IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 11 Aralık 2012, 17:36   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler 2012




Sigortalılık Niteliğine Göre İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Kapsamına Girenler
İlgili Kanun Maddesi
Statü-Durum

5510 – m. 4/1-a
• Hizmet akdiyle çalışanlar
5510 - geçici m.14
• Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak hizmet akdiyle çalışanlar
6111 - m.33
• 4/b kapsamında sigortalı iken hizmet akdiyle çalışanlar (1.3.2011 itibariyle, 4/a-4/b çakışmasında üstünlük 4/a’ya verilmiştir.)
5510 - m.5/I, a
Hükümlü ve tutuklular
5510 - m.5/I, b
• 3308 sayılı Kanuna tabi aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrenciler
• Zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler (Meslek lisesi/yüksek öğrenim, 6111 saylı Kanun «zorunlu» ibaresini kaldırdı)
• YÖK Kanunun 46. maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler
5510 - m.5/I, c
• Harp malulleri ve vazife malullüğü aylığı bağlanmış maluller
5510 - m.5/I, e
• İş-Kur kursiyerleri
5510 - m.5/I, g
• Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere götürülen Türk işçileri
5510 - m.4/I, b
• Köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (mükellefiyet/ ticaret sicil kaydı, şirket ortaklığı)
5510 - ek m.5/IV
• Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar (kamu sektörü hariç; 6111 sayılı Kanun 13.02.2011 itibariyle; sağlanan haklar açısından 10 gün önceden tescil şart)
2925 - m.7-8,39
• Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar (3 ay önce tescil şartı)
5510 - m.4/II, a
• İşçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler
5510 - m.4/II, b
• Bir işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel vb. bütün güzel sanat kolu çalışanları, düşünür ve yazarlar
5510 - m.4/II, d
• 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanuna göre çalıştırılanlar
5510 - m.4/II, e
• 1593 sayılı Kanunda belirtilen umumi kadınlar
5510 - m.4/II, c
(SSİY.m.9/II, c)
• Yabancı uyruklu kişiler (mütekabiliyet esasına göre sözleşme yapılmış ülke uyrukluları hariç), uyruksuzlar, sığınmacı ve göçmenler

İş Kazasının Kuruma Bildirim Süresi ve Uygulanacak Müeyyide
4/a ve 5. Madde Kapsamındaki Sigortalıların Kaza Bildirim Süresi
Genel Kural
• İş kazasının, işveren tarafından o yer kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma ise en geç kazadan sonraki üç işgünü içerisinde bildirilmesi zorunludur.
• Kolluk kuvvetlerine bildirim yapılırken, kaza mahallini yetki çevresine alan kolluk kuvvetine bildirim yapılmalıdır. Jandarma bölgesinde bulunan bir yerde meydana gelen kaza ile ilgili bildirim polis merkez amirliğine değil, jandarma karakol amirliğine yapılmalıdır.
• Kolluk kuvvetlerine bildirim yapılmış olması, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi (g) bendinde sayılanların iş kazası geçirmesi halinde de işvereni tarafından kazanın olduğu ve ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki yerel kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma ise kazadan sonraki üç işgünü içinde bildirimi zorunludur.
Örnek-1: Perşembe günü meydana gelen kaza en geç Salı günü sonuna kadar bildirilmelidir.
Örnek-2: Dubai’de yüklenilen müteahhitlik hizmetinde çalışmak üzere Türkiye’den götürülen Türk işçisinin 08/10/2012 tarihinde iş kazası geçirmesi halinde işveren bu durumu, aynı gün (derhal) Dubai kolluk kuvvetlerine, 11/10/2012 tarihine kadar da Kuruma (işletme merkezinin bulunduğu yerdeki Üniteye) bildirmek zorundadır.

