IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Mayıs 2006, 17:44   #1
LuisCode
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fimo hamuru ..




FİMO NEDİR?

Fimo oldukça yumuşak, ev fırınında sertleşmesini sağlayan plastik maddeler içeren, kolaylıkla şekillendirilebilen ve oyun hamuruna benzeyen bir modelleme malzemesidir. Sıra dışı bir ürün olan, kullanım alanlarının sınırsızlığıyla ve kullanım kolaylığı ile dikkat çeken polimer-kil yeryüzünde bulunan doğal killere benzemez. Fimo'yu geleneksel killerden ayıran en önemli özellikleri, renklerinin birbirleriyle kolayca karışabilmesi, renk yoğunluğunun istenildiği gibi azaltılabilmesi veya çoğaltılabilmesi, kalıp alma, yontma, oyma, boyama, parlatma ve baskı işlemlerinin yapılabilmesi ve zımparalanabilmesidir. Toprak kile oranla daha dayanıklı olan fimo polimer-kil tamamen kimya laboratuarlarında geliştirilmiştir. İçeriğinde; Polyvinly Chloride (PVC), renk pigmentleri ve plastik maddeler bulundurur. Su içermediğinden kuruma, çatlama gibi sorunlarla da karşılaşmanızı önler. Ev fırınında 130 derecede 30 Dk. pişirildiğinde içeriğindeki ısıya duyarlı plastik madde sıcakla temas ettiği anda sertleşmeye başlar. Metal, ahşap, cam, taş ve ısıya dayanıklı plastik yüzeyler kaplanabilir. Seramik gibi şekillendirilebildiği için takı ve biblo yapımında da rahatlıkla kullanılabilir. Doğru olarak fırınlandığı zaman hamurlarınızın renginde solma, koyulaşma ve şekil bozukluğu oluşmaz. Bir fimo paketi 56 gr. ağırlığında ve 55 x 55 x 15 mm ebadındadır. 4 dosya kağıdı kadar yüzey rahatlıkla kaplanabilir. Fimo Soft ve Classic olmak üzere iki çeşittir. Fimo Soft daha yumuşak ve kolay yoğrulur. Opak, transparan, florasan, simli, metalik, mermer efektli olmak üzere 48 renkten oluşmaktadır. Fimo Classic ise daha sert ve yumuşatma işlemi daha zordur. Yumuşak olmamasının nedeni detaylı çalışmalar ve oyma işlemi gibi işçilik gerektiren çalışmalarda zorluk çekilmemesi içindir. Bir transparan ve 23 opak renkten oluşur.


FIMO POLİMER-KİLİN TARİHÇESİ

Polimer kilin doğmasına sebep olan en büyük olay 1907 yılında Belçikalı kimyager Dr. Leo H. Baekeland tarafından plastiğin keşfedilmesiyle birlikte yepyeni bir dönem açıldı ve tam bir plastik çılgınlığı başladı. 1930'ların ortasında Almanya'da yaşayan ve takma ismi "Fifi" Behbinder olan bir bayan, minyatür bebek yapımını uygulamak için gerekli olan bir malzeme arıyordu. Yaptığı deneyler ve araştırmalar sonucunda kendi üretimi olan ve kendi ismini verdiği "FiFi Mozaik" adında kile benzer bir hamur icat etti. O günden beri polimer kilin diğer bir çok projede de kullanılabileceğini ve ev fırınında kolaylıkla sertleşebildiğini keşfettikten sonra diğer insanların da bu ürünü kullandıkları zaman çok zevk alabileceklerini düşünerek hiç vakit kaybetmeden bir dükkan açtı ve bu olağanüstü malzemeyi insanlara tanıtmaya başladı. 1964'e kadar açtığı dükkanda kendi işini yaptı ve bulduğu polimer kili pazarladı. 1964'ün sonlarına doğru Alman firması olan Eberhard Faber ile bu kili tanıştırdı ve o zamandan sonra bizlerin "Fimo" olarak bildiği polimer kil ortaya çıktı. Daha sonraki yıllarda dünya piyasasında tam bir polimer kil furyası başladı. Birkaç farklı firma kendi markalanı yaratarak polimer kil üretmeye başladılar. Polimer kilin bulunduğu andan itibaren tüm dünyada polimer kil çılgınlığı başlamış oldu. Argepa firması 2001 yılında "Fimo" polimer kili ülkemize getirerek bizleri de polimer kilin yarattığı sonsuz hayal dünyası ile tanıştırmış oldu.

