09 Mayıs 2024, 20:26 | #1 | |
Çevrimdışı ~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Türkiye’deki Sebze Çeşitleri Listesi ve Faydalı Özellikleri Türkiye’deki Sebze Çeşitleri Listesi ve Faydalı Özellikleri Bakla Akdeniz ve Ege mutfağının en sevilen sebzelerinden biri olan bakla, bahar ayı geldiğinde reyonlarda kendini gösterir. Folik asit bakımından zengin içeriği olan bakla ile salata ve çorbalar hazırlanır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi özelliği ile bahar döneminde ayıklanıp buzluk için saklanabilir. Protein bakımından zengin olan bakla, et tüketmeyenler için iyi bir seçenektir. Et değişimi yaparak bakla tüketilebilir. İdrar yollarının temizlenmesine, bağırsakların rahatlamasına, cildin yenilenmesine ve daha dinç hissetmeye yardımcıdır. Bamya Lifli bir sebze olan bamya, diyet programlarında bolca yer almaktadır. Zayıflamaya yardım eden bu sebze sayesinde hem doyarak hem de kilo vererek diyet yapılabilir. Yemeklerde pek çok şekilde kullanılan bamyanın sindirim sistemini koruma özelliği de mevcuttur. K vitamini açısından dolgun olan bamya sayesinde iskelet sistemi korunur. Kemiklerin güçlenmesi, korunması ve hasara karşı dirençli olması için bamya tüketilebilir. Antioksidan bir sebze olduğundan; cilt ve saç sağlığı da korunur. Börülce Ege mutfağının en sevilen sebzelerinden biri olan börülce, diyet liflerine sahiptir. Kan şekerini dengeleme ve bağırsakları rahatlatma etkisi vardır. Görme yetisinin güçlenmesi, cinsel sağlığın desteklenmesi börülce sayesinde gerçekleşir. A, B, C ve K vitaminlerini içeren börülce folik asit bakımından da çok zengindir. Gebelik öncesinde tüketimi, sağlıklı bir gebeliğin zeminini hazırlar. Ayrıca saç ve cilt sağlığının korunması için de tüketilmektedir. Bezelye A, B, E ve K vitaminlerini barındıran bezelye sayesinde bağışıklık sistemi her mevsim korunabilir. Yaz ve kış döneminde tüketilmesi yaygın olan bezelye sayesinde en lezzetli yemekler hazırlanarak öğünler renklendirilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu karoten, nişasta, antioksidan mineraller ve vitaminler bezelyeden alınmakta. Salata, yemek, çorba ve pilavlarda kullanılması yaygındır. Kan değeri düşük olanlara demir ve vitamin desteği olmaktadır. Brokoli Yapısındaki antioksidan maddeler ve C vitamini sayesinde hastalıklardan uzak durmaya yardım eden brokoli, sonbahar ve kış döneminin en lezzetli sebzeleri arasında yerini alır. İdrar yolu hastalıklarını kısa sürede iyileştiren, görme yetisini güçlendiren özelliği ile tanınır. Brokolinin besin değerinin düşmemesi için buharda haşlama yöntemi ile tüketilmesi önerilir. Şayet suda haşlama yapılacaksa suyun da değerlendirilmesi gerekir. Her yaş için bağışıklık sistemini koruma özelliği ile öne çıkar. Enginar Enginar, düşük kalorili bol besleyici bir sebzedir. Antioksidan maddeler bakımından dolgun olan bu sebzede A, B, C, D, E ve K vitamini bulunur. Enginar tüketimi sayesinde kanser türlerine karşı vücut korumaya alınır. Sindirim sistemini korumak ve böbreklerin temizlenmesini kolaylaştırmak için enginar çeşitli şekillerde tüketilebilir. Mide problemleri için de enginarın tüketilmesi yaygındır. Enginarı taze ya da konserve şeklinde alıp her mevsim tüketebilirsiniz. Frenk Maydanozu Emzirme döneminde kadınların bolca kullanıldığı Frenk maydanozu, çok faydalı bir sebzedir. Bu maydanoz lapa haline geldiğinde göğüs uçlarında oluşan yaralar kısa sürede iyileşmektedir. Kış günlerinin iyileştirici sebzesidir. Soğuk algınlığı yaşayan kişilerin Frenk maydanozunu taze tüketip ya da çay halinde hazırlaması önerilir. Solunum yollarının rahatlaması için kullanılan etkili bir sebzedir. Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Ispanak Demir eksikliğini gidermek için tüketilmesi önerilen ıspanak, yapraklarındaki vitaminler sayesinde kansızlık durumunda tüketilir. Çorba, salata, yemek ve börek gibi lezzetli tariflere konuk olarak sofraları lezzetlendirir. Ispanakta bolca antioksidan madde vardır. Vücudun ihtiyaç duyduğu fosfor ve iyot gibi mineraller, iyi yıkanmış ıspanaktan alınmaktadır. Bir kış sebzesi olan ıspanağı temizleyip dondurucu için hazırlayabilirsiniz. Soğuk algınlığında sebze çorbası içinde tüketilmesi hastalığın iyileşmesine yardım etmektedir. Kabak Birçok türü olan kabak, ülkemizde en çok yeşil kabakla bilinir. Düşük kalorili ve besleyici bir sebze olduğundan ötürü zayıflamak isteyenler bolca kabak tüketir. Yemeklerde ve çorbalarda yer aldığında şifalı tarifler hazırlanır. Kabakta diyet lifi yüksek oranda bulunur. Özellikle de bağırsak hastalığı yaşayanların ve bağırsak tembelliği çekenlerin kabak tüketmesi önerilir. Kabak sayesinde vücudun rahatlaması, ödemlerin atılması sağlanır. Karnabahar Sonbahar ve kış döneminde reyonlarda kendini gösteren karnabahar, kansere karşı koruyucu etki sağlayan bir sebzedir. A, E, C, B1 ve B2 vitaminleri bakımından çok zengindir. Öğrenme gücünün artmasına, dikkat dağınıklığının iyileşmesine destek olur. Kas ve eklem ağrıları için de oldukça faydalıdır. Bu sebze sayesinde sağlıklı öğünler hazırlanabilir. Kalorisi düşük olduğu için kilosuna dikkat edenler tarafından sık sık tüketilir. Özellikle de haşlama yöntemiyle leziz yemekler hazırlanır. Karalahana Sonbahar aylarında bahçe ve arazilerde kolayca büyüyen bir sebzedir karalahana. C vitamini bakımından çok faydalı olan bu sebze sayesinde kansızlığa bağlı oluşan hastalıklar önlenebilir. Ayrıca vitamin oranı yüksek olduğu için kış hastalıklarından korunmak da mümkündür. Şeker seviyesi yüksek olan kişilerce tüketildiğinde; kan şekerini düşürür. Yapısı sayesinde kanserli hücrelerin vücuda yerleşmesi önlenir. Kanser ve kış hastalıklarına önlem almak için karalahana tüketilebilir. Kereviz 100 gramlık kerevizde yaklaşık 17 kalori bulunmaktadır. Bu yönü sayesinde diyet yapanların en çok sevdiği sebzelerden biri olmuştur. Romatizma gibi hastalıkları önlemek için kereviz tüketilmesi, uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Kereviz vücuttaki ödemleri atar ve daha rahat hissetmenize yardım eder. Lifli olması sayesinde böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler. Kanserden korunmak için düzenli olarak kereviz tüketilmesi önerilmektedir. Kuzukulağı Doğada kendiliğinden yetişebilme özelliği olan kuzukulağı sebzesi, C vitamini bakımından çok zengindir. Kış soğuklarında hasta olmamak adına bolca tüketilebilir. Kuzunun kulağına benzer yapısı olduğu için bu ismi almıştır. Faydaları sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Kas ve kemiklerin güçlenmesini destekler aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesine de yardım eder. Lapa olarak hazırlandığında ciltteki tahrişlerin giderilmesini kolaylaştırır. Ağız içi sağlığını korumak için tüketilebilir. Lahana A, B1, B2, B3, B6, folik asid, C, E, H, PP, şeker içeren lahana her yaş için faydalı bir sebzedir. Kadınlar doğum sonrası mastit olma durumunda lahana yapraklarını kullanarak süt kanallarını rahatlatabilir. İdrar yolu enfeksiyonu anında ise suyu içildiğinde idrar yolunu temizler. Lahana kış döneminde sarma ve kapuska olarak tüketilen lezzetli bir sebzedir. Çorbasının yapılması, turşusunun hazırlanması her mevsim tüketilmesine yardım eder. Bu sebzede bolca vitamin ve mineral vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Madımak Madımak, pürpürüm ve semizotu gibi farklı isimlerle bilinen bu sebze sindirim sistemi dostudur. Kan şekerinin düşmesine yardım eder ve böbreklerin temizlenmesini kolaylaştırır. Ağrı kesici özelliği olduğu için madımak tüketerek genel vücut yorgunluğu alınır. Doğada kendiliğinden büyüdüğü