Ülkemizdeki bazi yenilebilir çoğu baliğın özelliklerini, tüketim şekillerini, tüketim zamanlarini, avlanma boylarini iceren bir kod hazirladim. Umarim faydasini gorursunuz.
!torik vs.
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
on $*:text:/^[!.](.+)/i:#:{
var %str = $strip($$1), %msg = msg $chan
if $regex($1,/^[.!][oa]ht[ao]pot/i) {
%msg 2-3 cm ile 10 m arasında değişik büyüklüktedir. Ahtapotlar, uzun kolları ve kocaman kafaları ile her zaman ilgi odağı olmuşlardır.
%msg Bir çok kişi tarafından korkulu gözlerle bakılan ve bazı korku filmlerine konu olmuş dev ahtapotları biliyorsunuzdur.
%msg Ahtapotlar, 8 adet ve üzerilerinde vantuzlar bulunan güçlü kollara sahiptir. Dünya üzerinde 300 den fazla türde ahtapot türü vardır.
%msg Kafadan bacaklılar sınıfına aittirler.
%msg Ahtapotlar oldukça yumuşak bir gövde yapıya sahiptir. 8 uzun kolları vardır.
%msg Yumuşak olduğu için çok iyi şekilde şekil değiştirebilir ve kendi boyutundan çok daha küçük yerlere, gövdesini sıkıştırarak girebilir.
%msg İki gözü vardır, ağzı ise kollarının ortasında yer alır.
%msg KISA BİLGİLER: Latince ismi : Octopus vulgaris
%msg Bulunduğu denizler : Akdeniz, Ege
%msg TÜKETİM ŞEKLİ: Salatası ve Izgarası yapılır.
%msg AV YASAĞI BİLGİLERİ Minimum ağırlığı 1000 (gr)
}
if $regex($1,/^[.!]akya/i) {
%msg Akya, tek yada küçük sürüler halinde yaşayan ve avı en zor balıklardan biridir.
%msg Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de yaşayan akyanın diğer adları hanım balığı, pulsuz ve çıplaktır.
%msg Akyaya bu adların takılmasının nedeni bedeninde neredeyse hiç pul bulunmamasıdır.
%msg Ortalama uzunluğu 50-60 santimetre, ağırlığı ise 30-35 kilogramdır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Lichia ama
%msg Bulunduğu denizler : Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 30-100 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Akyanın kafasından çorba, ızgara (fileto veya şiş), yahni, galeta ununa batırılmış etinden ise tava yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Genellikle yaz ayları, Haziran - Temmuz - Ağustos- Eylül-Ekim
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av yasağı 30 cm dir.
}
if $regex($1,/^[.!]bakalyar/i) {
%msg Mezgit ve Gelincik ile aynı türdendir. Ilıman ve oldukça soğuk denizlerde, 30-300 m arasındaki derinliklerde yaşayan, gezici balıklardır.
%msg Kış aylarında kuvvetli akıntı sebebiyle Karadeniz'den Marmara'ya sürüler halinde göç ederler.
%msg İnce uzun gövdeli bir balık olan bakalyaronun boyu 20-50 cm arasında değişir. Ağırlığı 1-2 kilogramı bulanları vardır.
%msg İnce olan derisi yumuşak pullarla kaplıdır. Sırtında üç, karnında iki yüzgeç bulunur. Kuyruk yüzgeci az çatallı dır. Bakalyaro balığının yüzgeçleri dikensizdir. Gözleri iricedir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Merluccius merluccius
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 25 - 30 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Eti, beyaz, yumuşak ve çok lezzetlidir. Tavuk etine benzeyen etinin hazmı kolaydır.
%msg Bu sebepten Tavuk balığı diye de bilinir. Yurdumuzdaki tüketimi daha ziyade taze olarak yapılır. Tavada ve fırında pişirilerek tüketilebilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm
}
if $regex($1,/^[.!](barbun|tekir)/i) {
%msg Denizlerimizin bu tatlı balığı genellikle Ege ve Akdeniz de bulunur.
%msg Vücut yanlardan basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe-kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Alt çenede diş yoktur.
%msg Yan çizgisi aralıksız ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir.
%msg Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır. Bunların içinde en makbulü kaya barbunyasıdır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Mullus Barbatus
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 17-20 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Yaz sonu ve Sonbahar Ayları ( Ocak-Şubat-Mart-Ekim-Kasım-Aralık )
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Av Boyu: 13 cm
}
if $regex($1,/^[.!]([çc]upra|[cç][iu]pura)/i) {
%msg Çipura balığı (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır.
%msg Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır.
%msg Boyları ortalama 25-35 cm. ağırlıkları 0,5-3 kg'' yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanları da seyrek olarak görülebilir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Sparus aurata
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 20-50 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Izgarası, Tavası, buğulaması ve fırında çeşitli yemekleri yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Avlanma Boyu: 20 cm
}
if $regex($1,/^[.!]([çc]im[cç]im)/i) {
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Tüketim boyları: 4-7 cm
%msg Bulunduğu denizler: Akdeniz, Ege ve Marmara
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Güveci ve Tavası güzel olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Temmuz ile Ocak ayı arası en lezzetli olduğu aylardır.
}
if $regex($1,/^[.!]dil/i) {
%msg Denizlerimizde 10 m'den 300 - 500 m'ye kadar derinliklerin, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun süre göç yapmadan yaşar. Boyları 20 - 25 cm. olur.
%msg Kış aylarında eti dolgun ve lezzetli olur. Genelde her mevsimde bulunan ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Solea solea
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 20-30 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Dil balığı da yerli balıklarımız dan olup Ege ve Akdeniz'de bolca yakalanır. Her mevsimde yenebilir.Tavası çok güzel olur.İrilerinden fileto çıkarılıp şiş veya salçalı fileto yapılabilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg En lezzetli tüketim zamanı Kasım İle Şubat Ayları arasıdır.
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ]
%msg Minumum av Boyu 20 cm
}
if $regex($1,/^[.!]fener/i) {
%msg Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasına ait ilginç bir balık türü.
%msg Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile denizin derinliklerindeki karanlıkta ışık yaparak ufak balıkları avlar.