İstisnai Durumlar
a) Kaza mahallinin işverenin kontrolü dışında olması
İş kazası işverenin kontrolü dışındaki yerde meydana gelmişse, iş kazası ile ilgili bilgi alınmasına engel olacak durumlarda, kazanın işverenin öğrendiği tarihten itibaren üç işgünü içerisinde bildirimi yapılmalıdır.
Örnek-1: Tersanede dengesini kaybederek 08/10/2012 tarihinde gemi ambarına düşen sigortalının geçirdiği kaza bir hafta sonra, 15/10/2012 tarihinde öğrenilmişse, bildirim 17/10/2012 tarihine kadar yapılmalıdır.
b) Yurtdışında bulunan ulaştırma araçlarında iş kazası olması
Kara, deniz, hava ulaştırma araçlarında çalışanların üç işgünü içerisindeki kaza bildirim süresi, aracın Türkiye’ye döndüğü günü takip eden ilk işgününden itibaren işlemeye başlayacaktır. Araç Türkiye’ye her hangi bir nedenle gelememişse sigortalının gümrük geçiş tarihi esas alınacaktır.
Deniz araçlarında ilk Türk limanına giriş tarihi, hava araçlarında ilk Türk hava sahasına iniş tarihi, kara ulaştırma araçlarında ise sınır kapısından ülkeye giriş tarihi esas alınacak ve 3 işgünü bu tarihleri takip eden günden başlayacaktır.
Örnek-1: Havayolu şirketinde çalışan kabin görevlisi uçuş sırasında 01/11/2012 tarihinde iş kazası geçiren işverenin, hava ulaşım aracının seferini tamamlayarak 07/11/2012 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanına indiğini varsaydığımızda, iş kazası bildirimi 12/11/2012 tarihine kadar (Cumartesi, Pazar günleri hariç tutulacağından) Kuruma yapılacaktır.
Örnek-2: Bulgaristan’a yük taşıyan TIR şoförünün, bu ülkede 01/10/2012 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu hurdaya dönen araçtan çıkarılarak kaldırıldığı yoğun bakım ünitesinde gördüğü tedavi sonrası, karayoluyla 05/11/2012 tarihinde Kapıkule Gümrüğünden giriş yaptığı varsayıldığında, kaza bildirimi giriş tarihini takip eden üç işgünü içinde (08/11/2012 tarihine kadar) yapılacaktır.
c) Mücbir sebep nedeniyle bildirim yapılamaması
İş kazası mücbir sebebe bağlı olarak süresinde Kuruma bildirilememiş ise işverenlerin mücbir sebebi belgelemeleri şartıyla, bildirim mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten sonraki üç işgünü içinde Kuruma yapılacaktır.
Örnek-1: Gerçek kişi işvereni ile birlikte aynı araçla iş görüşmesine giden sigortalının 01/09/2012 tarihinde geçirdiği iş kazasında, işverenin iki ay yoğun bakım ünitesinde tedavi ve gözetim altında tutulduktan sonra 30/10/2012 tarihinde taburcu edildiğini varsaydığımızda, işveren bu durumu hekim raporu ile belgelendirmiş ise, iş kazasını 02/11/2012 tarihine kadar Kuruma bildirecektir.
4/b Kapsamındaki Sigortalının Kaza Bildirim Süresi
• İş kazası kendileri tarafından, bir ayı geçmemek şartıyla, rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonraki üç iş günü içinde bildirilecektir.
• Sigortalıların (4/b-BağKur) bildirim yapmalarına engel durumlarını hekim raporu ile, mücbir sebep olayını da herhangi bir belge ile belgelemeleri şarttır.
• İşleriyle ilgili olarak kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarında bulunan sigortalılar (4/b) bu sırada meydana gelen iş kazası veya meslek hastalığı (5510-13/I-b) ile ilgili bildirimi, aracın Türkiye’ye döndüğü günü takip eden ilk işgününden itibaren üç işgünü içinde Kuruma yapmak zorundadırlar.
Örnek-1: İş kazası nedeniyle sağlık tesislerince 12/10/2012 tarihinde tedavi altına alınan sigortalı, 05/11/2012 tarihinde (bir aylık süre içinde) hastaneden taburcu edilerek istirahat verilmişse, bildirim yapmaya engel hali ortadan kalktığından 08/11/2012 tarihine kadar kaza bildiriminde bulunmak zorundadır.
Örnek-2: İş kazası nedeniyle 01/10/2012 tarihinde sağlık tesisince yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan sigortalı, bir aylık sürenin dışında 12/11/2012 tarihinde taburcu edilmiş ve kaza bildirimi 15/11/2012 tarihinde yapmış ise; durumunu belgeler hekim raporu istenilecek olup, bildirim tarihine kadar geçen süre için geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecek, ödenek 15/11/2012 tarihinden itibaren başlatılacaktır.

