IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mayıs 2012, 17:07   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hakkınızı Savunun ama Ortalığı Karıştırmadan!




Hakkınızı Savunun ama Ortalığı Karıştırmadan!
İşinizi, ailenizi ve diğer sorumluluklarınızı bir arada yürütmeye çalışırken "akışına bırak" yaklaşımı her şeyi kolaylaştıracaktır. Ancak bu taktik ters de tepebilir: Hakkınızı hiç savunmazsanız, istek ya da ihtiyacınızı elde edemezsiniz ve dolayısıyla kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz.

Neyse ki başkalarını kendinizden soğutmadan veya tartışma yaratmadan kendinizi savunmanın yolları var. “Durum ne olursa olsun, tek kural “...olduğunu hissediyorum” veya “…konusunda endişeliyim” gibi daima “ben” ifadeleri kullanmak,” diyor evlilik ve aile terapisti Helene Rothschild. Böylelikle, birisini suçlamak yerine kendi duygularınızın sorumluğunu almış oluyorsunuz.

Diğer stratejiler ise duruma göre değişebilir. Duygularınızı kendinizden emin bir biçimde ifade etmek için, kolaylıkla karşılaşabileceğiniz şu senaryolara ve çözüm yollarına göz atın. İlişkilerinizi sağlam tutarken kendinize olan güveniniz de artacak ve istediğiniz şeyi elde edeceksiniz.

Sorun: İş arkadaşınız (ve dostunuz) sorumluluklarını yerine getirmiyor.
Çözüm: İhtiyaçlarınız konusunda net ve açık olun.

İşten kaytaran arkadaşınızın üzerine gitmezseniz, kızgınlıkla kendinizi yiyip bitirirsiniz. Pozitif bir yaklaşımla, nazik bir şekilde tam olarak ondan ne yapmasını istediğinizi söyleyin. Örneğin: “X işini çok iyi yapıyorsun. Ancak y ve z konusunda da yardımına ihtiyacım var. Cumaya kadar bu işi yapabilir misin? Teşekkürler!” Pozitif bir ifadenin ardından “ama” ile devam etmeyin; bunu yapmak olumsuz sonuç verir, diyor Rothschild.

Net davranmadığınızda (örneğin, “keşke daha çok çalışsan”), insanlar genelde neyi yanlış yaptıklarını anlamaz ve saldırıya uğradıklarını hissederler. Netlik, mesajın iletilmesini sağlar ve arkadaşlığınızı korur.

Sorun: Evin geçimini sağlayan eşiniz, aşırı harcama yapıyor.
Çözüm: Açık uçlu sorular sorun.

Para hassas bir konudur, bu nedenle durup dururken büyük bir tartışma başlatmak yerine birbirinizi dinleyebileceğiniz bir "randevu" ayarlayın,” önerisinde bulunuyor Rothschild. Şunu deneyin: “Harcadığımız para konusunda endişeliyim; Cumartesi günü hesaplarımızın üzerinden geçelim mi?”

Bütçenizi tartışırken, endişelerinizi “Nasıl daha fazla para biriktirebiliriz,” gibi açık uçlu sorularla dile getirin. Bu onun savunmaya geçmesini önleyecektir, diye ekliyor Rothschild.

Sorun: Arkadaşınız randevuya sürekli geç kalıyor ya da son dakikada iptal ediyor.
Çözüm: Kendi duygularınıza odaklanın.

Arkadaşınızın davranışı moral bozucu, ama arkadaşınızı suçlamaktan ve “Her zaman geç kalıyorsun,” gibi direkt ifadelerden kaçının, diyor Rothschild. Onun yerine, arkadaşınızı görmekten büyük keyif aldığınız gibi onu mutlu edecek bir gerçeği ifade ederek konuşmaya başlayın ve ardından nasıl hissettiğinizi açıklayın. Ona şöyle söyleyin: “Seninle beraber vakit geçirmeyi çok seviyorum; bu nedenle her geç kaldığında veya son dakikada iptal ettiğinde hayal kırıklığına uğruyorum.”

Ardından bir çözüm önerin. Örneğin “Çok meşgul olmadığın bir zaman buluşalım mı?” diye sorun. “Yarın 3'e ne dersin? Ya da öğleden sonraları senin için zor mu oluyor?” Sorunuz arkadaşınızın kendi programı hakkında düşünmesine yol açacak ve meşgul olduğunda sizi kolaylıkla bekletemeyeceğini anlamasını sağlayacaktır.

Sorun: Üye olduğunuz dernek, daha fazla tartışma gerektirdiğini düşündüğünüz bir konuyu oylamaya sunmak istiyor.
Çözüm: Yardım isteyin.

Grup içinde konuşmak ürkütücüdür, ama bir tarafta onlar, bir tarafta siz varmışsınız gibi düşünmeyin. Bunun yerine, konuyu oylamaya hemen sunmayı neden hata gibi gördüğünüzü açıklayın ve onlara sorunun çözümüne katkı koymak isteyip istemediklerini, eğer değilse neden böyle olduğu konusunu anlamınıza yardımcı olup olmayacaklarını sorun. “Bu konu benim için x, y ve z nedeniyle çok önemli,” diyerek konuşmaya başlayabilirsiniz. Ardından “Bu konuyu şimdi ele almamız mümkün mü? Yoksa, ne zaman,” diye devam edebilirsiniz. Ara vermeden konuşmaktan kaçının, yoksa dinleyici kitlenizi kaybedersiniz, diyor Rothschild.

Hangi durumda olursanız olun, kendinizi başkalarının yerine koymayı deneyin. Başkalarından duymak istediklerinizi onlara söylerseniz, hakkınızı savunmanız gerginlik yaratmayacak veya ilişkilerinize zarar vermeyecektir. Bu ipuçları sayesinde, artık sorunlarla yüzleşmek ortalığı karıştırmaktan çok işlerin pürüzsüz ilerlediği hissiyatını verecektir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
ama, hakkınızı, karıştırmadan, ortalığı, savunun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
hakkınızı helal edin BoRaN Haber Arşivi 0 15 Mayıs 2014 00:25
Kafa Karıştırmadan Desen Karıştırmak efLatun Ah Kadınlar 0 18 Ocak 2012 21:11
Hakkınızı Helal Edin. Cemalizim IF Ekstra 27 22 Şubat 2011 20:31
Dikkat! KEY hakkınızı kaybetmeyin Lucifer Haber Arşivi 0 06 Haziran 2010 17:49