![]() |
![]() |
![]() | #1 | |
Çevrimdışı ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | Artvin İli Hakkında Bilgiler ARTVİN HALK OYUNLARI İlde halen dört dil konuşulmaktadır; Türkçe resmi dil, Gürcüce ve Lazca yerel diller. Lazca Arhavi ve Hopalılarca konuşulmaktadır. Borçka, Muratlı, Göktaş, Camili ve Meydancık yörelerinde Gürcüce konuşulabilmektedir. Hemşin’de ise yerli halkın Hemşince dediği, kimi dilbilimcilerinse arkaik Ermenice olarak nitelendirdiği bir dil konuşulmaktadır. Adı geçen dillerin yarattığı “ortak kültür” bugüne kadar karşılaştırmalı olarak incelenmemiştir. O nedenle yarattıkları benzerlikleri ve farklılıklarını bilemiyoruz. Bu konuda da her yerde olduğu gibi devletin resmi politikası egemen olmuştur. Örneğin Artvin İl Genel Meclisi 1927 yılında İl dâhilinde Türkçe’den başka dillerle konuşmayı yasaklamış ve bunu karara bağlamış. Muvahhit Zeki Bey, 1927 yılında basılan Artvin Vilayeti Hakkında Ma’lumat-i Umumiye adlı kitabında bu konuda önemli bir tanıklık yapmaktadır: “Artvin ve çevresinde birkaç köy ile Acara ve Çürüksulular Gürcüce bilir ve konuşurlarsa da asırlarca komşu olarak, hatta iç içe yaşamış ve sıkı ilişkileri olan iki ulus için dil tek başına milliyetin belirlenmesinde yeterli bir kanıt sayılamaz. Çünkü, Çürüksu ve Acara’da Gürcüce konuşulduğu gibi mükemmel Türkçe de konuşulur ve yazılır. Özetle söylemek gerekirse Tiflis çevresinde çoğunlukla Türkçe bilen ve konuşan Gürcülere Türkçe bildikleri için Türk denemeyeceği gibi Gürcüceyi bilip gerektikçe konuşan Acara ve Çürüksu’nun Türk olan halkına Gürcü denilemez. Kısacası “dil” konusunun Batum ve Artvin yöresi halkının milliyetini belirlemede bir ölçü sayılması asla doğru değildir.” (s.146) Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin, Doğu Karadeniz bölümünde yer alır. Osmanlı Devleti sınırları içindeyken 1878 Berlin Antlaşması’yla Rusya’ya bırakılan Artvin, sonraları tekrar Osmanlılara geri verildi. cumhuriyet sonrası il yapılan ve 1936’dan 1956’ya değin Çoruh adını taşıyan ilin adı, bu yıldan sonra Artvin olarak değiştirildi. Bugün Artvin denilen yerler İÖ’ki dönemlerde Coroksi/Çorok/Kolkis olarak anılıyordu. Yöreye ilk yerleşen Gürcü kabileleri bugünkü Çoruh Irmağı’na bu adı vermişti. Cumhuriyet öncesinde, özellikle Osmanlı Dönemi’nde yöreye verilen “Livane” adı, Hurri ve Ermeni dillerindeki “Nigali”nin dönüşümüyle oluşmuştur. Bugünkü Artvin adının anlamı bilinmemektedir. Önceleri, Artvani olarak kullanılan sözcük giderek Artvini olmuş, son olarak da Artvin biçimini almış. Artvin bölgesine ilk yerleşenlerin Orta Asya’dan gelen Hurriler olduğu sanılmaktadır. Yazılı kaynaklarda Hurrilerin İÖ 2000 yılından başlayarak bölgeye yerleştiği ve çeşitli devletler kurduklarını belirtirler. Bunlar arasında Hayaşa ve Azzi krallıkları bilinenleridir. Derelerin Kimliği İnsanlar gibi derelerin de kendi öyküleri var doğal olarak. Örneğin Berta Deresi: Karçal Dağları’nın doğu yamaçlarından Imerhev Deresi adıyla doğar. Cerat Suyu ile, kavşak anlamına gelen “Şartul” yöresinde, birleşir. Şartul’dan sonra bu suya Kaçkal Suyu da karışır. Bundan sonra Berta deresi adıyla akmaya başlar. Bu dere, Ardanuç Suyu ile birleştikten sonra Çoruh Irmağı’na katılır. Oradan da Karadeniz’e, tuzlu sulara... Meğer sürekli kimlik değiştiren derelerde yıkanan çamaşırları giyinmiş Artvinliler. Halk Oyunları Oyunların çalgıları: Meydanlarda davul-zurna, davul-klarnet, tulum, garmon. Meydanlarda ve kapalı yerlerde Akordion, Armonika, Kemençe, Klarnet, Tar, Tulumzurna Acara sallaması, Acara sarması – Erkek. Kadın, Toplu Acara kız – Ağır bar (üç ayak) – Türkülü, Kadın, Erkek-Toplu Ahçik barı (Ermeni Kızı Barı) – Kadın-Toplu