IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2023, 09:19   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şeker Kamışı Nasıl Bir Bitkidir?




Şeker Kamışı
Şekerkamışı, (Lat. Saccharum officinarum). Birçenekliler sınıfının, Buğdaygiller familyasından bir bitkidir.

Tropikal bölgelerde yetiştirilir. Boyu 3-5 metreye kadar ulaşır. Gövde içinde sakkarozca zengin bir özsu taşır. Şekerpancarı üretimi yaygınlaştığı için şekerkamışından ancak çok büyük alanlarda yaygın olarak yetiştirilirse (plantasyonlar) yararlanılabilir. İklim koşullarım uygun olması (çok sıcak bir iklimde art arda nemli ve kurak hava gereklidir) ile kamışlar çiçek açtıktan sonra yaklaşık üç ay sonra olgunlaşır. Olgunlaşan kamışlar diplerinde kesilerek yaprakları ve üst uçları koparılır.

Fabrikalarda işlenen ortalama 50-100 ton kamıştan 10-20 ton arası şeker elde edilir. Özsuyu % 10-20 şeker içerir. Özsuyu alınan bitkinin artığı (bagas) yakacak ya da gübre olarak, taze yaprakları da hayvan yemi olarak kullanılır. Türkiye’de güney bölgelerde, özellikle Çukurova’da az oranda yetiştirilir. Endüstride çok günlük tüketime şekerli su ve pekmez yapımında kullanılır.

10 metreye kadar uzayabilen kamışı andırır bir bitkidir. Şeker çıkartmakta kullanılır. Çiçekli salkım durumunda başakçıklar verir. Buğdaygiller familyasındandır. Sıcak, nemli iklimi olan yerlerde yetiştirilir.

Şeker kamışı çiçek açtıktan 3 ay kadar sonra olgunlaşır. Toprağa yakın yerinden kesilir, yapraklarından ayrıldıktan sonra işlenmek üzere şeker fabrikalarına gönderilir.

şeker kamışı

1 hektardan, 50-100 ton kadar temizlenmiş şeker kamışı elde edilir. Bundan da 10-20 ton kadar şeker çıkarılır. Şeker kamışının körpe yaprakları çiftlik hayvanlarına yem olarak verilir.

Şeker Kamışının Kullanımı
Şeker kamışının sapının kısımları, eski zamanlardan beri tatlı suyunu çıkarmak için çiğnenir. Bu amaçla Yeni Gine’de yaklaşık 8000 yıl önce yetiştirilmiştir. Meyve suyunun çıkarılması ve konsantre edilmesi için kaynatılması muhtemelen ilk olarak 2000 yıldan daha uzun bir süre önce Hindistan’da yapıldı.

Saccharum officinarum ve hibritleri, şeker, etanol ve diğer endüstriyel kullanımlar için dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştirilmektedir. Şeker endüstrisinin sapları ve yan ürünleri, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılmaktadır.

Şeker kamışı suyu ve soya bazlı bir protein takviyesi ile beslenen domuzlar, daha geleneksel bir diyetle beslenenlerden daha hızlı büyüyen daha güçlü domuz yavruları üretti. Spesifik adının ima ettiği gibi, geleneksel tıpta hem dahili hem de harici olarak kullanılmaktadır.

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dereotu Nasıl Bir Bitkidir? meLanie RadyoHarika Paylaşımları 1 17 Mayıs 2023 15:09
Şeker Detoksu Nasıl Yapılır? Sarya Detoks 0 31 Ekim 2022 21:43
Pamuk Şeker Makinası ile Pamuk Şeker Nasıl Yapılır? incimetal Genel Paylaşım 0 18 Aralık 2017 12:59
Şeker Diyeti Nasıl Yapılır? AngeLus Diyet Listeleri 0 23 Aralık 2009 15:15