%msg Vücudu çok yassıdır, büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı vardır. Sırtında iki yüzgeci ve dikenleri vardır.
%msg Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar.
%msg Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yaşayan bakteriler, ışık üretirler.
%msg Fener balığı bu "fener"ini olta olarak kullanır; ışığı merak edip tam ağzına kadar yaklaşan küçük balıklardan beslenir.
%msg 300-350 metre derinliklerde yaşarlar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Lophius piscatorius
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz , Marmara ve Karadeniz
%msg Tüketim Boyları : 40-60 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tava, ızgara, şiş veya fileto, pilaki, buğulama olarak tüketilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ekim-Kasım-Aralık-Ocak
}
if $regex($1,/^[.!][gk][ıia]?rany[oöÖüua][sz]/i) {
%msg Halk arasında kocaman ve içi sarı bir ağza sahip olduğu için `sarıağız olarak anılan balık ülkemiz denizlerinde, okyanusun uzantıları olan ılıman bölgelerde yaşar.
%msg Boyu maksimum 200 cm yi bulan sarıağız, oldukça obur bir balıktır.
%msg Kocaman ağzıyla kabukluları ve küçük balıkları yiyerek beslenir. Levrek ve minakop balıklarına çok benzer.
%msg Sarıağızın en belirgin niteliklerinden ikisi de yanal çizgisini oluşturan siyahımsı noktalarla ağzının içinin bütünüyle sarı renkte olmasıdır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Argyrosomus regius
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları: 30 - 100 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Izgarası, buğulaması, fırında sebzelisi, tuz içine gömülerek fırında pişirilmesi yaygın pişirme usullerindendir.
%msg Sarıağızın pulları ile birlikte bütün olarak ağır ağır pişirilmesi de çok iyi netice verir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm
}
if $regex($1,/^[.!][h]ams[iıİ]/i) {
%msg Hamsi özellikle Karadeniz'de kış aylarında gırgır adı verilen çevirme ağlarıyla avlanan doğal ürünümüz.
%msg Hamsi (Engraulis) genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar.
%msg Hatta zaman zaman nehir deltalarında da görülebiliyorlar. Hamsi özellikle Karadeniz ve Marmara Denizii'nde bol miktarda bulunan bir balık türüdür.
%msg Bu balığın Karadeniz'deki türleri, Engraulis encrasicolus ponticus ve Engraulis encrasicolus maeticus.
%msg Bunlardan Engraulis encrasicolus ponticus, Karadeniz hamsisi olarak sıkça bahsedilen tür.
%msg Karadeniz hamsisinin boyu 18-20 cm'ye kadar büyüyebilir. Engraulis encrasicolus maeticus ise Azak hamsisi olarak bilinir ve boyu 15 cm' ye kadar ulaşır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Engraulis encrasicolis
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara , Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 9-15 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Yağlı ve çok lezzetli eti olan hamsinin ızgarası, tavası, buğulaması, haşlaması, içli tavası gibi kendine has çeşitli yemekleri yapılır.
%msg "Hamşur" ekmek denilen mısır unuyla pişirilmiş ekmeğin içine katılan hamsi parçaları ekmeğe ayrı bir lezzet verir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Av sezonu içindeki kış aylarında tüketimi tercih edilir. Ocak-Şubat-Mart-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Avlanma Boyu: 9 cm
}
if $regex($1,/^[.!]h(ano[sz]|an[iİI])/i) {
%msg Hani balığı ( Hanos), Serranidae familyasını oluşturan çoğu ılıman ve tropikal denizlerde, bir kısmı acı ve tatlı sularda bulunan balık türleridir.
%msg Pulları ktenoid tiptedir. Yan çizgisi vardır. Renkleri parlak kırmızı olup üzerinde açık lekeler bulunur .
%msg 40 cm ye kadar büyüdükleri görülmüştür. Türkiye'de " hanos" , " hani" gibi isimlerle de anılır.
%msg Ülkemizde sık görünen 3 türü vardır. :
%msg Asıl Hani Balığı (Serranus Cabrilla veya İngilizce Comber )
%msg Yazılı Hani (Serranus Scriba veya İngilizce Painted Comber)
%msg Benekli Hani ( Serranus Hepatus veya İngilizce Brown Comber )
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Serranidae
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ,Akdeniz, Ege ve Marmara
%msg Tüketim Boyları: 15-30 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Hanos balığının haşlaması ve tavası çokça yapılan yemekleridir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Sonbahar ve Kış ayları.
}
if $regex($1,/^[.!][iIİı]?skorp[ıIİi][td]/i) {
%msg Kafa büyük olup, vücudun yarısı kadardır. Kafasında sayısız diken ile girinti ve çıkıntı vardır.
%msg Vücut rengi koyu kırmızıdan, açık pembeye kadar değişme gösterir. Göğüs yüzgeci fazla geniş ve yuvarlaktır.
%msg Birinci sırt yüzgecinin on bir, anüs yüzgecinin üç, karın yüzgecinin bir dikeni zehir taşır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Scorpaena porcus
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 20-30 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Çorba, yahni, buğulama , pilaki, fileto tava olarak tüketilir. Çorbası çok makbuldür.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Sonbahar ve İlkbahar Ayları
}
if $regex($1,/^[.!][iIİı]?[sz]paro[zs]/i) {
%msg Sırtı gümüşi gri, yanları sarımtırak, karnı beyazdır. Göğüs, karın ve anal yüzgeçler yeşilimsi sarıdır.
%msg Bazen göğüs yüzgeç koltuğunda siyah leke bulunur.
%msg Maksimum uzunluk 25 cm; ortalama uzunluk ise 12-18 cm.
%msg Genellikle deniz çayırlarının (Posidonia) olduğu ortamlarda yaşamını sürdürür. Güney Akdeniz'de 0-90 m derinliklerde bulunur.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Diplodus annularis
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz ,Marmara ve Karadeniz
%msg Tüketim Boyları : 12-16 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Tava ve ızgara olarak tüketilmesi makbuldür. Karagöz, mırmır, mercan tarifleri ispari içinde geçerlidir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Sonbahar ve Kış Ayları
}
if $regex($1,/^[.!][iIİı]stavr[ıIİi][td]/i) {
%msg Sırtı mavimsi yeşil, yanları gümüşi ve karın beyazdır. Kuyruk yüzgecinin rengi sarıdır.