Fimo; özellikle 1991'den beri binlerce sanatçının kullandığı ve vazgeçemediği sanatsal malzeme özelliğine nasıl kavuştu? Aslında cevabı kolay, polimer kil diğer sanatsal malzemelerden farklılık gösteren, kullanım potansiyeli ve kullanım alanı olarak gün geçtikçe çeşitliliğini artıran ve üzerinde hemen hemen her tekniğinin uygulanmasına olanak verdiğinden dolayı en gözde sanatsal malzemelerden biri haline gelmiştir...

1- Kırmızı hamurdan 1 cm çapında bir sosis hazırlanır.
2- Zemin üzerinde silindir haline getirilip ikiye katlanarak renklerin karışması hızlandırılır, ince çizgiler oluşması sağlanır.
3- Siyah hamurdan da misket büyüklüğünde iki yuvarlak hazırlanır.
4- Beyaz hamur ve kırmızılarla da aynı büyüklükte 4 adet top yapılır.
5- Kırmızı ortada kalacak şekilde 3 top kürdana dizilir.
6- Hazırlanmış kürdan zemine oturtulan siyah toplardan birine batırılır. Bu işlemler tekrarlanarak biblonun iki ayağı tamamlanır.
7- Renkleri birbirine karışmış fimolardan pinpon topu büyüklüğünde bir top yapılarak parmaklar yardımıyla şekil verilir.
8- Atık hamurlardan hazırlanmış gövdeye bacaklar batırılarak sabitleştirilir. Siyah kısımlar biblonun ayakları olduğu için alttan kürdan çıkmamasına dikkat edilmelidir.
9- Mavi hamurdan bir levha açılır.
10- Açılan levha, atık hamurlardan yapılan gövdeye kaplanır.
11- Ten rengi hamurla 2 minik top yapılır.
Topun üzerine çentikler atılarak biblonun parmağı oluşturulur.
12- Mavi levhanın uç kısmına ten rengi el yerleştirilir ve kalan parçalar sarılarak kol oluşturulur.
13- Fazla gelen kısım kopartılır veya kesilir.
14- Kollar gövdeyle birleştirilir.
15- Boyun kısmına kafanın dik durabilmesi için kürdan veya metal saplanır.
16- Öte yandan beyaz hamurdan bir levha açılır.
17- Kırmızı hamurla ince bir şerit hazırlanarak, beyaz hamurdan kesilen karenin kenarlarından 5 mm boşluk kalacak şekilde bir çerçeve oluşturulur.
18- Karenin orta kısmına gelecek şekilde yaka kürdana geçirilir.
19- Ten rengi fimo ile yapılmış topa kürdan ile iki çukur açılır. Daha sonra siyah fimo veya cam boncuk kullanılarak gözler oluşturulur.
20- Kaşlar ifade için çok önemlidir. Masum bir yüz ifadesi için kürdanı bastırarak yapılacak izler yeterli olacaktır.
21- Ağız için iki nokta belirlenip biraz derinleştirilir.
22- Bu noktalar tel veya kürdan yardımıyla birleştirilir.
23- Kırmızı fimo ile minik bir burun yapılır. (Ten rengi fimo da kullanılabilir)
24- Resim 2 de kesilmiş olan kırmızı hamurlarla biblonun saçları fazla bastırmadan yerleştirilir.
25- Makyaj malzemeleri kullanarak bibloyu renklendirebilirsiniz. Fırınlama esnasında tüm bu boyalar fikse olacaktır.
26- Bibloyu fırınlamadan önce eline ısıya dayanıklı bir obje tutturabilir ve istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.
27- Erişte makinesi veya sarımsak sıkacağını kullanarak farklı saçlar elde etmeniz de mümkün.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
fimo, hamuru


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Oyun Hamuru Deney Sarya Okul Öncesi Deneyler 0 03 Ekim 2021 15:30
Oyun hamuru tarifi Feronia Aile Evlilik ve Çocuklar 3 26 Eylül 2018 01:08
Oobleck Hamuru / Deneyi Ecrin Okul Öncesi Deneyler 0 27 Kasım 2015 19:40
Fimo nedir? (Fimo Hamuru) Fimo Polimer - Kilin Tarihçesi Sevda Hobiler 0 15 Temmuz 2012 08:31
Oyun hamuru tarifi: pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 04 Aralık 2010 20:28