IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Şubat 2012, 09:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mevsimsel Depresyonlar




Mevsime bağlı depresyon dönemine girdik , mevsimsel depresyonun belirtileri arasında mutsuzluk, ümitsizlik, isteksizlik, değersizlik hissi, uyku düzensizliği, enerjisizlik ve çabuk yorulma, iştah değişikliği (azalması veya artması), gerginlik, karamsarlık ve hatta ölme isteği yer alabiliyor.

Uzmanlar Mevsimsel Depresyonun (Seasonal Affective Disorder); Eylül ayı sonunda başlayıp Nisan ayında biten erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığının daha yüksek olduğunu bildirdiler.

Araştırmaların sonuçlarına göre, Ekvator’dan uzaklaştıkça semptomlarının arttığı gözlenen mevsimsel depresyonun 17 – 25 yaş aralığında daha çok görüldüğü bildirildi.

Araştırmalar ABD’de 10 milyondan fazla kişinin her yıl bu rahatsızlıkla karşılaştığını, Mevsimsel Depresyonun farklı kentlerde, farklı iklimlerde yaşayan milyonlarca insanı etkilediğini gösterildi.

Mevsimsel depresyonun belirtileri arasında mutsuzluk, ümitsizlik, isteksizlik, değersizlik hissi, uyku düzensizliği, enerjisizlik ve çabuk yorulma, iştah değişikliği (azalması veya artması), gerginlik, karamsarlık ve hatta ölme isteği vardır.

Mevsimsel depresyonun önüne geçebilmek için özellikle çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacının karşılanması, ortamın ısı ayarının kontrol altında tutulması, kişinin gün boyu güneş ışığıyla temasının maksimumda olabileceği aktivitelerde bulunması (sabah saatlerinde yapılacak yürüyüşler gibi), uyku saatlerinin mümkün olduğunca düzenli tutulması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

SEBEPLERİ

Mevsimsel depresyonun her ne kadar tam sebebi bilinmiyorsa da bu konuda çeşitli hipotezlerin öne sürülüyor.

Melatonin: Beyindeki epifiz bezi melatonin hormonu üretir. Hormon üretimi karanlık ortamlarda artar. Melatonin hormonu insanın fiziki hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve bitkin yapan doğal bir sakinleştiricidir. Günlerin kısalması ve güneş ışığının azalması melatonin üretimin arttırarak kişiyi daha az enerjik, yorgun, ve isteksiz yapar. Bu da Mevsimsel Depresyona yol açabilir.

Seratonin: Kış ayları ile birlikte vücuttaki seratonin üretiminin azalmasının mevsimsel depresyona sebep olabileceği öne sürülüyor.

Genetik Faktörler: Mevsimsel depresyonun genetik köklerinin olabileceği kişinin ebeveynlerinden birinde mevsimsel depresyonun olmasının kişinin de bu hastalığa yakalanma oranının 7 de 1 kadar arttırdığını gösteren çalışmalar bulunuyor.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
depresyonlar, mevsimsel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mevsimsel Bunalım.. MarveL Sağlık Köşesi 0 24 Mayıs 2019 14:36
Mevsimsel baş dönmesine dikkat Dream Sağlık Köşesi 0 12 Ekim 2016 16:52
Mevsimsel Grip PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2014 20:56
Mevsimsel depresyonun ilacı! Lucifer Ruh Sağlığı 0 04 Ocak 2012 01:54
Mevsimsel depresyonun ilacı! Lucifer Ruh Sağlığı 0 30 Kasım 2011 21:10