%msg Maksimum uzunluk 60 cm; ortalama uzunluğu 10-50 cm dir. Yarı pelajik bir türdür.
%msg Etçil olup; besinlerini hamsi, çaça, gümüş ve sardalya gibi balıkların yavruları ile kabuklular ve kurtlar gibi omurgasız hayvanlar oluşturur.
%msg Türkiye balıkçılığında önemli yeri olan T.mediterraneus bilhassa Karadeniz'in doğu kısımlarında yoğun olarak görülen ikinci balık türüdür.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Trachurus trachurus
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 13-30 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Yahni, buğulama , pilaki, fleto tava olarak tüketilir. Çorbası çok makbuldür.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak -Eylül-Ekim-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Av Boyu: 13 cm
}
if $regex($1,/^[.!][iIİı][zs]mar[ıIİi][td]/i) {
%msg Sırtı gri veya koyu grimsi mavi renkli ve mavi noktalıdır. Yumurtlama döneminde mavi noktalar daha belirgindir. Karın bölgesi ise gümüşi renklidir.
%msg Maksimum boy erkeklerde 25 cm, dişilerde ise 21 cm dir. Genellikle 12 - 20 cm arasında bulunurlar.
%msg Demersal bir tür olup 170 m. derinliğe kadar posidonialı ortamlarda, çamurlu veya sert yapılı zeminlerde sürüler halinde yaşarlar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Spicara maena
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 15-20 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Tavası güzel olur. Sonbahar ve kış aylarında ızgarası dahi yapılır. İzmaritler ızgara yapılırken ayıklanmaz.
%msg Olduğu gibi pişirilip bilahare derisi, bağırsakları ve kılçıkları ayıklanır. Üzerine limon ve zeytinyağı ile kıyılmış maydanoz eklenerek hazırlanır.
%msg Pulları kazındıktan sonra derisi tulum çıkarılarak yapılan tavası da çok güzel olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Ekim-Kasım-Aralık
}
if $regex($1,/^[.!][kg]al[a]?mar/i) {
%msg Kalamar, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir.
%msg Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.
%msg Keskin ve papağanın kine benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet de dokunaç vardır.
%msg Kalamarın büyük bölümünü iç organları koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto adındaki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Mastigoteuthis flammea
%msg Bulunduğu denizler : Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Bağ dokusunun fazla olmasından dolayı pişirildiğinde sert ve lastik gibi bir hal alır.
%msg Marinasyon işlemi yapıldıktan sonra kalamar yıkanmadan pişirilirse daha uygun olacaktır.
%msg Kalori değeri açısından düşük ama aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır.
%msg Çoğunlukla kızartılan kalamarın kısmen buğulaması ve dolması yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Her mevsim tüketilebilir.
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Her mevsim avlanabilir.
}
if $regex($1,/^[.!][kg]alkan/i) {
%msg Vücutları üstten dairevi görünüşlü ve biraz bombelidir. Alt tarafları tamamen düzdür.
%msg Derisi pulsuz fakat küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Gözler vücudun sol tarafında bulunur.
%msg Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlar. Göğüs yüzgeçleri küçüktür. Bütün yüzgeçleri yumuşak ışınlıdır.
%msg Sırt yüzgecinde 60-71, anal yüzgecinde ise 44-52 ışın bulunur. Keskin dikenleri bulunmaz. Ortalama 40-65 cm arasındadırlar.
%msg Maksimum 100 cm boya kadar ulaşırlar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Psetta maxima
%msg Bulunduğu denizler : Marmara,Ege ve Akdenizde Nadir avlanır. Karadeniz Ana avcılık kaynağıdır.
%msg Tüketim Boyları : 45-65 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Özellikle buğulama ve tavası güzeldir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Av Boyu : 45 cm
}
if $regex($1,/^[.!]([k]am[iİI]t|[çcÇ][iİI]ran)/i) {
%msg Bu balığa ( Ciran) da denir. Pulatarina adı verilen kefal türüdür.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg İsmi : KAMİT ( Kefal Türü )
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz,Marmara,Ege ve Akdeniz Sahilleri
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır.
%msg Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.Bunun yanı sıra mayonezli haşlaması ve pilakisi de yapılır.
%msg Tütsülemesi de çok lezzetlidir.Yumurtasından tarama ve balık yumurtası yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Kasım-Aralık
}
if $regex($1,/^[.!]karag[öoÖ][zs]/i) {
%msg Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz de bulunan Karagöz'ün denizlerimizde karagöz, baltabaş karagöz, sivri burun karagöz olmak üzere üç türü yaşar.
%msg Vücut rengi, koyu gümüşi gri pembemsi nüanslıdır. Kafa mavimsi alın bandı kahverengidir.
%msg Maksimum uzunluk 45 cm; ortalama uzunluk 18-25 cm.dir.
%msg Kıyısal bölgede 130 m derinliğe kadar olan kumluk ve kayalık alanlarda demersal olarak yaşar.
%msg Genç bireyler ise deniz bitkilerinin oldukları zeminleri tercih ederler.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Diplodus vulgaris
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ,Marmara,Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 18-25 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Karagözün eti lezzetlidir. Tavası, ızgarası, buğulaması ve kiremitte fırını yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum avlanma boyu 18 cm.
}
if $regex($1,/^[.!]kar[ıİiI]?de[zs]/i) {
%msg Karides denildiğinde genel olarak akıllara gelen ilk soru karides balık mıdır sorusudur.
%msg Karides denizlerde yaşayan kabuklu bir deniz canlısı türüdür.
%msg Düşük kalorisi ve doymuş yağ içermesi nedeniyle diğer balık türlerinden ayrılır.
%msg Böceğe benzeyen görünümü nedeniyle pek fazla tercih edilmeyen karides, tadına bakıldığında vazgeçilmez bir lezzet olarak hafızalara kazınır.
%msg Soğuk denizlerde yaşayan karides, kalabalık bir grup içinde kendi türleri ile birlikte yaşar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Penaeidae fam.
