IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2023, 09:51   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Biber Nasıl Bir Bitkidir?




Yeşil ve Kırmızı Biber
Bitişik taç yapraklı iki çeneklilerin patlıcangiller familyasından otsu bir bitkidir. Meyveleri hem taze yeşilken, hem de kurutularak veya konserve halinde saklanarak yenir. Anavatanının Orta Amerika olduğu sanılan biber, Avrupa ve Asya’ya ancak Amerika’nın keşfinden sonra yayılmış, Türkiye’ye de Türk ordularının Avrupa seferiyle getirilmiş olduğu sanılmaktadır.

Türkiye’de biber meyvalarının şekillerine göre adlandırılır. Uzun biber, sivri biber, dolmalık gibi birçok çeşitleri vardır. Ayrıca, bunlar renklerine, tatlı veya acı olmalarına göre de yeşil uzun biber, tatlı dolmalık biber veya uzun kırmızı biber gibi ad alırlar.

Biber sıcak yerlerde iyi yetişir. İyi biber hasatı alabilmek için toprağı bolca sulamak, gübrelemek gerekir. Biberler doğrudan doğruya toprağa tohumları ekilerek ve ya daha iyisi fideyle dikilerek yetiştirilir. Taze biberde C vitamini bolca bulunduğundan ilaç olarak kullanılan C vitamini biberlerden elde edilir. Biberlere keskin baharat tadını veren «Capsaicin» adlı bir alkoloiddir. Kırmızı biberden elde edilen toz kırmızı biber baharat olarak kullanılır.

Bibere Acı Tadı Veren Madde Nedir?
Bibere acı tadını veren madde capsaicin adlı alkaloittir. Bu madde romatizma ilacı yapımında kullanılır. C vitamini açısından oldukça zengin olan biber, meyve biçimine; rengine ve tadına göre, dolmalık, sivri, acı, yeşil, kırmızı biber gibi çeşitli adlar alır. Kimi çeşitler ise sarı, turuncu ya da mor renkli meyveleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Kapsaisin, alışılmamış yiyicinin ağzında (ve uygun şekilde sindirilmediği takdirde anüsde) güçlü bir yanma hissi üretebilen bir kimyasaldır. Çoğu memeli bunu hoş bulmaz; ancak, kuşlar etkilenmez. Bitkiler meyvenin memeliler tarafından yenilmesini önlemek için kapsaisin salgısını geliştirdiler.

Aynı zamanda, parlak renkler kuşları çeker. Bu kuşlar tohumları yaymaya yararlar. Biberlerdeki kapsaisin miktarı oldukça değişkendir ve genetiğe bağlıdır. Bu, hemen hemen tüm biber türlerinin, tüketenler tarafından hissedilen çeşitli miktarlarda miktara sahip olduğu anlamına gelir. Kapsaisin içermeyen tek biber dolmalık biberdir. Kapsaisin ayrıca modern Batı tıbbında kan dolaşımını uyarmak veya ağrıyı hafifletmek için kullanılır.

Mutfaklarda Biberin Kullanımı
Kırmızı biber çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Pişirmede kullanılanlar genellikle C. annul ve C. pubescens türlerinin çeşitleridir, ancak birkaç tanesi de kullanılır. Peynir, et veya pirinç gibi dolgularla doldurmak için uygundurlar.

Ayrıca salatalarda hem doğranmış hem de çiğ olarak kullanılır veya kızartmalar veya diğer karışık yemeklerde pişirilir. Şeritlere dilimlenebilir ve kızartılabilir, bütün veya parça parça halinde kavrulmuş veya doğranmış halde diğer soslara eklenebilir.

Kurutma veya dekapaj ile korunabilirler. Kurutulmuş biberler tamamen yeniden pul veya toz haline getirilebilir. Turşu veya marine edilmiş biberler sandviçlere veya salatalara sıklıkla eklenir. Ekstraktlar yapılabilir ve sıcak soslara dahil edilebilir.

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dereotu Nasıl Bir Bitkidir? meLanie RadyoHarika Paylaşımları 1 17 Mayıs 2023 15:09
Papatya Nasıl Bir Bitkidir? meLanie RadyoHarika Paylaşımları 1 17 Mayıs 2023 09:54
Kuşburnu nasıl bir bitkidir? meLanie RadyoHarika Paylaşımları 0 17 Mayıs 2023 09:32
Dam Koruğu (Sedum) Nasıl Bir Bitkidir? meLanie RadyoHarika Paylaşımları 0 17 Mayıs 2023 09:22
Şeker Kamışı Nasıl Bir Bitkidir? meLanie RadyoHarika Paylaşımları 0 17 Mayıs 2023 09:19