![]() |
![]() |
![]() | #1 | |
Çevrimdışı ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | Hamur Mayası, Hamuru Nasıl Mayalıyor ? Ev hanımlarının sık sık kullandığı maya nasıl oluyorsa o hamuru bir anda kabartıp 2 katına çıkarabiliyor ve hamur yumuşak bir kıvam alıp pişince o lezzete kavuşuyor ? Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlılardır. Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük, yuvarlak ve renksiz hücrelerden oluşan maya, sıcakla temas edince çoğalır. Bira mayası olarak da bilinen bu madde, başta ekmek olmak üzere çeşitli unlu mamullerin, bira ve şarap gibi içkilerin üretiminde kullanılıyor. Piyasada toz (kur) ya da kalıp (yaş) halde satılıyor. Ekmek yapımı sırasında hamur maya ile kabartılıyor. Maya undaki nişastayı etkiliyor ve bir tür şeker olan glikoza dönüştürüyor. Sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor. Oluşan karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılarak hamurun kabarmasını sağlıyor. Pişirme işlemi sonunda hamura katılan suyun büyük bir bölümü, karbondioksit ve alkol uçuyor. Böylece ekmek gözenekli, kabarık ve yumuşak bir kıvam alıyor
__________________ Kırk yılda bir gibisin... | |
| ![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Hamur nasıl yumuşatılır? | Violent | Hamur İşleri | 0 | 26 Haziran 2012 11:10 |
Taş Kadayıf Hamuru Nasıl Yapılır | Liaaa | Tatlılar | 0 | 23 Nisan 2012 03:47 |
Maneviyatın Mayası ‘İnfak’ | Kalemzede | İslamiyet | 0 | 23 Ağustos 2011 09:58 |
Içi etli hamur (kulak hamuru) (sinop) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 20:59 |
Peynir mayası (erzincan) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 25 Ekim 2010 13:29 |