IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Aralık 2011, 22:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fear 3 incelemesi




F.E.A.R serisinin ilk oyunu yayımlandığında, konusu ve grafiklerinden ziyade, atmosferi ile oyun severleri etkilemeyi başarmıştı. Pointman takma isimli bir süper askeri kontrol ettiğimiz yapımda, bize musallat olan Alma isimli bir kızın hayatımızı nasıl kabusa çevirdiğine tanıklık ediyorduk. Oyunun en başlarında her şeyden habersiz olsak bile, ilerleyip, sonlara doğru yaklaştıkça Alma'nın bizim annemiz olduğunu, bizim ise bir prototipten ibaret olduğumuzu fark ediyorduk.


Yapımcı stüdyonun kurguladığı olaylar, bu olayların geçtiği mekânlar ve arka fondan gelen müzikler bizleri soluksuz oynayacağımız bir maceranın içerisine çekiyordu. F.E.A.R'ın yapımcıları her ne kadar korku temasına ağırlık vermediklerini iddia etseler de, oyunun iç yüzü ve mekân tasarımları bunun tam aksini iddia eder nitelikteydi. F.E.A.R ile gelen başarının akabinde, yapımcı stüdyo bir kez daha kolları sıvadı ve F.E.A.R 2 için çalışmalara başladı. İlk oyun kadar olmasa bile F.E.A.R 2'de kaliteli bir yapımdı. Ama yine de ilk oyunu beğenerek ve korkarak oynayanlar için F.E.A.R 2 beklenilenin altında bir çizgideydi. Yine de başarılı sayılabilecek satış rakamlarına ulaşan F.E.A.R 2, dağıtımcısından geçer not almayı başarmıştı. Warner Bros. bir sonraki F.E.A.R oyunu için Day 1 Studios isimli firma ile anlaşmış ve bunu F.E.A.R fanlarına müjdeli bir haber olarak vermişti. Bakalım Warner Bros. yapımcı stüdyo değiştirmekle aldığı bu kararla iyi mi etmiş, yoksa kötü mü etmiş. Gelin buna F.E.A.R 3 incelememizle karar verelim.


Kardeş Dayanışması


İncelememize başlamadan önce belirtmeliyim ki, F.E.A.R ve F.E.A.R 2'yi oynamadıysanız, F.E.A.R 3'ün hikâyesini net olarak anlayamayabilirsiniz. F.E.A.R 3'e ilk girdiğimizde serinin ilk oyununda da kontrolümüzde olan Pointman'in sorgu altında olduğunu görüyoruz. Tam ne oldu, neler oluyor derken, kardeşimiz geliyor ve bizi oradan kurtarıyor. Hemen dip not olarak belirteyim. Eğer oyunu online co-op yada splitscreen olarak oynuyorsanız, siz Pointman (1player) partneriniz ise Pointman'in kardeşi olarak oyuna devam ediyor. Böylece oyunun senaryo modunun tamamını iki kişi olarak oynayabiliyorsunuz. Eğer tek başınıza oynuyorsanız Pointman'i kontrol ediyorsunuz, kardeşiniz ise arada bir gözüküp size yardım ediyor. Oyunu bitirdiğiniz de ise Pointman'in kardeşi ile oynama seçeneği aktif hale gelmiş oluyor. F.E.A.R 3 her ne kadar 5- 6 saatlik kısa bir oynanışa sahip olsa da, oyunu iki farklı karakterle bitirdiğinizden bu açığın az da olsa kapandığını söyleyebilirim.

Gelelim oyunumuzun atmosferine. Az önce de bahsettiğim gibi, F.E.A.R serisinin en büyük özelliği, insanın içini ürperten o korkutucu atmosferiydi. Fakat ne yazık ki, F.E.A.R 3'ün bu konuda ilk oyundan çok geride olduğunu söyleyebilirim. İlk oyun korku tarzına gerçekten son derece yakındı. Bu yönüyle de birçok olumlu tepki almıştı. Fakat F.E.A.R 3 atmosfer olarak ilk iki oyunun çok gerisinde kalmış. Bu nedenle F.E.A.R fanları Day 1 Studios tarafından yapılan F.E.A.R 3'e pek sıcak bakmayabilirler. Tabi ki biz madalyonun bir de öteki yüzü var deyip, oyunumuzun fps tarzına getirilerine bir göz atalım.


Yenilenmiş Bir Siper Sistemi


F.E.A.R 3, modern fps türünde bir yapım. Yani oyunu oynarken ekranınız da can göstergesi falan bulunmuyor. Eğer yoğun ateş altında kalırsanız ekranınız kızarıyor. Kendinize saklanacak bir yer bulamazsanız kısa süre sonra ölüyorsunuz. Eğer oyunu co-op modunda oynuyorsanız, arkadaşınızın sizi gelip kurtarması için belli bir süreniz oluyor. Bu süre içerisinde arkadaşınız sizi gelip kurtaramazsa ölüyorsunuz.


