IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Eylül 2008, 17:23   #1
Angel
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Herkes için sanat





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Türkiye’nin ilk Uluslararası Baskıresim Bienali’nin ödül kazanan eserleri önceki akşam açıklandı. 59 ülkenin kendi kültürünü en iyi ifade eden sanatçılarına ait 340’a yakın eser Beşiktaş Çağdaş, MKM’de bugünden itibaren izlenebilir


İstanbul’un 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle yapılan etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Işık Üniversitesi ve IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi desteğiyle düzenlenen 1. Uluslararası Baskıresim Bienali sergisi, Beşiktaş Çağdaş, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde açıldı. Sergide uluslararası bir jürinin seçtiği 340’a yakın eser yer alıyor.
59 ülkeden 824 sanatçının 1704 adet yapıtla katıldığı bienal, aynı zamanda bir yarışma olarak organize edildi. Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Süleyman Saim Tekcan’ın öncülüğünde düzenlenen yarışmanın jüri başkanlığını Prof. Tetsuya Noda üstlendi. İlk üçe girenler dışında dokuz ismin özel ödül aldığı ve üç de mansiyon ödülü verilen yarışmanın ödül töreni, önceki akşam Galeri Işık Teşvikiye’de yapıldı.

Birinci Japonya’dan
Bienalin 7 bin 500 dolarlık birincilik ödülü, Japonya’dan Prof. Tomoya Uchida’ya verildi. Prof. Uchida, ülkesinde hastanede tedavi altında olduğu için törene katılamadı. 5 bin dolarlık ikincilik ödülü Bulgar sanatçı Dimo Kolibarov’a, 3 bin dolarlık üçüncülük ödülü ise yine Bulgaristan’dan Onnik Karanfilian’a verildi.

Gravür, taş baskı, ipek baskı, ağaç baskı gibi geleneksel baskı teknikleriyle üretilen baskıresim, sanatçıların, sanatsal yaratımlarını daha fazla kitleye ulaştırma isteğiyle yöneldikleri bir alan. Baskıresim, desenin birden fazla kopyasının çıkarılmasına olanak tanıdığı için, aynı esere birden fazla kişinin sahip olmasına da imkan sağlıyor.

Baskıresim tarihinde ahşap bloklar üzerine desen kazıyarak yapılan klasik gravür, Albrecht Dürer gibi isimler sayesinde en iyi örneklerini matbaacılığın yaygın olduğu Almanya’da verdi. Uzakdoğu’da ipek ya da kağıt üzerine basılan ve genel olarak rulo halinde kullanılan geleneksel baskıresimler ise ‘estamp’ adıyla özelikle Picasso ve Dali gibi 20. yüzyıl sanatçılarının ilgisini çekti. Japon estamplarından esinlenen Pablo Picasso sayesinde yaygınlaşan baskıresim, halen ayrı bir alan olarak hem Avrupa’da hem de Uzakdoğu’da oldukça saygı görüyor.

Genelde küçük boyutlu olan baskıresimlerin alt tarafında görülen 1/47 gibi sayısal kısaltmalar, mevcut kopyanın kaç adet basıldığını ve kaçıncısı olduğunu ifade ediyor. Çağdaş baskıresim, farklı teknikleri denemekten hoşlanan sanatçıların yeni anlatım dilleri yakalamaya çalıştıkları örnekler sunuyor.

Baskıresme Türkiye’de hak ettiği yeri vermek için yıllardır uğraşan Prof. Tekcan, Japonya’dan Kanada’ya kadar dünyanın en tanınmış baskıresim ustalarının yapıtlarını, bienal vesilesiyle bir araya getirdi. Sergide, farklı tekniklerle yapılmış, çoğu yaklaşık 50’ye 70 cm. ve daha küçük boyutlarda kağıt üzerine resimler yer alıyor.

Dünya çapında önemli bir bienal
Basın sponsorları arasında Milliyet gazetesinin de bulunduğu bienal, Türkiye’de düzenlenen ilk uluslararası baskıresim etkinliği.
Prof. Tekcan, etkinlik için iki yıl hazırlık yaptıklarını belirterek, “Bugüne kadar pek çok sanatçıyı baskıresme yönlendirip birçokatölye hazırladım. Daha sonra IMOGA’yı kurdum. Geçen yıl Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olunca bu iki kurumun uluslararası bir organizasyon yapmasını organize ettim.

Bienal, salt Türkiye değil, dünya boyutunda önemli bir olay” dedi. Tekcan, dünyada yıllardır düzenlenen baskıresim bienallerinin varlığına dikkat çekerek, 800 sanatçıyı bir araya getirmenin kolay olmadığını vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Avrupa Kültür Başkenti olacağımız 2010’da bienalin ikincisini düzenlemekten memnuniyet duyacağız. Sergideki eserler, 59 ülkenin kendi kültürünü ifade eden en iyi sanatçılarına ait”. Sergi 20 Ekim’e kadar görülebilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
herkes, için, sanat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sanat sanat için midir yoksa sanat insan için midir? Hesna Serbest Kürsü 2 14 Ağustos 2018 00:54
BMW sanat için gazlıyor Cemalizim Kültür ve Sanat 0 26 Mart 2009 22:30