IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Kasım 2024, 14:28   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Otizm‘e Oyun Terapisinin Faydaları




Otizm‘e Oyun Terapisinin Faydaları



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Oyun oynamak kulağa çok basit gelebilir. Çünkü hepimiz çocukluğumuz ve hatta yetişkinliğimiz boyunca, içimizden gelerek, zorlanmadan, isteyerek oyun oynar, oynanan oyunlara dahil oluruz. Bu durum, böylesine sıradan, doğal ve basit bir şeyin, yani oyunun çocuk gelişimindeki önemi üstüne düşünmemize engel olabilir. Oysaki, çocuklar oynayarak öğrenir ve gelişir. Fiziksel ve sosyal becerilerini, oyun oynayarak kazanır, geliştirir ve ilerletir. Otizm söz konusu olduğunda, çocuklar farklı yollar ve yöntemlerle oyun oynarlar. Daha çok yalnız oynamayı tercih ederler. Oyunlarında tekrarlar öne çıkar, özel bir hedef gütmeden oyun oynayabilirler. Otizmli çocuklar, oyun aşamasında kendi başlarına bırakıldıklarında, tekdüzeliğe hapsolabilir ve yeteneklerini, ilgi alanlarını keşfetmekte zorlanabilirler. Bu noktada oyun terapisinin önemi öne çıkar. Oyun terapisinin faydaları otizmli çocuklar üzerinde de gözle görülür bir şekilde hissedilir.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, özellikle travma yaşamış, kaygı bozukluğu, davranış problemleri ya da psikolojik rahatsızlıklar yaşayan çocuklara fayda sağlayan bir psikoterapi türüdür. Oyun terapisinin temeli, çocuğun yetişkinler gibi kendini cümleler ile ifade edememesine dayanır. Ancak çocuk, oyun oynarken özgürdür. Kelimeleri kullanmasa da duygularını, endişelerini, korkularını ve sıkıntılarını oyun ile ortaya koyabilir.

Otizmli çocuklarda ise oyun terapisi, psikolojik sıkıntıları değil, çocuğun ilgi alanlarını keşfetmesini hedefler. Bunun dışında spesifik olarak zorluk yaşadıkları ilişkiler, iletişim ve sosyal beceriler konusunda çocuklara yardımcı olur. Terapist oyun terapisinin temellerini, otizmli çocuğun ilgi alanları üzerine kurar.

Otizmli Çocuklar Neden Oyun Terapisi Almalıdır?

Otizm genellikle sosyal ve iletişimsel bir bozukluktur. Otizmli çocuklar, başkalarıyla alışıldık yollardan iletişim kurmakta zorluk yaşar. Çocukların oyuncaklarla oynadıklarında takındıkları tavırlardan farklı tavırlar sergilerler. Örneğin bir oyuncak bebeğin gerçek olduğunu varsayarak evcilik oynamak yerine, nesnelere aşırı ve yoğun bir şekilde odaklanırlar. Kendilerini uyaran bir nesne haline getirerek, dikkatlerini kendilerine yoğunlaştırırlar.

Oyun oynamak, otizmli çocuğa kendine yoğunlaşmak yerine, gerçek ve paylaşımı temeline alan bir etkileşim sunmak için harika bir araç olabilir. Oyun terapisi ile otizmli çocukların, kendi duygularını, çevrelerini, aileleri, kardeşleri ve yaşıtlarıyla olan ilişkilerini keşfetmeleri sağlanabilir.

Oyun terapisi, anne babanın dahil olmasıyla etkisini daha da büyütecektir. Bu katılım ile anne baba, otizmli çocuklarının gelişme ve büyümesinde daha aktif bir rol alabileceklerdir. Filial terapi adı verilen ailenin de dahil olduğu oyun terapisi türü ile anne baba, çocukları ile daha güçlü ve anlamlı bir ilişki geliştirebilir.

Oyun Terapisti Ne Yapar?

Oyun terapisti nedir? Kime oyun terapisi denir? sorularının cevabı günümüzde çok önemlidir. Çünkü maalesef bu eğitime ve yeterliliğe sahip olmayan kişiler de oyun terapisti olarak hizmet vermek gibi bir yanlışlığa imza atmaktadır. Bu nedenle ilk önce, terapistinizin psikoloji alanında eğitim aldığından, çocuk psikolojisi ve oyun terapisi konularında uzmanlaştığından emin olun. Ayrıca, seçeceğiniz daha önce yaptığı benzer çalışmalar, çalıştığı otizmli çocuklar hakkında da bilgi isteyin.

Peki oyun terapisti ne yapar? Oyun terapisti, güvenli ve sınırları, kuralları olmayan, bu terapiye uygun olarak hazırlanmış, oyun odasında çocuğunuzla birlikte oyun oynar. Bazen çocuğu sadece izler, bazen de çocuğun oyununa dahil olur. Onunla oyun mecrasında gerçek bir iletişim ve bağlantı kurar. Bu aşamada paylaşmayı, sırayla oynamayı öğrenmeyi, hayal gücü becerileri, soyut düşünme yetenekleri gibi alanlarda gelişmeyi destekleyen bir yaklaşıma sahiptir. Çocuğun sosyal ve iletişim becerilerini iyileştirmeyi hedeflerken, anne babayı süreçlerden haberdar eder, gerekli gördüğü noktalarda dahil eder.

Siz de Konya oyun terapisi arayışı içinde iseniz, Psikon Terapi ekibimizin tecrübeli uzmanları ile iletişime geçerek, oyun terapisinin faydaları ve artılarından yararlanabilirsiniz.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Otizm için Ergoterapinin Faydaları Tanem Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon 0 04 Aralık 2022 19:19
Araştırmalar Işığında Oyun Terapisinin Fayda Gösterdiği Alanlar Tanem Eğitim 0 09 Ekim 2022 19:22
Otizm Nedir? Otizm Tedavisi, Otizm Terapisi ve Otizm Özel Eğitimi Tanem Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon 2 08 Ekim 2022 12:38
Otizm Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 26 Aralık 2015 16:48
Gen Terapisinin Uygulama Alanlari Ecrin Mikrobiyoloji 0 07 Eylül 2011 22:12