IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2011, 08:02   #1
Çevrimdışı
Sim
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
GEBELİK ve YOGA




Hamilelik 40 haftayı bulan bir maratondur ve bu süreçte hem anne hem de baba adaylarını fiziksel ve psikolojik pek çok sorun beklemektedir.
Hamilelik döneminde ve sonrasında annenin ve belki de babanın çocuğuyla yapacağı yoga çalışmaları tüm aile bireylerinin ruhsal olarak rahatlamasını ve ailenin iç huzurunun yerine gelmesini sağlayabilmektedir.
Gebelik sürecinde anne adayı vücudunda pek çok hormonal, fiziksel ve psikolojik değişimler meydana gelmektedir;
Öncelikle bebeğin ana rahminde büyümeye başlamasıyla rahim de büyür ve ağırlığı artar. Buna bağlı olarak annenin vücut ağırlık merkezi değişir. Bu durum omurganın doğal yapısını bozarak bel, sırt ve boyun omurlarında ve bacaklarda ağrılara neden olur.
Hormonal değişiklikler göğüslerde ve birçok eklemde daha önce hissedilmeyen bazı rahatsızlıklar yaratır. Uzun bir süre fiziksel aktivitelerdeki kısıtlanmalar ve hamileliğe bağlı değişen hormon yapısı kadının psikolojik dengesi üzerinde önemli ölçüde değişimlere neden olur.
Tüm bu değişim sürecini sıkıntılar veya mutsuzluklarla geçirmek yerine, hamileliğin her anının keyfini çıkarmak için kökleri çok eskilere dayanan yoga denenebilir.
Yoga ne anlama gelmektedir?
Yoga, Sanskrit dilinde “birleşme” anlamındadır. Yani bedenin, zihnin ve ruhun birleşmesi… İyi bir hamilelik dönemi geçirmek için bu üçünün tam bir uyum içinde çalışması gereklidir.
Genellikle şehir yaşamı içinde bilinçli bireyler olarak vücudumuzu formda tutmak için spor yapmakta, entelektüel zekamızı geliştirmek için kitap okumakta, sinemaya gitmekte ya da çeşitli araştırmalar yapmaktayız. Ancak ne yazık ki, ruhumuzu hep ihmal eder onun için pek de bir şey yapmaya çalışmayız. Dinlenmek, kısa seyahatlere çıkmak bizi bir süre rahatlatır ancak önemli olan bu üçlünün ortak olarak bir şey yapması ve bundan en çok yararı elde etmesidir. Bu da belki yoga ile mümkün olur.
Yoga anne olmak için çıktığınız yolculukta kafanızda yanıt bulmaya çalıştığınız sorular arasında, huzurlu bir alan yaratmanızı sağlar.
Yoga yaşam enerjisini nasıl açığa çıkarır?
Asanalar (temel duruş biçimleri)
Pranayama (doğru nefes alma teknikleri, nefes kontrolü)
Mudra (beyindeki bazı merkezleri uyaran el hareketleri)
Mantra (biliçte değişiklik yapmak üzere tekrarlanarak çıkartılan sesler)
İmgeleme (kendi içimizde yarattığımız imajlarla çıkılan kısa yolculuklarda ,bedenimiz ve ruhumuzda biriken negatif etkilerden arınıp tamamen pozitif etkilerle yenilenerek güçlenmek; adeta şarj olmak)
Hamileler için hazırlanmış asanalar daha çok kendini tanıma ve içe dönüş teknikleri ile birleştirilmiştir. Adeta gebeyi anne olmaya ve huzurlu bir doğum yapmaya hazırlar.
Pranayama ile doğru nefes almayı öğrenir ve akciğer kapasitenizi artırmayı dolayısıyla daha çok oksijenlenmeyi sağlar. Yoga yapıldığında basit şekliyle yapılmış bile olsa, sadece vücudumuzu fiziksel olarak güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda çakra sistemimizi de uyarır ve dengeler.
Çakra " çark" kelimesinin Sanskrit dilindeki karşılığıdır. Çakralar, vücudun her yerinde bulunan, her biri sağlık, mutluluk ve iyi hissetmek için önemli olan ve belirli bir enerjiyi yayan bölgelerdir.
Asanalar uygulanırken bu enerjiler açığa çıkar ve bir iyilik hali oluşmaya başlamaktadır. Aynı zamanda bedenin dışında bir eldiven gibi saran bir enerji olan Aura da kuvvetlenmeye ve kalınlaşmaya başlar. Başlangıçta bu durum şehri düşmanlardan koruyan bir sur gibi, bizi dışarıdan gelen ruhsal travmalara karşı korumaya başlar. Bu şekilde kişiler artık eskisi gibi her şeye alınan, çabuk kırılan ve pes eden duygularından kurtularak ruhen daha güçlü hale gelir ve zaman içindeki psikolojik travmalardan da korunmuş olunur.
Yoga ne kadar süre yapılabilir?
Yoga, kişinin kendini rahat hissettiği sürece yapılabilir. Zaman içinde devam edip güç ve odaklaşma arttığı zaman bu süreç arttırılabilir.
Bu şekilde dingin, neşeli ve sağlıklı bir ortam oluşur ki bu, bebeğinizin için de en uygun atmosferdir. Çünkü içeride yaşayan bebek annenin adeta bir uzantısı gibidir; anne mutlu ve rahat ise bebek de mutlu, mutsuz veya sıkıntılı ise bebek de mutsuz olacaktır.
Yoga bir egzersiz programı mıdır?
Yoga yalnızca bir egzersiz olarak görülmemelidir. Yoga, kendini ve içinde bulunulan yeni durumu kabul etmektir.
Hayatı iyi bir anne olmaya hazırlamak için, hissedilen tüm gerginlikleri gevşetmek ve ruhu güçlendirmek gereklidir.
Hamilelikte yoganın ne gibi yararları vardır?
Hamilelik süresince düzenli yapılan yoga programı ile kişinin fiziksel kondisyonu korunmuş olur.
Hamileliğe bağlı duruş (postür) bozuklukları en aza iner.
Solunum ve dolaşım sistemleri güçlenir.
Gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları (morning sickness) azalır.
Vücutta meydana gelen ödemler (el ve ayaklardaki şişmeler) ve özellikle son aylarda çok sıkça hissedilen kramplar azalır.
Karın kaslarını güçlendirerek ve masaj etkisi yaparak bağırsak hareketlerini rahatlatır. İştahın kontrol altına alınmasında yardımcı olur.
Yaşam enerjisi yükseltilerek kişinin daha sakin ve daha konsantre olması sağlanır.
Hamilelik ve gündelik yaşamın yarattığı bedensel ve zihinsel gerginliklerden uzaklaşarak, daha huzurlu ve doyumlu bir yaşama ulaşmayı sağlanır.
Stresi ve bedende biriken öfkeyi azaltır, hoşgörüyü arttırır.
Bedeni ve bebeği sevmeyi arttırır, kabullenmeyi ve bağlanmayı sağlar.
Hamileliğin dönemleri ve sıkça karşılaşılan problemler ****>

