IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Konu Kapatılmıştır
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır. Stil
Alt 28 Mart 2006, 07:43   #31
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte bugün: 28 mart




'Baba' (The Godfather) filmindeki rolüyle 1973'te En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a layık görülen Marlon Brando, sinema sektörünün Kızılderililere karşı tutumunu protesto ederek ödülü reddetti.

Unutulmaz filmlerle hafızalarda yer eden Marlon Brando'nun 'Sizi filmlere çeken nedir?' sorusuna cevabı net: Para.

Sinemanın gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden Marlon Brando, 2 temmuz 2004'te hayatını kaybetti. Ama Marlon Brando'dan geriye kalan dostlarına ve ilkelerine sadık, unutulmaz filmlere damgasını vurmuş güçlü bir aktör imgesi oldu.

Marlon Brando'yla son olarak Fransız 'Studio' dergisi görüşmüştü. Tıpkı hafızalarda yer ettiği gibi, özgüveni ve mizah duygusu son derece güçlü bir yıldızın son sözleri bunlar.

Hiç kendi senaryolarınızı yazmayı denediniz mi?
Evet, çok yazdım. Neredeyse tüm filmlerimde rollerimi yeniden yazdım ama hiçbir zaman bundan itibar sağlamayı düşünmedim. Zaten, hiçbir yönetmen sizin filmin çeyreğini veya yarısını yazdığınızı kabul etmez. Ama olsun, problem değil.

Şu anda sizi şu veya bu filmi seçmeye iten nedir?
Para.

Gerçekten mi?
Evet.

Yalnızca para mı?
Evet. Gençken her şey ama her şey ilgimi çekerdi. Bugün, işlerimden sorumlu olan tip bana gelip şöyle diyor: "Marlon, vergilerin ödenme tarihi geldi."

Ben de gönderilen bir senaryoyu alıyorum ve "İyi tamam, bunu yapacağım" diyorum. Ama o bana şöyle diyor: "Hayır Marlon, o olmaz, o film çekildi ve çıktı bile."

Ben de başka birini alıyorum. Aslında tam olarak da böyle değil. Çok büyük başarı gösterecek filmler de geliyor ama ben bunları istemiyorum, çünkü canım o şaaşalı sinemanın içine dönmek istemiyor.

Sanki sinema bugün sizin çok önem verdiğiniz birşey değilmiş gibi geliyor?
Sinema her zaman aynı şeydir. Bu bir ticari iştir, ama herkes filmlerden sanki sanatmış gibi konuşuyor. Bir filmde belli bir güzellik vardır, çok çarpıcı anlar yer alabilir ama ben sinemayı sanat olarak görmüyorum. Bu bir iştir!

Herkes burada işadamları gibi davranıyor: Film kaça mal olacak? Dağıtımcı kim olacak? Ne zaman çıkacak? Tanıtımı ne kadar tutacak?

Yine de insanların hayatını değiştiren filmler var...
Birçok insan sinema tarafından zehirlenmiş durumda. Neden böyle olduğunu bilmiyorum. Daha doğrusu, aslında biliyorum. Çünkü biz, oyuncular, halkın düşleriyiz. İnsanların rüya görme ihtiyaçlarına cevap veriyoruz.

Filmlerde insanlar kendilerini bizimle özdeşleştiriyor ve kendi hikayelerini var ediyor, yani aslında gerçek oyuncular seyirciler.

Oyuncu olmasaydınız bir bilgin olmak ister miydiniz?
Oyuncu olmasaydım sanırım bir hırsız olurdum.

Ne çalmak için?
Bilmem, yaşamak için ihtiyacım olan ne varsa. Uzun zaman önce Paris'te Jean Genet diye birini tanımıştım. Aynı zamanda hem hırsız hem de yazardı. Bana bir sürü hikaye anlatmıştı, etkileyiciydi.

Ama toplumdan kaçılabilen ve bir şekilde hayatın sürdürülebileceği dönem bitti. Artık bu var olan toplumu kabul etmekten başka çare yok.

Fransa'da yaşadığınız bu dönemden ne gibi hatıralarınız var?
O kadar çok var ki. Fransa'ya taparım, çünkü bu ülke, benim için İkinci Dünya Savaşı sonrası özgürlüğün kalesidir. Saint Germain'de bir ruh vardı. İnsanlarla dolup taşan caz kulüpleri vardı. Yazarlar, sanatçılar, entelektüeller vardı.

Şimdi bunların hepsi değişti. Bu çok ilginç, çünkü Fransızlar, ABD toplum hayatıyla dalga geçerlerdi. Şimdi ise kendileri de aynı hayat tarzını benimsedi. İş dünyasının da burayı çok değiştirdiğini düşünüyorum. Hepimiz satıcılara dönüştük.

Yazarlar artık televizyonlarda çıkıp kitaplarını tanıtabilmek için can atıyor, sırf kitapları satsın da para kazansınlar diye. Her şeyin alınıp satıldığı bu dünyanın altında boğuluyoruz.

Günün diğer önemli olayları
1910: İstanbul'daki ilk trafik kazasında bir kişi yaralandı.
1920: Kilis'ten 26 mart sabahı hareket eden Fransız kuvvetleri, Kilis-Antep yolunu kapatan Teğmen Şahin komutasındaki milli kuvvetlerle çarpıştı. Şahin Bey şehit düştü. Fransız kuvvetleri Antep'e girdi.
1939: İspanya İç Savaşı, Franco'nun Madrid'i almasıyla bitti.
1944: Adapazarı ve civarındaki depremde 2 bin 831 kişi öldü.
1961: Anayasanın halkoyuna sunulması hakkındaki kanun kabul edildi.
1962: Üniversitelerden atılan 147 öğretim üyesinin görevlerine dönmelerini sağlayan kanun benimsendi.
1965: ABD'de, Martin Luther King'in önderliğinde, Alabama'da 25 bin kişi sivil haklar için yürüdü.
1966: Doktorların, rahatsızlığı nedeniyle görevine devam edemeyeceği kararı verdiği Cemal Gürsel'in yerine Cevdet Sunay Cumhurbaşkanı seçildi.
1969: Manisa ve çevresindeki 6.6 büyüklüğündeki depremde 53 kişi öldü.
1970: Gediz'de 7.2 büyüklüğündeki depremde bin 86 kişi öldü.
1988: Türkiye'de kendisine ilk kez yapay kalp takılan kişi Halit Şahin öldü.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 29 Mart 2006, 07:25   #32
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte bugün: 29 mart




'Carmina Burana'nın bestecisi Carl Orff, 1982 yılında Münih'te hayata veda etti.

