18 Eylül 2008, 12:36 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Sıcak tutan yiyecekler. Sıcak Tutan Yiyecekler kadar azalırsa bedende oksidonyonlar o kadar hızlanır. Bunun neticesi olarak ısı oluşumu o kadar artar.Yalnız soğukta karaciğerde oksidonyonlar artar ve sıcaklık birkaç derece yükselir.Soğuk havalarda sıcak şeyler içmek ve iyi giyinmek suretiyle fiziksel olarak ısı kaybını önleyebiliriz. Doğan Sağlık Grubu Diyetisyeni Emine Sezen; “Yağlar en fazla enerji veren besin öğesidir. Eşit miktarlardaki karbonhidrat ve proteinlerin iki katından fazla enerji verir. Böylece vücut en ekonomik şekilde enerji gereksinimini yağlardan karşılayabilir. Devamlı yağ tabakası ise vücut ısısının kaybını önler.Karbonhidrat ise karaciğerde glikojen olarak depolanır.İhtiyaç duyulduğu anda glikoz formuna dönecek enerji ihtiyacımız karşılanır.Tüm bu bilgiler ışığında kişi duyarlı beslenmeli,tüm besin gruplarından almalı,enerji versin diye tek tip beslenme yapmamalıdır.” dedi. Bu bölümden soğuk iklimlerde fazla yağ alınması fizyolojik bir ihtiyaca cevaptır. Bunun yanı sıra karbonhidratlarda enerji veren kaynaklardandır. Bütün bu nedenle kişiler ihtiyacı olan kaloriyi yalnız yağ veya yalnız karbonhidrat tüketerek değil dengeli bir şekilde yani; Günlük kalori ihtiyacının % 50-60 karbonhidrat % 15-20 prot % 25-30 yağdan gelecek şekilde beslenmesi en doğru yoldur. Bunları temin ederken de tüm besin gruplarını gün içinde mutlaka tüketmek gerekmektedir. Bunlar; Süt veya yoğurt Et grubu ( et, yumurta, peynir) Ekmek grubu ( çorba, makarna, pilav, kuru baklagiller)Sebze grubu. Meyve grubu. Yağ grubu. Şeker grubu olarak 7 grubun hepsinden almak gereklidir. Eğer kişi dengesiz beslenirse vücut direnci düşecek ve enfeksiyonlara yakalanma riski artacaktır. Enfeksiyonlar vücut doku ve sıvılardaki C vitamini miktarını azaltmaktadır. Yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, C vitamini açısından zengindir. Yine maydanoz C vitamini a.ısından çok zengin olmakla birlikte çok az tüketildiği için günlük diyete fazla bir katkısı olmaz. Bunun yanında doğru yöntemle pişirilmiş patates, her mevsim, her yerde bulunduğu ve fazla miktarda kullanıldığı için C vitamini ihtiyacınızı meyve suyu yerine meyvenin kendisini posası ile birlikte almak daha yararlıdır. ÖRNEK MENÜ Sabah Ihlamur Peynir Pekmez+zeytinyağı+domates+salatalık Ekmek Ara öğün Ilık süt Öğle Et yemeği Yoğurt Ekmek İkindi Bir porsiyon hamur tatlısı Yoğurt Ekmek Akşam Çorba Sebze yemeği Ekmek Yatmadan önce Süt Meyve | |
|
Etiketler |
sıcak, tutan, yiyecekler |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Sahurda tok tutan yiyecekler | Tufan | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 18 Haziran 2015 20:30 |
İngilizce Yiyecekler, Food (Yiyecekler) | Violent | İngilizce | 0 | 22 Şubat 2014 16:14 |
Tok Tutan Yiyecekler Neler? | Liaaa | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 25 Ekim 2012 00:29 |
Cildinizi genç tutan yiyecekler | Sükût | Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri | 0 | 19 Temmuz 2008 11:19 |