Mücbir Sebepler
Sosyal güvenlik mevzuatında mücbir sebeplerle ilgili herhangi bir düzenleme yer almayıp, bu husus Vergi Usul Kanunu madde 13’te düzenlenmiştir. Buna göre mücbir sebep sayılabilecek durumlar aşağıda belirtilmiştir.
Mücbir Sebep
Örnek
Şartları

1-) Ağır kaza, ağır hastalık
Depresif bozukluk
(Adana Vergi Dairesi 21.05.2009 tarihli Özelge’de ağır hastalık saymış)
*Raporla/resmi belgeyle belgelenmesi şart
*Rapor süresince hastanede yatma zorunluluğu yok
2-) Tutukluluk halleri
Gözaltına alınma bu kapsama girmez (mahkeme kararı gerekmediğinden)
Vekil tayini kısıtlanan hallerde mücbir sebeptir
3-) Afet halleri
Yangın, yer sarsıntısı, su basması, çığ düşmesi, toprak kayması vb. (don, muzır hayvan istilası kapsam dışı)
* Afet işvereni etkilemeli ve ödevini yerine getirmesine engel teşkil etmeli
*İspat şartı aranmaz
4-) Mecburi gaybubet (zorunlu bulunamama)
Askere alınma, ulaştırma araçlarında bozulma, sağlık sebepleriyle karantina uygulaması
*İşverenin kendine vekil tayin etmesi durumunda mücbir sebep ortadan kalkar
*İspat şartı müddeiye ait
5-) Mükellefin defter ve belgeleri üzerinde tasarruf edememesi
Defter ve belgelerin mahkeme veya denetim elamanınca incelenmesi
Hırsızlık (belgelerin çalınması)
*Hırsızlık halinde ilgili mahkemeden zayi belgesi alınmalıdır.
*İspat şartı müddeiye ait