Akışta – Erkek, Kadın, Karma, Çift-Toplu Arhavi canlısı – Artvin barı, Atabarı – Bar, Erkek, Kadın, Karma Artvin Timurağası – Arşın mal alan – Aşırma barı – Azerbaycan, Azerbiycan, Baycan, Bican, Edilbecan – Kadın, Erkek, Tek, Toplu Birgel – Borçka horonu – Berta Oyunu – (Bak. Deli horon) Çalika – Cezayir ağırlaması – Cilveloy – Şarkılı, Kadın. Toplu. Coşkun Çoruh – (Bak. Deli horon)- Türkülü, Erkek, Kadın-Toplu Çift Basma, Çiftayak – Erkek, Tek Daldalan, Daldolan – Daşni Çorç – (Bak. Ondört) Deli horon, Salıyabasa – Horon, Erkek Deli kız, Kız belin incedir – Develi – Döne, Döney – Kadın, Toplu Durgun Çoruh – Düz bar – Bar, Erkek, Kadın Düz horon/Adi horon/Vazriya Düzhoronu/Vara Gele – Erkek, Kadın, Toplu. Ermeni barı – Bar, Kadın, Erkek, Karma Gülenber – Hançer barı – Erkek, Çift Hemşin horonu, Sıksaray – Erkek, Toplu. Hoş Bilezik – İsasor Sallaması – Kabak Havası – Kaç gel, Kaçıgel – Kama oyunu – Erkek, Çift-Toplu Kapani – Karabağ – Erkek, Kadın, Tek-Toplu Karadeniz horanı – Horon, Erkek Karşıberi – Kazaska – Kedi – Taklitli, Karma, Çift Kıvrak Çoruh – Horon, Erkek Kız Horonu, Roza – Türkülü. Kadın. Kobak – (Yusufeli)- Türkülü, Erkek, Kadın-Toplu Koçeri, Koççarı – Şarkılı. Kadın, Erkek, Toplu. Köçek – Erkek, Tek-Toplu Köroğlu, Köroğlu oyunu – Erkek, Çift Kürt barı – Bar, Erkek Laçin Barı – Lale Barı – Livane – Mektepli Tamzarası – Halay, Erkek, Kadın, Karma Mendo Barı – Kadın, Erkek, Çit-Toplu Muğrul Basması – Ondört – Kadın, Erkek, Karma, Tek-Toplu Ortabatum – Horon, Erkek Papilat – Polka – Kadın, Erkek, Çift-Toplu Refo – Roza – Sallama, Sallama horonu – Horon, Erkek Salyabasa – Sarhoş Barı – Sarı Çiçek, Sarı Kız – Kadın, Erkek, Karma, Çift Sarı Seyran, Sarı Zambak – Sarma – Sasa – (Bak. Kıvrak Çoruh) Şahlan, Şeyha – Kadın, Erkek, Şavşat Barı – Şeyh Şamil, Şamil oyunu – Erkek, Kadın, Tek-Toplu Sol Ayak Barı – Sürmeli Barı – Tahtakıran – Tamara, Taşkıran – Karma, Çift Tamaşa – (Gürcü oyunu)- Toplu. Şarkılı Tanzara, Tamzara – Bar, Kadın, Erkek Tarama – Tavuk Barı – Temurağa, Temurağa, Temürağa – Halay, Erkek Tersine – Teşi – Kadın, Toplu Tillara – Uzun dere/İncedere – Kadın, Toplu Ürüm, Dört Kilise Titremesi – Yengecan – Zurna horonu – Horon, Erkek. (88 oyun) Halkı Gürcüce konuşan Camili, Muratlı, Borçka ve Göktaş kesimlerinde armonika denilen bir çalgı ile söylenip oynanan birçok Kafkas şarkı ve oyunları var. Alıntıdır | |
| ![]() |
![]() | #2 |
Çevrimdışı ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Artvin İli Hakkında Bilgiler ARTVİN YÖRESEL YEMEKLERİ [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]A) HAMUR İŞLERİ1. Hinkal Mayalı hamur mantı kıvamında yarım avuç içi büyüklüğünde puf böreğine benzer şekilde açılır ve içine az yağlı kavurma konur, mantı gibi pişirilir.Yoğurtsuz ve üzerine yağ dökülmeden yenir. 2. Su Böreği Ülkemizin diğer yörelerinde de yapılan su böreği Artvin'de de yapılır. tere yağı ve içine konan Çiçil (uzayan) peynirle yapılması yöreye özgüdür. 3. Garşo (Ekmek aşı) Bayat ekmek üzerine tercihe göre tere yağlı sos dökülür.Sos, sadece tere yağlı olabileceği gibi, mevsimine ve tercihe göre domates ve soğanlı ay da yoğurtlu da olabilir. 4. Gaviçi (Gaşil,Papa) Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırırlarak yenir. 5. Çimur Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir. 6. Kete Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek. 7. Kada Az yoğurtla açılan hamur için tercihe göre kavrulmuş un, öğütülmüş fındık ya da ceviz konarak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir.Üzerine yoğurt sürülerek fırında pişirilir. 