IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2011, 10:09   #1
Çevrimdışı
Sim
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mol Gebeliği (Üzüm gebelik)




Tıbbi literatürde "Molar Gebelik" veya "Mol Hidatiform", halk arasında ise "Üzüm Gebeliği" olarak geçen gebeliğin bu anormal şekli, "Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar" grubu içinde yer alan özel bir durumdur.

Gestasyonel trofoblastik hastalıklar, embriyonik dönemde bebeğin plasenta ve zarlarını oluşturan hücrelerden köken alan bir takım hücrelerin kanseröz değişimlerini içine alır.

Mol gebeliği, gestasyonel trofoblastik hastalıklar grubu içinde en sık olarak rastlanılan ve aslında iyi huylu (benign) bir durumdur. Bu gruptaki diğer anormal durumlar ise koryokarsinom ve invaziv moldür.

Mol Hidatiform;
Komplet (Tam)
İnkomplet (Tam olmayan) olarak ikiye ayrılabilir.

Komplet Mol Haditiform

Obstetrik ultrasonda; fetüs ve fetüse ait yapılar bulunmayıp, yalnızca plasentanın olduğu ve plasentanın tipik görünümü ile tanısı genellikle kolaylıkla konulabilen mol şeklidir. Plasenta ve eklerindeki hücrelerde -adeta üzüm tanesine benzer- şekilde ödem, şişlik ve genişleme mevcuttur. Bu durum ultrasonda tipik olarak "karyağdı manzarası" olarak isimlendirilmektedir.

Mol gebeliğinde yapılan ultrasonda "kar yağdı manzarası"
Bazen mol ile birlikte her iki yumurtalıkta kistler de görülebilir. Bu kistlere "Teka Lutein kistleri" adı verilir.

Ultrasonda "Teka Lutein kistleri" nin görüntüsü
Görülme sıklığı 2000 gebelikte bir olup, çoğunlukla çok genç veya çok yaşlı gebeler risk altındadır.

Komplet molde tanı, bir adet gecikmesi sonrası yapılan gebelik testinin pozitif olması sonucunda hastanın vajinal kanama şikayeti ile veya rutin olarak doktora muayene için gelmesi ile konulmaktadır.

Kanalar çok hafif (lekelenme tarzında) olabileceği gibi çok fazla miktarda da olabilir. Ayrıca bazen bu hastalar ilerleyen gebelik haftalarında bebeğin oynamasını hissetmeme şikayeti ile de hekime başvurabilirler.

Ultrason yapılmasına rağmen yine de tanı için şüphede kalınan durumlarda kanda Beta HCG testine bakılır. Molde bu değer, aynı gebelik haftasındaki normal bir gebeliğe kıyasla daha yüksektir.

Gebeliğin ilk ayında normal olarak da görülebilen bulantı ve kusmalar (hiperemezis) molde genel olarak çok daha şiddetli olur. Bulantı ve kusmaların nedeni, mol gebeliğinde normalden fazla olarak salgılanan Beta HCG hormonudur.

Ayrıca yine Beta hCG hormonunun yüksekliğine bağlı olarak bazı hastalarda çarpıntı, terleme, sinirlilik ve gerginlik gibi "hipertroidi (tiroidin normalden fazla çalışması)" durumunu taklit eden bulgular olabilir. Bunun nedeni ise bHCG hormonunun biokimyasal yapısının tiroidi uyarıcı hormona (TSH’a) benzerliğidir.

Yapılan pelvik muayenede, uterus (rahim) olması beklenen gebelik haftasına göre daha büyük ve yumuşak kıvamdadır. Rahim içerisindeki üzüm tanesine benzer şekildeki kesecikler zaman zaman dökülüp vajinal yola dışarı atılabilir.

Molde erken tanı son derece önemli olup, bu tedaviyi oldukça kolaylaştırıcıdır.

Tedavi
Üzüm gebeliğinin tedavisinde, rahim içinin "vakum aleti" ile boşaltılması (vakum ekstraksiyonu) altın standarttır. Bir tür kürtaj işlemi olan bu uygulama, normal kürtaja göre daha riskli olup yalnızca hastane koşullarında yapılmalıdır. Kanama riskinden ötürü sorumlu hekim tarafından tedbir olarak önceden kan isteminde bulunabilir.

Vakumla gebeliğin boşaltılmasından sonra hastalar mutlaka izleme alınırlar. Çünkü moldeki hücrelerde habasiyet (kötü karakterli olma özelliği) riski vardır. İzlemler, daha çok Beta HCG testi ve eğer gerekirse ultrason muayeneleri ile olur.

İzlemlerin düzgün olarak yapılabilmesi için en az bir yıl süreyle gebelik yasaklanır. Gebelikten uygun şekilde korunabilmek için doğum kontrol hapları veya RİA (Spiral uygulaması) verilebilir.

İzlemler için işlem sonrası ilk 3 ay 2 haftalık aralarla kanda hCG değerine bakılır. Kan düzeyleri normale indikten sonra 6 ay süreyle ayda bir, daha sonra da en az 6 ay süre içinde 2 ayda bir bu test tekrarlanır. Bu sürenin sonunda düzeyler normal seyredip nihayetinde sıfırlanıyorsa takip sona erdirilir ve gebeliğe izin verilir.

