IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ocak 2016, 11:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mikroorganizmaların İncelenmesi Deneyi




Bu çalışmada, hazırladığınız küçük su kültüründe, çeşitli mikroskobik organizmaların sayılarındaki değişiklikleri gözleyeceksiniz. Gözlediğiniz bu organizmaların sayısı ve çeşitleri üzerinde etkili olan faktörler besin, ısı ışık ve nemdir. Yapacağınız gözlemlerle aşağıdaki soruları cevaplamaya çalışınız:

a) Laboratuar kültüründe en önemli çevre faktörleri nelerdir?
b) Hazırladığınız kültürlerde en çok rastlanan organizma çeşitleri hangileridir?
c) Bir organizma türünün sayısındaki değişme, aynı kültürdeki diğer organizmaların sayısını nasıl etkiler?
Deneyin Adı : karışık protista kültürünün hazırlanması

Kullanılan Araç ve Gereçler : 3 – 4 litrelik geniş ağızlı kavanoz
Kavanozu kapatmak için cam
Mikroskop
Lam ve lameller
Damlalık ve pamuk

Deneyin Yapılışı :

Kullanacağınız kavanozu iyice temizledikten sonra, bir havuzdan sağladığımız su, ot ve yaprakları yarısına kadar koyunuz. Şayet bulabilirseniz muz kabuğu ilave ediniz. Bunları hazırladıktan sonra, kavanozun ağzını bir tarafı hafifçe aralık kalacak şekilde kapatınız. Hazırladığınız kültür kavanozunun üzerine adınızı, soyadınızı ve kültüre başladığınız tarihi yazınız. Kültürün gelişmesinde ortam şartlarının büyük önemi vardır. Ortam şartlarının kültüre etkilerini belirlemek için, hazırlanan değişik kültürlerin farklı yerlere konması gerekir. Bu sebeple kültürleri sıcak, serin, çok ışıklı ve az ışıklı yerlerde bekleterek etkilerini gözleyiniz.
Kültürlerin hazırlanmasından 4 – 5 gün sonra, meydana gelen değişiklikleri not ediniz. Kültürden alınan bir damla numuneyi, mikroskobun küçük ve büyük objektifleri ile inceleyiniz. Mikroskobunuzun görüş alanında çok sayıda küçük bazı organizmalara rastlayabilirsiniz.

Tartışma Soruları :

1. Kavanozdaki organizmalar nereden gelmiştir?
2. Işık ve sıcaklık gibi çevre faktörlerinin kültür üzerine etkisi nasıl olmuştur?
3. Işık ve sıcaklığın farklı olduğu ortamlarda hangi organizmalar azalmış hangileri çoğalmıştır?

Deneyin Adı : Zenginleştirilmiş yeşil alg kültürü

Chlorella ( Klorella ) gibi yeşil algler üzerinde bugün pek çok araştırmalar yapılmaktadır. İnsanlığın beslenme problemi konusunda bu yeşil alglerden faydalanacağı umulmaktadır. Bu organizmalar fotosentez sırasında oksijen açığa çıkardıklarından, uzay yolculuklarında besin ve oksijen kaynağı olarak kullanılması düşünülmektedir.
Laboratuarda mikroskobik organizmaların saf olarak kültürleri hazırlanabilirse de, bu kültürlerde az da olsa yabancı organizmalara rastlanabilir. Sizde laboratuarınızda Chlorella gibi bazı organizmaların saf kültürünü hazırlamaya çalışınız.
Deneyin Yapılışı :

Önce Chlorella’yı yetiştireceğiniz besin çözeltisini hazırlayınız. Bunun için 100 mililitre damıtık suda aşağıdaki tuzları eritiniz.

* 1.0 gram KNO3
* 0.1 gram Ca(NO3)2
* 0.2 gram KH2PO4
* 0.1 gram MgSO4

Çözeltiyi bir şişeye aktararak üzerine "Chlorella" için yedek besin çözeltisi yazınız. Bu çözelti 20 – 22 C0 de uzun süre saklanabilir.

Genel olarak yedek çözeltiler, deneylerde kullanılacak çözeltilerden 10 defa daha yoğun hazırlanır. Böylece daha az yer kaplar ve saklamaları kolaylaşır. Kullanılacakları zaman uygun bir oranda seyreltilmeleri gerekir. Mesela Chlorella için hazırladığımız yedek besin çözeltisinden 10 mililitre alıp üzerine 90 mililitre kaynatılmış havuz suyu eklerseniz, Chlorella için en elverişli kültür ortamı hazırlanmış olursunuz.

Bundan sonra yapılacak iş, hazırlanan kültüre Chlorella temin etmektir. Serlerde veya rutubetli yerlerde bulunan çiçek saksılarının dış yüzeylerinde veya taşlar üzerinde görebileceğiniz çok ince yeşil tabakalardan Chlorella temin edebilirsiniz. Aldığınız bu Chlorella örneklerinden bir kısmını, hazırladığınız kültür ortamına koyunuz. Bu kültürü de fazla ışık alabilecek şekilde bir pencere veya lamba önüne bırakınız. Kültüre ektiğiniz alglerin üreyebilmesi için, 10 gün veya daha fazla bekletiniz. Alglerin kavanoz dibine çökmesini önlemek için sık sık bir çubukla kültürü karıştırınız. Bu arada, kültürün rengini ve hava kabarcıkları bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Kültürde yeşillenme görülünce, bir damla alarak lam üzerine koyunuz. lamelle kapattıktan sonra mikroskopta inceleyiniz. Gördüğünüz hücrelerin şeklini çiziniz. Tek çeşit organizmayı ihtiva eden bu kültürün gelişmesini, ot veya yapraklarla yapılan kültürlerin gelişmesi ile karşılaştırınız.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
deneyi, mikroorganizmaların, İncelenmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çemberin Analitik İncelenmesi Konu Anlatımı Violent Geometri 0 30 Kasım 2013 21:55
Doğrunun Analitik İncelenmesi Konu Anlatımı Violent Geometri 0 30 Kasım 2013 21:49
Mikroorganizmların Hareketlerinin İncelenmesi Zen Mikrobiyoloji 0 24 Ekim 2012 22:33
Mikroorganizmaların Çoğalması Ecrin Mikrobiyoloji 0 06 Kasım 2011 16:28
Genel Muhasebe - Hesapların İncelenmesi Konu Özeti yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:13