%msg Bulunduğu denizler : Ege,Akdeniz,Marmara ve Karadeniz
%msg Tüketim Boyları : Ortalama 6 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Izgarası, tavası ve haşlaması yapılarak tüketilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Her mevsim tüketilir.
}
if $regex($1,/^[.!]kefal/i) {
%msg Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de sürüler halinde yaşar.
%msg Has kefal, sidikli ilarya, altınbaş kefal, mavri gibi adları olan değişik türleri vardır.
%msg Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır.
%msg Çok zeki, güçlü ve çevik bir balık olan kefal avı çok zahmetlidir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Mugil cephalus
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz,Marmara,Ege ve Akdeniz Sahilleri
%msg Tüketim Boyları : 20-50 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır.
%msg Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.Bunun yanı sıra mayonezli haşlaması ve pilakisi de yapılır.
%msg Tütsülemesi de çok lezzetlidir.Yumurtasından tarama ve balık yumurtası yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ]
%msg Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35 cm
%msg Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30 cm
%msg Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30 cm
%msg Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo,Chelon labrosus,
%msg Liza ramada Liza saliens 20 cm
}
if $regex($1,/^[.!]k[iIiİ]l[iIiİ][cçÇ]/i) {
%msg Nesli son yıllarda çok azalan kılıç balığı okyanusların sıcak ve ılıman bölgelerinde yaşayan çok gösterişli bir balıktır.
%msg Vücut kaslarından gözlerine yayılan ısı ile özel bir ısıtma sistemine sahip kılıç balığı yerin 600 metre derininde 5 derecede bile yaşayabilir.
%msg Ortalama uzunluğu 1,80-3,30 metre arasında değişir. Ortalama ağırlığı ise 45 ila 140 kilogram arasındadır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Xiphias gladius
%msg Bulunduğu denizler : Marmara,Ege,Akdeniz ve Karadeniz
%msg Tüketim Boyları : 150-200 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Eti lezzetlidir. Şiş ızgarası çok makbuldür.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos , Eylül ve Nisan aylarında özellikle lezzetli olur
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 125 cm.
}
if $regex($1,/^[.!]k[iIiİ]rlang[iIiİ][cçÇ]/i) {
%msg Ege, Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen, yerli balığıdır. Kısmen Karadeniz'de rastlanır.
%msg Küçüklerine derviş balığı da denir. Ortalama 25-50 santimetre olur. 80 santimetre ve 6-8 kilogram olanlarına rastlanır.
%msg 15-20 yıllık yaşamı vardır. 3 yaşında olgunlaşıp sahillerden uzakta üremelerini yapar.
%msg Küçük kabuklular, yumuşakçalar, deniz bitkileri ve böceklerle beslenir. Etinin lezzet ve yararıyla, her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir.
%msg Diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol tüketilir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Chelidonichthys lucerna
%msg Bulunduğu denizler : Marmara,Ege, Akdeniz ve Karadeniz
%msg Tüketim Boyları : 20-40 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Özellikle çorbası muhteşemdir. Bunun yanında pilakisi, fırın kebabı yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 18 cm
}
if $regex($1,/^[.!]kofana/i) {
%msg İri bir kafa ve orta derecede sivri bir burun bulunan sağlam ve diri bir vücuda sahiptir.
%msg Ağzı, öne doğru çıkıntı şeklinde güçlü bir alt çeneden oluşur.
%msg Kofana, bu güçlü çeneyi ve keskin dişleri kullanmaktan hiç çekinmeyen yırtıcı bir balıktır.
%msg Ayrıca çatallı bir kuyruğu vardır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ve Marmara (Göç Balığı)
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Fırında ve Izgarada tüketilebilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart
}
if $regex($1,/^[.!][kg]olyo[sz]/i) {
%msg Vücudunun sırt bölgesinde düzensiz, ağ teşkil edecek şekilde koyu mavi-siyahımsı çizgiler bulunur.
%msg Karnın yan tarafları ise az çok büyük olan yeşilimsi gri beneklidir. Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayılır.
%msg Şeklen uskumruya çok benzer fakat ayrı bir türdür. Büyük Okyanus'ta da sürüler halinde yaşar. Küçük balıklar, yavrular ve planktonlarla beslenir.
%msg Maksimum uzunluk 50 cm dir. Karadeniz'de ise bu 35 cm dir. Ortalama uzunluğu 15-30 cm arasındadır.
%msg 40 cm ve üzeri olanlara balıkçı dilinde Eşşek Kolyozu denir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Scomber japonicus
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 20-25 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber, taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Ekim-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 18 cm.
}
if $regex($1,/^[.!][kg][ıiI]?ra[cçÇ]a/i) {
%msg Boyu 10 cm den küçük istavrit balığına Kraça denir
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Trachurus trachurus
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Yahni, buğulama , pilaki, fleto tava olarak tüketilir.
}
if $regex($1,/^[.!]k[uoüöÜÖ]pe[zs]/i) {
%msg Sparidae familyasına mensup diğer balıkların elips şeklinin aksine iğimsi bir vücut yapısına sahiptirler.
%msg Uzunluğu derinliğinin 4 katı kadardır.Büyük gözlüdür. Göz çapı göz çukuru önündeki mesafeden daha uzundur.
%msg Ağzı küçük eğik ve uçtadır. Maksimum 36 cm; ortalama uzunluğu 10-25 cm.dir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Boops boops
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz ve Karadeniz
%msg Tüketim Boyları : 10-25 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Fırında ve Tavada güzel olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık
}
if $regex($1,/^[.!]l[a][hgğ]o[zs]/i) {
%msg Uzun ve yanlardan basık vücutludur. Ağız büyük olup her iki çenenin ön kısmında köpek dişi benzeri dişler ve arkada küçük dişler bulunur.
%msg Sırtı ve yanları grimsi, karın ise beyazımsıdır. Anal ve karın yüzgeçlerin kenarları mavidir.
%msg Maksimum boy 120 cm dir. Ortalama 30-80 cm arasındadır.
%msg Genellikle balıklar, sefalopotlar ve kabuklularla beslenir.
