IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2022, 23:11   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Madde 3. Portfolyo (Çocuk değerlendirmesi)




Son zamanlarda okul öncesi ve ilköğretim sınıflarında sıkça duyduğumuz “Portfolyo” acaba ne anlama geliyor? Bir okulun ya da sınıfın, portfolyo oluşturma, yürütme ve değerlendirme ile ilgili benimsediği bir sistemi ve kuralları vardır. Bu kurallara geçmeden önce portfolyoyu farklı kişiler ve kaynaklar nasıl tanımlıyor bir bakalım. İşte birkaç tanım:

Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
Öğrenci merkezli olup, öğrencinin kişisel çabalarını, ilerlemelerini ve başarılarını bir veya daha çok öğrenme aralıklarıyla ortaya koymasını sağlar (Collins,1991).
Öğrencilerin sınıf içerisindeki ve sınıf dışındaki çalışmalarını ve aktivitelerini ortaya koyan bir değerlendirme şeklidir.
Öğrenciye ve başkalarına öğrencinin bir veya daha fazla alandaki başarılarını sunma amacıyla öğrenci çalışmalarının aktarılmasıdır. (Arter ve Spandel,1991).
Öğrencilerin kendi çalışmalarını değerlendirmeye almaları, her birinin kendi ilerleyişini izlemesini sağlar ve bireysel olarak öğrencilerin performanslarının değerlendirilmesi için bir temel oluşturur (Meisels ve Steel,1991).
Öğretmenlerin, elde edilen verileri gelecekteki eğitim hedeflerini daha gerçekçi olarak belirlemesine yardımcı olur. Bu şekilde öğrencileri motive etmeye, öğrenme sorumluluğunu almaya, düşünme ve yazmada gelişmelerine yardımcı olur (Murphy and Smith, 1990).
Portfolyo Derleme (bilgi veya veri toplama) ve Değerlendirme (çıkan sonucun incelenmesi)

Sürekli bir olaydır ve zaman içinde oluşur,
Değişik gelişimsel süreçleri kapsar,
Eğitimi destekler ve yönlendirir,
Her çocuk için farklı ve özeldir,
Çocuğun ne bildiğini vurgular,
Öğretmen ve çocuğun birlikte konuşarak değerlendirme yapmasını gerektirir,
Öğrenme sürecini belgeleyen bir veri oluşturur.


Portfolyo Neden Gereklidir?

Çocukların okulda yaptıkları resimleri, hikayeleri, günlükleri, harita ve benzeri şeyleri dikkatli kontrol etmek, çocuğa bireysel bir bakış açısı kazandırır ve öğrenen bir çevre sağlar.
Çocuğun çalışmasına sürekli bir bakış, gelişimini değerlendirebilmeye yardımcı olur.
Çocuğun becerisini, gelişimini sadece sayısal test skorlarıyla değil, çeşitli yollardan değerlendirme fırsatı yaratır.
Öğrenciler için çalışmalar daha anlamlı ve amaçlı hale gelir ve bu sayede süreklilik elde edilir.
Derleme ve değerlendirmenin sınıftaki eğitimle uyum içinde olmasını ve öğretmenle çocuğun birincil derecede değerlendirici olmalarını sağlar.
Portfolyo, çocukların ne yapmadıklarındansa ne yaptıklarını görmek, gelişimsel olarak ne kadar ilerlediklerini değerlendirmek ve bunu farklı açılardan belgelemek için önemlidir.


Çocuğun Rolü

Çocuğun kendi kendini değerlendirmesi portfolyo oluşturmanın ana noktasıdır. Portfolyo oluştururken, öğrenci hangi çalışmalarını dahil edeceğine kendisi karar verir. Böylelikle kendi yaptığı işlerle onur duyar ve bu çocuğu etkin çalışmalar yapması yönünde destekler. Katılımcılığı ve girişkenliği teşvik eder. Kendi başına karar verme ve kendi öğrenmesinin sorumluluğunu alır. Tüm bunlar çocuğu özgüvenini ve öz saygısını arttırmasına yardımcı olur. Ayrıca çocuk portfolyosunu sunarken iletişim kurma, yorum yapma ve kendini ifade etme becerilerini geliştirme fırsatı bulur.



