IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2012, 17:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meme Kanseri Sonrası Gelişen Kol Şişmesi




Lenf Sıvısı Nedir?

Vücudumuzu oluşturan hücreler, sıvı bir ortamda bulunmaktadırlar. Bu sıvının içinde hücreler için gerekli besin ve oksijen yer almaktadır. Hücreler ihtiyaç duydukları maddeleri bu ortadan alıp, atık maddeleri tekrar bu ortama verirler.



Bu sıvı, lenf kanalları yoluyla damar sistemine ve dolayısıyla kan dolaşımına karışmaktadır. Lenf sıvı lenf kanalları ile taşınırken, koltuk altlarında bulunan LENF DÜĞÜMLERİ denen bölgelerden süzülmektedir. Lenf Düğümleri, kan dolaşımına karışmadan önce, lenf sıvısını süzerek zararlı madde ve mikroları parçalamaya yarar. Yani vücudun bir çeşit arıtma sistemi görevini görür.



Lenfödem Nedir?

Meme kanseri nedeniyle lenf düğümleri çıkarılınca veya bu bölgeye radyoterapi uygulanınca lenf sıvısı akımı yolu bozulur. Bunun sonucu lenf sıvısı birikir ve kol şişmeye başlar. Bu tabloya lenfödem denir.

Meme kanseri nedeniyle lenf düğümleri alınmış, radyoterapi görmüş belirtiler konusunda uyanık olmalıdırlar. Çünkü lenfödem erken farkedildiğinde çok daha kolay tedavi edilebilmektedir.



Lenfödem Belirtileri Nelerdir?

- Kolda dolgunluk hissi

- Ciltte gerginlik

- El bileği ve parmakların hareketlerinin azalması

- Giysi, bilezik, saat, yüzük gibi eşyaların dar gelmesi, iz bırakması



Lenfödem Riski Veya Lefödemi Olan Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar?

Koruma her zaman tedaviden daha iyidir. Lenfödem riski olan hastalar ameliyat öncesi ve sonrası mutlaka uyarılmalı ve dikkatlice eğitilmelidir

Lenfödem hastalar ve riskli hastalar aşağıdaki noktaların hepsini EZBERLEMELİDİR. Onlara dikkat etmeniz, kolunuzun kötüye gitmesini önler, ihmal etmeniz ise akılsızlık olacaktır.

1- Kolunuzu mükemmel şekilde temizleyin. Kuruttuğu için sabun önerilmez. Nemlendirici sıvı temizleyiciler daha uygundur.

2- Travmalardan kaçının (darbeler, kesikler, güneş yanığı, böcek ısırığı, iğne batması v.s.). Tırnaklarınızı keserken dikkatli olun. Tırnak etlerini kesmeyin veya sert şekilde geri itmeyin antiseptik portakal renkli solüsyona batırılmış pamuk çubukla dikkatlice ve nazikçe geriye doğru itiniz. Eğer bahçe işleri ile uğraşıyorsanız eldiven ve uzun kolluklar giyin.

3- Kolun güneşte kalmasına izin vermeyin. En yüksek faktörlü koruyucular kullanın. Güneşin yoğun olduğu saatlerde çıkmayın. Sıcak havalarda kolunuzu soğuk suyla yıkayın

Arabada seyahat ederken kolunuz güneş tarafta kalıyorsa beyaz örtü örtün ve parmakları sürekli açıp kapatın.

4- Riskli kolunuzla ağır yükler taşımayın. Bavul veya ağır alışveriş torbası, ağır omuz kol veya omuz çantası kullanmayın.

5- Mantara dikkat! Meme altı, parmak arası kızarıklıklar mantar olabilir. Mantarda tedavi edilmeli.

6- Riskli koldan tansiyon bakılması, kan alınması, enjeksiyon yapılması yasaktır! Diğer kol kullanılabilir.

7- İstenmeyen tüylerin alınmasın da elektrikli epilasyon aleti kullanın, aletin temizliğine dikkat edin.

8- Uçakla seyahat edecekseniz eğer hafif sioliğiniz varsa mutlaka bir basınç giysisi giymelisiniz veya bandaj yapmalısınız.

9- Giysilerinizi çıkardığınızda herhangi bir kızarıklık ve baskı olmamalıdır. Sutyen askıları omuz üzerinde ve göğüs kafesi çevresinde iz bırakacak derecede sıkı olmamalıdır. Geniş omuz askısı önerilir.

10- İstirahat esnasında veya uyurken riskli kol üzerine yatmayın.

