IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2016, 15:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Sazlıktan nefese' 7 bin yıllık yolculuk




Sazlıklardan toplanan kamışlardan usta ellerde şekillendirilen ney, özellikle tasavvuf musikisinin vazgeçilmez enstrümanı olarak 7 bin senedir önemini koruyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Sümerler tarafından MÖ 5000'li yıllarda icat edildiği bilinen ve sazlıklardan toplanan kamışlardan usta ellerde şekillendirilen ney, özellikle tasavvuf musikisinin vazgeçilmez enstrümanı olarak 7 bin senedir önemini koruyor.

Ney yapımı için sazlıklardan boğumları ve çapı uygun olan kamışlar toplanıp kaba temizliği yapıldıktan sonra en az bir yıl kurumaya bırakılıyor.

İnsan gırtlağının yapısı gibi 9 boğumluk kamışlar, kuruduktan sonra ince temizliğe alınıyor, içi boşaltılıyor ve iki hafta yağ dolu bir kutuda tutuluyor.

Yağdan çıkarılan ve ısıtılarak düzeltilen kamışın iki ucuna, kırılmasını önlemek için çelik, gümüş veya altından belli incelikte parazvane (koruma) takılarak, başpare de eklenip eski matematik yöntemler ve hesaplarla perdeler (nota delikleri) açılıyor.

Son olarak akort işlemine giren kamış, ses kutusu denilen en üst boğum kısaltılarak akort ediliyor. Uzunluğuna göre hangi cins olduğu belirlenerek doğru karar sese göre akort edilen kamış, kullanıcının el ve üfleme şekline göre perdedeki 7'nci deliği açılıp son akordu yapılarak neye dönüştürülüyor.

Bursa'da yaşayan ney ustası ve neyzen Ahmet Murat Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, neyin geçmişinin çok eskilere dayandığını ancak geleneğin Türkiye'de Hazreti Mevlana ile kazandığı farklı bir boyutta sürdürüldüğünü söyledi.

Mevlana'nın deyimiyle neyin kamil insanı temsil ettiğini belirten Bilgiç, askerdeyken bir komutanının üflediği neyin sesinin adeta içine işlediğini ve böylece ney aşkının başladığını söyledi.
Daha sonra neyzen bir komşusunun hediye ettiği neyle çalışmaya başladığını aktaran Bilgiç, ustaların üflediği ilahileri dinleyerek kendini geliştirmeye çalıştığını dile getirdi.

Türkiye'de "365 gün sema dönülen tek Mevlevihane" olarak bilinen Karabaşı Veli Kültür Merkezi'nde mutriban olarak yıllarca görev yaptığını ifade eden Bilgiç, o dönem ellerindeki neyle hanendenin sesi uymayınca yeni bir ney üretmek zorunda kaldığını anlattı. Böylelikle ney imal etmeye başladığını söyleyen Bilgiç, "Tabii o zamanki maddi imkanlarımız da kötü olduğundan benim onu yapmam gerekiyordu. Yapmam gerekiyordu ve yaptım. Çok şükür, oldu. Vazife alınmaz verilir misali bize de bu yapım vazifesi verildi" diye konuştu.

AA

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
enstrüman, kamış, ney, sümerler, tasavvuf musikisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Teoman - Nefes Nefese Ecrin R, S, Ş, T 0 10 Mart 2014 13:49
Nefese kuvvet otobüs ÜfleBÜS PassioN Haber Arşivi 0 03 Nisan 2012 21:45
400 Yıllık Mezardan 100 Yıllık Saat Afrodit Esrarengiz Olaylar 1 14 Aralık 2011 23:09