IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ekim 2014, 22:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adet Dönemleri (Menstrual Periyodlar)




Adet Dönemleri (Menstruel Periyodlar)

Adet dönemlerini bir rahatsızlık olarak mı görüyorsun?

Bu sürecin sıkıntılı olup olmadığını yargılamanın zor olduğunu düşünebilirsiniz. Arkadaşlarınızla konuşmak bile işe yaramayabilir. Kadınlar genellikle bu adet günlerinin anlamının ne olduğu hakkında farklı fikirlere sahiptir. Sürecin sıkıntılarını anlatan liste buradadır;

•En yoğun günlerinizde dokuz ped ya da tampon (tampon ya da ped ikisi birlikte) dan daha fazla kullamak.

•Tampon ve bir pedi birlikte giymek zorunda kalmak. (çift koruma)

•Dönem altı günden daha fazla sürmesi

•Koruyucunuzu değiştirmek için gece kalkmak zorunda kalmak.

•Kanın pıhtılaşmaya başlaması.

•Tampon ve ped kullanmanıza rağmen elbiselerinize ya da yatağınıza leke geçmesi.

•Adet boyunca evde kalmak çünkü bir kaza olmasından endişe duyarsınız.

Özellikle adetiniz boyunca kendinizi yorgun hissedersiniz. Bu vücudunuzdaki demirin düşmesi anlamına gelir. Doktorlar buna anemi derler. Bu da vücudunuzun, adetiniz süresince kaybettiğiniz kanı tekrar oluşturmak için yeni kırmızı kan hücreleri ile yeteri kadar yapamadığı zaman oluşan bir hastalıktır.
Doktorunuz kanınızdan bir örnek alıp test ederek anemi olup olmadığınızı bulabilir. Kırmızı hücrelerinizin sayısı az ise tedaviye ihtiyacınız olabilir. Örneğin; demir hapları daha fazla kırmızı hücre yapmanıza yardımcı olur.
Adet dönemi yalnızca kısa bir dönem sıkıntılıdır. Örneğin, menopoz öncesinde veya yılında ya da ergenlik dönemleri sıkıntılı olabilir.
Menopoza yaklaşıyorsanız yoğun kanamalarınız için herhangi bir şey yapmak istemeyebilirsiniz, çünkü yakında adetinizin biteceğini biliyorsunuzdur. Fakat adetiniz birkaç aydan daha fazla yoğunsa, bu hayatınızı kötüleştirecektir. Doktorunuzdan yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
Doktorunuz buna neden olan şeyi bulmak için test yaptırmanızı isteyecektir. Kanınızdaki yeterli demire sahip olup olmadığınızı öğrenebilmek için kan testi yaptırabilir ya da doktorunuz rahminizde kanserli olmayan büyüme olabileceğini düşünürse bir ultrason çekimi isteyebilir.
Cinsel ilişkiden sonra kanama ya da adet dönemleriniz arasında kanama veya ağrınız olursa doktorunuza gitmeniz gerekir. Bazen bunlar daha ciddi durumların belirtisi olabilir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Adet dönemleri için birkaç tedavi yöntemi vardır. Bazı tedaviler ayrıca gebeliği de önler. Sizin için en uygun şeyin ne olduğuna doktorunuzla karar vermelisiniz. İlk tedaviniz başarısız olursa doktorunuz size başka bir şey önerebilmelidir.

İlaç tedavisi;

•Traneksamik asit (Cyklokapron ve Cyklo-F), adet dönemleri için en iyi ilaç tedavilerinden biridir. Traneksamik asit alan 10 kadından 6’sının adet dönemi daha rahat geçmiştir. Araştırmalar ilaç alan kadınların daha iyi bir sosyal ve seks hayatı olduğunu göstermiştir, çünkü bu dönemleri daha rahattır. Bazı yan etkileri vardır. Traneksamik asit alan kadınların üçte biri bacak krampları ve mide bulantısı hissetmiştir.

•Steroid olmayan iltihap önleyici ve ağrı kesici ilaçlar (NSAID), adetiniz yoğun aynı zamanda ağrılıysa bu ilaçlar daha iyi bir seçenek olabilir. NSAID’ler midenizi rahatsız edebilir, fakat besinlerle ilacınızı alarak bunu önleyebilirsiniz.

•Rahminizin içine gebelik hormonunu kademeli olarak serbest bırakan bir spiral yerleştirmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Ayrıca gebeliği önleyicidir ve böylece takıldığı takdirde hamile kalmazsınız. Çoğu kadının kanamasını azaltır. Bazı kadınlar için bu spiral hemen hemen 12 ay sonra adeti tamamen durdurur. Fakat adetleriniz arasında kanamanız olabilir ve spiral yerleştirildikten sonra ilk birkaç ay boyunca hafif kanamalarınız olabilir. Ayrıca göğüslerde hassasiyet ve şişkinlik hissedebilirsiniz.

•Kombine doğum kontrol hapları hormonlar, östrojen ve progestojen içerir. Hamile kalmak istiyorsanız bu tedavi uygun değildir. NSAID’lar kadar adetinizi rahat geçirmezi sağlarlar. Fakat Treneksamik asit gibi diğer ilaçları kullanmak üzerine yapılan araştırmalar kadar yoğun günlerinizde bu tedaviyi kullanmanız için çok fazla araştırma bulunmamaktadır. Mide bulantısı, baş ağrısı, göğüslerinizde hassasiyet ve kilonuzda değişiklik gibi hafif yan etkiler yapabilir.

•Progestojen tabletler normalde yoğun günler için kullanılmaz. Fakat uzun ve çok yoğun ya da kanamayı önleyemiyorsanız reçeteye yazılabilirler. Doktorunuz bu tabletleri başlangıç gününden 16 veya 21 aylık döngünüz için 5 ve 10 günlük yazabilir. Progestojen doğum kontrolü gibi kullanılmaktadır ve progestojendeki tek-hap hormon ilavelidir. Adetiniz yoğunsa küçük hap en iyi seçenek olmayabilir, çünkü adetinizi daha da yoğunlaştırabilir. Progestojen tabletler, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, mide bozulmasına, yorgunluk ve şişkinliğe neden olabilir.

Ancak mutlaka ilaç tedavisi için doktorunuzla görüşmeli ve doktorunuzun önerdiği ve reçete ettiği ilaçları kullanmalısınız. Kendi başınıza ilaç kullanımı bazen daha büyük rahatsızlıkları oluşturabilir.

Yazar: Dr. Hakan ÖZÖRNEK

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
adet, dönemleri, menstrual, periyodlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamster ve Üreme Dönemleri Zen Hayvanlar Alemi 0 29 Mayıs 2013 14:04
Osmanlı Külltürünün Dönemleri Rüzgar Tarih 0 06 Mayıs 2012 18:34
Türkçe'nin Dönemleri Lady Türkçe 0 11 Nisan 2011 21:20
Önemli Zulüm Dönemleri YapraK Hristiyanlık 0 18 Nisan 2009 15:02