23 Temmuz 2024, 18:17 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Organik Tarım Yapmak İçin Temel Kurallar Nelerdir? Organik tarım ile gıda üretimi yapılan sistemlerde ürünün organik olarak adlandırılabilmesi için temel kural, üretimin hiçbir aşamasında inorganik yani yapay üretilmiş hiçbir kimyasal katkının kullanılmamasıdır. Kimyasalların yanında, son zamanlarda bahsi geçen ve transgenik olarak da adlandırılan GDO’lar yani genetiği değiştirilmiş organizmaların da kullanılması tamamen yasaklanmıştır. Bir ziraat ürünün organik olarak adlandırılabilmesi için organik tarım yapılması düşünülen tarım arazisinde izin verilen limitlerin üzerinde kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kalıntısı olmamalıdır. Organik tarım arazisi olarak belirlenen bu tarım arazisinde daha önce yapılan tarım faaliyetlerinden kalan inorganik, kimyasal ve ilaç kalıntıları varsa bu kalıntıların organik tarım yapılması düşünülen bu tarım arazisinden uzaklaştırılması gerekir. Bu amacı garantilemenin en iyi yolu en az 3 ila 5 sene boyunca toprağa hiçbir kimsayal katkının, gübrenin ve tarım ilaçlarının yapılmadan ürün yetiştiriciliği yapmaktır. Böylece kalıntı olarak adlandırılan bu kimyasalları arazi üzerindeki bitkiler tarafından tüketilir. Daha maliyetli bir yol ise organik tarım yapılması düşünülen arazilerin toprak yüzeyinden 40 ila 50 cm’lik alanında yıkama yapılarak kalıntıların uzaklaştırması yapılabilir. Organik tarım yapılabilmesi için bu arazilerin erozyona uğramayacak tipte araziler olması gerekir. Toprağın kimyasal, biyolojik ve fiziksel yapısı korunmuş ve bozulmamış olmalıdır. Tüm bu şartlar sağlansa dahi bir ziraatçı hemen organik tarım yapmaya başlayamaz. Organik üretim yaptığını sertifikalandırması gerekir. Bir çiftçi organik üretim yapacağını, yaptığını ve üretimini pazar ve marketlerde satabilmesi için tüm işlemleri belgelendirmesi gerekir. İzmir’de 6 ve Mersin’de 1 olmak üzere Türkiye’de organik üretimi sertifikasyonun sağlayan yetkili toplam 7 organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşu vardır. Bu kuruluşların dışında yurtdışı kaynaklı organik sertifikasyon kuruluşları da bulunmaktadır. Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, akreditasyon verilmiş 28 tane organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşu bulunmaktadır. Bu organizasyonlar şu isimli sertifikasyonları verirler; Anadolu Ekolojik Ürünler, Anka Global, Başak Ekolojik Ürünler, Bcs, Bio Inspecta, Biobel, Ceres, Control Union (Cu), Ctr, Ecocert, Ecos, Ecotar, Egetar, Ekoinspekt, Etko, Iccs, Icea, Imc, Imo, Kalitest, Kayos, Likya, Nissert, Nopcert, Orser, Ortar, Turkgap Tarım Uygulamaları ve Tuscert. Bu organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları TR 5262 sayılı organik tarım kanunun, 27676 sayılı resmi gazetede belirtilen, organik tarım esasları ve uygulamasına ilişkin yönetmelikler kapsamında kontrol ve sertifikasyon işlemlerini yapmaktadırlar. Organik olarak tanımlanacak herhangi bir üretim, işleme veya ihracat gibi faaliyete başlamak isteyen kişiler önce bu kuruluşlardan birisine başvurmalıdır. İmzalanacak sözleşme ile sertifikasyon aşamaları başlar. Sözleşmenin imzalandıktan sonra bu sözleşme ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili Genel Müdürlüklerine başvuru yapılır. Organik tarım her geçen gün daha popülerleşen bir tarım ürünü üretme yöntemi olmaya başlamıştır. Ve maalesef suistimale açık bir tanımdır. Sertifikasyon aşamasına başlansa dahi yine de bir tarım ürünün organik olarak adlandırılması yeterli değildir. Organik tarım yapıldığına dair kontrol ve sertifikasyon kuruluşu ile sözleşme imzalayan çiftçiler her üretim aşamasında kontrol edilir ve zirai ürünün organik olarak adlandırılabilmesi için her kullandığı girdinin organik tarım kurallarına uyduğunun onaylanması gerekir. Tüm üretim aşamalarında kontrol edilen ürün hasat döneminde organik olarak adlandırılmaya uygun bulunursa üretime "organik sertifikası” verilir. Ve organik pazar ve marketlerde organik olarak satılmaya uygun bulunur. Özetle, bir çiftçi yaptığı tüm üretim faaliyetlerini, tarla hazırlığından, ekim-dikim, yabancı ot kontrolü, gübreleme, hasat ve hatta depolama ve depodan pazara kadar nakliyesinde sıkı bir şekilde denetlenir. Organik sertifikası almak bu yüzden zordur. Ve tüm üretim tamamen kontrol altındadır.
__________________ Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. | |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Organik Tarım Sektörü Nasıl Doğdu? | BeSte | Organik Yaşam | 0 | 23 Temmuz 2024 18:16 |
Organik Tarım Nedir ? | PySSyCaT | Organik Yaşam | 4 | 06 Mart 2022 19:27 |
Organik Tarım Kanunu | Sevda | Ödev ve Tezler | 0 | 14 Ekim 2012 00:15 |
Organik Tarım Nedir | YapraK | Ödev ve Tezler | 0 | 08 Mayıs 2009 05:39 |