11- Normal, dengeli diyet en iyisidir. Lenfödem yüksek proteinli bir ödemdir, ancak az proteinli diyet aksine dokuları zayıflattığından ödemi daha da kötü yapar. Ancak kişi kilolu ise diyet önerilir.

Düşük tuzlu diyet veya idrar söktürücü ilaç (diüretik) verilmesi son derece yanlıştır.

Alkol ve sigara lenfödemi kötüleştirmez. Ancak genel vücut sağlığını olumsuz etkiler.

12- Aşırı stres, omuz ve sırt kaslarındaki aşırı gerginlik lenfödem oluşmasını tetikleyebilir, var olan lenfödemi artırabilir.



Şunu unutmayın, tedavinizin üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin hayatınızın herhangibir döneminde lenfödem karşınıza çıkabilir. Yukarıdaki maddelere dikkat ederseniz kolunuzda lenfödem oluşma riskini en aza indirmiş olursunuz.



Lenfödem açısından kolunuz için sürekli uyanık olmalısınız.



“Kompleks Fiziksel Terapi” (C.P.T) Yöntemiyle Lenfödem Tedavisi

Tedavinin 2 amacı vardır:

1- Ödemi azaltma veya tama yakın giderme

2- Elde edilen iyilik halini koruma



Tedavi tamamen elle yapılmaktadır. En faydalı ve kabul göreni budur. Aletlerle yapılan tedavi zarar bile verebilmektedir. Lenfatik sistemin bilinen drenaj yollarına uygun şekilde, oldukça özel bir masaj tekniği ile, lenf sıvısı kan dolaşımına boşaltır. Bu teknik tüm gövde ve lenf düğümlerine uygulanır. Daha sonra kol özel bandajlarla sarılır. Bu bandaj 24 saat korunur. Tüm tedavi 2 – 6 hafta sürebilir. Bu süre ödemin ciddiyetine göre değişir.



Hastanın maksimum faydalanma düzeyine ulaştığına karar verildiğinde hastanın ölçüsüne ve ödemin şiddetine göre basınçlı kolluk verilir. Ciddi vakalarda 6 – 9 ay sonra tekrar bir kür yapılabilir.

Hasta basınçlı kolluğunu her gün giymelidir. Akşam yatarken bandaj yapmalıdır. Uygun vakalarda 6 ay sonra gece çıplak kolla yatılabilir. 2 – 3 ayda bir kolluk kontrol edilerek yenilenmelidir.

Bunun yanında koluna gereken özeni göstermeye devam etmelidir.



Kompleks Fiziksel Terapi'nin Faydaları

1- Lenf sıvısı proteinden zengindir. C.P.T lenf sıvısı ile birlikte proteini de dokudan uzaklaştırır. Basınçlı aletler ise sadece sıvıyı dokudan uzaklaştırır.

2- Lenfatik sistemin doku içindeki basıncını düşürerek lenfatik akımı artırır.

3- Lenfatik sıvıları geçen derin ve yüzeyel lenfatik ağlarda genişlemeyi ve normal drene olan lenf yollarının daha fazla lenf sıvısı taşımasını sağlar. Aynı zamanda bu yolların sayısında da artış sağlar.

4- Dokulardan proteinin uzaklaşıp ödemin kaybolması cildin iyileşmesine, kıl folliküllerinin canlanmasına ve cilt renginin düzelmesine neden olur.

5- Dokuların zamanla sıkılaşması ve yeni drenaj yollarının oluşması ödemin tekrar geri dönmesini engellemektedir. Basınç giysileri de bu durumu desteklemektedirler.

6- C.P.T normal kişilerde de lenfatik akımı 6 – 10 kez artırmaktadır.

7- Lenfödemli kolun karşı tarafındaki koltukaltı lenf düğümlerinin basitçe boşaltılması bile lenfosintigrafi sonuçlarına göre lenf drenajını %8-40 artırmaktadır.

Hastaların sorunsuz, normal ya da normal ölçülere yakın kol veya bacakla yaşam sürdürebilmeleri, hastalıkları hakkında bilinçli ve sorumlu davranabilmeleri ile yakından ilgilidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
şişmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Meme Cerrahisi Sonrası Meme Yeniden Yapılabiliyor Sanem Kadın Sağlığı 3 11 Mayıs 2018 15:43
Meme Kanseri Lucifer Kadın Sağlığı 0 26 Haziran 2015 11:46
Meme Kanseri sonrası estetik ameliyat Lucifer Kadın Sağlığı 0 15 Mayıs 2015 12:11