İş Kazasının Kuruma Bildirim Şekli
• Bildirim, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi ile e-bildirge yoluyla yapılır. Ancak e-bildirge şifresi olmayan 4/b sigortalılarının kaza bildirim formu kağıt ortamında doğrudan ya da posta yoluyla ilgili üniteye gönderilir. Adi posta, kargo, doğrudan gönderi halinde Kurum kayıtlarına giriş tarihi, taahhütlü/iadeli taahhütlü ve APS gönderilerinde postaya veriliş tarihi esas alınır.
• 2011/50 sayılı Kurum Genelgesinde; “Bildirimin, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi yerine bildirgede bulunan bilgileri içeren ve onaylarını taşıyan yazılarla yapılması halinde kabul edileceği, işyerinin bağlı bulunduğu ünite yerine başka bir üniteye yapılan bildirimlerin bağlı bulunduğu üniteye yapılmış gibi sayılacağı” belirtilmiştir.
• Ünite: Merkezde daire başkanlığını, taşrada sosyal güvenlik il müdürlükleri ile sosyal güvenlik merkezlerini (sağlık SGM dahil) ifade eder (SSİY/m.4-m)
• ÇSGB Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine veya Kurum Genel Müdürlüklerine bildirim yapılması? (6331 sayılı Kanun ile bildirimler sadece Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacaktır)
Bağımlı çalışanların (5510-4/a) Geçirdiği İş Kazasının Süresinde Bildirilmemesi ve Uygulanacak Müeyyide
• İş kazası, 5510 sayılı Kanun 13/II,a’da belirtilen sürede (kazadan sonraki üç işgünü içinde) işveren tarafından Kuruma bildirilmezse, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, Kurum tarafından işverenden tahsil edilecektir (5510/21-II).
Kendi Nam ve Hesabına Bağımsız Çalışanların (4/b-BağKur) Geçirdiği İş Kazasının Süresinde Bildirilmemesi ve Uygulanacak Müeyyide
• İş kazası, 5510 sayılı Kanunun 13/II,b’de belirtilen sürede (azami bir ay içinde bildirime engel rahatsızlığın ortadan kalktığı günden sonraki üç işgünü içinde) sigortalı tarafından Kuruma bildirilmezse, sigortalıya yapılacak iş göremezlik ödenekleri bildirimin yapıldığı tarihten itibaren ödenecektir (5510/22-II). Böylece, bildirimin geciktirildiği her gün için sigortalı geçici iş göremezlik ödeneğinden yoksun kalacaktır.
• Uzunca süre yoğun bakımda kalan sigortalının (4/b) hak sahipleri bu süre içinde bildirim yapamaz mı? (5510/m.14/IV; 4/b kapsamındaki sigortalı bakımından ise kendisi tarafından…bildirilmesi zorunludur.)
Meslek Hastalığının Bildirimi ve Uygulanacak Müeyyide
Bağımlı Çalışanların Bildirimi
5510 sayılı Kanunm.4/a ve m.5 kapsamında bulunanlar bakımından, sigortalının meslek hastalığına tutulduğunu öğrenen veya bu durum kendisine bildirilen işveren tarafından durumun öğrenildiği günden başlanarak üç işgünü içinde (6331 sayılı Kanun m.14: Sağlık Hizmet Sunucuları veya işyeri hekimince işverene bildirilen meslek hastalığını, işveren öğrendiği tarihten itibaren 3 işgünü içinde) Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır.
Bağımsız Çalışanların Bildirimi
5510 sayılı Kanun m.4/b kapsamındaki sigortalı bakımından ise kendisi tarafından durumun öğrenildiği günden başlanarak üç işgünü içinde İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi ile Kuruma bildirilmesi zorunludur.
Yabancı ülkelerde meydana gelen meslek hastalığı için Yasada belirtilen bildirim süresi, Kurumca kabul edilebilir belgelenmiş bir mazeretin olması koşuluyla mazeretin ortadan kalktığı tarihten itibaren başlayacaktır.
Uygulanacak Müeyyide
Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya yazılı olarak bildirilen hususları kasten eksik ya da yanlış bildiren işveren veya 4/b kapsamındaki sigortalıya, Kurumca bu durum için yapılmış bulunan masraflar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri rücu edilecektir.
İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında Tarafların Sorumluluk Halleri
İşverenin Kusursuz Sorumluluğu (23.m. uygulaması)
Sigortalı çalıştırılmaya başlandığının süresinde Kuruma bildirilmemesi
5510 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre; sigortalı çalıştırılmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihten önce iş kazası meydana gelmişse, Kurumun yaptığı veya ileride yapacağı her türlü masrafların tutarı ile gelir bağlanırsa bu gelirin bağlandığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri tutarı işverene ayrıca ödettirilecektir.
23 üncü maddedeki işveren sorumluluğu açısından, 21 nci maddedeki sorumluluk halleri (kast ve iş güvenliği mevzuatına aykırılık) aranmayacaktır. İş kazasının oluşumunda işveren, kusuru bulunsun ya da bulunmasın, salt sigortalıyı süresinde Kuruma bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği için sorumlu tutulacaktır.
Maddenin uygulanması belirli bir zaman kesitiyle sınırlandırılmıştır. Bu zaman kesiti, 8 inci maddede öngörülen yasal belge verme süresinin bitimiyle başlamakta, sigortalı iş giriş bildirgesinin verilmesi ya da bildirge verilmeksizin sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihte son bulmaktadır.