8. Fırın ekmeği Özellikle esmer buğday unu ile tuğla örülü fırınlarda odun ateşinde pişirilen son zamanlarda yaygın Trabzon ekmeği büyüklüğünde lezzetli ekmektir.Bayatlamaya dayanıklı olması açısından tercih edilir. 9. Tandır Ekmeği Ağırlıklı sahil ilçeleri dışındaki yerlerde, esmer buğday unu ile tuğla örülü yer altı tandır fırınlarda çalı ateşi ile pişirilen lezzetli bir ekmek türüdür.Kısa sürede bayatlaması nedeni ile anlık ihityaçlarda kullanılır. 10. Mısır Ekmeği (Çadi) Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir.Hemen her öğünde sofraların baştacıdır. 11. Pileki Ekmeği Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır. 12. Lavaş Ekmeği Fırın, pileki veya tandırda ekmek pişirmeden önce ince hamurdan yapılmış pide karın kısa sürede pişirilir ve taze tere yağı ile yenir. 13. Hamsili Ekmek Ağırlıklı sahil ilçelerinde, içine pırasa, salça, vb sebze konarak fırında pişirilir. 14. Artvin Pidesi Özellikle yuvarlak veya kayık şeklinde,üzeri açık veya kapalı içine tercihe göre peynir, kavırma, kıyma, yumurta konularak veya sade (yağlı) taş fırında tere yağla pişirilir. 15. Katmer İçine kavrulmuş un, kırılmış ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür. 16. Erişte İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra tere yağda döndürülerek servis yapılır.Tercihe göre üzerine toz şeker dökülerek de yenir. 17. Silor İnce boru şeklinde kıvrılarak bir 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt sürülür ve tere yağ ile servis yapılır.Tercihe göre, bir süre fırında pişirilir. 18. Kaymaklı Börek İçine kaymak konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür. 19. Lokum Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top eklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. 20. Bişi Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. 21. Ev Makarnası (Mantı) Mayalı hamur muska veya eksem şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine yoğurtsuz ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir. 22. Cevizli/Fındıklı Börek İçine öğütülmüş ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür. B) ÇORBALAR. 1. (Nişoşlu) Yoğurt Çorbası Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır. 2. (Beyaz) Lahana Çorbası Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır. 3. (Gemdimalı) Süt Çorbası Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır. 4. Kesme (Mantılı Süt Yemeği) Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır. 5. (Siyah) Mercimek Çorbası İçine erişte biçiminde kesilmiş ev mantısı katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır. 6. Çinçar (ısırgan otu) Çorbası Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır. 7. Şalgam çorbası Şalgam (pancar) otu, un, yoğurt ve/veya taze kaymak bulamaçı ile yapılan bu çorba türü daha çok dağ köylerinde yaygındır. C) YEMEKLER 1. Motrella İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil ve sahile yakın kısımlarda yenir. 2. Lapurçen Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte doğranmış soğan ile pişirilir. 3. Puçuko İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir. 4. Kara lahana Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana, ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak afiyetle yenir. 5. Çinçar (ısırgan otu) yemeği Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir. 6. Kabaklı Taze Fasulye Taze fasulye bol bal kabağı katılarak çok az tuz ve şeker ile pişirilir. 7. (Bulgurlu) Taze Fasulye Taze fasulye, içine çok az bulgur pişirilir. 8. (Kinzili) Taze Fasulye Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir. 9. Kara Lahana Sarması Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir. 10. Çarğala (pazı) yemeği Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler zeytinyağda pişirilir. 