IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2012, 21:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ordu Kaplıcalar - Akarsular ve Mağaralari




Ordu Kaplıcalar - Akarsular ve Mağaralari

Kaplıcalar: İlimizde şifalı sular içerisinde en önemlisi Fatsa İlçesindeki Sarmaşık Kaplıcalarıdır. Fatsa’nın doğusundaki Bolaman Çayından sonra 10 km’lik stabilize yolla ulaşılan Ordu İl Özel İdaresine ait 85 oda, 236 yataklı bir tesis ile hamam ve sıra banyolar bulunmaktadır. Suyu berrak ve kokusuz ve hafif milki lezzetinde, 47 santigrat derece sıcaklıktaki suyun 1 litresi bileşiminde 0,731 gr Hamizi kibrit, 0,1755 gr klorür dö sodyu 0,253 gr kalsiyum humuzu, 0,005 gr. silis, 1,433 gr yeluse özünün bulunduğu tespit edilmiştir.

Çermik : Gölköy ilçe merkezinin 500 m kadar güneyinde bulunan çermik gölü, suyu maden suyu özelliğindedir.Böbrek hastalığına tavsiye edilmektedir.

Uludere Acısuyu: Korgan ilçesine 8 km. mesafede, Çitlice köyü Uludere mevkiinde bulunmaktadır. Romatizma, mide ve safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Her türlü motorlu taşıtla ulaşım sağlanabilmektedir.

İlimiz Şıhman Köyü yakınlarında bulunan Şıhman İçmesi içimi hoş doğal bir sodadır. Sindirim ve İdrar yolu hasatlıklarına faydalıdır.Akkuş İlçesinde böbrek, karaciğer, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen Eşemen İçmeleri diğer şifalı su kaynaklarımızdandır.

Akarsular: İlimizdeki akarsuların kaynağı sahile paralel uzanan dağlardır. Ordu il sınırları içerisinde küçüklü büyüklü onlarca ırmak ve dere bulunmaktadır. İlimizin yüksek kesimlerinde bu ırmaklarda alabalık tesisleri kurulmuştur.

Ordu-Merkez-Melet Irmağı: Ordu ilinin ana akarsuyu olup, 161 km uzunluğundadır. Bölgenin Orta ve Doğu Karadeniz bölümleri arasında doğal bir sınır oluşturur. Yüksek kotlarda doğu-batı doğrultusunda akan Melet Irmağı, Mesudiye ilçe merkezinin de içinde yer aldığı çöküntü alanının batısında kuzeye yönelir. Bu kesimde ormanlarla kaplı dağlık alandan geçerek dar ve derin bir vadide akar ve Ordu ilinin doğusunda belirgin olmayan bir delta oluşturarak Karadeniz’e dökülür. Kar ve Yağmur sularıyla beslenen Melet Irmağı’nın yıllık ortalama debisi 29 m3/s ’dir. Su seviyesinin en yüksek olduğu Eylül ayında 6,89m3/s’ ye kadar iner.

Ordu-Merkez-Boztepe Köyü Akçaova Deresi: Ordu Ulubey kazasının kuzeybatısında Kurşunçalı mevkiinden doğar. Güneybatı ve kuzeydoğu doğrultusunda akar ve Ordu ilinin 7 km batısında Karadeniz’e ulaşır.

Ordu İli sınırları içerisinde küçüklü büyüklü 57 dere bulunmaktadır Ordu halkı suyun önemini ve derelere olan sevgilerini türkülerine yansıtmışlardır.

Ordu’nun Dereleri
Aksa Yukarı Aksa
Vermem Seni Ellere
Ordu Üstüme Kalsa

Mağaralar :

Yazkonağı Mağarası: İlimiz Ünye ilçesinin güneyinde Karagöl mahallesi sınırları içerisinde birbirine 150-200 m. mesafede bulanan iki adet mağaradan oluşmaktadır. Mağara Ünye’den 4 km. mesafede olup, motorlu araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir. Birbirine bağlı iki mağara ve üç koldan meydana gelmektedir. Dar ve uzun galerilerden oluşmuştur. Tabanları yer yer blok, çakıl ve kum oluşumundadır. Damla taşı oluşumu azdır fakat mağarada bulunan ve sürekli akışı olan yer altı deresi, bu derenin oluşturduğu küçük gölcükler, 25 m. düşüş yapan iki şelale ile turizm amaçlı kullanıma elverişlidir. Turizme kazandırılma çalışmaları devam etmektedir.

Çınarcık Mağaraları (l-ll-lll) : Ünye ilçemizin 20 km güneydoğusunda Çınarcık ve Korkulu köyleri arasında yer alır. Ünye –Tekkiraz kasaba yolunda gidilmektedir.Dikey gelişmiş, düden konumlu bir mağaradır.

Dambalı Mağarası (Maden Galerisi) : İkizce ilçesinin 3 km. güneybatısında Kurtköy sınırları içindedir. Dambalı volkanik kayalarda maden çıkarımı açılmış yapay bir galeridir.

Boğazcık (Bahçeköy) Mağarası: Perşembe İlçesi Boğazcık köyü Bahçeköy mahallesinde olan Boğazcık mağarası, mağara turizmi adına önemli bir yer teşkil etmektedir. Çaka mahallesinden güneye ayrılan stabilize yoldan mağaraya ulaşılır.Yatay olarak gelişmiş, başlangıçta kaynak, daha sonra geçit konumu almış, fosil bir mağaradır. 300 m. derinliğe sahiptir. Girişi geniştir ve birkaç metre aşağıya inildiğinde 50 kişinin rahatça oturabileceği bir hol mevcuttur. Mağara içinde genç sayılabilecek sarkıt ve dikitler oldukça ilgi çekicidir. Ulaşımının kolay olması ve kendine has özellikleri nedeniyle turizme açılabilecek konumdadır.

Yaylacık Mağarası: Kumru ilçesi Akseki köyündedir. Yatay olarak gelişmiş geçit konumunda, fosil-yarı aktif bir mağaradır.

Patlaksu Mağarası : Kumru ilçesi Ballık köyündedir. Yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu, aktif bir mağaradır.Yaz ve kış aylarında sürekli akışı olan yer altı deresi nedeniyle sulama amacıyla kullanılabilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
akarsular, kaplıcalar, mağaralari, ordu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kocaeli Kaplıcalar ve İçmeler Ecrin Marmara Bölgesi 0 11 Şubat 2012 21:46
Denizli / Kaplıcalar Ecrin Ege Bölgesi 0 17 Eylül 2011 15:57
Diyarbakır Kaplıcalar Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 31 Ağustos 2011 18:56
Erzincan Mağaralari Sim Doğu Anadolu Bölgesi 0 18 Ağustos 2011 05:39
Adana Kaplıcalar YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 22:40