Asker kökenli, soylu bir aileden gelen Orff, 10 temmuz 1895'te Münih'te doğdu. Annesi yetenekli bir piyanistti. Müzik sevgisini annesinden almıştı ve küçük yaştan itibaren tiyatroya da düşkündü.

Henüz çocukken evde oluşturduğu kukla tiyatrosu için oyunlar yazdı, besteler yaptı. 17 yaşına geldiğinde bir opera ve pek çok şarkı bestelemişti. Münih Müzik Akademisi’ne girdiyse de, akademik müzik çalışmalarından sıkıldı.

Sahne müziğine olan ilgisinden ötürü Ortaçağ ve Rönesans döneminin ilk sahne müziği eserlerini inceledi. Bu çalışmaları 1935'te 'Carmina Burana'yı yaratması için esin verdi.

1803'te Münih yakınlarında bir manastırın kütüphanesinde bulunan 200 kadar şarkı ve şiir 'Carmina Burana'ya kaynaklık etmiştir. 'Carmina Burana', çoğu oldukça müstehcen Latince metinlere dayanan bir üçlemenin ilk eseridir.

'Tironfi' (Zaferler) diye adlandırılan bu üçlemenin diğer eserleri 'Catulli Carmina' ve 'Trionfo di Afrodite'dir. İlk gösterimi 1937'de gerçekleşen eser Orff'a büyük ün getirmiştir.

Orff, 1924'te dans öğretmeni Dorothee Günther ile genç kızların müzik eğitimi için Münih'te bir okul kurmuştu. Bu okulda çocuklar için müzik eğitimine yönelik araştırmalar yaptı. Okul, 1944'te Naziler tarafından kapatıldı.

Dört yıl sonra Orff'un bazı dans müziği kayıtlarının tesadüfen yayınlanması, geliştirdiği metotları Almanya'da yayılmasını sağladı ve çocuklar için müzik yayını yapan radyo programları başladı.

Orff, çocuklardaki doğal müzik yeteneklerinin basit vurmalı ve yaylı çalgılar yoluyla geliştirilebileceğini düşünüyordu. Geliştridiği teknikler şimdi pek çok ülkede kullanılmaktadır.

1930'da Münih Bach Topluluğu'nun şefi oldu, Nazi döneminde de bu görevde kaldı. Orff, zamanının büyük bölümünü yurtta ve yurtdışında bestecilik öğretmeye adamıştı.

"Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan" felsefesi ile eserler veren Orff, 1949'da yaratığı 'Antigonea' adlı oyunu Sophokles'in bir eseri üzerine bestelemişti.

1950'de Münih Müzik Lisesi'ne öğretmen oldu, 1955 yılında Tübingen Üniversitesi'nden fahri doktor oldu. 1961'de Salzburg'da müzik öğretmenlerini eğitmek amacıyla Orff Enstitüsü'nü kurdu.

'Trionfo di Afrodite', 'Carmina Burana' ve 'Catulli Carmina' adlı kantatlarını birleştirerek oluşturduğu 'Tironfi' üçlemesi pek çok ülkede en çok seslendirilen eser olan Carl Orff, 1982'de hayatı boyunca yaşadığı Münih'te öldü.

Müzik tarihinde Orff'a benzeyen bir şahsiyet daha bulmak zordur. Vaktiyle Orlando di Lassio'nun veya çağdaşı ve müzikli komedyalar yaratmaya hevesli Orazio Vecchi'nin madrigallerindeki mest edici hava; diğer taraftan antik çağa düşkün olarak eski Yunanların dramını yeniden canlandırmak isteyen Floransalıların ümanizmi Carl Orff'u hatırlatabilir.

Günün diğer önemli olayları

1430: Osmanlılar, Selanik ve İyonya'yı feth etti.
1827: Beethoven, Viyana'da 10 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.
1903: Marconi'nin telsiz sistemi aracılığıyla Londra ve New York arasında düzenli haber akışı başladı.
1938: Harp Okulu Mahkemesi, Nazım Hikmet'i 28 yıl hapse mahkum etti.
1950: Nazım Hikmet, Bursa Cezaevinde açlık grevine başladı.
1956: İlk Türk sinemacılardan Fuat Uzkınay hayata veda etti.
1957: Kıbrıs'ta gerginliğin tırmanması üzerine Ada'da sokağa çıkma yasağı konuldu.
1966: Leonid Brejnev, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreterliğine getirildi. Brejnev, ABD'nin Vietnam politikasını kınadı.
1968: Türkiye'de ilk böbrek nakli, İstanbul'da Doktor Atıf Taykurt ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
1979: Uganda'da İdi Amin rejimi askeri darbeyle devrildi. İdi Amin kaçtı.
1989: DYP Siirt Milletvekili Abdülrezzak Ceylan, TBMM'de bir tartışma sırasında vurularak öldürüldü. ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan olayın zanlısı olarak tutuklandı.
1989: Londra'da dünyanın ilk tüp beşizleri doğdu.
2000: 'Mıstık' olarak tanınan karikatürist Mustafa Eremektar, İstanbul'da yaşamını yitirdi.
2005: Muğla yöresi türkülerinden 'Ormancı'nın kahramanlarından Mustafa Şahbudak (Bay Mustafa), 83 yaşında öldü.

 

Alt 30 Mart 2006, 08:15   #33
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte bugün: 30 mart




Ezanın yeniden Türkçe okunması için 1971 yılında Senato'ya yasa önerisi verildi, teklif kabul edilmedi.

Türkçe ezan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğu dönemde Arapça orijinalinin yerine, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 18 temmuz 1932 tarihli bir genelgesi ile yürürlüğe girdi.