11. Taze fasulye kızartması Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak kızartılır. 12. Kabaklı Pilav Pilavlık pirinç ve ince doğranmış bal kabağı birer sıra tencereye konur ve karıştırılmadan az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır. 13. Şalgam (Pancar) Yemeği Şalgam (pancar) patates yemeği gibi çok az pirinç ve salça ile pişirilir. 14. Turşu Kavurma Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan (ve pırasa) ile çok az yağ ile buğulanarak kavrulur.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir. 15. Hamsili Pilav Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye dizilerek fırında pişirilir. 16. Turşulu Pilav Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır. 17. Hamsi Buğulama Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine ayıklanmış hamsi sıralanır.Üzerine tercihe göre sulandırlımış salça ve bir miktar sıvı yağ eklenir; az ateşte fırında pişmeye yakın üzerine maydanoz serpilir. 18. Salamura Hamsi Özellikle sahil kesiminde hamsi sezon dışı kullanılmak üzere salamura olarak saklanır.İhtiyaç duyuldukça kullanılır. 19. (Yatık) Döner (Çağ Döneri) Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir.Pişen kısımlar çağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir.Tercihen, et parçaları arasına soğan, domates veya taze biber konur.Karabiber ve tuz etin terbiyesinde vazgeçilmezdir. D) TAVA YEMEKLERİ 1. Kuymak Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından her zaman tercih edilir. 2. Kaymağın Kuymağı Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda yaygındır. 3. Mıhlama Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir. 4. Peynir tavalama Uzayan(civil) peynir ve tervihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tere yağda bir müddet pişirilir. 5. Dügmeç Bayat ekmek terağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir. 6. Çılbır (Sarmısaklı) İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarmısaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir. 7. Çılbır (Sütlü) İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir. 8. Kavurmalı Yumurta Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada pişirirlir. 9. Sahanda Yumurta Bakır sahan (tabak) içine konan tere yağ içine köy yumurtası konup üzeri bir başka sahan ile örtülerek kendi halinde pişmeye bırakılır. 10. Kaygana Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir. E) DİĞER 1. Sığen Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt. 2. Nağiço Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir. 3. Kavrulmuş Zeytin Yörede Çoruh şeriidnde yetişen zeytinlerin en kalitelisii özellikle az ısıda fıırnda çok az kavrulur. Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi zorunluluğu ile az üretildiği için yöred çok makbuldur. 4. (Ceviz/Fındıklı) Cacık Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile karıştırılır.Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis yapılır. 5. Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt) Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir. 6. Lorlu Pekmez Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında kahvaltılık olarak yenir. 7. Haşlanmış Mısır Karlı kış günlerinde yazdan haşlanarak kurutulmuş mısır taneleri suda pişirilerek kaşıkla eğlencelik olarak sıcak yenir. 8. Çaşur Kayalık ve yüksek alanlarda yetişen otsu bir bitki olan "çaşur" turşu şeklinde salamura olarak kahvaltıda veya diğer öğünlerde yenir.Yumurtalı ıspanak gibi de pişirilebilir. 9. Küme Diğer illerde "sucuk" olarak da bilinen üzüm veya dut şırası, fındık veya ceviz içi ile yörede yapılan "kümenin" kendine has bir lezzeti vardır. 