Eğer ilk başlangıçta kan Beta hCG düzeyleri düşmez ya da aynı kalırsa (plato çizerse) veya bir süre düştükten sonra yeniden artmaya başlarsa "kemoterapi" yani ilaç tedavisi başlanılır.

Bu durumda, hastada beyin tomografisinden akciğer filmine kadar pek çok tetkik yapılarak ****statik odak aranır. Gerekli olduğu hallerde son çare olarak rahim alınabilir (histerektomi operasyonu).

İnkomlet Mol Hidatiform
Burada rahim içinde fetus mevcuttur, ancak kromozom olarak anormallik vardır.

Ultrasonda plasenta yine hidropik, şiş ve ödemli bir görünüme sahiptir. Komplet molden farklı olarak kanser potansiyeli taşımaz. Tedavisi, fark edildiği anda gebeliğin komplet mole benzer şekilde sonlandırılmasıdır.


__________________
Kabullendiğim Hikayemi Yaşıyorum....

KİMENE....
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 24 Mayıs 2012, 12:57   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mol Gebeliği (Üzüm gebelik)




Gebelik; bebek ve bebeği besleyen plasentadan oluşan bir yapıdır. Plasenta anne ve bebek arasında oksijen ve besin transferini sağlayan ünitedir. Ayrıca bebeğin ürettiği toksik maddeler plasenta yoluyla anneye geçerek dışarı atılır. Sağlıklı kromozomlardan oluşan bir gebelikte bebek ve plasenta sorunsuz olarak gelişmektedir. Ancak kromozom bozukluğu olan bazı gebeliklerde bebek ve plasenta gelişimi sağlıklı olmaz ve molar gebelik adı verilen ve üzüm tanelerine benzerliğinden dolayı “üzüm gebeliği” olarak da adlandırılan yapı ortay çıkabilir.

Gebeliklerin yaklaşık 1-2/1000 inde saptanan bu durumun tanısı kolaydır. Gebe kalındıktan sonra doktor muayenesine giderek ultrason kontrolunu yaptırmak tanıyı sağlamada en önemli yoldur.Rahimin büyüklüğü normal gebelik haftasına göre çok daha büyüktür.Ultrasonda mol gebeliğinin özel bir görünümü vardır ve tanı rahatlıkla konabilir. Mol gebeliğinin tanısında kullanılan diğer önemli test B-hCG düzeyinin bakılmasıdır. B-hCG düzeyi normal gebeliğe göre çok daha yüksektir, çünkü hücreler yüksek oranda bu hormonu üretmektedir.

Mol gebelikleri 2 tür olabilir: Gebeliğin tamamı bozularak mol gebeliği oluşabilir (tam mol) ya da embriyo oluşur ve plasentanın bir bölümü mol gebeliğine dönüşebilir buna da kısmi mol gebeliği adı verilir.

Mol gebeliklerinin tedavisi gebeliğin sonlandırılmasıdır. Tam mol teşhis konulduğu anda küretaj yapılarak boşaltılmalıdır. Kısmi mol gebeliğinde ise bebek yaşayabilir hale geldikten sonra doğum yaptırılır ve molar değişiklik gösteren plasenta çıkartılır.

Mol gebeliklerinde önemli nokta bunun koryokarsinom adı verilen kanserleşmeye dönüşmesidir. Özellikle tam mol gebeliğinden sonra vakaların %15-20’i koryokarsinoma dönüşmektedir. Mol gebeliğinin boşaltılmasından sonra B-hCG düzeyleri takip edilerek bu hücrelerin tamamen ortadan kaybolduğundan emin olunmalıdır. İşlemden sonra yaklaşık 7-8 haftada B-hCG düzeyleri normale dönmelidir, eğer daha uzun sürüyorsa kanser gelişimi açısından dikkatli olmak gerekir.

Mol gebeliği sonrası oluşabilecek koryokanserin iyi yönü metotreksat adlı ilacın kullanımına iyi yanıt vermesidir. İlaca en iyi yanıt veren kanser türleri arasındadır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğu bir hastalıktır. Bayanların hamile kaldıklarını anlar anlamaz doktora giderek mol gebeliği yönünden de izlenmeleri yararlı olacaktır.


Op. Dr. Meriç KARACAN Kadın Hastalıkları ve Doğum

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
gebeliği, gebelik, mol, üzüm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mol Gebelik Nedir, Mol gebelik hakkında bilinmesi gerekenler ? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Ocak 2023 17:01
Kimyasal Gebelik (Sessiz Gebelik) Nasıldır? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 15 Aralık 2022 21:48
Gayrimüslimlerin şarap fabrikasına üzüm satmak, üzüm taşımak veya kiliselerini tamir etmek caiz midir? vioLeta İslamiyet 0 12 Ocak 2020 07:15
Üzüm gebeliği' kansere kadar gidiyor Rüzgar Kadın Sağlığı 0 05 Ocak 2012 22:29