IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 21 Kasım 2010, 06:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Üretimi + Tüketimi Ve Özellikleri İle, ''Muz'' Nedir?.




Üretimi + Tüketimi Ve Özellikleri İle ''Muz'' Nedir?.

Muz, Güneydoğu Asya'dan çıkmıştır. Anavatanı Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.Muzu ilk kültüre alanların balıkçılar olduğu sanılmaktadır. Balıkçılar ağ yapmak için muzun yapraklarından yararlanmışlar ve bu şekilde tarımı başlamıştır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarına aittir ve Hindistan'da bulunmuştur.

Muz bitkisi ülkemize ilk defa 1750 yıllarında Mısır'la ilgisi olan zengin bir aile tarafından süs bitkisi olarak,
Mısır'dan Alanya'ya getirilmiştir. O yıllarda daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilen Muzun meyve verdiğinin görülmesi üzerine, 1930'lu yıllardan sonra meyvesi için ticari amaçla yetiştirilmeye başlanmıştır.
Bugün ülkemizde sadece Anamur, Bozyazı, Gazipaşa ve Alanya ilçeleri ile çevresinde Musa Cavendish dediğimiz bodur muz üretimi yapılmaktadır..


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Anayurdu Hindistan olan muz günümüzde artık bütün kıtalarda yetiştirilmektedir.
Muz, gerek besleyici yanı gerek nefis tadıyla herkesin sevdiği bir meyvedir. Görünüşüne ve boyuna rağmen bu bitki ağaç değil bir ottur. Bitkinin üzerinde kalan yaprak kınlarının üst üste dizilmesi, yalancı bir gövde oluşturur ve ona bir ağaç görünümü verir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Muz genellikle büyük tarım işletmelerinde yetiştirilir. Bakımı büyük özen gerektirmez Oldukça uzun ömürlü olan bu bitkinin sapı yeraltındadır. Bu sap her yıl topraktan fışkıran yeni filizler verir iki ya da dört metre uzunluğundaki yapraklarının genişliği elli santimetre kadardır ve bu yapraklar bitkinin tepesinde bir taç biçimini alır.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Çiçekleri bitkinin tam ortasındaki ince ve sarkık bir dalın üstünde yalnız bir defa açar. Bu çiçek topluluğunun dip tarafında dişi çiçekler, tepe kısmında ise erkek çiçekler yer alır. Bir muz bitkisi üzerinde yirmi ile iki yüz elli kadar muz bulunan ve bazılarının ağırlığı altmış kiloya varan «hevenk»ler verir.

Çeşitli türleri olan muz, tohumsuz bir bitkidir: ana sapın çiçeklenmesinden hemen sonra ana kökten alınan ve kesilerek toprağın bir metre altına dikilen sürgünlerle üretilir. Ertesi yıl bu sürgünler meyve verir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İki çeşit muz vardır: biri meyve olarak yenilen bildiğimiz muz, öteki ise bir çeşit sebze olan ve pişirilip kurutulduktan sonra un elde edilen, nişastaca zengin muz.

Yeşilken toplanan muzlar çabuk çürüyebilir bu nedenle üretici ülkelerden tüketici ülkelere ambarları 0 C a kadar soğutulan özel muz gemileriyle taşınır. Varış yerlerinde muzlar sürekli havalandırılan ve ısıtılan yerlere depolanarak olgunlaştırılır. Türkiye de muz Güney Akdeniz bölgesinde yetiştirilir...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Muzun Faydaları

Son derece besleyici bir meyve olan muzun içerisinde % 75 oranında su, % 1,3 oranında protein ve % 0,6 oranında da yağ bulunmaktadır. Geri kalanı ise çeşitli karbonhidratlardan ve önemli ölçüde potasyumdan oluşmaktadır.

Birçok hastalığın tedavisinde faydalı olduğu gibi özellikle de, ateş, sindirim bozuklukları, kas krampları ve kas gevşekliği gibi durumlarda tavsiye edilir..

İçerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde, atıkların vücuttan dışarı atılması işlemini kolaylaştırır.
Kan basıncının düşürülmesini sağlar.
Bunun yanında muz, alerji tedavisinde de kullanılır.

İçindeki potasyum, sodyum ile birlikte çalışarak hücre ve kas gelişimini sağlar, vücudun su dengesini ayarlar ve kalp atışlarının normale dönmesini sağlar.