Öğretmenin Rolü

Öğrencilere rehberlik eder, çalışmanın ne ifade ettiğini, öğrenmelerine nasıl katkıda bulunduğunu onlarla tartışır.
Örnekler sunar, en iyi çalışmaları seçmede öğrencilere yardımcı olur.
Öğretmen, sınıftaki portfolyoları öğrencilerin kolayca görebileceği ve ulaşabileceği bir yerde bulundurur.
Portfolyo dosyasını öğrencilere tanıtır ve bilgi verir.
Portfolyoyu hazırlarken yönlendirici sorular sorar. Örneğin, “Neden bu çalışmayı seçtin? Bu çalışmada en çok neyi beğendin? …’nın kuvvetli yönleri sence neler? Sence en başarılı örnek hangisi? Neden o en başarılı ? Sence ….. ‘ı nasıl daha iyi bir hale getirebiliriz?” gibi


Portfolyo Dosyası İçin Neler Toplanabilir?

Sanat çalışmaları (resim, boyama, kolaj, el işleri gibi ürünlerin yanı sıra, doğal, yaratıcı, perspektif gösteren, alışılmadık ve görüş açısı olan iki-üç boyutlu figürler, şekiller ve çalışmalar)
Üç boyutlu ürünler ya da fotoğrafları (heykeller, soyut objeler, kilden yapılmış modeller, blok, lego vb. oyun materyalleri ile yapılmış yapılar, çalışmalar)
Öğrencinin ilgilerini açığa çıkarmayı sağlayan, kazanmış olduğu becerileri vurgulayan, onu onore edici fotoğraflar
Çocuğun büyük kas gelişimini belgeleyen öğretmen tarafından tutulmuş notlar, video kayıtları, anektodlar
Çocuğun müzik aktiviteleri ve parmak oyunlarına yönelik yeteneklerini gösteren fotoğraflar, video kayıtları, ve anektod kayıtları
Dil yeteneğini ortaya koyan hikaye tamamlama çalışmaları ya da hazırlanan kitapçıklar, ses kayıtları
İlk kez yazı veya adını yazmaya başladığı müsvetteler
Matematik çalışmalarından örnekler, patern, grafik ve kavram bilgilerini, sayı kavramı bilgilerini gösteren çalışmalar (örneğin, bir kağıda çizilen 5 rakamının uhu ve fasulye tanelerini kullanarak etrafından geçtiğini gösteren iş örneği)
Mutfak aktivitelerinden fotoğraflar (örneğin, çocuk bir şey ölçerken, malzemeleri sayarken, pişirirken çekilmiş fotoğrafları)
Günlükler ya da fotokopileri, yazılmış hikayeler
Öğrencinin bir olaya, konuya karşı yazılmış ya da kasete/CDye kaydedilmiş kişisel cevabı veya hikayesi.
Öğrenci çalışmalarının bilgisayar odaklı örnekleri
Gezi fotoğrafları, video kasetleri ve gezi sonrası değerlendirme formları
Küçük grupların Fen-Matematik-Sosyal alanlardaki bilgi ve araştırma sonuçlarını (problem çözücü fikirler, icatlar, deneyler içeren) sunan video kaset görüntüleri.
Öğretmenin öğrencinin çalışması için yazdığı anektodlar, ya da çalışma üzerine eklenen notlar
Bütün sınıfın katıldığı proje ve grup çalışmalarında, katılan grup üyelerinin adları listelenmeli ya da en azından onun bir grup çalışması olduğunu not eden bir uyarı iliştirilmelidir.


Çocuk-Veli-Öğretmen Portfolyo Görüşmesi

Portfolyolar velilerle planlanacak bir görüşme sırasında paylaşılmalıdır. Öğretmen velilerin bu değerlendirme şeklini sorgulamasını doğal karşılamalıdır. Sistemi tanıdıkça, çocuklarının kendi kendilerini değerlendirebildiklerini gördükçe, onlar da bu tür bir değerlendirmeyi destekleyeceklerdir.

Çocuk-veli-öğretmen portfolyo görüşmelerine veliler bir davetiye ile sınıfa davet edilirler.

