IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 12 Eylül 2011, 15:47   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nasıl Empati Kurabiliriz?




Empati nedir? Peki empati kurmanın amaçları ve önemi nedir? Empati kurmada ilk adım olan iyi ve aktif bir dinleyici olabilmeyi nasıl başarabiliriz?

Empati nedir?

Empati başkaların inançlarını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] arzularını ve özellikle de duygularını kendimizinkileri empoze etmeden anlayabilmek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başkalarını "okuyabilmek" anlamına gelir.
Dinleme ve empati diğer insanlarla ilişki kurma yolunda önemli meziyetlerdir.
Çoğumuz günün %70'ini iletişim kurarak geçiririz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunun %45'i ise dinleyerek geçer.
Hepimiz dinlenilmek isteriz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] görmezden gelinmek ya da yok farz edilmek küçük düşürücüdür.
Dinlemek karşıdaki kişinin sözcüklerini duymaktan daha öte bir şeydir. O kişinin vermek istediği mesajı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içinde bulunduğu durumu ve duygularını gerçekten anlamak ve kabul etmek anlamına gelir.
Empati insanın kendisini başkasının yerine koyarak onun hissettiklerini anlayabilmek ve benzer şekilde içimizde hissedebilmek anlamına gelir. Kızılderililerin de dediği gibi : "başkasının mokasenlerinde 1 mil yürümek".


Peki amaç nedir?

Karşımızdaki kişiyle ilgilendiğimizi ve onu anladığımızı gösterir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] böylece bizimle konuşmaktan hoşlanır ve bize daha çok açılırlar.
Yanlış anladığımız bir durumda kişiye yanlış edindiğimiz izlenimleri düzeltme hakkını vermiş oluruz ve insanlar hakkında daha çok şey öğreniriz.
Diyaloğu duygusal açıdan daha önemli noktalara çekebiliriz.
Dinlerken konuşan kişinin olduğu gibi kabul edildiğini hissettirerek güvenini kazanır ve bize daha yakın hissetmesini sağlamış oluruz.
Sonuçta derin konulara girerek kişi duygularını açar ve kendisine yönelerek kendisini keşfeder. Bu anlamda da terapötik bir anlam kazanır
Anlayabildiğimiz için öfke ve iritasyonumuz da azalmış olur. Anlayabilmek affedebilmektir.
Önyargılarımız azalır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] herkesin anlaşılabilir olduğunu fark ederiz.
Anlamlı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha yardımcı ve samimi arkadaşlıklar kurarız


Bu yolda atılacak ilk adım iyi ve aktif bir dinleyici olabilmektir. Nasıl mı?

Aklınızda kalan yakın arkadaşlarınızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öğretmenlerinizi ve aile fertlerini bir düşünün. Sizin üzerinizde etki bırakmış insanların kuvvetli dinleyiciler ve empati yeteneklerini geliştirebilen insanlar olduklarını fark edeceksiniz.

Maine Üniversitesi'nde bir araştırmacı olan Dr. Marisue Pickering'e göre empatik dinleyenlerin 4 özelliği aşağıdaki gibidir:

Kendi duygularını ve fikirlerini diğerine yansıtmaya değil diğerine yönelmeye eğilimlidirler.
Kendilerini korumaya ve defansif davranmaya çalışmazlar. Bu şekilde karşıdaki kişiye odaklanmak güçtür.
Karşıdaki kişinin rollerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakış açılarını ve deneyimlerini hayal etmeye çalışırlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi yaşantıları ile benzerlik kurmaya çalışmazlar.
Bir eleştirmen gibi değil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir alıcı gibi dinlerler. Bir uzlaşma ve anlaşma sağlamaya uğraşmazlar.


Bu da ilk olarak diğer kişiyi gerçekten merak etmeyi ikinci olarak ise dikkatli dinlemeyi engelleyen bir takım bariyerlerden uzak durmakla olur. Bu bariyerlere örnek vermek gerekirse:

Konuşanla kıyas içine girmek (Kim daha akıllı?vs.)
Konuşmacının aklından geçenleri okumaya çalışmak (Acaba aptal olduğumu mu düşünüyor vs.)
Karşıdaki konuşurken kendisinin bir sonraki adımda neler söyleyeceğini tahmin etmek
Konuşulanları ayıklayarak dinlemek
Söylemleri henüz tamamlanmadan yargılara varmak (Örn: saçma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sıkıcı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aptalca vs.)
Kişi konuşurken hayallere dalıp başka şeyler düşünmek
Konuşanı dinlemek yerine kendi deneyimlerimizi hatırlamak
Konuşma tamamlanmadan vereceğimiz öğütleri planlamak
Konuşmayı karşılıklı tartışılması gereken entelektüel bir düzeye çekmeye çalışmak
Her zaman haklı olduğunuzu ve dinlemeye ihtiyacınızın olmadığını düşünmek
Sohbet ne zaman ciddi bir boyut alsa çabucak konu değiştirmek


