IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2011, 20:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Menopozda Hormon Tedavisi




Menopozda Hormon Tedavisi

Hormon Replasman Tedavisi menopoz semptomlarının önüne geçmek, kalp hastalıkları ve osteroporoz riskini azaltmak için estrojenin ve progesteronun dışarıdan verimidir. Histerektomi ameliyatlarından sonra sadece estrojen verilir.

Piyasada birçok ilaç mevcuttur bunlar Estrace®, Estraderm®, Vivelle®, Climara®, Alora® and Fempatch. Estrojen yaygın olarak hap formunda verilir ayrıca deri yoluyla vücuda absorbe edildiği yapıştırma formları da vardır.

Menopoz yumurtalık fonksiyonlarının yerine getiremediği zaman ortaya çıkmaktadır. Yumurtalıklar vücudun estrojen ihtiyacını karşılamaktadır ve menopoz başlangıcında estrojen seviyesi oldukça azalmaktadır. Bunun sonucunda bir takım sorunlar ortaya çıkar, sıcak basması, vajinal kuruluk, uyumada güçlükler ve genel psikolojide değişikliler.

Erken dönem semptomlarında olduğu gibi geç dönem semptomları daestrojen seviyesindeki düşüklüğe bağlı gelişir. Koroner arter hastalığı, osteoporoz ve genitoüriner sistemde meydan gelen değişiklikler bu grubun içindedir. Bunların yanında pek önemli olmaya minör sorunlar da ortaya çıkabilir. Deri, meme, saçlarda değişimler meydan gelebilirMenopoz sonrası uygulanan hormon tedavisinin en erken etkisi sıcak basması, gece terlemesi ve vajinal kuruluğu önlemesidir.

Kalp Hastalık Riski

55 yaş üzeri kadınların ölüm nedenlerini arasında kalp hastalıkları başı çekmektedir. Menopoz sonrası kadınların yaklaşık yarısı kalp hastalıklarına yakalanmaktadır. Ancak size uygulanacak hormon tedavisiyle bu risk büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Koroner arter hastalığı menopoz sonrası meydana gelebilecek en önemli sorunlardan biridir. Koroner arter hastalığı menopoz sonrası dönemde ölüm nedenlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Her 3 kadından biri bu yüzden ölmektedir.

Koroner arter hastalığı damarlarda daralma sonucu ortaya çıkmaktadır. Yaş ilerledikçe damar çeperlerine kolesterol birikimi artmaktadır. Netice olarak damarlarda daralma meydana gelir. Kalbe giden kan miktarında azalma meydana gelir. Menopoz öncesi dönemde estrojen koruyuculuk görevini üstlenir. Estrojen varlığında kötü kolesterol miktarı ve damarlarınızda pıhtı oluşma riski azalır, koroner arterleri genişletir. Menopoza girildiğindeyse estrojen seviyesinde azalama meydana gelir.

Sigara içen, kan basıncı yüksek olan, diyabet hastası olan, şişmanlar, yumurtalıkları alınan, hormon tedavisi kullanmayan, kolesterolü ve trigliseriti yüksek olan kadınlar daha fazla risk
taşımaktadırlar.

Kalp hastalığı Riskini Azaltma Yolları

Sigarayı azaltmak, tansiyonu ve diyabeti tedavi ettirmek, düzenli eksersiz ve uygun diyet, hormon tedavisi kullanmakla riskinizi azaltırsınız.


Osteoporoz

Hormon tedavisi ayrıca kemik erimesini de engeller. Menopoz başlangıcından hemen sonra ve uzun süre kullanımı kemik erimesini engellemede en etkili yoldur. Estrojen hapları kadar yapıştırma formu da etki sağlar. Kemik kütlesindeki azalma menopozun ilk 5 yılında meydana gelir. Adölesan dönemde yeterli kalsiyum alınımı osteropozu önlemede oldukça etkilidir ayrıca egzersizle de osteroporoz önlenir.

Hormon replasman tedavisi menopoz sonrası kemik kaybı, kırık riskini azaltmaktadır ve osteoporozdan korunmanın en iyi yoludur.


Osteroporozun Önlenmesi

Önceden belirttiğimiz gibi egsersizin olumlu etkisi olacaktır ancak unutmayınız egsersiz osteroporoz önlenmesinde hormon replasman tedavisinin bir alternatifi değildir sadece yardımcı bir etkendir.

Hormon tedavisi aynı zamanda hafıza gücünü de artırmaktadır ve kolon kanseri riskini azaltacaktır.

Hormon Replasman Tedavisi Sizin İçin Uygun mu?

Hormon tedavisini alıp almamaya karar vermek zor olabilir. Tedavinin size getireceği faydaları ya da zararları bilmek size bu konuda faydalı olacaktır.

Yan Etkileri

Bir takım tıbbi sorunlardan dolayı hormon tedavisi her kadın için uygun olmayabilir. Tedavinin bazı yan etkileri:

Memelerde şişkinlik ve hassasiyet, baş ağrısı, mide bulantısı, sıvı toplanması, anormal vajinal kanama ayrıca ailesinde meme ve rahim kanseri hikayesi olan kadınlar, karaciğer hastaları ve kanında pıhtılaşma sorunu olan kadınlar kullanmamalıdır.

Hormon Tedavisi ve Meme Kanseri

Meme kanseri riski belki de kadınları hormon tedavisini almak istememelerinin nedenini oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalarda meme kanseri riskinde belli bir artış görünmüştür ancak yararları kıyaslanamayacak kadar fazladır örneğin
  • Kalp hastalığı gelişme riski meme kanseri gelişme riskinden daha fazladır.
  • Ailesinde meme kanseri olmayan fakat 5 senedir hormon tedavisi kullanan kadınlarda meme kanserinde bir artışa rastlanmamıştır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
hormon, menopozda, tedavisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Menopozda hormon tedavisi riskli Tufan Kadın Sağlığı 0 19 Şubat 2015 09:00
Hormon Tedavisi, Kanser ve Gerçekler Ecrin Kadın Sağlığı 0 07 Aralık 2011 20:16
Erkekler için hormon tedavisi KarakıZ Erkek Sağlığı 0 30 Ağustos 2011 00:28
Hormon Replasman Tedavisi (hrt) Sim Kadın Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 10:45