10. Pestil Küme maltının bez üzerine yayılarak (özellikle ceviz ve fındık konmaksıızn)kağıt kalındığında kurutulmuş şeklidir. 11. Kesme İçine ceviz veya fındık konmamış sade pestilin kalınca kesilip kurutulmuşudur. 12. Papa Pekmez veya koyu marmelat mısır unu veya beyaz un ile malt kıvamında ateşte pişirilir; tercihe göre sıcak veya soğutularak (üzerine fındık veya ceviz konarak) yenir. 13. Kağ (meyve kurusu) Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve özellikle uzun kış günlerinde çerez gibi yenir. 14. Çam sakızı Yöre ormanlarında yetişen köknar ağacı reçinesi sakız olarak çiğnenir.. F) TATLILAR 1. Hasuta Pekmez veya şeker nişasta az su ile tere yağda malt kıvamında pişirilir, sıcak servis yapılır.Özellikle, bebek,çocuk ve hasta yemeği olarak bilinir. 2. Laz Böreği Köy yumurtası, tere yağ, süt ve şekerle yapılan karışım birkaç kat yufka arasına konarak fırında pişirilir. Pişmeye yakın üzerine karabiber taneleri serpilerek sıcak veya soğuk olarak afiyetle yenir. 3. Şoti Baklava Saçda kavularak kurutulmuş yufka aralarına öğütülmüş ceviz veya fındık konarak yapılır; pişirildikten sonra üzerine baklava ağdası dökülür.Ağda baklavanın içine sinmesinden sonra servis yapılır. 4. Kağ (kuru meyve) hoşafı Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve ile yapılır. 5. Erişte tatlısı İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra içine şeker katılarak tere yağda döndürülerek servis yapılır. 6. Silor tatlısı İnce boru şeklinde sarılmış yufka birkaç santim genişliğinde kesilerek kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su ve tere yağ gezdirildikten içine şeker katılarak fırında pişirilir. 7. Kayısefe Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve (özellikle kayısı ve erik kurusu) içine öğütülmüş ceviz veya fındık katılarak çok az su ve tere yağ ile tavada karıştırmadan pişirilir.Tatlı veya yemek şeklinde yenir. 8. Fırında Elma/Ayva Bütün elma veya ayva özellikle kış aylarında fırında pişirilir. 9. Zurbiyet Kızdırılmış tere yağına bal, pekmez veya şeker ağdası ilave edilerek sıcak yenen tatlıdır. 10. Elma Yemeği Dilimlenmiş elma çok az su şeker ve su ile pişirilir, üzerine öğütülmüş fındık veya ceviz dökülerek servis yapılır.. Alıntıdır |
| ![]() |
![]() | #3 |
Çevrimdışı ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Artvin İli Hakkında Bilgiler ARTVİN TARİHÇESİ Artvin Anadolu’nun kuzeydoğusunda, Kafkasya’nın güneybatısında konumlanan, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Ardahan, güney ve güneybatısında Erzurum, batısın-da Rize, kuzeybatısında Karadeniz ile çevrili, Çoruh nehri üzerinde kurulmuş il ve il mer-kezi kent adı (Lat (DMS) 41° 10' 56N Long (DMS) 41° 49' 10E Altitude (meters) 345 m) Yüzölçümü: 7359 km² Tarihçe: Çoruh ırmağı vadisinin, sarp ve dağlık alanı ikiye böldüğü bölgenin adı Artvin adını almadan önce tarihte Çoroh, Ço-rohi, Kohis, Klarceti, Tao ve en son olarak Osmanlı döneminde Livane olarak tanım-lanmıştır. Şavşat'ın Meşeli ve Yusufeli'nin Demirköy köyleri yakınlarında tesadüfen bulunan bakır baltalar incelendiğinde, bölgede ilk kültür izlerinin MÖ 3000'li yılına dek indiği tahmin edilmektedir. Asur kaynaklarında İberia olarak geçen böl-genin bir parçası olan Artvin, MÖ 8. yüzyılda Kimer, MÖ 7. yüzyılda İskit istilasına uğ-ramış, MÖ 200 yılında İber Krallığı, MÖ 119 yılında Pontus Krallığının hakimiyetine gir-miş, MÖ 65 yılından itibaren uzun bir süre devam edecek Roma İmparatorluğu dönemi başlamıştır. MS 11. yüzyılda Türkmen 13-14. yüzyıllarda Timur’un ordularının ve Moğolların istilasına maruz kalan bölge, 1551 yılında Erzurum Beylerbeyi İskender Paşa tarafından Os-manlı topraklarına katılmıştır. 