Türkçe ezan ilk olarak 1932'de İstanbul Fatih Camisi'nde okundu. Amaç toplum mühendisliği planının bir parçası olarak uygulanmasıydı. CHP iktidarı döneminde, uzun bir süre uygulamada kaldı.

Türkçe ezan

Tanrı uludur;
Şüphesiz bilirim, bildiririm:
Tanrı'dan başka yoktur tapacak,
Şüphesiz bilirim, bildiririm
Tanrı'nın elçisidir Muhammed
Haydin namaza, haydin felaha
Namaz uykudan hayırlıdır

18 yıl boyunca ezan Türkçe okundu. Daha sonra Demokrat Parti'nin iktidara gelmesi ile 16 haziran 1950'de ezanın Arapça okunmasına olanak sağlandı.

Günün diğer önemli haberleri

1432: Fatih Sultan Mehmet, Edirne'de dünyaya geldi.
1938: Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Atatürk'ün hastalığına ilişkin ilk resmi bildiriyi yayımladı.
1951: ABD'de, Ethel ve Julius Rosenberg çifti, Sovyetler Birliği hesabına çalıştıkları ve ABD'nin nükleer sırlarını bu ülkeye sattıkları iddiasıyla idama mahkum edildi. İdamlar, 1953 haziranında infaz edildi.
1956: 'Üç İstanbul' romanının yazarı Mithat Cemal Kuntay, 71 yaşında vefat etti.
1957: Ressam ve şair Arif Dino, 67 yaşında İstanbul'da hayata veda etti.
1972: Ordu'nun Ünye ilçesindeki NATO Hava Üssü'nde görevli üç İngiliz teknisyeni 27 martta kaçıran Mahir Çayan ile dokuz arkadaşı, Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde saklandıkları evde öldürüldü. Üç İngiliz de aynı evde ölü bulundu. Olaydan sadece Ertuğrul Kürkçü sağ olarak kurtuldu.
1981: ABD Başkanı Ronald Reagan, Washington'da bir suikast girişimi sonucu vurularak yaralandı.
1998: AB, Rum kesimi ile üyelik görüşmelerine başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "AB, 34 yıllık haksızlığa son damgayı vurdu" dedi.
2005: Kabahatler Yasa Tasarısı, TBMM'de kabul edildi.

 

Alt 31 Mart 2006, 07:43   #34
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte bugün: 31 mart




ABD, 1965 yılında Vietnam'a 3 bin 500 deniz piyadesi göndererek sıcak savaşa girdi.

Vietnam'ın 20 yüzyıl tarihinin 30 senesinde savaş hüküm sürdü. Komünistlerin Fransız koloni kuvvetlerine karşı 1940'lı yıllarda başlattıkları mücadele, Saygon ve ülkenin tamamının kontrolünün 1975'te ellerine geçmesine dek sona ermedi.

Kuzeyde mevzilenmiş komünist güçler, milliyetçi lider Ho Şi Min liderliğinde 1954'te Fransızları bozguna uğrattı.

Ülke, yapılan anlaşmalarla komünist Kuzey ve ABD yanlısı Güney olmak üzere ikiye bölündü. Kalıcı bir çözüm için ülke çapında seçim sözü verildi ama bu asla gerçekleşmedi. Beş yıl içinde komünistler, Güney'de gerilla savaşı başlattı.

1964'te Kuzey Vietnam devriye botları, Tonkin Körfezi'nde seyretmekte olan ABD savaş gemisi 'Maddox'a ateş açtı. ABD de bu gerekçeyle Kuzey'i bombalamaya başladı. Daha sonra devriye botlarının aslında ateş açmadığı ortaya çıktı.

Bu saldırı hikayesi sadece Kuzey'in bombalaması gerekçesini ortaya koymadı, ABD Kongresi'nin, başkana yeni yetkiler veren Tonkin Körfezi Kararnamesi'ni onaylamasını da sağladı.

Buna göre, ABD Başkanı, saldırganları püskürtecek ve yayılmasını engelleyecek her türlü yetkiyle donatılmış bulunuyordu. ABD'nin Vietnam Savaşı'ndaki komploları bundan ibaret değildi.

1963 kasım ayında Güney Vietnam Devlet Başkanı Diem askeri bir darbe sırasında öldürüldü. Bu cinayetin ABD istihbarat örgütü CIA tarafından işlendiği sonra kanıtlandı.

Komünistlerle savaşmak üzere bölgeye yüzbinlerce ABD askeri gönderildi. Bu, nihayetinde pahalı ve başarısız olacak; sivil huzursuzluğa ve uluslararası şaşkınlığa yol açacak bir süreçti.

Amerika Birleşik Devletleri bilhassa domino teorisine dayanarak komünizmin yayılacağı yönündeki Soğuk Savaş kaygısıyla hareket etmişti.

Vietnam Savaşı çok çetin geçtiği kadar iki tarafın da birbirine acımadığı bir savaş olarak akıllara kazındı. Vietkonglar, ABD askerleri üzerinde akla hayale gelmeyecek işkenceler uygularken, ABD askerleri de aynı şeyi Vietnamlılar için yaptı.

Toplu halde yapılan işkenceler, insanları canlı canlı yakmalar, biyolojik saldırılar, napalm bombaları, bir köyü basıp çoluk çocuk kim varsa talan etmeler sıradan hale gelmişti.

ABD'den 19 bin kilometre uzakta cereyan eden savaş, televizyon sayesinde ABD'lilerin oturma odalarına taşındı. Ölen, yaralanan ve acı çeken asker görüntüleri, ABD kamuoyunun savaşa olan desteği her geçen gün azalmıştı.

Vietnam Savaşı 1960'lardan itibaren yaygın halk muhalefetini ortaya çıkardı ve ABD'li gençler arasında haksız bir savaşa karşı bir duruş ortaya çıktı. 1970'lere gelindiğinde ise nüfusun büyük çoğunluğu savaş karşıtı olmuştu.

