Narkolepsi gündüzleri aşırı uyuma ile karakterize olan nörolojik yani sinirsel bir durumdur. Bu hastalığın neticesinde ise; uyku felci, katapleksi ve hipmogojik halüsinasyonlar ortaya çıkar.
Narkolepsi’nin en büyük belirtisi; geceleri yeterli miktarda uyunsa bile, gündüz saatlerinde sürekli olarak uyuma isteğinin olmasıdır. Aynı zamanda bu kişilerde çoğu zaman farkında olmadan uyuya kalma da söz konusudur. Yer, zaman farketmeksizin bu kişiler uykuya dalabilirler. Gün içerisinde çeşitli zamanlarda uyku atakları gözlenir.
Gün içerisinde birden fazla kısa süreler ile uyumada söz konusu olabilir. Bu uykular sonucunda çoğunlukla kişi kendisini iyi hisseder. Fakat birkaç saat sonra; uyku isteği tekrar kendisini göstermeye başlar.
Gece uykusu sırasında görülen belirtilerden en belirgini ise; sık sık uyanmaktır. Kişi gece uyurken sık sık uyanma eğilimindedir. Sık sık uykusundan uyanır.
Bununla beraber narkolepsi hastalığı ileri aşamalarında beraberinde bazı diğer problemleri de getirir. Bunlar arasında en yaygın olanları; katapleksi, hipnogojik halüsinasyon ve uyku felcidir.
Katapleksi; kasların fonksiyonlarındaki bozulma ve kas fonksiyonlarının yitirilmesidir. Kişi anlaşılır şekilde konuşamaz, kasların gücü zayıflar.
Uyku felci ise; uyanma sırasında oluşan geçici olarak görülen konuşamama ve hareket edememe durumudur.
Hipnogojik halüsinasyonlar ise; uykuya dalma veya uykudan uyanma sırasında görülen, rüya benzeri durumdur. Genellikle korkutucu özelliktedir.