%msg Tropik ve ılık denizlerde yaşarlar. Kıyıdan itibaren 20-200 m derinliğe kadar olan kumlu ve çamurlu bölgede demersal olarak bulunur.
%msg Akdeniz ve Ege Denizi'nin en değerli balığıdır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Epinephelus aeneus
%msg Bulunduğu denizler : Marmara ve Egede görülmesine rağmen genelde Akdeniz'de bulunur.
%msg Tüketim Boyları : 30 - 80 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Yurt içinde taze olarak tüketilen bu balıkların etleri beyaz, gevrek ve çok lezzetlidir.
%msg Yurt dışına taze ve dondurulmuş olarak pazarlanır.
%msg Buğulama, yahni, ızgara (şiş, fileto), çorba, haşlama, pilaki, salata olarak tüketilir.
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Av Yasağı 1 Haziran - 31 Ağustos
}
if $regex($1,/^[.!]levrek/i) {
%msg Levrek, Moronidae familyasını oluşturan ılık ve soğuk denizlerde yaşayan balık türleridir.
%msg Vücudu fusiform şeklinde ve derisi iri pullarla örtülü, sırtı kurşuni, karnı gümüşi renktedir.
%msg Küçük siyah benekli olduğundan alabalığı andırır. Genç levreklerin sırtları siyah benekli, erginlerin sırtları ise beneksiz veya koyu renktedir.
%msg Dillerinin üzerinde diloit dişleri vardır. Boyları 40-100 cm arasında değişir.
%msg Genellikle ağırlıkları 8-10 kg dır.15 kg'a kadar çıktığı görülmüştür. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Dicentrarchus labrax
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 25 - 35 cm ( Doğada 50 - 100 cm kadar büyüyebilmektedir.)
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Izgaradan ziyade, buğulaması ya da tuzda yapılmış olanı olan " tuzda levrek " çok daha lezzetli olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Şubat-Mart-Nisan-Mayıs
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm
}
if $regex($1,/^[.!]l[Iİi]dak[İIi]/i) {
%msg Ağırlığı 180 grama kadar ulaşan çipuraya ''lidaki'' adı verilir. 200 gram ve üzerinde ağırlığa ulaşan lidakiler ise çipura olarak anılır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Bulunduğu Denizler : Ege Marmara ve Akdeniz Kıyıları
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Çok lezzetli bir balık olan lidaki, çipura balığının küçük boyudur. Lezzeti süper ama çok kılçıklı olduğundan çocuklar açısından yemesi zor bir balık türüdür.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg İlkbahar ve Yaz Ayları
}
if $regex($1,/^[.!](l[üÜ][fv]er|[çÇc][ıIİi]neko[bp]|sar[ıIi]kanat)/i) {
%msg Türkiye'deki suların ve İstanbul'un deyim yerindeyse en özel balığıdır.
%msg Eski İstanbul'un en renkli kahramanlarından lüferin çocukluğundan iri yarı olmuşuna kadarki her halinin ayrı bir ismi vardır.
%msg Lüfer en küçüğünden en büyüğüne şöyle sıralanır ve adlandırılır: Defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, kofana ve sırtıkara.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Pomatomus saltator
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 20-50 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Özel bir lezzeti olan lüferin ızgarası Türk Mutfağının en duru, en leziz tatlarından biridir.
%msg Sebzeli lüfer çorbasından, beşamelli lüfere, kiremitte lüferden, lüfer pilavına kadar ana malzemesi lüfer olan birçok yemek vardır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 20 cm.
}
if $regex($1,/^[.!]melanur/i) {
%msg Ülkemizde Melanur Balığı olarak da tanınan Melanurya balığı, Sparidae familyasına aittir.
%msg Melanur balıklarının ortalama boyları ise; 25 santimetre olarak hesaplanmıştır.
%msg Fakat bazı nadir durumlarda 40 ile 45 santimetre arasında Melanur balıklarının oldukları keşfedilmiştir.
%msg Melanur balıkları diğer balıklara nazaran, kuyruğun dibinde olan siyahlık ile ayırt edilmektedir.
%msg Kuyruk yüzgeçleri çatallı olup, sırt kısımları ise koyu kurşuni renktedir. Yan bölgeleri mavimsi gümüş renginde olup, parlak gri paralel çizgilere de sahiptirler.
%msg Karın renkleri ise, beyazdır. Sparidae familyasında en kıvrak ve en süratli balık olarak, sektörde bilinmektedir.
%msg Pulları ise derisinin dibinde olmasından dolayı, kolayca ayrılmamaktadır.
%msg Gece ve gündüz aktif bir yaşama sahip olan Melanur, Levrek balığından daha zeki balıklar olmasından dolayı kolayca avlanılamamaktadırlar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Oblade melanurya
%msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları: 20 - 25 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Etleri ise oldukça lezzetli olup, ekonomik değerleri çok yüksektir. Izgarası , tavası ve mezesi yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık
}
if $regex($1,/^[.!]mer[cçÇ]an/i) {
%msg Vücut oval, iki yandan basıktır. Kafa oldukça kuvvetli, nokta burunludur. Ağız geniştir, ağzın içi ve solungaç kapakçıklarının iç tarafı siyah renklidir.
%msg Sırt taraftan karın istikametine doğru, giderek açılan, düz ve hareli (koyulu açıklı) kırmızımsı-pembe renklidir.
%msg Maksimum uzunluk 60 cm; ortalama uzunluk 20-25 cm dir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Pagellus erythrinus
%msg Bulunduğu denizler : Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 20-35 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Tava, buğulama, ızgara, yahni, haşlama mayonezli, salata, kâğıt kebabı, pilavlı olarak tüketilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Kasım-Aralık-Ocak-Şubat
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 15 cm.
}
if $regex($1,/^[.!]me[sz]g[İIi][dt]/i) {
%msg Kafası gövdesine orantılı büyüklükte olan Mezgitin ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri dişler bulunur.
%msg Alt çenelerinde daima kısa bir bıyığı vardır. Gözleri iridir. Yanal çizgisi belirgin olup, kuyruğa doğru uzanır.
%msg Karın yüzgeci, göğüs yüzgeçlerinin bir parça önündedir.
