IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Şubat 2018, 13:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ruh Sağlığı Nedir?




Sağlık, bedensel, ruhsal ve toplumsal iyilik hali olarak tanımlanır. Bu çok genel tanımdır. Her belirti bir hastalık değildir, eger her belirtiyi bir hastalık olarak düşünecek olursak hiç kimsenin sağlıklı olduğunu
söyleyemeyiz.



Ruh sağlığının tanımını yapmak daha güçtür. Ruh sağlığı, kişinin kendisi ve diğer insanlarla uyum ve denge içinde olmasıdır. Bu uyum kati kurallara bagli olmayip degiskenlik ve belli ölçülerde esneklik tasir. Hemen akla ruh sagligi yerinde olan bir kisi ne gibi özellikler tasir sorusu gelir.

* Kisinin kendi kendisi ile uyumlu olmasi, nedeni belli olmayan ve uzun süren kuruntu, kaygi korku ve kuskulardan uzak olmasi,
* Kisi yakin ve uzak çevre ile saglikli bir iliski ve iletisim kurabilmelidir.
* Kisi yakin ve uzak çevre iliskileri disinda saygi duymali, sevebilmeli bunun karsiliginda saygi duyulan sevilen bir kisi olabilmelidir.
* Kendine güvenmeli, yetenekleri, özellikleri, gruba göre arti ve eksileri ile kendini degerlendirebilmeli ve kabul etmelidir.
* Toplumda bir yeri olmali, is yapmali, basarmali ve basarilari ile mutlu olmali, daha iyiye ulasmak için çaba göstermelidir
* Gelecek için gerçekçi planlari olmali, bunlara ulasma çabasi içinde olmali eger bu amaçlara ulasamazsa yerine geçebilecek yeni planlar yapabilmelidir.
* Karsilastigi engeller karsisinda yilmamali, bunlarla bas etme gücü olmalidir.
* Bagimsiz karar verme ve uygulama yetisi olmalidir.
* Içine bulundugu toplum ile uyum içinde olan inanç ve deger yargilarina sahip olmalidir.
* Kisi her seyi zamaninda yapma becerisine sahip olmali, Eglenme, dinlenme sosyal aktivitelere katilma, kendini gelistirme için zaman ayirabilmelidir.
Sigmund Freud ruh sagligini " Sevmek ve çalismak" olarak tanimlar. Gerçekten sevebilen, paylasabilen ve çalisan bir kisi ruh sagligini koruyor demektir. Belki de Goethe'nin yaptigi olgun insan tanimi ayni zamanda ruh sagligi yerinde olan birisinin tanimi olarak da kabul edilebilir. Çünkü "Olgun insan kendine gülebilen insandir." demektedir. Ayni sekilde "Ruh sagligini koruyabilen insan kendine gülebilen insandir." denebilir. Ruh sagligi içinde yasanilan kosullara göre degisebilir, bozulabilir veya kosullar düzelince düzene girebilir. Kisileri siyah-beyaz gibi ruh sagligi yönünden saglikli ve sagliksiz olarak degerlendirmek olasi degildir. Ruh sagliginin bozulmasi kisinin yakin çevresi ve is ortami, basarma düzeyi vb. faktörleri olumsuz yönde etkilediginden; ruh sagliginin bozulmasi fiziki hastaliklardan daha
derin sorunlar yaratabilmektedir.

DEGİŞİK İFADE İLE RUH SAGLIGI...



Mevsim geçişleri pek çok sorunu beraberinde getirir. Özellikle sonbaharın puslu ve karanlık günlerinde ruhsal sorunlar depreşir. Bu sorunların bazılarını basit yöntemlerle giderebileceğinizi unutmayın. Her şey sizin isteğinize ve gayretinize bağlı.
Özgüven eksikliği
Aynadaki görüntünüzü beğenmiyorsunuz. Yapmak zorunda olduğunuz bir sürü iş var, ama bunların üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsunuz.
Çözüm: Bugüne kadar yaptığınız ve size gurur veren işleri hatırlayın. Tamam özgüveninizi kaybetmek üzeresiniz, ama bunun tam aksinin olduğunu düşünün, hatta biraz da rol yapın. Özgüven sahibi kişileri taklit etmeyi deneyin.
Üşengeçlik
Yapmak zorunda olduğunuz bir sürü iş var, ama siz oturup gözlerinizi boşluğa dikmişsiniz. İçinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor.
Çözüm: Bir türlü yapamadığınız işlerin listesini çıkarın. Listedeki maddeleri bir bir yerine getirin. Listedeki üç madde tamamlanınca, çalışmaya ara verin, kendinizi ödüllendirin. Bundan sonra yeni bir hevesle işe sarılacaksınız.
Panik
Belki stres altındasınız. Belki bazı korku ve endişeleriniz var. Bu durumdayken bir tek söz bile paniğe kapılmanıza yeter.
Çözüm: Paniğe kapıldığımız zaman doğru nefes alamayız. Bu da paniğin şiddetini artırır. Ağır ağır nefes alın ve yediye kadar saydıktan sonra nefesinizi yine ağır ağır verin. Bu sizi rahatlatır.
Suçluluk duygusu
Arkadaşınızın doğum gününü unuttunuz. Çocuklarınıza zaman ayıramadınız. Ya da belki bir toplantıda içkiyi fazla kaçırdığınız için zor durumda kaldınız.
Çözüm: Hepimiz zaman zaman suçluluk duygusuna kapılırız. Fakat sürekli olarak kendinizi suçlu hissederseniz, çözüm bekleyen sorunlarınız olduğu anlaşılır. Geçmişinizle ilgili bir sorun bilinçaltında sizi rahatsız ediyor olabilir. Sorunu keşfettikten sonra gidermesi kolay. Sürekli geçmişi düşünmek, suçluluk duygusunu kamçılar. Geçmişi bir yana bırakıp geleceğe bakın. Hayattan neler beklediğinizi saptayın ve o hedeflere ulaşmak için mücadele edin.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
dinlenme, fiziki hastalıklar, ruh saglıgı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Akıl ve Ruh Sağlığı nedir kısaca bilgi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 25 Ekim 2014 14:19
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde İşverenin Yükümlülüğü Nedir? Bozkurt- Ödev ve Tezler 0 01 Şubat 2014 22:46
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Nedir? Bozkurt- Ödev ve Tezler 0 01 Şubat 2014 22:31
Ağız Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler - Ağız Sağlığı Hakkında Zen Ağız ve Diş Sağlığı 0 05 Şubat 2013 16:19
Ruh Sağlığı Nedir? Lucifer Ruh Sağlığı 0 02 Aralık 2011 16:54