IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Kasım 2011, 00:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bursa Özel Anadolu Arabaları Müzesi - Tofaş Anadolu Arabaları





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye‘nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi’dir. Toplam 17.000 m2 ‘lik bir alanı kapsayan, Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikası TOFAŞ tarafından restore edilerek, 28 Haziran 2002‘de müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır.

Y.Mimar A.Naim Arnas, MSÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Önder Küçükerman ve Tofaş`ın murahhas azası ve tasarımcı – yönetici Jan Nahum biraraya geldiler; 1998 yılı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker`in ve yardımcısı Dr. Engin Yenal`ın kendilerine gösterdiği eski ipek fabrikasının bulunduğu yerde “Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi”ni kurma kararı verdiler.


Eski ipek fabrikasının ana binası olan müzede 2600 yıl önceye ait bir tekerlekten yola çıkarak, TOFAŞ tarafından üretilen motorlu araçlara kadar bir zaman tüneline girilmektedir. Müzeye girdiğinizde sizi 2600 yıl önceye ait Üçpınar Tümülüsü ve kazı çalışmalarını gösteren duratranslar karşılıyor. Orijinali Balıkesir’de olan bu tümülüsün içerisindeki araba parçaları buluntuları ve tekerlek parçaları bu müzenin başlangıç noktasını oluşturmaktadır.


Müzede ilerledikçe at arabası ve fayton imalatının yapıldığı dükkân ile karşılaşacaksınız. Tamamen orijinal malzemelerden oluşan bu dükkânda bir at arabası imal etmek için aylarca çalışıldığını görünce çok şaşıracaksınız. Sadece bu at arabasını imal etmekle iş bitmiyor; imalathaneden de arabalar, deri ve koşum takımları, branda işlerinin yapılması için saraçevine gönderiliyormuş. Ustanın ve alıcının talebine göre arabanın aksesuarları takılıyormuş. Tabii ki müzede saraçevini de göreceksiniz.


Daha sonra sıra Anadolu tarihinin çeşitli dönemlerini yansıtan ve hepsi orijinal olan arabaları görmeye gelecek. Köylerden, şehirlerden gezerek, tek tek toplanan bu arabalardaki teknolojik gelişme sizleri çok şaşırtacak. Kimin de fren sistemini, kimin de günümüzün amortisörlerinin kaynağı olan makasları, kimin de çark sistemini göreceksiniz. Yozgat, Çorum, Bursa, Balıkesir... yörelerine ait öküz arabaları... Bursa, Edirne, Eskişehir, Manisa, Konya, İstanbul... yörelerine ait at arabaları... Her yörede o yörenin coğrafi yapısına, iklim durumuna göre imal edilmiş, süslenmiş onlarca araba... Arabalar üzerindeki süslemeler ayrı bir sanat, göz kamaştırıcı... El emeği, göz nuru. O zamanın tasarımcıları neler yapmış neler, dedirtiyor insana...


Öküz arabaları ve at arabalarından faytonlara geçişi göreceksiniz. Günümüzün araçlarına daha da benziyorlar. İki yanlarındaki fenerler günümüzün araçlarının farları adeta. Artık arabaların yapımında sadece ahşap ve demir kullanılmıyor, deri ve panzotla süsleniyor arabalar... Hava şartlarından korunmak için arabaların üzerine tente yapılıyor. Faytonları seyrederken o dönemin bayanlarının faytonla sahil turlarını düşünüyor; o dönemlerde yaşama isteği duyuyorsunuz. Faytonlarla beraber taş yoldan, parke taş yola geçiliyor.


Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Bursa'da tekerleğin at arabasından otomobile gelişimini sergileyen bir müzedir. Haziran 2002 tarihinde ziyarete açılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin müze yapılmak üzere 30 yıl için TOFAŞ Otomobil Fabrikası'na kiraya verdiği 17 dönüm bahçe içindeki eski bir ipek fabrikasının (İpeker Fabrikası) restore edilmesi ile müze oluşturulmuştur. Restorasyon, 1998-2002 yılları arasında gerçekleşmiştir. Binanın restorasyonunu Mimar Naim Arnas gerçekleştirmiştir. Bursa'da bir mezarda bulunan ve daha önce Bursa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte olan 2600 yıllık bir savaş arabası müzede sergilenen en önemli eserlerdendir. Türkiye'nin çeşitli illerinden seçilerek bir araya getirilen kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası gibi pek çok araba, panyolar, çarklılar, yarım esebey, Briçka gibi tarihi arabalar çok ince işlemlerden geçirilerek restore edildikten ve sınıflandırıldıktan sonra sergilenmektedir. Müzede Tofaş üretimi 8 otomobil de yer almaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
anadolu, bursa, tofaş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İsviçre'den getirilen 37 tarihi eser Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Zeytin Kültür ve Sanat 0 20 Ekim 2023 17:02
Anadolu Mirasları Seramik Cam ve Çinide Anadolu Medeniyetleri sergisi açıldı Zeytin Kültür ve Sanat 0 19 Ocak 2023 10:35
Amasya Müzesi - Anadolu'nun Gizemli Mumyaları.. Sevda Tarih 0 19 Kasım 2012 09:55
Ülkemiz bu kafayla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yerini alır Dilara Haber Arşivi 0 05 Eylül 2008 14:10
Anadolu Nasıl Darbeler Müzesi Oldu Kralice Kültür ve Sanat 0 17 Haziran 2008 12:47