Bu davetiyede, velinin çocuğuyla birlikte sınıf ve branş öğretmenleri ile yapacağı görüşmelerin saatleri belirtilmiştir. Sunum öğretmenin belirlediği bir ders alanında ya da sınıfta yapılır, geri bildirim için formlar hazırlanır. Öğrencinin sunumu sonunda bu form veliye verilir. Velinin çocuğu ile birlikte doldurması ve öğretmene iletmesi sağlanır. Bu üçlü görüşme her iki dönem sonunda yapılır.Portfolyo sunumu sırasında öğrencilerin yaptıklarını paylaşmalarına yardımcı olmak için öğretmen bir kaç temel soru sorabilir. Örneğin;

Bizimle ilk olarak paylaşmak üzere ne seçtin?

Niçin bu çalışmayı seçtin?

Bunun hakkında ne anlatmak istersin?

Bunu yaparken nasıl planladın? Ne düşündün?

Bugün bizimle tartışmak/sormak istediğin herhangi bir soru var mı?

Anlatmak istediğin nedir?

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Şu ana kadar öğrendiğin, (portfolyoda) önemli bulduğun bir şey nedir?

Niçin bunun önemli olduğunu düşündün?

Bu çalışmada kendini güçlü hissettiğin bir yön var mı?

Bu çalışmadan ne öğrendin?

Diğerleri sana nasıl yardım etti?

Daha önce iyi olmadığın, ama şimdi daha iyi yapabildiğin şey nedir?

Neyi öğrendin?

Bu yeteneğini nasıl kullanıyorsun?



Portfolyolar ile Ne Yapılır?

Öğretmenler çocuğun gelişimini gösteren rubriklerden her döneme ait bir kopyayı portfolyoya koyar ve yıl sonunda çocuğun bir sonraki öğretmenine (ilköğretim okuluna başlıyacaksa 1. sınıf öğretmenine) teslim eder. Çocuğun bir önceki yıla ait portfolyosunu gözden geçirmek faydalıdır. Öğrenme modellerini, kullanılan teknikleri ve neler kazanıldığını görmek, çocuk hakkında genel bir fikir edinmek açısından portfolyolar incelenmelidir. Bu bilgiler özellikle okulun ilk zamanlarında oldukça önemlidir.

Portfolyo uygulamasının sonuçlarına ve çocuklarda görülen kazanımlara baktığımızda;

yeteneklerinin sergilenerek ilgi alanlarının geliştiği
arkadaşlarının portfolyolarını izleyerek birbirlerine yardımcı oldukları ve bu sayede gelecekte yapacakları ekip çalışmalarının filizlerinin atıldığı,
gelişimlerinin kanıtlarla ve daha sağlıklı bir şekilde izlenebildiği,
gerçekte ne öğrendiklerini velilerine somut olarak aktarabildikleri,
bilişsel, psiko-motor, sosyal, duygusal ve dil gelişimlerini gözlemlendiği,
okulda yaptıkarı çalışmalar, hikayeler, ses kayıt bantları, resim, proje çalışmaları, fotoğraflar, elişi etkinlikleri vb. kontrol ederek öz disiplini ve sorumluluk bilincini geliştirdikleri,
kendi kendilerini değerlendirme becerisi kazandıkları,
fiziksel, ruhsal ve sosyal alandaki gelişimlerini fark edebildikleri,
olaylara bakış açılarını değerlendirebildikleri, çok yönlü düşünebildikleri, yaratıcılık yönlerinin ve kendine güvenlerinin geliştiği görülmüştür.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
maddeler, okul öncesi eğitim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Madde 2. Portföyler (Çocuk değerlendirmesi) Tanem Okul Öncesi Eğitim ve Öğretim 0 07 Nisan 2022 17:52
Madde 1. Neden? (Çocuk değerlendirmesi) Tanem Okul Öncesi Eğitim ve Öğretim 0 07 Nisan 2022 17:43
Portfolyo Tasarımı Sır Kurs Eğitimleri 0 27 Aralık 2019 00:10
Gözlem ve Çocuk Gelişimi Değerlendirmesi Letisya Aile Evlilik ve Çocuklar 0 29 Kasım 2013 23:01
Yılmaz Özdil / Yeni başlayanlar için referandum... Madde madde SeytaninOrkestrasi Serbest Kürsü 3 13 Eylül 2010 10:17