IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2012, 22:12   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tükenmişlik Sendromu Nedir




Tükenmişlik Sendromu Nedir


Tükenmişlik kişinin bedensel ve duygusal olarak işinin gereklerini yerine getiremeyecek hale gelmiş olması anlamına gelir. Bu durum işe ilişkin çok yönlü ve şiddetli olumsuzlukların kronik bir şekilde sürmesi sonucunda bireyin duygularının ve işe karşı tutumunun etkilenmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.

Tükenmişlik sendromu özellikle günümüzde oldukça yaygın olup yüksek hedefleri ve idealleri olan insanlarda daha çok görülür. Eğer kişi işini ciddiye alıyor, diğer insanları önemsiyor ve onlara değer veriyor, işini sadece para getiren bir faaliyet olarak görmüyor ise tükenmişlik yaşama olasılığı daha yüksektir. İş stresi de eğer ciddi bir şekilde ele alınmaz, kendi haline bırakılırsa tükenmişliğe dönüşebilir.

Tükenmişlik duygusal ve bedensel bir kopma ya da farklılaşma olup stres ile aynı şey değildir. Strese girmek her zaman olabilecek anlık bir olaydır, ancak tükenmişlik bir süreç sonucunda oluşur. Kişi acı çekmekle beraber sorunu ve arkasındaki mekanizmayı tam olarak tanımlayamaz, adeta iş ile ilgili olumsuzluk içinde gerçekten tükenmiş ve kaybolmuş hale gelebilir. Sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda çaresizlik, depresyon, kızgınlık, ümitsizlik gelişebilir. Bilinen stres faktörleri, yüksek beklentiler, kişisel direncin azalması ve iş dışı yaşam koşulları tükenmişlik oluşumunda rol oynayabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

* Olumsuz düşüncelerde artma
* İş veriminde azalma
* İşin anlamını yitirmesi
* Enerji azlığı ve duygusal tükenme
* İşe ve çevreye karşı yabancılaşma duygusu
* İşe karşı olumsuz ve alaycı tutum
* Çevreden kendini izole etme, sık sık çatışma ortamı yaratma

Yöneticiler de konumları gereği tükenmeye yatkındır. Harcamaların azaltılması, hızlı değişim, işten çıkartmalar, küçülme, aşırı rekabet altında ezilen insanları motive etmek, onlardan verim almaya çalışmak, stres altındaki insanlarla beraber çalışmak sonunda yöneticide tükenmişlik yaratabilir. Neden ağır çalışma koşulları veya stres altında zor kararlar verme değildir; neden amaçların gerçekleştirilememesi, beklentilerin karşılanamaması, yetersizlik ve hesap verme-suçluluk duygusu karışımı bir durumdur.

Bir insanın üstesinden gelebileceği işlerin bir sınırı vardır. Bu nedenle insanüstü olmaya çalışmamak ve altından kalkılamayacak işlere hayır demesini bilmek gerekir. Gerçekçi olmayan yüksek beklentilerden kaçınılmalıdır.

Sosyal ilişkilerin önemi küçümsenmemelidir. Sosyal destek tükenmişliğin çözümünde çok etkili olabilecek bir etkendir. Tükenme sürecinde çevre ve kişisel faktörlerin etkileşimi de üzerinde durulması gereken bir konudur. Duygusal uyaranlara karşı olan kişisel duyarlılıklar önemlidir. Dışa dönük, uyumlu ve yeniliklere açık kişilerde yabancılaşma ve iş veriminde azalmaya daha az rastlanmaktadır.

Tükenmişliğin en sık nedenlerinden biri de işle ilgili gerçekleşmemiş beklentiler ve varılamayan hedeflerdir. Bu durumun çözümü için gerçekçi hedeflere yönelmek ve öncelikleri saptamak gerekir. İş ortamının çalışanların hedef ve beklentilerine uygun hale getirilmesi de tükenmişliğin giderilmesi için faydalı olabilecek girişimlerdendir, ancak bu her zaman gerçekçi bir yaklaşım olmayabilir. En etkili çözüm koruyucu önlemlerin alınmasıdır, ki burada kurumların insan kaynakları bölümlerine büyük iş düşmektedir. Kişinin işe alınma aşamasında hedef ve beklentileri ile ilgili bilgi edinilip, iş tanımı ve kişiden beklenenlerin açık şekilde belirtilmesi ilerde sorunların ortaya çıkmasını önlemek açısından yararlı olur.
Zaman zaman işe ara vermek, durumu gözden geçirerek stres yaratan alanları belirlemek ve çözüme ulaştırmaya çalışmak tükenmişliğin çözümü için atılacak adımlardan bazılarıdır.
Özel yaşamla ilgili konularda gerekenleri yapmak; uygun diyet, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi sağlıklı yaşamın gereklerini yerine getirebildiğimiz oranda strese karşı dayanıklılığımız artacak ve işe ilişkin sorunlarla başa çıkma yeteneğimiz gelişecektir.

Bir insanın her konuda olduğu gibi işle ilgili olarak da bir bireysel profesyonellik vizyonu olması gerekir. İş yaşamında başarılı olmak için her şeyden önce profesyonel amaçları iyi belirlemek, iş disiplinine sahip olmak ve mesleki olarak daima en iyi durumda olmaya özen göstermek gerekmektedir.

TÜKENMİŞLİĞE KARŞI BİREYSEL PROFESYONELLİK VİZYONU

* Bireysel uyum kapasitesini üst düzeyde tutmak
* Yeni insanlarla çalışmaya hazır olmak
* Öğrenmeye ve yeni beceriler edinmeye açık olmak
* Bireysel farkındalık düzeyini artırmak
* Yaratıcı olmak, her durumda yeni seçenekler üretebilmek
* Mesleki olarak daima en iyi durumda olmaya özen göstermek
* İş disiplini ve insanlar arası ilişkiler açısından kendini geliştirmek
* Profesyonel amaçları iyi belirlemek

Profesyonel yaşam da özel yaşam gibi hep sorunsuz olarak süremez, her zaman olumsuzlukların da olabileceğini akılda tutmak ve hazırlıklı olmak gerekir. Dayanıklılık ve esneklik üst düzeyde tutulmalı gereğinde rehberlik alınmalıdır. Kurum yöneticilerinin de insan faktörüne her açıdan yeterince önem vermeleri hem çalışanların hem de kurumların yararına olacaktır.

Prof. Dr. Hakan Yöney

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
nedir, sendromu, tükenmişlik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Öğretmenlerde Tükenmişlik Sendromu RebeL Öğretmen Sorunları Ve Etkileşimi 0 22 Mayıs 2019 19:00
Tükenmişlik Sendromu Bulaşıcı! Zen Sağlık Köşesi 0 04 Haziran 2013 20:46
Tükenmişlik Sendromu Sue Felsefe 0 26 Haziran 2012 23:00
Tükenmişlik Sendromu ile Tükenmeyin N999 Kişisel Gelişim 0 05 Nisan 2012 20:08
Tükenmişlik Sendromu (Staff Burnout Sendromu) KarakıZ Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2011 21:54