%msg Bu balığın en önemli karakteristik özelliği üç adet sırt yüzgeci ile iki adet anal yüzgecinin bulunmasıdır.
%msg Başı, sırtı ve yan taraflarının üst kısmı boz-mavi veya sarı kurşunidir. Karnı gümüşi, parlak ve beyazdır.
%msg Göğüs yüzgeçlerinin kaidesi üzerinde yuvarlak siyah leke bulunur.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latiice ismi : Merlangius merlangius euxinus
%msg Bulunduğu denizler : Karedeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz ( Daha çok Karadeniz ve Boğazlar)
%msg Tüketim Boyları : 16-40 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Tava, buğulama, haşlama olarak tüketilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Şubat ve Mayıs Aylarında lezzetlidir.
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 13 cm.
}
if $regex($1,/^[.!](m[iIİı]ne[kg][oöÖ][pb]|[gk][öoÖ]tek)/i) {
%msg Türkiye'de bütün sularda bulunan minekop balığına,Karadeniz'de "kötek" ya da "götek" denir. Ortalama boyu 40 santimetredir. Ağırlığı ise üç kilogram dolaylarındadır.
%msg Minekop, 100 metre derinlikteki kumlu ve kayalık zeminlerde yaşar. Çok lezzetli bir balık olan minekopun eti beyazdır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Umbrina cirrosa
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ,Marmara, Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 25 - 40 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Özellikle kış aylarında balık yağ tuttuğu için ızgarası lezzetlidir. Haşlaması, pilakisi ve galeta ununa batırılarak tavası da yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Minekop Akdeniz ( Ocak - Şubat - Ekim - Kasım - Aralık )
%msg Minekop Karadeniz ( Ocak -Şubat-Mart-Nisan-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık )
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm.
}
if $regex($1,/^[.!]m[iIİı]rm[iIİı]r/i) {
%msg Vücut gümüş grisidir. En karakteristik özelliği vücudunda birbirine paralel 14-15 koyu şeridin dikine uzanmasıdır.
%msg Burun bölgesi ile gözlerinin arası da koyu renklidir.Maksimum boy 55 cm; genellikle 25 cm yi geçmez
%msg 1-80 m lik kumlu ve çamurlu zeminler ile deniz çayırlarının egemen olduğu ortamlarda demersal olarak yaşarlar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Lithognathus mormyrus
%msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 20 - 25 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası ve Izgarası yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan
}
if $regex($1,/^[.!](palamu[td]|tor[iİIı]k)/i) {
%msg Uzun ve iri vücutludur. Kuyruk gövdesinin iki yanında büyük birer çıkıntı bulunur. Vücudu çok küçük pullarla kaplıdır.
%msg Başı çıplaktır. Sırt yüzgeçlerinin kaidesi boyunca ve göğüs yüzgeçlerinin üst tarafında, pullar daha büyüktür, yan çizgisi genellikle hafifçe girintili çıkıntılıdır.
%msg Başı ve ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri ve batıcı dişler bulunur. Damak üzerinde de ayrıca küçük dişler vardır. Gözleri vücuduna göre küçüktür.
%msg Palamutlarda sırt mavimtraktır. Gençlerde sırt üzerinde geniş ve koyu renkte, enine çizgiler bulunur. Yanlarının altı ve karın gümüşsüdür.
%msg Azami uzunluğu 90 cm ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur.
%msg Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
%msg Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),
%msg Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Sarda sarda
%msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz, Karadeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 25 - 65 cm
%msg TÜKETİM ŞEKLİ
%msg Tavası, haşlaması, buğulaması, pilakisi, köftesi, ızgarası, torik kafasından çorbası ve özellikle de lakerdası yapılır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm.
}
if $regex($1,/^[.!](papa[ğg]an)/i) {
%msg Papağan balığının oldukça farklı bir özelliği bulunmaktadır.
%msg Suyun altında mavi, yeşil ve sarı tonlarında süzülürken sudan çıktığı anda, renginde bir solma meydana gelir.
%msg Bir süre geçtikten sonra renginin karardığı da bilinir.
%msg Yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan oksijeni, sürekli yüzerek karşılayan bir balıktır.
%msg Görünüşü ile tropikal bir balık olduğunu hissettirir. Başı diğer balıklara nazaran daha geniş ve ovaldir.
%msg Geniş ve kuvvetli bir ağız yapısı olduğundan avlarını kolayca yakalayabilir.
%msg Çok önceden sadece Akdeniz'de görülen papağan balıkları değişen mevsim koşullarından dolayı Ege'de de görülmektedir.
%msg Oldukça kalın bir deriye sahiptir ve bu deri üzerinde dağınık şekilde ufak benekler yer alır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Coryphaena hippurus
%msg Bulunduğu denizler : Ege ve Akdeniz
%msg Tüketim Boyları: 40 -150 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Etleri sert, yavan ve lezzetsizdir. Bu nedenle de ekonomik değeri bulunmamakla beraber taze iken tavası güzel olur.
}
if $regex($1,/^[.!](peygamber|d[uüÜ]lger)/i) {
%msg Boyu 50-60 santimetreye ulaşan peygamber (Dülger) balığı, göçebe bir türdür.
%msg Mayısta Marmara'dan Karadeniz'e çıkar. Akdeniz, Ege, Marmara ve kısmen de Karadeniz'de yaşayan, kalın pullarla örtülü dülger balığı, etobur bir balıktır.
%msg Büyük ağzıyla kendinden küçük pek çok balığı yutarcasına yer. Genelde 60-70 metre derinliklerde yaşar.
%msg Dülger balığı, İzmir-Antalya arası yörelerimizde peygamber, dikenli peygamber balığı olarak da tanınır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Zeus Faber
%msg Bulunduğu denizler : Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz
%msg Tüketim Boyları : 25 - 60 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Et oranı düşük olmakla birlikte lezzetli bir balık olan dülgerin, sırt ve alt kısımlarındaki dikenler ile kafası alındıktan sonra kalan etler tava ya da buğulama olarak değerlendirilebilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık
}
if $regex($1,/^[.!]s[ae]rd[ae]ly[ea]/i) {
%msg Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık, solungaç kapakları dalgalı görümündedir.
