IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2012, 16:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mutsuzluk Virüsü Ve ''Daha Fazla'' Sendromu




Hep daha fazla çalışma daha fazla tüketme daha çok para kazanma ve harcama… Bütün bunlardan kedinizi alamıyorsanız 'derin mutsuzluğunuz' daha devam edecek demektir.

Affluenza tüketim kültürü eleştirmenleri tarafından ortaya atılan bir terim. ‘Mutsuzluk virüsü' ya da ‘daha fazla’ sendromu henüz klinik anlamda psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanmıyor. Ancak uzun vadede pek çok sorunu beraberinde getireceği ve insanlardaki derin mutsuzluk duygusunu artıracağı yorumları yapılıyor.

"Eviniz arabanız iyi bir işiniz çocuklarınız ve paranız var sağlığınız da yerinde... Yani sahip olmak istediğiniz birçok şeye sahipken neden hala kendinizi mutsuz hissediyorsunuz? Hayatınızda eksik olan şey ne nedir sizi mutlu edecek olan?"

Psikologlar bu soruların neden olduğu duygu durumunu açıklamak için ‘Affluenza’ terimini kullanıyor yani mutsuzluk virüsü…

Refah (affluence) ve grip (influenza) kelimelerinin birleşiminden oluşan ‘Affluenza’ acı veren sosyal olarak bulaşıcı olan ve daha fazlasını ısrarla istemeye sebep olan israf kaygı borç ve fazla çalışma sorunu olarak tanımlanıyor.

Hep "Daha Fazla"ını İstemek Panik Atağı Tetikler

Psikolog Ferahim Yeşilyurt günlük yaşamda sürekli daha iyisini yapma daha çok para kazanma ve daha fazla harcama temeli üzerinden süregelen yoğun koşuşturmanın var olan stresi katlayarak panik atak başta olmak üzere kaygı bozukluklarını arttırdığını söylüyor.

Sürekli daha iyisini yapma zorunluluğu duyan insanların bir türlü gevşeyemediğini belirten Yeşilyurt “Bu sorunAmerika’da 1997 yılında yapılan belgesel ile daha geniş bir kesimin ilgisini çekti. Belgeselin yapımcısı olan John De Graaf’ın ‘Affluenza’ adında bir de kitabı var” diyor.

Yeşilyurt “Neden bir şeye sahip olduktan sonra hemen yenisinin peşinden koşuyoruz? Neden mutluluğu sadece evaraba para eş çocuk kariyer gibi şeylere sahip olmayla bağdaştırıp bunlara sahip olamadığımız zaman kendimizi eksik ve mutsuz hissediyoruz? Neden zamanımızın çoğunu hayatımızda bir şeylerin eksik olduğu düşüncesiyle boğuşarak geçiriyoruz?”sorularının açılımını şöyle yapıyor:

“Amerikalılar bu soruların yanıtlarını aradılar ve tüm bu durumları anlatmak için de ‘Affluenza’ terimini kullandılar. Affluenza’nın en önemli etkisi; stresi ve kaygıları artırarak insanları ruhsal yönden yıpratmasıdır. Bu hastalığı'Hayatta en önemli şey paraya sahip olmaktır. Ona sahip olmak için her şey yapılabilir' şeklinde özetlemek mümkündür."

Çocuklar Neden Mutsuz?

“Anne babalar çocuklarına daha çok oyuncak alarak onları daha fazla mutlu etmeyi düşünüyorlar. Ancak bu denklemin doğru olmadığını görüyoruz” diyen Yeşilyurt mutsuzluk virüsünün çocukları nasıl etkilediğini ise şöyle anlatıyor:

“Evlerinde normal bir oyuncak mağazası kadar oyuncak bulunan çocukların bile aslında oyuncakların değerini bilmediğini hoşnut olmadığını görüyoruz. Her şeyi satın alma düşüncesi ilerleyen yaşlarda tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Gençler arasında bazı şeylerin satın alınamayacağını öğrenmek çok güç oluyor. Örneğin çocukken her istediği yapılan biri genç olduğunda arkadaşlarını da satın almaya çalışıyor. Bunu başaramadığında ise çok büyük hayal kırıklığı ve şiddetli tepkiler verebiliyor. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren çocuklara her istediklerini alamayacağınızı öğretmek durumundasınız.

