IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Temmuz 2019, 08:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam Tarihi




İslam dininin, cahiliye döneminde ortaya çıkmasıyla başlayan İslam Tarihi, İslam dinini benimseyen toplukların, İslam çatısı altında bazı şeyleri barındırdığı koldur.
Cahiliye dönemi, Arap toplumunda hak dinlerin, yani peygamberlerin bildirdikleri şeylerin unutulduğu dönemdir. Bu dönemde yeryüzünde bulunan tüm milletler Allah’ı unutmuş, huzur ve saadetin kaynağı olan tevhid inancını ortadan kaldırmıştır. Musa Peygamber’in getirdiği din unutulmuş, Tevrat değiştirilmiş, İsrail oğulları birbirine düşmüştür. İncilin aslı kaybolmuş, her kitaptaki Allah kelamı unutulmuştur. Bizans Devletinin de benimsediği Hıristiyanlık dini, Iranda tapıla ateşler, Çin’de Konfüçyüsizm, Hindistan da ise Budizm gibi dinler hüküm sürüyordu. İşte böyle zamanda Arabistan’da inançsızlık, zulüm son haddine varmıştı. Ahlaksızlıklar, iftiraların arttığı bir dönem olan cahiliye döneminde tam bir cahiliyet, taşkınlık ve sapıklık içerisindeydi. Kadının değeri toplumda kalmamıştı, elde basit bir mal gibi alınıp satılıyordu. Kız çocukları yüz karası sayılıyor, diri diri toprağa gömülüyordu. İslam dini gelmesiyle bu saçma şeyler değişim göstermiştir.

Kimisi tamamen inançsız, kimisi dünya hayatından başka bir şey kabul etmiyor, kimisi de Allah’a inanıyordu. Fakat insandan bir peygamber geleceğini kabul etmiyordu. Müşriklerin her birinin evinde put kullanıyordu. İslam dini gelmesiyle, putlar yıkılmış ve put inancına son verilmeye çalışılmıştır.
İslam Tarihi, İslam dininin ortaya çıkmasıyla başlayarak, modern zamanlara kazan uzanan bir süreci kapsamaktadır. İslam tarihi, İslam inancını hem bir din hem de toplum olarak ele almıştır.

Genel olarak cahiliye dönemini yani Hz. Muhammed’in doğumuyla, başlar ve ölümüne kadar geçen zamanı, daha sonra hilafet ve saltanat dönemlerini ele alan İslam Tarihi, kabaca dört ana parçaya bölebileceğimiz İslam Tarihi, farklı yönlerden, farklı şekillerde de bölünme gerçekleştirir. Hz. Muhammed’in doğumundan ölümüne kadar geçen zamana, “Asrı Saadet” yani “saadet çağı” denir.

Asrı Saadet dönemi huzur dönemi demektir. İnsanların huzur bulduğu, İslam dininin geldiği, yayıldığı bir dönemdir. Saadet çağı, Müslüman Türkler için en huzurlu çağ olarak nitelendirilmektedir.

Asrı Saadet dönemi, iki kısımda incelenir; Mekke ve Medine dönemi.
Mekke döneminde, daha çok dinin yeni yeni doğuşu olurken, ilk Müslüman topluluk ahlaki ve dini değerlerin Müslüman topluluklar tarafından benimsenişi, dini inanç ve İslam çatışmaları ve direnişlerini içerir. İslam devletinin kuruluşu, toplumsal anlamda rahat bir yaşam ve yükseliş arz eden zaman bilimini kapsar. Bu dönemde Arap Yarımadası Müslümanların idaresi altına girmiştir.

İslam devletinin sınırları, batıda Trablusgarp’a, doğuda Horasan’a, kuzeyde ise Kafkasya’ya kadar genişletilmiştir. Arap yarımadası dışına da taşan İslam dini, Asya ve Afrika’daki çeşitli milletlerce de benimsenmiştir. Kurulacak olan yeni İslam devletlerinin siyasi ve hukuksal temelleri de bu dönemde atılmıştır. İlk cumhuriyet devri olarak adlandırılan dört halife döneminde ise Peygamber Efendimizin yolu izlenerek, kuran ahlakının hâkim olduğu, adil bir şekilde geniş bir coğrafya yayarak devam etmişlerdir. Bu döneme Hulefa-i Raşidin Dönemi denmiştir.