Eğer vücuttaki sodyum-potasyum dengesinde bozulma olacak olursa, sinir sistemi ve kasların faaliyetlerinde düzensizlik meydana gelir. Bu sebeple potasyum dengesinin korunması vücut için son derece önemli bir konudur.

Ayrıca potasyum eksikliği, vücutta ödem oluşmasına ve kan şekerinin düşmesine yol açacağı için, söz konusu dengenin korunması oldukça mühimdir..


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İçerdiği B6 vitamini sayesinde, protein ve amino asitlerin pek çok kimyasal reaksiyona girmesinde muz aktif bir görev alır. Ayrıca beynin normal fonksiyonlarını gerçekleştirmesine yardımcı olur.

Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını destekler. Bunun yanında vücut sıvıları arasındaki kimyasal dengenin sürekliliğini sağlar.

Enerji üretimine yardımcı olur ve strese karşı dayanıklılık sağlar. İçerdiği karbonhidrat, yağ ve proteinin metabolik
işlemleri sırasında yardımcı enzim görevi görür. Ayrıca bazı anemi (kansızlık) türlerini tedavi eder.

Hücre ve kas gelişiminde ve vücudun sıvı dengesinin korunmasında aktif rol oynar. Kalp hastalıklarında da, tedavi edici etkisi vardır.

İçerdiği B6 vitaminin eksikliğinde ise yorgunluk, şuur bulanıklığı, sinirlilik, uykusuzluk, kansızlık, böbrek taşları ve cilt dokusunun bozulması gibi hastalıklar ortaya çıkar..

MUZUN GENEL ÖZELLİKLERİ

Tüketim Alanları

Muz yukarda anılan özellikleri yanında çiğ olarak yenebilen en güzel meyvelerden biridir. Meyve salataları arasında da yer alır. Muz yeşil iken pişirerek de yenilir.

Diğer Özellikleri

Muz, şifalı bitki, beyin gıdası veya afrodiziyak olarak ünlenmiştir. Gövdeler bir ay suda ıslatılıp, özel tarakla tarandığında ortaya çıkan elyafdan ilkel usullerle saç örgüsü gibi halat örüldüğü biliniyor.

Muz liflerini Afrika'daki yerli halk, şapka, hasır ve hediyelik eşya yapımında kullanıyor. Avrupa'da gemi halatı, oto döşemeleri yapımında kullanılıyor. Muz gövdesinin, yaprak sapının veya salkımın suyu çok güçlü bir kan kesicidir..


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

MUZUN SİSTEMATİĞİ VE ÖNEMLİ ÇEŞİTLERİ

Muzun Sistematiği

Kültürü yapılan muz, Scitamineae takımı, Musaceae ailesi, Musa cinsine girer. Bu cinste çok sayıda partenokarp meyve veren klonlar vardır. Tek Çeneklidir.

Muzun Önemli Çeşitleri

Ticari Olarak Yetiştirilen Önemli Klonlar

Gross Michel

Ticari önemi en fazla olan muz çeşidi Gross Michel'dır. 5,4 - 6 metreye kadar boylanabilen bu muzun meyveleri çok lezzetlidir. Dona ve ulaşıma diğer muz çeşitlerine göre daha dayanıklıdır. Ülkemizde azman muz veya çikita olarak adlandırdığımız muzlar bu gruptaki muzlardır.

Cavendish Grubu

Ticari muzların en bodur olanıdır. 2,5 - 3 metre boyunda olan bu muzun meyveleri ince kabuklu ve lezzetlidir. Çin kökenli olan bu muz ülkemizdeki en yaygın muz çeşididir...

Kaynak: Alıntılar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
muz, nelerdir, ve, yle, Üretimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Organik Gıda Üretimi Nedir? BeSte Organik Yaşam 1 23 Temmuz 2024 20:30
Elazığ’ın beyaz altını, Ramazan geldi üretimi de tüketimi de 10 kat arttı NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 15 Nisan 2021 13:26
Pandemide alkol tüketimi azaldı, tütün tüketimi arttı NurSima Dünyadan Haberler 0 25 Mart 2021 21:17
Aytaşı Özellikleri Nedir- Ay taşının Özellikleri Nelerdir PySSyCaT Alternatif Tıp 0 15 Mart 2015 01:47