Ülkenin dağlık orta bölgelerinde bir kasaba olan Buon Ma Thuot'nın ele geçirilişiyle savaşın kaderi değişti ve Kuzey Vietnam iyice güçlendi. Kuzey, iki ay sonra, 30 nisan 1975'te Güney'in başkenti olan Saygon'a girdi.

Vietnam Savaşı uzun ve kanlı bir savaş oldu. Hanoi hükümeti, 21 yıl süren çatışmalarda Kuzey ve Güney'de toplam 4 milyon sivil ile 1 milyondan fazla komünist savaşçının hayatını kaybettiğini söylüyor.

ABD'nin verilerine göre ise 200 ile 250 bin Vietnamlı asker ile 53 bin 200 ABD'li öldü ya da kayboldu. Saygon artık bugünün Vietnam'ının kurucusu ve o savaşın kahramanı ve lideri Ho Şi Min'in adını taşıyor.

Günün diğer önemli olayları

1848: Margaret ve Kate Fox adlı iki kız kardeş, ruhlar dünyasıyla ilişki kurduklarını iddia ederek, ilk profesyonel medyumlar oldu.
1889: Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100'üncü yıldönümü için, Gustav Eiffel tarafından yapılan Eiffel Kulesi açıldı.
1901: Avusturya Macaristan Başkonsolosu Emile Jelinek'in Daimler'e ısmarladığı dört silindirli araç sahibine teslim edildi. Jelinek yeni aracına kızı 'Mercedes'in adını verdi.
1921: İkinci İnönü Savaşı'nda, Türk ordusunun karşı taarruzu başladı.
1923: Londra'da toplanan İtilaf Devletleri temsilcileri, Türkiye'nin 8 marttaki notasına cevap vererek, Lozan'da kesintiye uğrayan görüşmeleri sürdürmeye çağırdılar. Türkiye, çağrıyı 7 nisanda kabul etti.
1925: Şeyh Sait Ayaklanması'nın olduğu bölgede, Divanı Harb'in verdiği idam cezalarının, onay gerektirmeden yerine getirilmesi hakkındaki kanun kabul edildi.
1928: Torbalı'da 7.0 büyüklüğündeki depremde 50 kişi öldü.
1975: Birinci Milliyetçi Cephe Hükümeti (39'uncu hükümet), Süleyman Demirel başkanlığında kuruldu.
1990: Dokuzuncu İstanbul Film Festivali programında yer alan Yusuf Kurçenli'nin 'Karartma Geceleri' filmi, Denetim Kurulu tarafından yasaklandı.

 

Alt 01 Nisan 2006, 19:56   #35
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte bugün: 1 nisan




Nisan bir... 1564 yılında ilk şakalar Fransa'da yapılmaya başlandı.

Ortaçağlarda yılbaşı kutlamaları baharla birlikte, 25 martta başlar, 1 nisanda son bulurdu. Fransa Kralı IX. Charles zamanında yapılan yenilik hareketlerinde, Papa Gregorius'a yeni bir Hıristiyan takvimi sipariş edildi.

Şimdi pek çok ülkenin kullandığı Gregoryen takvimin 1564'te yürürlüğe girmesiyle yılbaşı 1 ocakta kutlanmaya başladı. Ama bunu bilmeyenler veya bilip de bilmezden gelen paganlar yılbaşını 1 nisanda kutlamaya devam etti.

Bu protestocularla dalga geçmek için onlara çeşitli şakalar, aldatmacalar yapılmaya başlandı. Fransızlar, bu şakalara 'Poisson D'avril' (nisan balığı) adını verdi.

Önce İngiltere'ye ve diğer Avrupa ülkelerine, daha sonra da Amerika kıtasına kadar yayılan bu alışkanlık günümüze kadar geldi.

İşte birkaç örnek

Yıl 1957... İngiliz haber kanalı BBC'nin saygın haber programı 'Panorama', ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda spagetti yetişmeye başladığını duyurdu. Ardından köylülerin ağaçlardan spagettinin hasadını yapmaya başladığı açıklandı. Televizyon kanalına telefon yağmaya başladı; tüm izleyiciler kendi spagetti ağaçlarını nasıl yetiştirebileceğini soruyordu. Telefonu açan BBC yetkilileri de, "bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin" yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.

1998 yılında bilim dergisi 'Science and Reason', nisan sayısında Alabama eyaletinde 3.14 olan pi sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak 3.0 olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.

1998'de Burger King, 'USA Today' gazetesine verdiği tam sayfa ilanda solaklar için özel bir mönü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu mönüdeki hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi gün Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu mönüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti.

Günün diğer önemli olayları

1778: Oliver Pollock, doların simgesini yarattı.
1921: Metristepe'deki 102uncu Yunan Tümeni'nin geri çekilmesinin ardından taarruza geçen Türk birlikleri, İkinci İnönü Savaşı'nı kazandı.
1924: Münih'teki darbe girişimi dolayısıyla Nazi lideri Adolf Hitler, beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.
1926: 30 ağustosun Zafer Bayramı olarak kutlanması hakkındaki kanun kabul edildi.
1944: Şehir Tiyatrosu sanatçısı Hazım Körmükçü, 46 yaşında İstanbul'da yaşamını yitirdi.
1948: İstanbul Fındıklı'daki Güzel Sanatlar Akademisi binası yandı.
1949: Türkiye, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne katıldı.
1957: Batı Almanya'da bilim adamları nükleer silahlar üzerine çalışmayı reddetti.
1969: Münir Nurettin Selçuk'un ABD'de verdiği konser, 525 televizyon kanalı tarafından naklen yayınlandı.
1978: Cumhuriyet döneminin ilk rektörü Ord. Prof.Dr. İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu, Ankara'daki evinde 92 yaşında vefat etti.
1979: Balıkçılar, 1 nisan gününü Balık Bayramı ilan etti. Kumkapı'da iki saat içinde halka 1.5 ton balık dağıtıldı.
1979: Humeyni, İran'da şeriat ilan etti.
1982: 'Nokta' dergisi yayın hayatına başladı.
1989: Şair Orhon Murat Arıburnu, 69 yaşında hayata veda etti.
1996: 1978 yılında yedi öğrencinin ölümüyle sonuçlanan 16 mart katliamı davası yeniden açıldı.
2005: 10 yıldır süren 61 sanıklı Hizbullah davasında 22 tetikçi ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
2005: Cumhuriyet döneminin Tapu Kadastrosu'sunu kuran ve 16 eski dil bilen hayattaki tek kişi sıfatıyla ölene kadar emekliliği yasaklanan Milli Savunma Bakanlığı uzman bilirkişisi, şair ve İstiklal Madalyası sahibi Naci Tanrısever (Karamanoğlu Naci Bey) İstanbul'da 104 yaşında hayatını kaybetti.