Tatminsiz Yetişkinlerin Sayısı Artıyor

Çocuklar televizyonda izledikleri programların etkisiyle gelecekte çok büyük hatta şato gibi evlerde yaşayacaklarını lüks arabalara büyük paralara sahip olacaklarını hayal ederek büyüyorlar. Durum bu olduğu için gelecekte mutsuz ve tatminsiz yetişkin sayısının artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Affluenza’dan Kurtulmak Mümkün Mü?

Affluenza’dan kurtulmak çok da kolay değil. Bunun için üç aşamalı bir süreç yaşamak gerektiğini belirten Psikolog Ferahim Yeşilyurt mutsuzluk virüsünden yakayı kurtarmak için neler yapılabileceğini ise şöyle sıralıyor:

“İnsanlar sürekli olarak birbirlerinin sahip oldukları ve olmadıkları üzerine değerlendirmeler yapıyor. Son 30 yılda çocuk genç kadın erkek kim olursa olsun herkes başarıyı sahip olduklarıyla ölçmeye başladı. Çevreye ayak uydurma adına akıntıya kapılıp gitmek daha kolay. Ancak affluenza ile mücadele etmek istiyorsanız akıntıya karşı kürek çekmek durumundasınız. Bu daha fazla enerji ve emek gerektiren bir durum. Diğer taraftan başlangıçta zorlansanız bile bir süre sonra daha mutlu ve daha tatminkâr olacaksınız. Hem bu durumdan yüzde 100 kurtulmak zorunda da değilsiniz. Zaten amaç da bu değil.

Önce Durumun Farkına Varın

Bunun için ilk adım olarak durumun farkına varma aşamasını yaşamalısınız. Neden mutsuz ve tatminsiz hissettiğinizi anladıktan sonra neler yaşadığınızı fark edeceksiniz. İkinci aşama koşullanmayı azaltma aşaması. Sürekli olarak yeni bir şeyler almak konusunda koşullanıyoruz. Bu etkileri azaltarak daha sık kendinize şöyle sorular sorun: ‘Ben gerçekten bunu istiyor muyum yoksa yapmak gerektiğine mi koşullandırılıyorum daha büyük bir evimin ya da daha lüks bir arabamın olmasını gerçekten istiyor muyum daha büyük içecek daha büyük porsiyon yiyecek istiyor muyum eve girer girmez televizyon açılmak zorunda mı? gibi…

Farklı Olmak Kötü Değildir

Üçüncü ve son aşama ise başkalarından farklı olmanın kötü olmadığını görme aşamasıdır. Akşamları evde 5 saat televizyon izlemek zorunda değilsiniz. Kendinize kalan sürede yeni hobiler edinebilir spor yapabilir sevdiklerinizle güzel vakitler geçirebilirsiniz.”

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
daha, fazla, mutsuzluk, sendromu, ve, virüsü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Maymun çiçeği virüsü küçük çocukları daha fazla etkiliyor Feronia Sağlık Köşesi 2 30 Mayıs 2022 11:04
'Çocukların corona virüsü daha fazla kişiye bulaştırma olasılığı var' notgülümse Haber Arşivi 1 29 Mart 2020 05:22
Domateste insanlarda olduğundan daha fazla gen var. Patateste de daha fazla kromozom… xena Bilim Dünyasından Son Haberler 3 13 Ağustos 2019 22:15
iPhone’unuzla daha fazla etkileşime girmenin daha fazla yolu Burce Apple 0 05 Aralık 2015 22:33
Hanta Virüsü açıklaması: Denizi ve maden ocağı olan yerlerde daha fazla görülüyor Cemalizim Haber Arşivi 0 16 Nisan 2009 17:28