Mücbir Sebepler
Sosyal güvenlik mevzuatında mücbir sebeplerle ilgili herhangi bir düzenleme yer almayıp, bu husus Vergi Usul Kanunu madde 13’te düzenlenmiştir. Buna göre mücbir sebep sayılabilecek durumlar aşağıda belirtilmiştir.


Mücbir Sebep


Örnek


Şartları


1-) Ağır kaza, ağır hastalık
Depresif bozukluk
(Adana Vergi Dairesi 21.05.2009 tarihli Özelge’de ağır hastalık saymış)
*Raporla/resmi belgeyle belgelenmesi şart
*Rapor süresince hastanede yatma zorunluluğu yok
2-) Tutukluluk halleri
Gözaltına alınma bu kapsama girmez (mahkeme kararı gerekmediğinden)
Vekil tayini kısıtlanan hallerde mücbir sebeptir
3-) Afet halleri
Yangın, yer sarsıntısı, su basması, çığ düşmesi, toprak kayması vb. (don, muzır hayvan istilası kapsam dışı)
* Afet işvereni etkilemeli ve ödevini yerine getirmesine engel teşkil etmeli
*İspat şartı aranmaz
4-) Mecburi gaybubet (zorunlu bulunamama)
Askere alınma, ulaştırma araçlarında bozulma, sağlık sebepleriyle karantina uygulaması
*İşverenin kendine vekil tayin etmesi durumunda mücbir sebep ortadan kalkar
*İspat şartı müddeiye ait
5-) Mükellefin defter ve belgeleri üzerinde tasarruf edememesi
Defter ve belgelerin mahkeme veya denetim elamanınca incelenmesi
Hırsızlık (belgelerin çalınması)
*Hırsızlık halinde ilgili mahkemeden zayi belgesi alınmalıdır.
*İspat şartı müddeiye ait