Ekranınız da silah, mermi ve nişangâhınızın yanında bulunan zamanı yavaşlatma barları bulunuyor. Bildiğiniz gibi, Pointman'in ilk oyundan beri zamanı yavaşlatma gibi bir huyu bulunuyor. Zaten bu özellik Pointman'i süper asker statüsüne sokan en önemli özellik. Bu özellik sayesinde kalabalık düşman gruplarının arasına dalıp bir kaç tanesini kısa süre içerisinde indirebiliyorsunuz. Ayrıca ölmek üzereyseniz bu özelliğiniz sayesinde ateş altından kısa süre içerisinde kaçabiliyor ve canınızı kurtarabiliyorsunuz.


F.E.A.R 3'te karşımıza çıkan en büyük yenilik ise oyundaki siper sistemi. Aslında F.E.A.R 3, ilk iki oyuna kıyasla bir hayli farklı bir yapım. Ama gelin görün ki bu farklılıkların pek çoğu seriyi ileri götürmek yerine geriye götüren cinsten. O yüzden ben sizler için bu yeniliklerden olumlu olanlarını seçeceğim. Neyse, siper sistemi demiştik. Evet, F.E.A.R 3'te ki siper sistemi, fps oyunlarında eşine az rastlanan türden bir rahatlığı bizlere sağlıyor. Gears of War serisindekine benzer bir siper sistemini oyuna adapte etmeye çalışan Day 1 Studios ekibi bu uğraşlarında bir hayli başarılı olmuşlar. Oyunda hemen hemen her nesnenin arkasına siper alabiliyorsunuz. Bu kimi zaman bir kutu, kimi zaman bir masa, kimi zaman ise bir araba olabiliyor. Ayrıca siperler arasında geçişte yapabiliyorsunuz.


Yenilenmiş Bir Yapay Zekâ


F.E.A.R 3'te ki düşmanlarımız genel olarak ucubelerden ve askerlerden oluşuyor. Oyun boyunca ağırlıklı olarak eli silahlı askerlerle çatışıyoruz diyebilirim. Karşımıza çıkan düşmanın yapay zekâ seviyesi, oyunun zorluk seviyesi en zor da iken bir hayli iyi. Tabi ki zorluk seviyesini düşürdüğünüzde, karşınıza çıkan düşmanın yapay zekası da o derecede azalıyor. O yüzden oyunu en kolay zorluk seviyesinde oynayıpta, " bu ne biçim yapay zeka " gibisinden bir yargıda bulunmanız doğru olmayacaktır.


Karşımıza çıkan düşmanlarımız bizimle açıktan çatışmak yerine siper arkasına girerek çatışmayı tercih ediyorlar. Aynı bizim yaptığımız gibi siperler arası geçiş yapıp, siper arkasından sadece silahlarını göstererek karambole ateş açabiliyorlar. Uzun lafın kısası, Day 1 Studios'un yapay zeka konusunda da iyi bir iş çıkardığını söyleyebilirim.


Multiplayer ve Genel Yorum


F.E.A.R 3 multiplayer deneyimi olarak, fps oyunlarında pekte rastlayamadığımız nitelikte modlara sahip. Özellikle arkanızdan gelen toz bulutuna yakalanmadan ilerlemeye çalıştığınız modda hem gerilimli dakikalar yaşıyor, hem de takım arkadaşlarınızı geride bırakmamaya çalışıyorsunuz. Fakat şunu da belirtmek isterim ki, modların farklı deneyimler sunuyor olması, bu modların uzun oynanış süreleri vaat ettiği anlamına gelmiyor. Yani oyun içerisinde bulunan online modların öyle sarıcı, uzun süre devam ettirici bir etkisi bulunmuyor.


Oyun hakkındaki genel yoruma gelecek olursak, F.E.A.R 3'ün serinin diğer oyunlarına nazaran çok daha farklı bir atmosfere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Day 1 Studios ne yazık ki bu oyunda klasik F.E.A.R havasını pek yakalayamamış. Oyunu oynarken hiç ürküp, gerilmiyorsunuz. Oysaki ilk 2 F.E.A.R oyunu öylemiydi? Neyse, oyuna fps açısından bakarsak olumlu bir gelişim içerisinde olduğu da bir gerçek. F.E.A.R 3, serinin benliğini yitirmiş bir oyun olsa bile, fps oyunları bazında kaliteli bir yapım olmuş. Bu aralar kaliteli bir fps oyunu oynamadım diyorsanız F.E.A.R 3'ü denemenizi tavsiye ederim. Unutmayın... Herkes Oyun Oynar!

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
3, fear, incelemesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sia - Guts Over Fear PySSyCaT Yabancı Şarkı Sözleri 0 02 Mayıs 2016 09:59
Cape Fear Filmi - Cape Fear Filminin Konusu - Nostaljik Filmler Liaaa Sinema Dünyası 0 27 Ocak 2012 11:23
Estatic Fear Bab Müzisyenler 0 25 Kasım 2011 21:37
GEbze'den feaR feaRneveR Hey Sen! Beni Tanıyor Musun? 2 05 Aralık 2008 20:40