 

Alt 02 Nisan 2006, 09:49   #36
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte bugün: 2 nisan




Danimarkalı masal yazarı Hans Christian Andersen 1805 yılında doğdu.

Danimarkalı masal ustası Hans Christian Andersen 2 nisan 1805'te dünyaya geldi. Ayrıca oyun, roman, şiir, gezi kitabı ve biyografi de yazdı.

Bir ayakkabıcının oğluydu. 1819'da tiyatro oyuncusu olmak ümidiyle Kopenhag'a gittiyse de başarılı olmadı. 1828'de Kopenhag Üniversitesi'ne girdi.

1829'da ilk önemli yapıtı sayılan 'Holmen Kanalından Amager Adasının Doğu Ucuna Bir Yürüyüş'ü yayımladı. Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye ve İngiltere'ye geziler yaptı ve yolculuklarından gezi kitaplarına birçok malzeme çıkardı.

Oyun yazarlığındaki başarısız girişimlerinden sonra köleliğin kötülüklerini anlattığı Mulatten (1840) ile dikkat çekti.

'Doğaçlamacı' (Improvisatoren, 1835) ve 'İki Barones' (De to Baronnesser, 1847) romanlarından en tanınmışlarıdır.

Asıl başarısını 'Kibritçi Kız', 'Küçük Claus ve Büyük Claus', 'Güzel Prenses ve Bezelye' gibi masalları içeren 'Çocuk Masalları' (1835) kitabıyla yakaladı. 4 ağustos 1875'te Kopenhag'da hayata veda etti.

Masallarının bazılarında iyiliğin ve güzelliğin zaferine olan iyimser bir inanç açığa vurulurken, bazıları da oldukça kötümser ve acıklıydı ve kendi yaşamından güçlü izler taşıyordu.

Kendine özgü masal anlatma yöntemiyle çocuk edebiyatına gerçek bir yenilik getiren Andersen, çağının edebiyat geleneğini kırarak, gündelik dilin deyimlerini ve kalıplarını kullandı. Masallarının çoğu Türkçeye de çevrildi.

Türkçede Andersen

'Kibritçi Kız', 'Kıt Akıllı Karga', 'Küçük Deniz Kızı', 'Andersen'den Masallar', 'Kibritçi Kız', 'Sinderella', 'Bülbül', 'Andersen Masalları 10 Masal', 'Uçan Sandık', 'Çirkin Ördek Yavrusu', 'Andersen Masalları'

Andersen'den inciler

İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir.
Her insanın hayatı, Tanrı'nın yazdığı bir peri masalıdır.
Kalp, bütün erdemleri kendinde toplamıştır. Ama bütün kötülükler de oradadır.
Bütün kötülükler, bütün erdemler kalbimizdedir, senin kalbindedir, benim kalbimdedir.
Kişi kendi kusurlarını söylemekten hoşlanmaz, bu işi başkaları gereği kadar yapar zaten.

Günün diğer önemli olayları

1891: Devlet adamı ve tiyatrosever Sadrazam Ahmet Vefik Paşa vefat etti. Batılı anlamda tiyatronun yerleşmesi için çalışan Ahmet Vefik Paşa, 1823'te doğdu. 'Tarih Felsefesi', 'Türk Şeceresi', 'Kısa Osmanlı Tarihi' gibi eserleri yazdı. Moliere'den Türkçeye kazandırdığı 'Zor Nikah' ve 'Zoraki Tabib' en beğenilen eserlerindendi.
1948: Yazar Sabahattin Ali, Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürüldü. 28 aralıkta tutuklanan Ertekin'in cezası indirime uğradı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı.
1948: Ankara'da Opera binası, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün katıldığı törende, Adnan Saygun'un 'Kerem ile Aslı' operasıyla perdelerini açtı.
1960: Kayseri'ye giden CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün bulunduğu tren, valinin emriyle durduruldu. Zorlukla yoluna devam eden İnönü, Kayseri'de 50 bin kişi tarafından karşılandı.
1965: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri U-Thant, Türkiye'nin Kıbrıs özel temsilcisi Golo Plaza'nın görevine son verilmesi isteğini reddetti.
1971: Başbakan Nihat Erim, reform programını TBMM'ye sundu.
1976: İlk Türk Turizm Kurultayı İstanbul'da toplandı.
1976: Doğubeyazıt ve çevresindeki 4.8 büyüklüğündeki depremde beş kişi öldü, 80 ev yıkıldı.
1987: İstanbul'da yapılan ECO toplantısında, Türkiye, Pakistan ve İran uzaya ortak bir haberleşme uydusu fırlatmayı kararlaştırdı.
2001: Yasadışı İBDA/C örgütünün elebaşı 'Salih Mirzabeyoğlu' takma adlı Salih İzzet Erdiş, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak suçundan idam cezasına çarptırıldı.
2001: İş adamı Ayhan Şahenk vefat etti.

 

Alt 03 Nisan 2006, 07:29   #37
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte Bu Gün 3 nisan





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Karpov'un şampiyonluğu 1985'e kadar devam etti




23 yaşındaki Sovyetler Birliği vatandaşı Anatoli Karpov, 1975 yılında dünya satranç şampiyonu oldu.

Rus satranç büyükustası ve 1975-1985 yılları arasında dünya satranç şampiyonu Anatoli Yevgenyeviç Karpov 23 mayıs 1951'de doğdu.

1975'te Bobby Fischer'in kendisiyle oynamayı reddetmesi üzerine dünya satranç şampiyonu oldu, ancak bu unvanı hakettiğini daha sonraki oyunlarda ve maçlarında gösterdi.