%msg Vücudun yanlarında ve sırta yakın bölgelerde siyah noktalar bulunur.
%msg Vücut üst tarafta yeşilimsi, yanlarda gümüşi beyazdır. Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır.
%msg Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir.
%msg 10-25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Sardina pilchardus
%msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz, Karadeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 11 - 17 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Izgarası ve tavası güzel olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Av sezonu içindeki kış aylarında tüketimi tercih edilir. Ocak-Şubat-Mart-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 11 cm.
}
if $regex($1,/^[.!][sz]ar[pb]a/i) {
%msg Vücut uzunca ve ovaldir. Yanlarında az yassılaşmış, arka kenarlarında, tarak şeklinde olan pullarla kaplıdır.
%msg Kafası gövdesine oranla küçük ve gözlerinin üstünden aşağıya doğru basıktır. Burnu yuvarlak ve kalındır.
%msg Ağzı küçük ve kemerlidir. Üst çene alt çeneden bir parça uzun olup, yassı, geniş ve keskin olan bir tek diş sırası bulunur.
%msg Görünüşü güzel olan bu balığın üst kısımları mavimsi grimsi, yanları ve alt kısımları gümüşi beyazdır.
%msg Yan tarafları ve başı üzerinde, portakal veya altın renginde, boyunca uzanan 10-11 adet dar bant bulunur. Başın üst kısmında yeşilimsi bir bölge vardır.
%msg Maksimum uzunluk 51 cm olup; genellikle 12-30 cm arasında bulunurlar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Boops salpa, Sarpa salpa
%msg Bulunduğu denizler : Türkiyede En çok Ege, Akdeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 12 - 30 CM
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Tavası ve buğulaması güzel olur. Diğer balıklara ait tava ve buğulama tarifleri sarpa içinde uygulanabilir. Ancak balığın oldukça taze olmasına özen gösterilmelidir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak - Temmuz
}
if $regex($1,/^[.!][sz][iIİ]nar[iIİ][td]/i) {
%msg Karagöz ailesinden olan Sinarit Ege ve Akdeniz'in sert, hareketli ve kuvvetli bir balığıdır.
%msg Maksimum uzunluk 100 cm, ortalama uygunluk 20-50 cm arasındadır.
%msg Kabuklular, yumuşakçalar ve özellikle mürekkep balığı ile beslenir. Kuvvetli çenesiyle bir İstakozu rahatça kırıp yiyebilir.
%msg Yazın kıyıların taşlık, kayalık bölümlerinde, kışın da 300 m'ye varan derinlerde küçük sürüler halinde yaşar. Etinin lezzeti ve ender avlanmasıyla çok kıymetli bir balıktır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Dentex Dentex
%msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 20 - 30 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Tava, ızgara (şiş, fileto), buğulama, kağıt kebabı, haşlama, pilaki ve tuzda balık olarak tüketilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Ağustos ve Eylül ayında avlananlar özellikle çok lezzetlidir.
%msg Ocak-Şubat-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 20 cm
}
if $regex($1,/^[.!]sok+a[rn]/i) {
%msg Ülkemizde "Sokar" ya da "Sokan" balık ismiyle bilinen Sokar Balığı aslında bir Kızıldeniz balığıdır
%msg ve Türkiye'ye yaz aylarında yumurtalarını bırakmak için Süveyş Kanalı üzerinden giriş yaparak uzunca bir yolculuk yapar.
%msg Kendisi bir kaya balığı türü olan Sokar, Antalya'da Fethiye ve Kaş'ta; ayrıca Kıbrıs sularında kendisini gösterir.
%msg Yazın Kaş ve Fethiye'de bol bulunur ama restoran menülerinde pek tercih edilmez. Sadece balıkçılar ve yerel halk bilir.
%msg Bunun nedeni de yüzgeçlerinin üzerindeki dikenleridir.
%msg Bu dikenler Sokar balığının kendisini avcılardan koruması içindir. Bir kez batarsa uzun süreli ağrılara neden olur. Bu yüzden ismi Sokardır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Siganus luridus
%msg Bulunduğu denizler : Akdeniz, Ege ve Marmara
%msg Tüketim Boyları: 20 - 25 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Yemekte daha çok kızartması tercih edilir. Kızartılan Sokar balıkları sarımsak, limon ve unla yapılan sosla tavada tekrar hafiften pişirilirse harika olur.
}
if $regex($1,/^[.!]som(on)?/i) {
%msg Sombalığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindendir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Salmonidae
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz
%msg Tüketim Boyları: 800-1000 gr
}
if $regex($1,/^[.!][sz][uüÜ][bp]ye/i) {
%msg Solungaç solunumu yaparlar. Ağız bölgesinden çıkan 10 adet kolları vardır.
%msg İki kolu diğerlerinden daha uzundur. Dinlenme halinde içe çekilmiş olan bu kollarını avlarını yakalamak veya korunmak amacıyla ileri doğru fırlatırlar.
%msg Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz (emeç) bulunur. Vantuzların içleri dişli boynuzsu yapılarla bezenmiştir.
%msg Ilıman ve sıcak denizlerin kıyı sularında bol rastlanırlar.
%msg Boyları 17 cm ile 17 metre arasında değişen türleri vardır. Çoğu 50-60 cm arasındadır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Sepia officinalis
%msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 20-50 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası ve kavurması güzel olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Eylül -Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan
}
if $regex($1,/^[.!][td][iIİ]r[sz][İIi]/i) {
%msg Sardalyalar ile yakın akraba olan tirsi balığının Maksimum uzunluk 55 cm, ortalama uzunluk ise 20-40 cm'dir.
%msg Sırt taraflarının rengi yeşilimsi-mavi ile gri-siyah, karın tarafları ise açık gümüş beyazıdır. Tirsi bir Karadeniz balığıdır.
%msg Ama İstanbul Boğazı'nda, Marmara Denizi'nde ve Akdeniz'de de bulunabilmektedir. Sürü halinde kıyılara yakın yaşarlar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Alosa fallax nilotica
%msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara , Akdeniz
%msg Tüketim Boyları : 20 - 40 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Taze, tuzlama ya da tütsülü olarak tüketilir.
