IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ağustos 2011, 15:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gebelik Seker Hastaligi Gestasyonel Diyabet




gebelikte seker hastaligi gestasyonel diyabet : Günümüzdeki ilerlemeler, Diyabetli (seker hastaligi) annelerin saglik bir gebelik ve saglikli bir bebek sahibi olma sanslarini arttirmistir. Baska bölümlerde daha sonra daha detayli görecek olmamiza ragmen biraz diyabetten (seker hastaligindan) bahsedelim. Besinlerle aldigimiz ve vucudumuzun yakitini olusturan sekerli maddelerin hücrelerimize girebilmesi için, pankreas denilen bir organimizin salgiladigi INSÜLIN isimli bir hormona ihtiyaç duyariz. Bu hormonun, yetersiz yapilmasi veya hücrelerce uygun kullanilamamasi sonucu, sekerler hücre içerisine giremezler. Tedavi edilmeyen hastalarda, kanda yüksek miktarlarda seker birikir ve basta böbrek, göz ve damarlar olmak üzere bir çok organa zarar verir. Bu organlarin kaybedilmelerine neden olabilir.

Bazi hastalar, günlük insülin ihtiyacini, günlük enjeksiyonlar ile kendileri alirlar. Bazi hastalarin ise belirli bir beslenme programi uygulamasi ve bazi ilaçlari kullanmasi, bu hastaligi kontrol altina almak için ve olasi harabiyetlerinden korunmak için yeterli olmaktadir. Yaklasik, her 100 dogumdan 1 inde annenin daha önceden bilinen seker hastaligi vardir. Ilk gebelikte de % 2 – 3 oraninda annede diyabet görülür. Buna gebelik diyabeti veya gestasyonel diyabet denir. Her iki diyabet seklinde de kan seker seviyesinin kontrol altinda tutulmasi annenin ve fetusun sagligi açisindan hayatidir.

Fetus (Anne Karnindaki Bebek) Sorunlari : Diyabeti iyi kontrol edilmemis annelerin bebeklerinde, diyabetik olmayan anne bebeklerine oranla daha yüksek oranlarda dogumsal anormallikler görülür. Bu anormallikler içinde, kalp ile ilgili sorunlar ve dogumsal beyin ve omurilik anormallikleri daha fazladir. Diyabetli gebelerde, düsük ve ölü dogum riski de daha fazladir. Önceden diyabeti olamayan ve Gestasyonel diyabeti olan gebeler, genelde diyabeti olmayan gebeler gibi dogumsal anormallikler açisinda düsük risk tasirlar. Bazi çalismalar, gestasyonel diyabeti agir geçiren ve insülün tedavisi gerektiren gebelerde de riskin yükseldigini söylemektedirler.

Gerek daha önceden diyabeti bilinen gebelerin, gerekse de sadece gebeligi sirasinda diyabeti olmus gebelerin bebekleri daha iri (>4.5 – 5 Kg) dogarlar. Bazen bu bebeklerin vaginal olarak dogmalari mümkün olmaz ve sezeryan operasyonu ile dogurtulurlar. Sekeri kontrol edilmis gebelerde, iri bebek görülmesi daha azdir. Diyabeti iyi kontrol edilmemis gebelerin bebekleri, dogumdan sonra solunum sorunlari, düsük kan sekeri ve sarilik riski altindadir. Bu sorunlar, tedavi edilebilir sorunlardir ancak gebelik boyunca anne kan sekerinin kontrol edilmesi daha kolay ve saglikli bir yoldur.

Gebelik Sorunlari : Gebelik öncesinden baslanan, kan sekeri kontrolleri sayesinde, artik diyabetik kadinlar da saglikli gebelik geçirebilmekte ve saglikli bebekler dogurabilmektedir. Ancak iyi kontrol edilmeyen diyabetik gebelerde bazi sorunlar daha sik görülür. Düsükler, dogumsal yüksek tansiyon, bebek gelisim bozuklugu, polyhidramnios (çocugun içinde bulundugu kesede fazla miktarda su birikir ve erken doguma neden olabilir), erken dogum ve anne karninda bebek ölümleri bu sorunlardandir.

Gebelik boyunca doktorunuz sizi her yönü ile takip eder. Belirli araliklar ile ultrason yöntemi ile bebekteki büyüme ve gelismeyi takip eder. Gebeligin daha ileri günlerinde doktorunuz size bebegin kalp atimlarinin degisimini izledigi bir test yapabilir. Diyabetik gebeliklerde sezeryan operasyonlari daha sik yapilmaktadir.

Gebelik öncesi diyabeti bilinen ve ilaçlar yardimi ile sekeri kontrol altinda tutulan kadinlarin, gebelik sirasinda, ilaçlarin, bebek üzerine yapabilecekleri olumsuz etki nedeni ile Insüline geçmeleri gerekebilmektedir.

Gestasyonel Diyabetin Anlasilmasi : Gestasyonel diyabet, gebeligin en sik görülen komplikasyonlarindandir (istenmeyen etki). Genellikle gebeligin ikinci yarisinda görülür. Gebelikte, vücutta yüksek oranlarda yapilan hormonlarin, insülin hormonunun islevini bozdugundan ortaya çiktigi düsünülmektedir. Bazi gurup kadinlar, gestasyonel diyabete adaydirlar. 30 yas üzerindeki gebeler, sismanlar, ailesinde diyabetli hastalar olanlar, daha önce iri bebek doguranlar veya daha önce ölü dogum yapanlar bu riskli gurubu olusturur. Amerikan Diyabet dernegi, tüm gebelerde, gebeligin 24 – 28 inci haftalari arasinda Gestasyonel Diyabet tarama testi yapilmasini önermektedir. Test, 50 gr glükoz ( bir tür seker) içeren bir sivinin alinmasindan 1 saat sonra kan seker seviyesinin ölçülmesinden ibarettir. Eger kan sekeri yüksek çikarsa, glükoz tolerans testi denilen ve 100 gr glükozun içilmesinden itibaren 1, 2 ve 3 saat sonra kan seker miktarinin ölçüldügü test yapilir. Eger bir gebeye gestasyonel diyabet tanisi konursa, çogunlukla (% 85) diyet yeterli olmaktadir. Sadece % 15 kadar olguda insülin kullanilmasi gerekir. Insülin kullanacak gebeler her gün evde basitçe kullanabilecekleri aletler ile kan sekerlerini ve idarlarindaki seker miktarlarini ölçerler. Doktorlarinin önerilerine göre daha sonra insülinlerini uygularlar.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet bizimmekan
Cevapla

Etiketler
diyabet, gebelik, gestasyonel, hastaligi, seker


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mol Gebelik Nedir, Mol gebelik hakkında bilinmesi gerekenler ? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Ocak 2023 17:01
Kimyasal Gebelik (Sessiz Gebelik) Nasıldır? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 15 Aralık 2022 21:48
SEKER PySSyCaT Dini Sözlük 0 17 Kasım 2020 09:47
GESTASYONEL DİABETES MELLİTUS (Gebeliğe Bağlı Şeker Hastalığı) Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:53