1985'de Garri Kasparov'a yenilerek unvanını kaybetti. Çok güçlü savunma oyunu tarzıyla bilinir.

Karpov'dan örnek oyun

Anatoli Karpov - Veselin Topalov Linares,1994. Beyaz (Karpov) üç defa kale fedası yapıyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

1. d4 Af6 2. c4 c5 3. Af3 cxd4 4. Axd4 e6 5. g3 Ac6 6. Fg2 Fc5 7. Ab3 Fe7 8. Ac3 O-O 9. O-O d6 10. Ff4 Ah5 11. e3 Axf4 12. exf4 Fd7 13. Vd2 Vb8 14. Kfe1! g6 15. h4 a6 16. h5 b5 17. hxg6 hxg6 18. Ac5 dxc5 19. Vxd7 Kc8 (yandaki diyagrama bakınız)

Beyazın 20. Fxc6 ile siyah atı kazanacağı düşünülebilir, ancak siyah 20. ... Ka7 hamlesiyle beyaz veziri geri gitmeye mecbur bırakıp 21. ... Kxc6 ile fili alarak durumu eşitler ve pozisyonunu iyileştirir. Bu yüzden Karpov, konum üstünlüğünü devam ettirmek için satranç tarihinin en ilginç hamlelerinden birini yapar: 20. Kxe6! Ka7 [20...fxe6 21.Fxc6 Ka7 22.Vxe6+ Şg7 23.Fe4 Beyaz daha iyi] 21. Kxg6+! fxg6 22. Ve6+ Şg7 23. Fxc6 Kd8 24. cxb5 Ff6 25. Ae4 Fd4 26. bxa6 Vb6 27. Kd1 Vxa6 28. Kxd4!! Kxd4 [28...cxd4 29.Vf6+ Şh6 30.Vh4+ Şg7 31.Vxd8 Vxc6 32.Vxd4+ beyaz daha iyi] 29. Vf6+ Şg8 30. Vxg6+ Şf8 31. Ve8+ Şg7 32. Ve5+ Şg8 33. Af6+ Şf7 34. Fe8+ Şf8 35. Vxc5+ Vd6 36. Vxa7 Vxf6 37. Fh5 Kd2 38. b3 Kb2 39. Şg2 Siyah terk eder.

Günün diğer önemli olayları

1906: Lumiere Kardeşler renkli fotoğrafı icat etti.
1930: Türk kadınlarına belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanıyan yeni Belediyeler Kanunu kabul edildi.
1937: 1961'e kadar, Türkiye'nin tek demir-çelik üreticisi olarak kalan ve Cumhuriyet rejiminin ilk önemli sanayi hamlesi olarak değerlendirilen Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın temeli, Başbakan İsmet İnönü tarafından, Zonguldak'ın Karabük köyünde, Soğanlı ve Araç çaylarının birleştiği yerde atıldı.
1948: ABD Başkanı Harry Truman, ekonomik yardımları içeren Marshall Planı'nı imzaladı.
1954: Adana'da, Devlet Havayolları'na ait uçak düştü, 25 kişi öldü. Kazada arkeolog, felsefeci ve siyaset adamı Remzi Oğuz Arık da 55 yaşında yaşamını yitirdi.
1960: Moskova'da Bolşoy Tiyatrosu'nda sahneye çıkan opera sanatçısı Leyla Gencer, Verdi'nin 'La Traviata' adlı yapıtında büyük başarı kazandı.
1963: 27 mayıs, Hürriyet ve Anayasa Bayramı olarak ilan edildi.
1992: Şair Necdet Evliyagil, Ankara'da vefat etti. 1926'da İstanbul'da doğan Evliyagil, 1973-1977 arasında Ankara Milletvekilliği yapmıştı.
1992: Ankara'nın Çankaya İlçesi Kaymakamlığı'na vekil olarak atanan Azize Düşer, Türkiye'nin ilk kadın kaymakamı oldu.

 

Alt 04 Nisan 2006, 07:17   #38
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte Bu Gün 4 Nisan




Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Dumlupınar denizaltısı, 1953 yılında NATO tatbikatından dönerken Çanakkale Boğazı'nda İsveç gemisi Naboland'la çarpışarak battı; 81 denizci şehit oldu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Uluslarası Astronomi Birliği, 4 nisan 2002'de bulunan '2002 GO1' kod adlı küçük gezegene Dumlupınar ismini verdi



3 nisanı 4 nisana bağlayan gece, Dumlupınar denizaltısı Ege'de katıldığı NATO tatbikatından geri dönüş yolunda, Çanakkale Boğazı'na giriyordu. Denizaltının rotası Gölcük'teki Denizaltı Komutanlığı ana üssüydü.

Dumlupınar, tatbikat sırasında iki gün sualtında kalmış, üstün başarı gösteren gemi personeli yerli yabancı tüm komutanların takdirini kazanmıştı. Yorgun, ama bir o kadar da gururlu 86 denizci eve dönüyordu.

Ne var ki, saatler 02.15'i gösterdiği sırada, Çanakkale Boğazı'ndaki Nara Burnu dönülürken, Türk denizaltıcılık tarihinin en acı kazası yaşandı. Dumlupınar, İsveç bandıralı yük gemisi Naboland ile çarpıştı.

Dumlupınar'ın parçalanan baş bodoslamasından hücum eden sular, baş üstü dikilen koca denizaltıyı 81 denizciyle birlikte birkaç dakika içinde yutuverdi.

Zıpkın yemiş bir balina gibi acı dolu sesler çıkaran Dumlupınar son dalışını yaparken, çarpışma sırasında nöbet tuttukları köprü üstünden denize düşen beş denizci hayatta kalmaya çalışıyordu.

Günün ilk ışıkları etrafı aydınlattığında, Boğaz'ın 90 metre derinliğindeki soğuk karanlıkta korkunç bir can pazarı yaşanıyordu.

