Uzmanlar tarafından motivasyon insanları harekete geçiren bunu devam ettiren ve olumlu düşünmeye sevk eden güç olarak açıklanmaktadır.Kısacası kişiyi belirli bir amaca ulaşmak için harekete geçiren güce ya da güdüye motivasyon denir.
Günümüzde insan ihtiyaçları birinci derecede temel-----olojik ihtiyaçlar ve ikinci derecede tamamlayıcı ihtiyaçlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bir işletmede çalışanların ihtiyaçlarının bilinmesi ve örgütün buna göre yapılanması motivasyon artışı sağlar.Bu nedenle sorumluluk almalarını sağlayacak problemleri çözmeleri için harekete geçirecek ve başarılarını ödüllendirecek bir ortam yaratılmalıdır.
Son yıllarda personelin kendi iç motivasyonunu yüksek tutmasının maaşı ödenmiyor ve üstlerinden destek yerine azar işitiyorsa kendi iç motivasyonu ne kadar güçlü olursa olsun işine karşı sadakatinde azalma görülür.
Bu nedenle motivasyon konusunda personel yalnız bırakılmamalı ve iş performansı en üst düzeyde tutulmaya çalışılmalıdır. Pozitif atmosfer çalışma ortamına iyi uyum sağlayan ve işletmenin değerlerim sahiplenen çalışanlar yaratmakta performansı yükseltmekte ve işe devamsızlık oram azalmaktadır. Böylece çalışanları verimli bir şekilde çalışmaya yönlendirecek işletmenin uygulayacağı motivasyon çalışmalarına göre çok daha etkili olduğu söylenmektedir. Bu kısmen doğrudur ama bir personel sürekli olarak haksızlığa uğruyor ortaya çıkan yüksek motivasyon ile çalışanlar verdikleri emeğin değerli olduğunu düşünmektedir.