gibi bahçe ortamında özellikle ekilerek büyüyebilir. Nisan ayı geldiğinde geniş arazilerde ve yaylarda kendini gösterip büyüdüğünü belli eder. Yaz başlamadan toplanır, güzelce temizlenir ve buzluk için saklanabilir. Her mevsim faydalı olması için tüketilir. Maydanoz C vitamini oranı yüksek olan maydanoz, kilo vermek isteyenler için yağ yakıcı bir sebzedir. Metabolizmanın hızlanması için tüketilmektedir. Yemeklere, salatalara, çorbaya eklenerek faydalı şekilde tüketilir. Maydanoz her mevsim bulunan bir sebzedir. Maydanoz çiğ, pişmiş ve kuru halde tüketime uygun bir sebzedir. Kuru halde çayı hazırlanabilir. Enfeksiyon durumunda bitkisel çözüm olarak tüketilebilir. Maydanozun kas gevşetme özelliği de bulunmaktadır. Pancar Türkiye’de çok sık üretilen ve tüketilen pancar, birçok türüyle tanınır. Özellikle de kırmızı pancar mutfaklara çiğ halde ve pişmiş halde konuk olur. Pancarın antioksidan özelliği diğer sebzelere göre daha fazladır. İdrar yollarını çalıştırır, vücudun temizlenmesine yardım eder. Yoğun kırmızı ve bordo rengi olduğu için yemekleri renklendirmek için de kullanılır. Yapılan çalışmalar kanser hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu ifade etmektedir. Kandaki oksijeni artırarak enerjinin yükselmesine yardım eder. Patlıcan Türk mutfağında çok sık tüketilen sebzelerden bir diğeri de patlıcandır. Patlıcan sayesinde B vitaminleri vücuda alınır. Patlıcan pişmiş halde tüketime uygun olan bir sebzedir. Tansiyonu düşürme ve sindirimi rahatlatma gücü vardır. Kalp hastalıklarını önleme özelliği olan patlıcan, yaz ortalarında en uygun rakamla ve bol miktarda bulunur. Patlıcanın besin değerinin düşmemesi için kızartma yönteminden kaçınmak daha iyi bir seçimdir. Patates Kalsiyum, sodyum, bakır, manganez, demir gibi madensel tuzların yanı sıra; C, K, P, B, B1,B6 vitaminleri ve mineralleri açısından zengin bir sebze olan patates, Türk yemeklerinde sık sık kullanılır. Ölçülü tüketildiğinde çok faydalı özellikleri yansıtır. Bağışıklık sistemini güçlendirme, toksinleri temizleme, kanserli hücreleri vücuttan uzak tutma, ağız ve diş sağlığını koruma gibi birçok faydalı yönü ile dikkat çeker. Pırasa Kış sebzelerinden biri olan pırasa, soğangillerden bir sebzedir. Pırasa tüketimi sayesinde kas ve kemik gelişimi desteklenir. Sinir sistemi korunur. Pırasayı tüketen çocuklarda öğrenme gücü daha fazla çalışır. Pırasada bolca C vitamini yer almaktadır. Bu vitamin sayesinde metabolizma hızlı çalışır ve vücudun şişlik durumu giderilir. Diğer sebzelerle beraber tüketildiğinde kış hastalıklarına karşı şifalı olabilir. Pazı Yabani ıspanak olarak tanınan pazı, ağrı kesici özelliği sayesinde çok sık tüketilir. Özellikle de ileri yaşa bağlı olarak yaşanan kemik ağrılarını gidermek için tercih edilir. Kemik ve kas gelişimine destek olan bir sebzedir. Pazı tüketimi sonucunda kemiklerin hasar görmesi önlenebilir. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıkları için de önerilir. Yeşil bir sebze olduğu için antioksidan özelliği de yüksektir. Hastalıklı hücrelerin vücuda girmesini önlemektedir. Ravent Kalın ve kırmızı dallarıyla acaba bu sebze de nedir diyenlerin dikkatini çeken ravent, ülkemizde kan şekerini düşürmek için tüketilir. Bu sebzenin sotelenip yemeği yapılır ve lezzetli bir yemek olarak sunulur. Kozmetik alanında ve gıda alanında sağlıklı olduğu için kullanılan ravent, salata içinde de yer alır. C vitamini bakımından zengin olduğundan herkes için faydalı özellikleri taşır. Roka Balık ve et yemeklerine eşlik eden roka, ağız sağlığını koruyan aynı zamanda vücudu güçlendiren bir sebzedir. Çiğ halde tüketilmesi yaygındır. Limon sıkılarak tadının daha lezzetli olması sağlanır. Roka, böbrekleri temizleyen bir sebzedir. Böbreklerin ve bağırsakların daha iyi çalışmasında önemli bir rol