IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Kasım 2009, 13:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Diyebetin habercisi gizli şekere dikkat




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksun Ayvaz, tip-2 diyabetin ''gizli şeker'' olarak adlandırılan erken evresinde kan şekeri kontrolünün önemine işaret ett.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksun Ayvaz, tip-2 diyabetin ''gizli şeker'' olarak adlandırılan erken evresinde kan şekeri kontrolünün önemine işaret ederek, ''Bu evrede yakalanan kişilere de tıpkı aşikar şeker hastalığında olduğu gibi diyet ve yaşam tarzı değişikliği önerilmeli, gerekiyorsa ilaç tedavisine başlanmalıdır'' dedi.
Ayvaz, Dünya Diyabet Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp dilinde ''Diabetes Mellitus'' olarak adlandırılan şeker hastalığının tüm dünyada giderek halk sağlığını daha fazla tehdit eder duruma geldiğini söyledi.
2000 yılında dünyadaki diyabetli sayısı 150 milyon civarındayken bu sayının 2025 yılında 300 milyon olmasının öngörüldüğünü anlatan Ayvaz, hızla ilerleyen bu hastalığın tedavisi için bir çok çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
Ayvaz, şunları kaydetti:
''Ancak, ne yazık ki bugün için gerek diyabetlilerin yüzde 5-10'unu oluşturan tip-1 (genç tipi) ve gerekse geri kalan yüzde 90-95'ini oluşturan tip-2 (erişkin tip) diyabetin tamamen tedavi edilip ortadan kaldırılması mümkün değildir. Ancak her iki tipin tedavisiyle ilgili yenilikler ve kolaylıklar geliştirilmektedir. Son olarak tip-2 diyabette kullanılmak üzere yeni tedavi ajanları geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür. Tip-1 için sürekli kan şekeri ölçüm cihazı, insülin pompası ve bunların bir araya getirilmesiyle ilgili çalışmalar sürmektedir.''
Bu gelişmelere rağmen, yanlış yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları, özellikle de obezitenin artmasına bağlı olarak, diyabet hastalığının görülme sıklığının tüm dünyada hızla yükseldiğine dikkati çeken Ayvaz, ''Bu durum, konuyla uğraşan otoritelerin diyabet henüz ortaya çıkmadan, erken evrede tanınıp önlem alınması gerekliliği üzerine yoğunlaşmalarına neden oldu. Bu nedenle Dünya Diyabet Federasyonu (IDF) 2009-2013'ü yılları arasındaki 5 yılı diyabet eğitimine ve önlenmesine ayırdı'' diye konuştu.
Ailesinde tip-2 diyabetli bulunan kişilerin, özellikle de kilo fazlası, yüksek tansiyon ve kan yağları yüksek olanların 30 yaşından sonra diyabet açısından daha yakın takip edilmesi gereğini ifade eden Ayvaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bakılan açlık kan şekerinin bugün için kabul edilen üst sınır olan 100 mg/dL civarlarında çıkması halinde, konunun ciddiye alınarak şeker yükleme testi ile tanıya gidilmesi, erken önlem alınmasına imkan sağlar. Tip-2 diyabetin erken evresi 'gizli şeker' (prediyabet) olarak adlandırılır. Bu evrede ya sadece açlık kan şekeri ya da yemek sonrası 2. saatte bakılan tokluk kan şekeri veya her ikisi de normalin üzerindedir. Bu evrede yakalanan kişilere de tıpkı aşikar şeker hastalığında olduğu gibi diyet ve yaşam tarzı değişikliği önerilmeli, gerekiyorsa ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu şekilde hastalığın aşikar şeker hastalığına ilerlemesi yavaşlatılıp durdurulabilir, hatta normale geri döndürülebilir.''
Ayvaz, yakınlarında tip-1 diyabet bulunanların da hastalığın başlangıç döneminde pankreastaki beta hücrelerinin yıkımını gösteren Glutamik Asid Dekarboksilaza (GAD) antikoruna bakılıp erken dönemde müdahale şansının yakalanabileceğini anlattı.
Bu kadar hızla yayılan bu hastalık için kişisel takip ve tedavinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Ayvaz, ''Eğitim ve yaşam tarzında değişikliklerle bu yayılmanın yavaşlatılması mümkündür, ancak bunun bir devlet politikası haline getirilmesi gerekir. Bu alanda ülkemizde birçok adım atılmış olması sevindirici'' şeklinde konuştu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
dikkat, diyebetin, gizli, habercisi, sekere, Şekere


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nedensiz yaşadığınız yorgunluğa dikkat: Troid habercisi olabilir aSk Sağlık Haberleri 2 11 Şubat 2022 23:39
Dikkat! Anemi, kanser habercisi olabilir AngeL Sağlık Köşesi 0 06 Şubat 2016 00:52
Dikkat Gizli Kamera BaRoN Dini Resimler 0 14 Aralık 2008 21:08