeksi ya da standartlara aykırı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özer “Dışkı kökenli bulaşmanın bir indikatörü olan bakterilerin sayısı standart limitlerin bin ve 10 bin katı daha fazla çıkmaktadır. UHT sütlerin aksine yoğurt ve peynir gibi ürünlere raf ömrünü uzatmak amacıyla koruyucu madde katımı kontrolsüz işletmelerce yaygın bir uygulamadır. Yasal olarak kullanımı yasaklanmasına karşın nitrat kloramfenikol antibiyotik ve antimikrobiyel maddelerin kullanımı bilinen bir gerçektir” diye konuştu. Biberonda tehlike! Plastik biberonlarının yapısında ‘Bisfenil A’ adı verilen bir bileşiğin zararlı etkilerinin net olarak ortaya konulduğunu söyleyen Prof. Dr. Özer şöyle konuştu: “Bu nedenle bebek biberonlarının seçiminde sertifikalı ve CE belgeli ürünlerin tercih edilmesi önem taşımaktadır. Damacana su şişelerinde de benzer sorunun olduğu yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Ancak 2'nci Gıda Güvenliği Kongresi sırasında sunulan bilimsel bulgular doğrultusunda bir bebeğin zararlı dozda ‘Bisfenil A’ alması için damacana sulardan günde litrelerce içmesi gerektiği ileri sürülmüştür. Burada temel sorun bilimsel konularda yeterli derinlikte bilgi sahibi olmayan ancak adlarının önünde akademik unvanlar bulunan kişilerin yarattığı bilgi kirliliğidir. Örneğin bir tıp doktoru pastörize süt yerine çiğ süt içilmeli derken bu sözün ne anlam taşıdığını iki kere düşünmelidir. Benzer şekilde pastörize sütten yoğurt yapıldığında besin değerinin azaldığını belirten ve bu nedenle çiğ sütten yapılan yoğurtların yenmesini tavsiye eden ya da sokak sütlerini doğal ve hatta organik olarak niteleyen kişilerin basında boy göstermesi sorunları içinden çıkılmaz hale getirmektedir.” Prof. Dr. Özer 2002 yılında gıdaların işlenmesi sırasında oluşan ve ‘Akrilamid’ adı verilen kanserojenik riski yüksek bir kimyasal bileşiğin tespit edildiğini belirterek “Kimyasal bileşiğin varlığı önemli ve acil önlem alınması gereken bir sorun olarak değerlendirilmektedir. Yüksek ısıl işlem sonunda et süt ve unlu ürünlerde oluşan akrilamid bileşiklerinin olumsuz etkilerini azaltabilmek için çalışmalar yoğun olarak yürütülmektedir. Bu noktada alınması gereken birincil önlemler arasında kararmaya yüz tutan gıdaların ekmeğin kıtır kısmı mangalda çok pişmiş et uzun süreli yüksek ısıl işlem uygulanmış süt tozu ve bebek mamalarının tüketiminden kaçınılması gerekmektedir” dedi. sağlıkbilgisi
__________________ Tanrı'nın Şımarık Çocuğu.. Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi.. | |
|
Etiketler |
bebek, biberonuna, dikkat, ekmeğin, kıtırı, ve |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Tüp Bebek Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz? | Tanem | Aile Evlilik ve Çocuklar | 0 | 16 Aralık 2022 00:08 |
Bebek Mobilyası Seçerken Dikkat -Bebek odasının doğumdan önce hazırlanmaya başlanması | Sevda | Aile Evlilik ve Çocuklar | 0 | 13 Aralık 2012 17:34 |
Dikkat evde bebek var! | N999 | Çocuk Sağlığı | 0 | 19 Şubat 2012 16:42 |