IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2023, 23:46   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kuşkonmaz




Kuşkonmaz

Kuşkonmaz; Birçeneklilerin zambakgiller familyasından, ince uzun saplı, sarımtırak yeşil çiçekleri, nohut şeklinde yuvarlak yemişleri olan bir bitkidir. Kuşkonmazın kalınca olan taze sürgünleri sebze olarak yenir.

Bundan başka gene aynı familyadan olan ve saksıda yetiştirilen uzun saplı, tül gibi incecik yeşil yapraklı süs bitkisine de “kuşkonmaz” adı verilir.

Sebze olarak yenen kuşkonmaz, kısa tüylerle kaplı olan tepesiyle küçücük bir ağaca benzer. Kuşkonmazın çiçekleri çok küçüktür. Yemişleri, açık kırmızı renklidir. Sürgünleri ancak çok tazeyken yenebilir. Bitkinin dişi çiçekleri ve erkek çiçekleri ayrı saplar üzerindedir. Kuşkonmaz, dişi çiçeklerde oluşan tohumlarla çoğaltılır.

Yaklaşık 1 metre yüksekliğinde, ince uzun saplı, çalı ya da yarı çalı halinde odunsu, bazı türleri otsu olan sarılıcı çok yıllık bir bitkidir. Almaşık dizili yapraklan pul gibidir. Çiçekleri sarımtırak yeşil ya da beyaz ve ikievciklidir. Nohut iriliğindeki yuvarlak meyveleri üzümsüdür ve olgunlaştıkça kırmızı bir renk alır. Bitkinin dişi ve erkek çiçekleri ayn saplar üzerindedir. Çoğalması dişi çiçeklerde oluşan tohumlar yardımıyla olur.

Yaklaşık 140 türü vardır. Genelde sebze ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bunlardan tıbbi kuşkonmaz Avrupa ve Türkiye’de (Doğu Anadolu, Trakya) yetiştirilir. 50-150 cm boyunda, çok yıllık otsu bir türdür. Kökleri ve toprak altındaki rizomları şeker, as-parajin A ve C vitaminleri içerir. İdrar söktürücü ve ödem dağıtıcı olarak kullanılır. İlkbaharda genç gövde sürgünlerinden sebze olarak yararlanılır. Alman ve Fransız kuşkonmazı denilen iki türü vardır.

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
17. yüzyılın başlarındaki çizimler ve resimler, ağırlıklı olarak yeşil kuşkonmazın yetiştirildiğini göstermektedir. Renk çeşitliliği göstermez, ancak yetiştirme yöntemlerine bağlıdır. Parmak kalınlığında filizler yeraltında büyüdükçe beyaz kalırlar. Kuşkonmaz yetiştiricileri sürgünleri toprağın yüzeyinden kırmadan önce toplar.

Antosiyan içeriği, genellikle uçlarda görünen menekşe renginden sorumludur. Uçlar yüzeyi kırdığı anda klorofil oluşur ve saplar yeşile döner. Yeşil hasat edilecek kuşkonmaz bu nedenle düz yataklarda yetiştirilir. Yetiştirme altındaki kuşkonmaz hafif, hafif humus, gözenekli, kumlu bir toprağa ihtiyaç duyar.

Yeşil kuşkonmaz, mineraller ve besinler açısından daha zengindir ve beyaz türden daha güçlüdür. Özellikle magnezyum, potasyum, C vitamini ve folik asit içerir. Düşük kalorili içeriği ve yüksek oranda lif ve su (% 94) nedeniyle şekil ve sağlık bilinci tarafından çok takdir edilmektedir. Ayrıca şeker hastaları için paha biçilmez bir sebzedir.

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kuşkonmaz Salatası Seyra Salatalar Mezeler 0 28 Eylül 2014 19:58
Kuşkonmaz Çorbası oneofgirl Çorbalar 0 22 Ağustos 2013 16:26
Kuşkonmaz (asparagus) Ecrin Alternatif Tıp 0 15 Ağustos 2013 09:23
Yumurtalı Kuşkonmaz YapraK Yumurta Yemekleri 0 11 Ocak 2010 17:02
Aromatik Kuşkonmaz YapraK Sebze Yemekleri 0 27 Aralık 2009 02:25