IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2014, 21:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye Cumhuriyeti’nin İdari (Yönetsel) Yapısı




1) Genel İdare
Ülkenin her tarafı ile ilgili yönetim birimlerini ifade eder.


a) Merkez teşkilatı: Genel idarenin merkezi teşkilatı başkent Ankara’dadır. Merkezde Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Bakanlıklar gibi genel birimler ve Danıştay, Sayıştay, Yüksek Öğretim Kurumu gibi yardımcı kuruluşlar yer almaktadır. Bakanlar başlarında bulundukları bakanlığın en üst konumunda bulunan siyasilerdir. Her bakan kendi başında bulunduğu bakanlığın, hukukî, maddî ve siyasi sorumluluğunu taşır. Bakandan sonra en yüksek devlet memuru konumunda olan müsteşar gelir. Ancak müsteşarın siyasi sorumluluğu yoktur.


b) Taşra teşkilatı: Ülke genelindeki bütün idari iş ve hizmetlerin merkezden yapılması mümkün değildir. Bu yüzden merkez teşkilatı iş ve işlemlerini merkez dışındaki temsilcilikleri vasıtasıyla yürütür. Bakanlıkların yurt sathına yayılan kuruluşlarına “taşra teşkilatı” denir. Taşra birimleri, il idaresi ile ilçe idaresinden oluşur. İl idaresinin başında Vali, ilçe idaresinin başında kaymakam bulunur. Ayrıca her bakanlığın illerde merkeze bağlı birimleri bulunur. Bunların başında müdür olarak isimlendirilen görevliler vardır. Örneğin Sağlık Müdürü, Milli Eğitim Müdürü gibi. Bu müdürlüklerle merkez teşkilatları arasında üstlük-astlık ilişkisi vardır.


2) Mahalli İdareler (Yerel Yönetimler)
“Yerel” terimi genel olarak yerel yönetim sınırları içinde yaşamlarını sürdüren halkın bir yerle (toprakla, alanla) bağlantısını karşılayan bir terimdir.
Bu durumda yerel yönetimler, bir coğrafi bölge veya yerleşim yeri için yönetim yeri için yönetim örgütünü anlatır. Bunlar yerinden yönetim ilkesine göre kamu hizmeti ifa eden birimlerdir. İl özel idareleri, belediye idareleri, köy idareleri olmak üzere üç tane yerel yönetim birimi bulunmaktadır. Bu birimlerin gerek idari gerekse maddî olarak özerklikleri vardır ve organları prensip itibarıyla belirli periyotlarla o yerde yapılan seçimler sonucunda belirlenir.


Bütün il ve ilçelerle bazı büyük köylerde bulunan belediye yönetimlerinde, başkan ve belediye meclisi üyeleri halkoyu ile seçilir. Buna ek olarak bütün köylerde bulunan köy muhtarları ve ihtiyar heyetinin bir kısım azaları da halk seçimi ile görev başına getirilirler. İl özel idaresinin başında ise o ilin valisi bulunur. Valiye bu güç ve yetki o ilin il genel meclisi tarafından verilir. Yerel yönetimlerin bütün yetki ve görevleri ayrı kanunlarla belirlenmiştir. Yerel yönetimler kural olarak özerk kurumlar olmakla beraber görev ve hizmetlerini ifa ederken merkezi idarenin vesayeti altındadırlar. Örneğin görevini kötüye kullanan bir belediye başkanı İç İşleri Bakanlığı’nın denetimine tabidir.
İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolu açıktır (Any.m.125)
Yargısal denetim, Danıştay, İdare Mahkemeleri, Vergi mahkemeleri tarafından gerçekleştirilir.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cumhuriyeti’nin, türkiye, yapısı, İdari, yönetsel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye Cumhuriyeti Ecrin Tarih 0 05 Haziran 2011 19:27
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Chelt Bilişim Hukuku 0 06 Nisan 2011 13:23
Türkiye'nin Yeniden İdari Teşkilatlanması YapraK Tarih 0 04 Ocak 2010 19:36
Türkiye Cumhuriyeti tarihi YapraK Tarih 0 27 Mart 2009 03:11