Dört halife döneminden sonra başlayan ve 90 yıl süren Emeviler döneminde ise halifelik babadan oğla geçerek saltanat haline getirilmiştir. İslam devletinin sınırları Atlas Okyanusundan Orta Asya içlerine kadar genişlemiştir. Abbasilerin iktidara gelmesiyle Emeviler devri kapanmıştır. İslam Tarihi’nde yeni bir devlet hüküm sürmeye başlamıştır.

Abbasiler siyasi alandan çok kültür ve medeniyet alanında gelişme gösterdiler. Zamanla siyasi hâkimiyetleri zayıfladı ve Abbasi devletinin sınırları içinde yeni devletler ortaya çıkmıştır. Halifelik ise 1258 yılında Moğolların Abbasi devletini yıkmasından sonra Mısırdaki Memlük Devletinde devam ettirmiştir.
Yavuz Sultan Selim’in Mısır Fethiyle halifelik Memlüklerden Osmanlı ya geçmiştir. Osmanlı Devleti’nin yükselişiyle beraber İslam Tarihi yeni bir döneme adım atmıştır. Her ne kadar tarih sahnesinde başka İslam devleti bulunsa da, Osmanlı Devleti’nin yükseliş ve gerileme döneminde bile din daima önemli bir konuma sahip olmuştur. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Müslümanlar, düşmanlara karşı Osmanlı Devletinden yardım istemişlerdir. Osmanlı Devleti, başka ülkelerdeki Müslümanlara yardım amaçlı, Endülüs’ün Müslümanların elinden çıkmasıyla beraber, buradaki Müslümanları Kuzey Afrika’ya taşımıştır. Portekizlilerle Endonezya Adalarındaki Müslümanlar için savaşmışlardır.

İslam dini kabul edilmesi için Bedir, Uhud ve Hendek Savaşları yapılmış, birçok asker kaybı yaşanıp şehitler verilse de Bedir savaşı haricinde diğer savaşları Müslümanlar kazanmıştır. Hudeybiye Antlaşması yapılarak, Müslümanlar ve Mekkeliler arasında anlaşma sağlanmıştır. İki tarafta 10 yıl savaşmayacaktır. Hayber de feth edilerek, Yahudilerin elinden alınmıştır. En son Mekke feth edilerek kazanç sağlanmıştır.

Avrupalılar hem teknoloji hem de diğer alanlarda güçlenmesiyle, 19. Asrın sonlarında Müslümanların yaşadığı coğrafya, Avrupalılar tarafından sömürge haline getirilmiştir. 1. Dünya Savaşı esnasında Dünya da sadece üç bağımsız İslam devleti mevcuttu. Osmanlı, İran ve Afganistan Devleti. 1. Dünya Savaşı Osmanlılar tarafından kaybedilince, başkent İstanbul ve Anadolu’nun bazı yerleri işgale maruz kaldı. Kurtuluş Savaşından sonra ise itilaf devletleri, Türk topraklarından çıkarılmıştır.

400 yıldan fazla Türklerin elinde kalan halifelik, 1924 de çıkarılan bir kanunla yürürlükten kaldırıldı. Son halife ve Osmanlı Hanedanının bütün üyeleri sürgüne gönderilmiştir.

Atatürk’den önce din ve devlet işleri aynı anda yönetilirken, Atatürk bunu değiştirerek, din ve devlet işlerini birbirinden ayırmıştır. Laiklik adı verilen bu yenilik, Müslüman’ında, hristiyanın da musevinin de budistin de ateistin de inanma ya da inanmama özgürlüğüdür. Herkes vicdanının emrine uymakla serbesttir. Din gösterildi. Uyup uymamak insanın kendi şahsına bırakılmıştır. Gericilere fırsat verilmemek adına sizler kendi kararlarınızı kendiniz vermelisiniz.

İslam tarihi hakkında detaylı bilgi almak için, Cahiliye döneminden başlayarak günümüze kadar gelmiş geçmiş tüm eserleri inceleyebilir, İslam Ansiklopedisinden de faydalanabilirsiniz.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
islam tarihi, islam tarihi nedir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İslam Tarihi Makaleleri Sanem İslamiyet 1 07 Eylül 2020 14:30
İslam Sanat Tarihi Soru ve Cevapları Liaaa AÖF 0 20 Şubat 2012 13:26
İslam Tarihi HANDSOME İslamiyet 0 19 Aralık 2011 02:24
İslâm Ve Batı Hukukunda İnsan Haklarının Tarihî Gelişimi Kalemzede Tarih 0 15 Eylül 2011 03:22
Musevilik ve Yahudi Tarihi - Hristiyanlık ve İslam'ın Yayılması YapraK Musevilik 4 19 Nisan 2009 14:45