Aktif dinleyici olmak

Sürekli aktif bir dinleyici olmak kolay değildir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konsantrasyonumuzu ancak 15-20 dakika sürdürebiliriz. Zaman zaman dikkatimiz dağılabilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ancak önemli olan konuya tekrar dönüp sorular sorarak netlik kazanmaktır.
Şu soruları sormamız gerekir: konuşan kişi kendisiyle ilgili ne düşünüp ne hissediyor? Dünyayı nasıl görüyor?
Ve son olarak sözcükleri olduğu kadar yüz ifadesi ve beden dilini de "dinlemeliyiz". Diğer bir deyişle satır aralarını da okumalıyız.
İyi bir dinleyici konuşan kişinin gözlerinin içine bakar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gülümseyerek destekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yukarıda bahsedilen bariyerlerden uzak kalıp anlamaya çalışarak sırası geldiğinde kendi düşünce ve deneyimlerini de özgürce paylaşır.


İyice dinledikten sonraki ikinci adım empatik yanıttır:

İyi bir dinleyici anladığını belirtir tarzda uygun bir şekilde yanıt da vermelidir.

İşte bu yanıt empatidir. Üzgün olduğumuz zaman duygularımızı tarif etmek ve paylaşmak için empati kurabilen bir insanla konuşma ihtiyacı duyarız.buna göre empati kurabilen kişi karşısındakinin hareket ve koşullarına değil duygularına odaklanmalıdır.

Örneğin sevdiği kişiyi henüz kaybetmiş birisine "nerede oldu"[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ne zaman oldu ya da nasıl oldu gibi sorulardan ziyade "çok acı duyuyor olmalısın" "kendini yalnız hissediyor olmalısın" şeklinde yanıtlar verilebilir. Üzgün olduğumuz zaman sorunları çözmeden önce duygularımızla başa çıkabiliyor olmalıyız.

Karşınızdaki kişi size problemlerinin detaylarını anlatırken siz de kendinizi daha çok konuşmak ya da yorum yapmak zorundaymış gibi hissedebilirsiniz. Bu ilgilendiğinizi gösterebildiğiniz sürece yersiz bir kaygıdır. Birkaç kelime dahi buna yetecektir. Kişiye konuşmak için olduğu kadar düşünmesi için de zaman tanımalısınız. Sessizliği değerlendirmelisiniz.

Empatik yanıtın doğruluğu konuşan kişi yanıt verene kadar ölçülemez. Konuşan kişi daima haklıdır. Sizin yorumunuz tüm psikoloji kitaplarına göre doğru olabilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ancak kişi sizin gözleminiz ya da yorumunuza katılmadığı zaman empati skorunuz da düşük olacaktır. Onu serbest bırakarak kendi içindeki kendi gerçeğini ve dolayısıyla sorunları çözmesi için kendi gücünü kullanabilmesini sağlayabilmelisiniz. Bu durum hem terapilerde hem de arkadaşlık ilişkilerinde geçerlidir.

Sempatiyle karışmasın!

Empati ile sempatiyi karıştırmamak gerekir. Sempati karşımızdaki kişinin olumsuz ve sıkıntı veren duygularını paylaşmaya odaklıdır. Empati ise herhangi belirli bir duygu ya da düşünceye yönelik değildir. Sempati aynı zamanda kişinin duygu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düşünce ya da inançlarına bir ölçüde katılmak ve onaylamayı da kapsar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] empatide ise katılalım ya da katılmayalım önemli olan şey anlamaktır.

Empati kuran kişi karşısındaki kişinin dünyasının tamamına girebilirken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sempati duyan kişi sadece onayladığı ve katıldığı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendisine de dokunan kısmı kadarına girebilir. Empatiyle yaklaşan kişinin verdiği yanıtlar da daha derin ve kapsamlı olacaktır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
empati, kurabiliriz, nasıl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Teknoloji ve insan ilişkileri: İnternet empati becerimizi nasıl etkiliyor? CORDON BLEU Kişisel Gelişim 0 05 Haziran 2022 17:30
Elon Musk: 40 yıl içinde Mars'ta Tesla fabrikası kurabiliriz CyBeR Otomobil Haberleri 0 13 Ekim 2021 08:15
Kılıçdaroğlu "Koalisyon Kurabiliriz" Dedi, Şartlarını Açıkladı yoSun Haber Arşivi 0 17 Nisan 2015 12:58
Çocuklarda Empati Nasıl Geliştirilir Sim Aile Evlilik ve Çocuklar 0 20 Temmuz 2013 14:03
Empati Zen Ruh Sağlığı 0 28 Kasım 2012 14:23