İş Kazasının Kuruma Bildirim Şekli
• Bildirim, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi ile e-bildirge yoluyla yapılır. Ancak e-bildirge şifresi olmayan 4/b sigortalılarının kaza bildirim formu kağıt ortamında doğrudan ya da posta yoluyla ilgili üniteye gönderilir. Adi posta, kargo, doğrudan gönderi halinde Kurum kayıtlarına giriş tarihi, taahhütlü/iadeli taahhütlü ve APS gönderilerinde postaya veriliş tarihi esas alınır.
• 2011/50 sayılı Kurum Genelgesinde; “Bildirimin, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi yerine bildirgede bulunan bilgileri içeren ve onaylarını taşıyan yazılarla yapılması halinde kabul edileceği, işyerinin bağlı bulunduğu ünite yerine başka bir üniteye yapılan bildirimlerin bağlı bulunduğu üniteye yapılmış gibi sayılacağı” belirtilmiştir.
• Ünite: Merkezde daire başkanlığını, taşrada sosyal güvenlik il müdürlükleri ile sosyal güvenlik merkezlerini (sağlık SGM dahil) ifade eder (SSİY/m.4-m)
• ÇSGB Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine veya Kurum Genel Müdürlüklerine bildirim yapılması? (6331 sayılı Kanun ile bildirimler sadece Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacaktır)
Bağımlı çalışanların (5510-4/a) Geçirdiği İş Kazasının Süresinde Bildirilmemesi ve Uygulanacak Müeyyide
• İş kazası, 5510 sayılı Kanun 13/II,a’da belirtilen sürede (kazadan sonraki üç işgünü içinde) işveren tarafından Kuruma bildirilmezse, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, Kurum tarafından işverenden tahsil edilecektir (5510/21-II).
Kendi Nam ve Hesabına Bağımsız Çalışanların (4/b-BağKur) Geçirdiği İş Kazasının Süresinde Bildirilmemesi ve Uygulanacak Müeyyide
• İş kazası, 5510 sayılı Kanunun 13/II,b’de belirtilen sürede (azami bir ay içinde bildirime engel rahatsızlığın ortadan kalktığı günden sonraki üç işgünü içinde) sigortalı tarafından Kuruma bildirilmezse, sigortalıya yapılacak iş göremezlik ödenekleri bildirimin yapıldığı tarihten itibaren ödenecektir (5510/22-II). Böylece, bildirimin geciktirildiği her gün için sigortalı geçici iş göremezlik ödeneğinden yoksun kalacaktır.
• Uzunca süre yoğun bakımda kalan sigortalının (4/b) hak sahipleri bu süre içinde bildirim yapamaz mı? (5510/m.14/IV; 4/b kapsamındaki sigortalı bakımından ise kendisi tarafından…bildirilmesi zorunludur.)
Meslek Hastalığının Bildirimi ve Uygulanacak Müeyyide
Bağımlı Çalışanların Bildirimi
5510 sayılı Kanunm.4/a ve m.5 kapsamında bulunanlar bakımından, sigortalının meslek hastalığına tutulduğunu öğrenen veya bu durum kendisine bildirilen işveren tarafından durumun öğrenildiği günden başlanarak üç işgünü içinde (6331 sayılı Kanun m.14: Sağlık Hizmet Sunucuları veya işyeri hekimince işverene bildirilen meslek hastalığını, işveren öğrendiği tarihten itibaren 3 işgünü içinde) Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır.
Bağımsız Çalışanların Bildirimi
5510 sayılı Kanun m.4/b kapsamındaki sigortalı bakımından ise kendisi tarafından durumun öğrenildiği günden başlanarak üç işgünü içinde İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi ile Kuruma bildirilmesi zorunludur.
Yabancı ülkelerde meydana gelen meslek hastalığı için Yasada belirtilen bildirim süresi, Kurumca kabul edilebilir belgelenmiş bir mazeretin olması koşuluyla mazeretin ortadan kalktığı tarihten itibaren başlayacaktır.
Uygulanacak Müeyyide
Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya yazılı olarak bildirilen hususları kasten eksik ya da yanlış bildiren işveren veya 4/b kapsamındaki sigortalıya, Kurumca bu durum için yapılmış bulunan masraflar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri rücu edilecektir.
İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında Tarafların Sorumluluk Halleri
İşverenin Kusursuz Sorumluluğu (23.m. uygulaması)
Sigortalı çalıştırılmaya başlandığının süresinde Kuruma bildirilmemesi
5510 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre; sigortalı çalıştırılmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihten önce iş kazası meydana gelmişse, Kurumun yaptığı veya ileride yapacağı her türlü masrafların tutarı ile gelir bağlanırsa bu gelirin bağlandığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri tutarı işverene ayrıca ödettirilecektir.
23 üncü maddedeki işveren sorumluluğu açısından, 21 nci maddedeki sorumluluk halleri (kast ve iş güvenliği mevzuatına aykırılık) aranmayacaktır. İş kazasının oluşumunda işveren, kusuru bulunsun ya da bulunmasın, salt sigortalıyı süresinde Kuruma bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği için sorumlu tutulacaktır.
Maddenin uygulanması belirli bir zaman kesitiyle sınırlandırılmıştır. Bu zaman kesiti, 8 inci maddede öngörülen yasal belge verme süresinin bitimiyle başlamakta, sigortalı iş giriş bildirgesinin verilmesi ya da bildirge verilmeksizin sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihte son bulmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
İş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beyaz Balina - Beyaz Balinalar Hakkında Detaylı Bilgiler, Resimler.. Sevda Hayvanlar Alemi 1 02 Kasım 2012 08:26
Kalorifer tesisatı kat kaloriferi hakkında, (şemalı -detaylı) bilgiler.. Sevda Ödev ve Tezler 0 09 Şubat 2012 10:53
Malta Cumhuriyeti Hakkında Detaylı Bilgiler.(Malta Cumhuriyetinden, Resimler.) Sevda Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 10 Aralık 2011 22:59
vBulletin Panel Kullanımı Hakkında Açıklamalı Detaylı Bilgiler! Bahtiyar vBulletin Sorunları ve Çözümleri 0 09 Ekim 2011 20:32