1578’de Çıldır Eyaletine (Osmanlı döneminde Hopa ve Borçka Trabzon'a Artvin, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli merkezi Ahiska olan Çıldır Eya-leti'ne bağlı olarak yönetilmiştir) Tanzimat döneminde, Trabzon vilayetinin Batum san-cağına bağlı bir kaza olarak varlığını sür-dürmüştür. Osmanlı Rus savaşları (1828, 1878) döne-minde 93 Harbi adı verilen son savaş son-rası (1877-78) 3 Mart 1878 tarihinde imza-lanan Ayastefanos Anlaşması gereği o za-man Batum Liva'sına bağlı Artvin, Ardanuç, Borçka, Şavşat ve Hopa'nın Kemalpaşa bu-cağı savaş tazminatı olarak Ruslara terkedil-miştir. I. Dünya Savaşının ardından, Rus (Ekim Devrimi sonrası 1918 Brest-Litovsk anlaş-masıyla tekrar kazanılmıştır), 17 Aralık 1918’de İngiliz, 7 Nisan 1920’de Gürcü işga-line uğramışsa da, 22 Şubat 1921’de Gürcis-tan hükümetine verilen bir ültimatom’la Art-vin ve Ardahan’ın boşaltılması sağlanmıştır. 7 Temmuz 1921 de Sancak olarak kurulan Artvin, Cumhuriyetin ilanının ardından 24 Nisan 1924’de il, 1933’de Çoruh iline bağlı ilçe, 1956 yılında Artvin adı altında tekrar il haline getirilmiştir. İlçeler (7) Ardanuç Hopa Şavşat Arhavi Merkez Yusufeli Borçka Murgul Belediyeler (12) Ardanuç Damar Meydancık Arhavi Hopa Murgul Artvin Mahalleler: Çamlık, Çayağzı, Dere, Orta, Balcıoğlu, Çarşı nüfus: 2000 23.157 1997 20.073 1990 20.306 1985 18.720 Kemalpaşa Şavşat Borçka Kılıçkaya Yusufeli) Merkez ilçeye bağlı köyler (36) Köy adı nüfus İl (km) Ağıllar 59 74 Ahlat 211 15 Alabalık 309 52 Aşağımaden 825 53 Bağcılar 140 37 Bakırköy 111 16 Ballıüzüm 59 55 Beşağıl 253 10 Çimenli 179 30 Derinköy 57 50 Dikmenli 134 46 Dokuzoğul 168 70 Erenler 381 12 Fıstıklı 142 7 Hamamlı 264 29 Hızarlı 187 52 Kalburlu 238 45 Köseler 74 42 Okumuşlar 44 50 Ormanlı 339 15 Ortaköy 1.680 45 Oruçlu 270 50 Pırnallı 280 55 Sakalar 330 40 Salkımlı 299 12 Sarıbudak 232 55 Seyitler 1.392 12 Sümbüllü 141 6 Şehitlik 631 5 Taşlıca 158 20 Tütüncüler 485 30 Varlık 275 12 Vezirköy 193 17 Yanıklı 921 65 Yukarımaden 312 74 Zeytinlik 410 21 Osmanlı döneminde yerli halkın Artvani olarak telaffuz ettiği sözcük zamanla Artvini olmuş, son olarak da Artvin biçimini almıştır. Alıntı. |
| ![]() |
![]() | #4 |
Çevrimdışı ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Artvin İli Hakkında Bilgiler ARTVİN TÜRBELERİ Camandar Baba (Candarbaba) Türbesi (Ardanuç) Ardanuç’a 12 km. uzaklıktaki Peynirli Köyü’nün yolu üzerindedir. Türbede Camandar Baba’nın mezarı olup, kimliği hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak, halk bu türbeyi ziyaretgâh yapmıştır. Sefer Paşa Türbesi (Ardanuç) Ardanuç yakınında Adakale (Eski Ardanuç) Köyü’ndedir. Yapım tarihi bilinmemektedir. Kapısının üzerindeki yazıtta “vefatı Sefer Paşa ve Yusuf Paşa” yazılıdır. Moloz taş duvarlı türbenin içerisindeki mezarlarda herhangi bir yazıta rastlanmamaktadır. Bu türbenin yanındaki türbede de Ardanuç Sancağı Mutasarrıfı Ali Paşa’ya aittir. Zor Mustafa Bey Türbesi (Şavşat) Şavşat’ın Köprülü Köyü’ndeki türbe, XVI.yüzyılda yaşamış Zor Mustafa Bey’e aittir. Dört sütun üzerine, üzeri kubbe ile örtülü açık bir türbedir. Alıntı. |
| ![]() |
![]() |
Etiketler |
artvin, bilgiler, hakkinda, hakkında, ili, İli |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Artvin Hakkında Bilgi | PySSyCaT | Karadeniz Bölgesi | 4 | 04 Kasım 2014 21:20 |
Bursa İli Hakkında Bilgiler | YapraK | Marmara Bölgesi | 8 | 15 Ocak 2010 23:59 |
Mardin İli Hakkında Bilgiler | YapraK | Güneydoğu Anadolu Bölgesi | 5 | 01 Mayıs 2009 11:48 |
Muş İli Hakkında Bilgiler | YapraK | Doğu Anadolu Bölgesi | 3 | 03 Nisan 2009 01:38 |
Van İli Hakkında Bilgiler | YapraK | Doğu Anadolu Bölgesi | 4 | 03 Nisan 2009 01:35 |