Aldığı yara sonucu batan ve manevra dairesinde yangın çıkan Dumlupınar'ın kıç torpido bölümündeki 22 denizci sağ kalmayı başarmış, kurtarılmayı bekliyordu.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Facianın üzerinden yaklaşık dört saat geçmişti. Denizaltının yerini belli eden ve kazazedelerle telefon irtibatı sağlamak üzere yüzeye bırakılan denizaltı battı şamandırası balıkçılar tarafından bulunmuştu.

İlk telefon bağlantısında komutanının, "oğlum merak etmeyin. Sizi kurtaracağız" sözlerine astsubay Selami'nin cevabı göz yaşartıcıydı: "Sağ olun... Vatan sağ olsun."

Üç Dumlupınar kazası

Aslında Deniz Kuvvetleri'ne çeşitli dönemlerde Dumlupınar isimli üç denizaltı hizmet etti. 1931'de hizmete giren birinci Dumlupınar, Karadeniz'deki bir tatbikattan dönerken dümeni arızalandı ve Haydarpaşa'da bir gaz tankeriyle çarpıştı.

1950'de hizmete giren ikinci Dumlupınar S-329 (Ex USS Blower, SS 325) 4 nisan 1953'te NATO tatbikatından dönerken, Nara Burnu'nda İsveç bandıralı Naboland gemisiyle çarpıştı ve 81 denizcinin çelik mezarı oldu.

1972'de hizmete giren üçüncü Dumlupınar S-339 (Ex USS Cayman, SS 323) 1 eylül 1976'da Çanakkale Boğazı'na gireceği sırada SSCB bandıralı Sızik Vavilov gemisiyle çarpıştı. Denizaltı batmaktan kurtuldu, ancak tersanede tamirdeyken yandı.

Günün diğer önemli olayları

1929: İstanbul'da düzenlenen Yerli Malı Kullanma ve Koruma Toplantısı'nda gençlik, yerli malı kullanmaya yemin etti.
1949: ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz, NATO'nun kuruluşunu onaylayan anlaşmayı imzaladılar.
1966: Fransa'da NATO üslerine karşı çıkılınca Türkiye'deki üslerin durumu gündeme getirildi. Başbakan Süleyman Demirel, "Türkiye'de ABD üssü yoktur, tesisi vardır" dedi.
1968: ABD'li sivil haklar savunucusu Martin Luther King, Memphis'te düzenlenen suikast sonucu öldü.
1974: Türk Hükümeti, Yunan karasularının 12 mile çıkarılmasını kabul etmeyeceğini, Ege'nin bir Yunan gölü haline getirilmesinin söz konusu olamayacağını, diplomatik kanallarla Yunanistan'a bildirdi.
1979: Pakistan devrik Başbakanı Zülfikar Ali Butto idam edildi.
1985: Balıkesir'de eğitim uçuşu yapan bir uçak, marangozlar sitesine düştü. Uçağın iki pilotu ile 14 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.
1991: Özel üniversitelere şartlı izin verildi.
1997: Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş vefat etti.
2001: Yargıtay Altıncı Ceza Dairesi, İtalya'dan Türkiye'ye iade terörist Mehmet Ali Ağca'nın gasp suçundan 7 yıl 2 ay ağır hapis cezasına mahkum edildiği kararı onadı.
2002: Terör Örgütü PKK, birçok Avrupa ülkesinde yasaklanmasının ardından adını KADEK (Kürdistan Demokrasi ve Özgürlük Kongresi) olarak değiştirdi.
2003: Yargıtay Sekizinci Ceza Dairesi, Manisalı gençler davasında biri başkomiser 10 polisin, 60 ile 130 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmalarına ilişkin kararı onadı.
2004: Konyaspor Teknik Direktörü Tevfik Lav, Manisa yakınlarında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

 

Alt 05 Nisan 2006, 07:21   #39
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte Bu Gün 5 Nisan




Sinema sanatçısı Hayati Hamzaoğlu 2000 yılında hayata veda etti.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Hayati Hamzaoğlu, Arzu Okay'a 'tecavüz ederken'


Türk sinemasının 'kötü adamlar kulübü'nün seçkin bir üyesi olan Hamzaoğlu, 1933 yılında Trabzon'da doğdu. İlkokul öğreniminden sonra hayata atılarak, bir süre kuyumculuk yaptı.

Sinemaya 1954'te 'Köy Çocuğu' filminde küçük bir rolde oynayarak girdi. Daha sonra kötü adam tiplemelerinin ve karakter rollerinin değişmez oyuncusu oldu.

'Kuyu' (Metin Erksan), 'Duvarların Ötesi' (Orhan Elmas), 'Aç Kurtlar', 'Acı', 'Ağıt' (Yılmaz Güney), 'Kızgın Toprak' (Fevzi Tuna) gibi önemli filmlerde rol aldı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, 1970'te 'Bir Çirkin Adam' ve 1991'de Abdurrahman Çavuş rolünü oynadığı 'Tatar Ramazan Sürgün'de filmleri ile iki kez En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Pala bıyıkları, kemerli burnu, sesini kullanışı, telaşlı hali, sinirlenmesi, tecavüz etmesi, bıyık burması, dayak yemesi ile Türk sinemasına gerçekten kötü bir tipleme kazandırdı.

Kocaman artisleri kocaman yapan, doruğa taşıyan, merdiven insanlardan biriydi diğer kötü adamlar gibi. Yine onlar gibi, hak ettiği yerde olamadı; aç, bitap, hasta ve parasız bir hayat sürdü.

'Köroğlu'nda, 'Ağrı Dağı Efsanesi'nde, Yılmaz Güney filmlerinde, 'Leyla ile Mecnun'da hep kötü adam oldu, filmi yaşıyor olmamızda en büyük payı sahiplendi.

Sevilebileceğini, sevebileceğini, sevdiğiyle lirik ya da romantik zamanlar geçirebileceğini asla düşünmedi sinema izleyicisi. Hep yalnız kaldığı düşünüldü, kimse yaklaşmadı ona.

Bunun sonucu olarak 2000 yılında, yalnız ve perişan bir halde öldü. Öldüğünde, "oh olmuş" diyenler bile vardı arkasından. Bu da ne kadar büyük bir oyuncu olduğunun kanıtı oldu.

