IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2009, 14:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
PHP Dersleri 4




Fonksiyonlar ( GLOBAL, Statik )


Fonksiyonlar, programlama dillerinin vazgeçilmez öğelerinden biridir. Çoğu zaman fonksiyon kullanmadan tamamlamaya çalışıcağımız bir algoritma bize fazladan %30 kod yazdırır. Fonksiyonların nitelikleri bir değer biçimini belirliyceğiniz şablona yerleştirerek, türevi işlemlerde aynı şablonu kullanabilmenize olanak sağlar. Aslında fonksiyonlara, program içerisindeki progr*****larda diyebiliriz. Örnek fonksiyonların kullanımlarını aşağıda örneklerle açıklayacağız.

Önce fonksiyonların yapılarını inceliyelim. Örnek bir fonksiyon kullanım standardı şu şekildedir ;

<?
function isim(degisken,degisken2,degisk en3) {
fonksiyon içerisinde işletilecek prosedürler ve işlemler
};
?>

Yukarıdaki şablon PHP'nin genel yazım kuralları gibidir. Basit bir IF koşulu kodlar gibi fonksiyonlar oluşturmak mümkündür. Fonksiyonlar ikiye ayrılırlar. Statik ve Dinamik. Statik fonksiyonlar değişmeyen basma kalıp şablon yapısındadır. Dinamik fonksiyonlar ise gerektiği gibi kodlanarak çok farklı işlemlerde kullanılabilir. Her iki fonksiyon tipininde kullanım ve kodlama biçimi aynıdır, birbirlerinden farkı yoktur. Aradaki fark fonksiyonun yapıcağı işlemlerin yetenekleridir. Şimdi örnek bir dinamik fonksiyon kodlayalım.

<?
function ilk() { print "Fonksiyoner Oldum.."; };
print ilk;
?>

Yukarıdaki fonksiyon değeri statik bi fonksiyondur ve yaptığı iş çok basittir. Bu fonksiyon değeri yalnızca "Fonksiyoner Oldum.." text'ini ekrana yazdırır. Tanımladığımız fonksiyonuda "print ilk;" yazarak çalıştırabiliriz. Oldukça basit bir örnekti bu.. Şimdi bu örneği biraz niteliklendirelim.

Örneğin bir fonksiyon değeriyle şablon oluşturalım ve giriceğimiz değerleri bu şablon çalıştırsın.

<?
function ismim($isim){ echo "Benim adım $isim.."; };
print ismim("Sedat");
?>

Yukarıdaki kodları çalıştırmamız halinde ekrana "Benim adım Sedat.." yazacaktır. Burada kendimize bir şablon oluşturduk... Fonksiyonumuz belirttiğimiz isimi bir cümle içerisinde kullandı.. Biz fonksiyon değerine "Sedat" bilgisini girdik.. Fonksiyonda bu bilgiyi aldı ve şablonu içerisine yerleştirdi ve Ekrana "Benim adım Sedat.." yazdırdı. Biz fonksiyonlara birden fazla değerde girebiliriz.. Bu değer girişlerinde herhangi bir kısıtlama yoktur, Yeterki kodlayalım.. Şimdi buna benzer bir fonksiyon daha hazırlıyalım..

<?
function tumadim($ismim,$soyismim,$yasi m){
echo "Benim Adım $ismim\n";
echo "Soyadımda $ekinci.. $yasim Yaşındayım ve PHP öğreniyorum..\n";
print tumadim("Sedat","EKİNCİ","25") ;
};
?>

Yukarıdaki örnekte kendimize güzel bi şablon oluşturduk. İsmimizi, soyismimizi ve Yaşımızı yazdığımız zaman kendimizi tanıtıyor gibi ekrana belirli bir cümle bütünlüğü yazdırdık.. Ve karşımıza çıkan yazı "Benim Adım Sedat Soyadımda EKİNCİ.. 25 Yaşındayım ve PHP öğreniyorum.." Yazısı çıktı..

Yukarıdaki örnekler birer Statik fonksiyon örneklendirmeleriydi.. Görüldüğü gibi fonksiyon yazmak oldukça kolay, bir okadarda pratik. Fonksiyon kullanımını gayet iyi kavradık madem biraz teferruata girelim. Statik fonksiyonlar kendisi dışında belirtilen değişken ve tanımlamaları kabul etmez. Bu işlemi yaptırmamız için fonksiyonumuzu dinamize etmemiz gerekiyor.. Aşağıda bununla ilgili bir örnek ;

<?
$degisken="Amma Değiştim Yahu";
function dinamikim(){
global $degisken;
echo "Yaşlandımmı nedir, $degisken";
};
?>

Yukarıdaki örneği çalıştırdığımız zaman karşımıza "Yaşlandımmı nedir, Amma Değişmi Yahu" yazısı çıkacaktır. Bu değeri nasıl elde ettik. Bu dinamik fonksiyon örneğinde fonksiyon dışındaki bir değeri fonksiyon içerisine aldık. Bunu global deyimini kullandık. Bu deyimi kullanmasa idik $degisken değerini fonksiyon içerisinde kullanamazdık..

Görüldüğü gibi, ismini duyunca irkildiğimiz fonksiyon kodlama işlemi bukadar yalın ve basit.. Korkulacak birşey yok, Hızınızı kesmeden diğer dökümanlarada geçebilirsiniz..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
dersleri, php


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
PHP Dersleri 1 KraLiSHE PHP 1 08 Mayıs 2009 09:32
PHP Dersleri 5 KraLiSHE PHP 1 21 Mart 2009 22:18
PHP Dersleri 3 KraLiSHE PHP 0 21 Mart 2009 14:17
PHP Dersleri 2 KraLiSHE PHP 0 21 Mart 2009 14:15
PHP Dersleri...? Mack PHP 5 27 Ekim 2008 08:21