Hamilelikte yogaya ne zaman başlanabilir?
Pek çok uzmana göre 12. haftaya kadar beklemekte yarar vardır. Buradaki amaç vücudun bu gebelik haftasına kadar gebeliğinin değişimlerinin başlaması için zaman verilmesidir.
Doğum anında yoganın ne yararı olur?
Doğum anında da gerginliği azaltarak doğumun daha kolay ve hızlı olmasına yardımcı olur. Çünkü; doğum anında doğru alınan nefesler hem kişiyi psikolojik olarak rahatlatır hem de annenin oksijeni daha doğru şekilde kullanmasını sağlayarak doğumu kolaylaştırmaktadır. Ayrıca paranayama (solunum egzersizleri) normal doğumda kadının en büyük yardımcısı olur.
Doğum sonrası (postnatal) yoga
Doğum sonrası vücudun fiziksel ve ruhsal olarak hızla toparlanmasında yoganın çok faydası olabilir. Bu dönemde uygulanan asanalar ile duruş bozuklukları düzeltilip, karın kasları hızla toparlanabilir. Pranayama çalışmaları ile daha huzurlu, daha dayanıklı ve sabırlı olunması sağlanabilir.
Yoganın gebelik harici kadın sağlığındaki önemi
Yoga gebelik haricinde kadın sağlığı ile ilgili pek çok problem veya süreçte olumlu etkilere sahiptir. Bunlar;
İnfertilite tedavileri
Menopoz durumu
Premenstruel sendrom (PMS)
Sancılı adet görme (dismenore) sayılabilir.
Özet olarak
Mutlu bir hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreci yaşamak ve psikolojik olarak rahatlamak için başvurulan yoga; son yıllarda gittikçe popülarite kazanan ve yaygınlaşan alternatif bir paramedikal yöntemdir.

__________________
Kabullendiğim Hikayemi Yaşıyorum....

KİMENE....
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
gebelİk, ve, yoga


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
YALANCI GEBELİK PySSyCaT Tıp Terimleri Sözlüğü 0 07 Mayıs 2016 13:14
GEBELİK ve ALKOL KULLANIMI Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:52
GEBELİK ve YAZ DÖNEMİ Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:52
GEBELİK ve EGZERSİZ Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:52