%msg [TÜKETİM AYLARI]
%msg Ocak-Şubat-Mart- Ağustos-Eylül - Ekim - Kasım - Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ]
%msg Minimum avlanma boyu 20 cm.
}
if $regex($1,/^[.!]tomb[iIİ]k/i) {
%msg Sırt yüzgeçleri arasında büyük mesafe bulunur. Bu özelliği gobene balığının kolayca tanınmasına olanak verir.
%msg Kafanın arkası ve göğüs yüzgeci etrafı, geniş ve kalın pullarla korse gibi örülmüştür. Vücudun diğer kısımları pulsuzdur.
%msg Sırtın arkası düzensiz lekeli ve çizgilidir. Göğüs ve karın yüzgeci pembe ve iç yüzeyleri siyah renklidir.
%msg Sırtı mavimsi, kafa daima siyah renklidir. Sırtında ve yanlarında üst tarafında düzensiz eğri koyu çizgiler bulunur.
%msg Azami 50 cm boyunda olanlarına rastlanmakla beraber genellikle 20-40 cm arasındadır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Auxis thazard
%msg Bulunduğu denizler : Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara da az miktarda bulunur.
%msg Tüketim Boyları : 20 - 40 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Taze, füme, konserve ve tuzlu olarak tüketilir. Palamut gibi değerlendirilmektedir. Ancak kanlı bir balık olduğundan oldukça taze olmalı ve kanı iyice alınmış olmalıdır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak - Şubat - Mart -Eylül-Ekim- Kasım - Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum avlanma boyu 20 cm
}
if $regex($1,/^[.!][tz]urna/i) {
%msg Kefalgillerden, vücudu yuvarlak, uzunca, pullu, burnu sivri, hamsi, sardalye, uskumru, kolyoz gibi küçük balıklarla beslenen, bütün sıcak ve ılık denizlerin sığ sularında
%msg 100 metre derinliğe kadar orta sularda yaşayan bir balıktır. Et yiyen cinsinden ve avlarına karşı yırtıcıdır. Marmara'da az, Ege ve Akdeniz'de bolca bulunur.
%msg Yaklaşık boyu 1 metreye erişen turna balığı, barakuda olarak okyanuslarda 3 metreye kadar büyüyebilir.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Esox lucius
%msg Tüketim Boyları : 40 - 90 cm
%msg Bulunduğu denizler : Ege ve Akdeniz
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Eti sert, beyaz, lezzetli ve özellikle 0,5-2 kg olanları makbuldür. Yumurtası da değerlidir.
%msg Memleketimizde taze, değişik ülkelerde ise taze kurutulmuş, tuzlanmış ve konserve halinde yenir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum avlanma boyu 40 cm
}
if $regex($1,/^[.!](vonoz|uskumru|lipar(i)?)/i) {
%msg Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de bulunan uskumru yok olma tehlikesi yaşayan lezzetli bir balıktır.
%msg Uskumrunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmasının iki temel nedeni vardır; Deniz kirliliği ve aşırı avlanma.
%msg Özellikle aşırı avlanma yüzünden uskumru sürüleri son yıllarda Marmara'ya ve Karadeniz'e çıkamadığından göçü sona ermiştir.
%msg Ortalama boyu 20-25 santimetre olan uskumrunun yavrusuna ''vonoz'', 30-35 santimetre uzunluğundaki irileri nede ''lipari'' adı verilir.
%msg Yağsız uskumruya ise ''çiroz'' denir. Ortalama ağırlığı 110 gramdır.
%msg Açık denizlerde sürüler halinde yaşayan uskumrunun en sevdiği balık hamsi, çaça, aterina ve çamukadır.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Scomber scombrus
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 20 - 35 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ]
%msg Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, dolması, buğulaması ve çirozu çok makbuldür.
%msg Tütsülenmiş ve konserve uskumru, balıkçılık endüstrisi gelişmiş Atlas Okyanusu ülkelerinin en önemli ihracat kalemi arasındadır.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim -Kasım-Aralık
%msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 20 cm
}
if $regex($1,/^[.!]vato[zs]/i) {
%msg Vatozlar, köpek balıkları ile birlikte bir kıkırdaklı balık olarak sınıflandırılır.
%msg Vatozların diğer balıklardan en önemli farkları arasında iyice yassı olan gövdeleri, çok uzun ve ince olan kuyrukları ve biçimi kelebek kanadını andıran büyük yüzgeçleri sayılabilir.
%msg Vatozların gözleri yassı gövdelerinin üzerinde, ağızları ve solungaçları ise gövdelerinin altında yer alır.
%msg Gözlerinin arkasında bulunan özel gelişmiş delikler sayesinde nefes alırlar. Su o deliklerden girer ve vücudun altında bulunan solungaçlardan çıkar.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Bulunduğu denizler : Afrika dan Antartika ya kadar bütün denizlerde bulunur.
%msg Latince Adı: Raja clavata
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Buğulaması güzel olur.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Her mevsim tüketilir.
}
if $regex($1,/^[.!]zargan(a)?/i) {
%msg Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türüdür.
%msg 60-70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar.
%msg Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır.
%msg Kılıç balığının başlıca düşmanıdır. Vücut yapısıyla gayet çevik ve hızlı yüzen bir balıktır.
%msg Kendini korumak için su yüzeyine Sıçrayarak da ilerleyebilir.
%msg Lezzetli eti ticari açıdan değerlidir. Ilık ve sıcak kıyılardan hoşlanır ve her yaz iskele kıyılarında dolaşırlar.
%msg Ülkemiz sularında av dönemlerinde oldukça fazla bulunan bir balıktır. Tam bir fosfor deposudur.
%msg [GENEL BİLGİLER]
%msg Latince ismi : Belone belone
%msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara
%msg Tüketim Boyları : 30 - 60 cm
%msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası, çorbası, ızgarası ve yahnisi güzeldir.
%msg [TÜKETİM AYLARI] Tüm balık sezonunda değişik zamanlarda bulunurken, Mart ve Nisan ayında lezzetli olur
}
}