oynar. Her mevsim kolayca bulunur ve ülkemizde de çok sık tüketilir. Rezene Maydanoz gibi büyüme özelliği taşıyan rezene, vücuttaki parazitlerin atılmasına yardım eden bir sebzedir. Rezene hem yaş hem de kuru halde saklanabilir ve tüketilebilir. Yetişkinlerde şişkinlik ve ödemin giderilmesini kolaylaştırır. Rezene salatalara eklenebilen bir sebzedir. Ayrıca kuru halde de baharat ve çay olarak tüketilir. Hücre yenilenmesinde de önemli bir rolü vardır. Sarımsak Doğal bir antibiyotik olarak tüketilen sarımsak, hastalıkların vücuttan hızla atılmasına yardım eden sebzedir. Çiğ ve pişmiş halde tüketilebilir. Sarımsakta yüksek oranda antioksidan madde vardır. Bu yönüyle vücudun hızla arınmasına yardım eder. Sarımsak tüketimi sayesinde, hücre yenilenmesi sağlanır. Ayrıca ağız içinde oluşan bakterilerin temizlenmesini de kolaylaştırır. Bağırsaklarda oluşan bakteri ve enfeksiyonu kısa sürede gidererek sağlıklı bir bedene sahip olmanızı sağlar. Soya Fasulyesi Vegan beslenmede önemli bir yeri olan soya fasulyesinin protein değeri oldukça yüksektir. Omega 3 yağları açısından da zengindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu madeni tuzları ve sodyumu da barındırır. Menopoz döneminde daha sağlıklı kalmak için düzenli olarak soya fasulyesi tüketilmelidir. Kalsiyum bakımından zengin olduğu için kas ve kemik gelişimini korumak için soya fasulyesine öğünlerde yer verilebilir. Soğan Türk mutfağında hemen hemen her yemekte yeri olan soğan sebzesi, iştah açma özelliğiyle bilinir. Kanın temizlenmesine yardım eder. Soğanı çiğ ve pişmiş halde tüketmek sağlıklı bir seçimdir. Yüksek tansiyon hastaları soğan tüketerek tansiyonun dengelenmesini sağlayabilir. Uyku problemi yaşayanlar soğan çayı içerek ya da soğanı tüketerek daha iyi hissedebilir. Cildi güzelleşmesinde de etkilidir. Yeşil Fasulye Yaz mevsiminde bolca hasat edilen yeşil fasulye, folik asit ve C vitamini açısından zengin bir sebzedir. Türkiye’de turşu, kavurma, konserve olarak tüketilmesi yaygındır. Yeşil fasulyenin kalorisi de çok düşük olduğu için diyet beslenmesine uygundur. Soğuk ve sıcak halde tüketildiğinde ortaya lezzetli bir yemek çıkar. Bu sebze sayesinde damar tıkanıklığı önlenirken; kalın bağırsak kanseri riskinin de önüne geçilir. Böbreklerin daha iyi çalışmasına yardım eder. Yer Elması B vitaminleri bakımından zengin bir sebze tüketmek isteyenler yer elmasını tercih edebilir. Bu sebze sayesinde damardaki ve kandaki iltihaplar kolayca temizlenir. Antioksidan özelliği çok yüksektir. Potasyum oranı yüksek seviyede olan yer elması sayesinde yorgunluk ve halsizlik günlerinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ayrıca yer elması, kan şekerinin de dengede tutulmasına yardım eder. Tere Türkiye’de geniş bir iklimde yetişen tere, vücudu toksinlerden temizleyen bir sebzedir. Antioksidan özelliği ile dikkat çeken tere, salata içinde çok sık kullanılır. Beyin gelişimi üzerinde etkileri çok olan tere sayesinde dikkat dağınıklığı problemi önlenebilir. Metabolizmanın hızlanması için bir sebze tüketmek isterseniz tere tercih edebilirsiniz. Terenin yağ yakma gücü de çok yüksektir. Kilo verme döneminde kahvaltı ve öğünlerde masanıza konuk edebilirsiniz. alinti
__________________ Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz.. | |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Kansere Karşı Faydalı 7 Meyve ve Sebze | RebeL | Sağlık Köşesi | 0 | 21 Mayıs 2019 14:17 |
Göz Sağlığımız İçin Faydalı Besin Listesi | PySSyCaT | Alternatif Tıp | 0 | 08 Kasım 2014 20:08 |
Türkiye’den Peynir Çeşitleri ve Özellikleri | Seyra | Yemek Tarifleri | 0 | 20 Eylül 2014 20:39 |
Yamuğun Çeşitleri Ve Özellikleri | Liaaa | Ödev ve Tezler | 0 | 13 Haziran 2012 14:40 |
Türkiye'deki Sinagogların Listesi | Hesna | Musevilik | 0 | 15 Ocak 2010 16:29 |