IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 25 Nisan 2018, 10:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bartın Yöresel Örf Ve Adetleri




Düğün


düğünlerin geleneksel özellikleri vardır. Fakat gerek teknolojinin gelişimi gerekse ekonomik gelişmeler bazı gelenekleri değiştirmiştir. Eskiden düğünler sekiz gün sürerdi. Düğünler genelde davul-zurna eşliğinde yapılırdı. Cuma günü baklava bağlama dediğimiz tatlıları hazırlama işlemleri başlardı. Salı gün akşamı damat evinde köylü gecesi düzenlenirdi. Buradaki amaç ertesi gün çalışacak ve misafirlere hizmet edecek gençleri ağırlamaktır. Çarşamba günü sabahtan 11-14 arası kız tarafı ve yakın çevreleri erkek evine gelir ve ağırlanır.Saat 14'ten sonra ise danacı diye adlandırılan genç çevresi (gelinin erkek kardeşleri varsa öncülük eder.) düğün evine gelirler.Geç saatlere kadararabaların çoğalması ile bu gelenek kalkmıştır.

Düğünlerde kesinlikle silah kullanılmaz ve kullandırılmaz düğün sabahı köylerdeki tüm silahlar boşaltılır silahın ağzında mermi olmaz.



Düğünlerde davul zurna ile yörede köçek oyunları (erkek) oynanır ve eğlenceli geçer. Günümüzde köçeklerde bitme noktasına gelmişlerdir. Köçek ihtiyacı çevre köylerden temin edilir. Köçek kültürü Batı Karadeniz bölgesine hasdır.

BAYRAMLAR VE ZİYARET

Ramazan ve Kurban Bayramından 1 gün önce Zıyrat dediğimiz mezarlık ziyaretleri yapılır.Topluca namaz kılınarak geçmişlerin anısına dualar okunur.Ev hanımlarının evlerde yaptığı helvalar yufka içerisine konularak mezarlığa gelen ziayaretçilere sunulur bir sofra oluşturulup herkes bu yufka ve helvadan tadar. Bayram günü ise namazdan sonra yaşlılar öne geçmek suretiyle sıra olunur ve bayramlaşma yapılır Pazaryerinde pazar kurulur ve bu pazardan Ulukaya ve çevre bölgelerden gelen kişiler alışverişlerini yapar evde bekleyen hanımlarına çocuklarına yaşlılarına değişik hediyeler alıp evine gittiğinde takdim eder.Bayram namazı gününden itibaren her gün bir yada iki köyün bayramı sayılır ve bu köylere diğer köyler bayramlaşmaya gider. Özellikle bayramlaşmaya gelen misafirlere güzel ve özenli sofralar kurulur. Gelen bayramcılara mutlaka yemek ikram edilir ve hoş tutulur. Bayramlar küslerin barıştığı anlardır. Bayramlaşmadan sonra topluca yaşlılar ve hastalar ziyaret edilir. Çocuklar ise bir araya toplanarak evleri dolaşırbayramlaşarak şeker ve harçlık toplarlar.

Pazaryeri eski günlerinde bayramlarda dolup taşardı ve çevre köylerden ilçelerden pazarcılar ¤¤¤gah açar iğneden ipliğe tatlıdan tuzluya bilimum ürünü satarlardı. Özellikle bayramlarda çocuklar unutulmaz ve bayram sabahına evin reisi günler öncesinden Pazardan aldığı giyisileri yeni ayakkabıları çocuklarının ve baktığı eşi kurban kesilirdi. Bu adet günümüzde de devam etmektedir. Bayramlarda köylerine giden halkımız bu adeti sürdürmektedir.

Kurban bayramında bayram günü sırası hangi köyde ise o köy kurbanını o gün keser ( Bayramcılara taze kurban sunmak için) Kurban kesenler özellikle ihtiyaç sahiplerine kurbanın güzel yerlerini ikram ederler. Kesilen kurbanlar genelde büyükbaş hayvan olup köylüler bir araya gelerek kendi ev önlerinde yada köyce ortak yerlerde kurbanını keser. Kesilen kurban etiyle ( genellikle çiğer kavurmasıyla) kahvaltı yapılır ve çeşitçeşit yemekler yapılır.

Bayramlarda canlı olan bitkilere dokunulmaz ava çıkılmaz silah kullanılmaz daha doğrusu canlı olan bir bitki dahi olsa ona kıyılmaz. Bu adet arefe gününden itibaren bayramın son gününe kadar geçerlidir.


Bayramlaşmaya gelen misafir isterse küs yada yabancı dahi olsun ağırlanır ortaya koyulan sofradan karnını doyurur. Ve saygı görür.


HIDIRELLEZ

Mayıs günü türbede ateşler yakılır adakları olanların getirdiği hayvanlar kesilir ve çevredekilere dağıtılır.Topluca namaz kılınır ve dualar okunur. Özellikle 6 Mayıs günü altaşman adı olarak bilinen ALİDANIŞMENTGAZİ türbasine gidilir burada dualar edilir kabir gezilir ve çevresinde kurulan pazarda alışverişyapılır. Drahnada bulunan EseDede(dutlu mahallesi kabristanı içinde) türbesinde mayıs ayında adak kesilir ve bu adak fakirlere dağıtılır.

CENAZE

Cenazenin arkasından her yerde olduğu gibi yas tutulmaktadır.Cenaze ye tüm köylerden köylüler katılır. Ve defnine kadar cenazede bulunulur. Sal ortak taşınır ve herkesin tutması için el değiştirilir. Cenaze evinde yemek verilir.ilk akşamı 3. akşamı 7. akşamı 40. akşamı 52. akşamı ve 365 gün sonra cenaze evinde tüm kölü toplanır yemekler yenir namazlar kılını dualar Kur'an lar okunur ve cenazeye bağışlanır. Devir dediğimiz ölmüş kimsenin anısınaileriki tarihlerde de uygun zamanlarda hatim ve dualara devam edilir.

YÖRESEL YEMEKLER

Köylerimizdeher türlü yemek yapılmaktadır. Geniş bir yemek kültürüne sahiptir.Özel günlerde yapılan ve davetlilere ikram edilen en ünlüleri hindi eti el işi kadayıfları sayabiliriz.


__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bartın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Balıkesir Yöresel Örf Ve Adetleri Sır Örf ve Adetler 0 25 Nisan 2018 10:36
Adıyaman Yöresel Örf Ve Adetleri Sır Örf ve Adetler 0 25 Nisan 2018 10:16
Adana Yöresel Örf Ve Adetleri Sır Örf ve Adetler 0 25 Nisan 2018 10:13
Ankara Yöresel Örf Ve Adetleri Funda Örf ve Adetler 0 30 Mart 2018 04:59
Bartın Yöresel Yemekleri - Bartının Yöresel Yemek Kültürü PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 04 Kasım 2014 20:10