Ödülleri

1969 Adana Altın Koza Film Şenliği'inde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Kuyu)
1970 Antalya Film Şenliği'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Bir Çirkin Adam)
1991 Antalya Film Şenliği'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Tatar Ramazan)
1999 Antalya Film Şenliği'inde Yaşam Boyu Onur Ödülü

Günün diğer önemli olayları

1453: Fatih Sultan Mehmet'in donanması İstanbul sularına geldi.
1900: 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndaki Plevne Direnişi ile tanınan Gazi Osman Paşa öldü.
1930: Hindistan'da 300 millik yürüyüşünü tamamlayan Mahatma Gandhi, Dandi sahiline ulaştı.
1941: Anıtkabir için açılan proje yarışması sonuçlandı; Emin Onat ve Orhan Arda'nın teklif ettikleri proje seçildi.
1946: Missouri zırhlısı, ABD'de ölen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Münir Ertegün'ün naaşını İstanbul'a getirdi.
1974: 11 eylül 2001'deki saldırılar sonucu yıkılan Dünya Ticaret Merkezi açıldı. Yapımına 1970'te başlanan ve 37 milyon dolara mal olan binanın mimarı Minuori Yamasaki idi.
1976: Tayvan Lideri Çan Kay-Şek 88 yaşında öldü.
1983: CHP eski genel başkanı Bülent Ecevit'e, yurt dışına çıkış izni verildi. Ecevit, Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Portekiz'e gitti.
1984: Cidde-Şam seferini yapan bir yolcu uçağı, Suriye uyruklu bir hava korsanı tarafından kaçırılarak Yeşilköy'e indirildi.
1994: 5 Nisan Ekonomik Önlemler Paketi uygulamaya konuldu.

 

Alt 06 Nisan 2006, 07:35   #40
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte Bu Gün 6 Nisan




ABD'li bilim kurgu yazarı Isaac Asimov 1992 yılında hayata veda etti.

ABD'li biyokimyacı Isaac Asimov, pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanındı.

Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanısıra fantezi türünde de yazdı. Dewey ondalık sınıflandırma sistemindeki felsefe hariç tüm ana dallarda eserler verdi.

Ortak görüşle bilim kurgu dalının ustası olarak kabul edildi; Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde üç büyük bilim kurgu yazarından biri olarak görüldü.

Kesin doğum tarihi bilinmemesine rağmen kayıtlarda 2 ocak 1920'de Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiği söylenir.

Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken ABD'ye göç eder. New York kentinde büyür. 20 yaşından önce bilim kurgu öyküleri yazmaya başlar.

Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun olur ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden alır. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçer. Burada 1979'da profesör olur.

26 temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlenir. Bu evliliğinden iki çocuğu olur. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlenir.

1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalanır ve 6 nisan 1992'de bu hastalık yüzünden hayata veda eder.

AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden 10 yıl sonra kamuoyuna açıklanan Asimov, yazarlık kariyerine bilim kurgu ile başladı, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.

1941'de yayımlanan 'Nightfall' adlı kısa bilim kurgu öyküsü, en ünlü bilim kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de ABD Bilim Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim kurgu öyküsü seçildi.

'İmparatorluk' (Foundation) ve 'Robot' dizi kitapları ile büyük ün kazandı. Popüler bilim kitapları da yazan Asimov, bilimi sokaktaki insana yaklaştırmaya çalıştı.

Günün diğer önemli olayları

1326: Orhan Bey, kuşatma altında tutulan Bursa'yı Bizanslılardan aldı. Bursa, 1326-1361 arasında Osmanlılara başkentlik yaptı.
1896: İlk modern olimpiyat oyunları Atina'da başladı.
1909: 'Serbesti' gazetesinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti karşıtı yazılar yazan gazeteci Hasan Fehmi öldürüldü.
1909: Kaşif Robert E. Peary, Kuzey Kutbu'na giden ilk insan oldu.
1917: ABD, Almanya'ya savaş ilan etti ve Birinci Dünya Savaşı'na müttefiklerin yanında girdiğini açıkladı.
1941: Mihver devletleri Yugoslavya'yı işgal etti. Almanlar Yunanistan'a girdi, Türk deniz sınırına kadar Doğu Akdeniz'i savaş bölgesi ilan etti. Türkiye, bunun üzerine Edirne ve Uzunköprü'de demiryolu köprülerini havaya uçurdu.
1953: Türkiye Genç Milli Futbol Takımı dünya üçüncüsü oldu.
1971: Rus besteci İgor Stravinsky öldü.
1972: Anayasa Mahkemesi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam kararlarını usulden iptal etti. TBMM'nin idamları yeniden görüşeceği açıklandı.
1973: Kontenjan senatörü emekli amiral Fahri Korutürk, 15'inci turda 365 oyla Türkiye'nin altıncı Cumhurbaşkanı seçildi.
1979: Türk atlet Veli Ballı, Atina'da düzenlenen uluslararası maratonda birinci oldu.
1980: Görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Çankaya Köşkü'nden ayrıldı. Yerine Cumhuriyet Senatosu Başkanı İhsan Sabri Çağlayangil vekalet etmeye başladı.
1988: Endonezya'da yapılan Camel Trophy yarışmasını Türkiye'yi temsil eden Ali Deveci-Galip Gürel ekibi kazandı.
1994: Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana ve Brundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira'nın bindikleri uçak, bir roket saldırısı sonucu düştü. Suikastın ardından Hutu ve Tutsi kabileleri arasında çıkan çatışmalar, yaklaşık 1 milyon kişinin katledilmesiyle sonuçlandı.
1999: Gazeteci ve yazar Gülçin Telci İstanbul'da öldü.

 

Konu Kapatılmıştır

Etiketler
bu, gun, gün, tarihte


Konuyu Toplam 8 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 8 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
14-10- Tarihte bugün / Tanem Tarihte Bugün 1 14 Ekim 2022 20:08
Tarihte ilk Dj İpek- Sunucu Radyolarından Son Haberler 2 22 Ağustos 2021 02:58
Tarihte Bu Gün Tufan Tarihte Bugün 0 20 Temmuz 2014 15:47