Hz. Ebû Bekir risaletten önce Hz. Muhammed (sav.) ile dost idi. Câhiliye devrinin kötü işlerinden uzak dururdu. Nesep ilmine vakıftı. İyi bir hatip olarak bilinirdi. Rüya tabirinde de mahareti vardı. Doğru ve iyi huylu bir tacirdi.
Hz. Ebû Bekir’in Hz. Peygamber’e sadakatle/hasbi olarak sürdürdüğü hizmetleri şöyle sıralanabilir.
Birincisi: Hz.Ebû Bekir, Hz. Peygamber’in tebliğ çalışmasına bütün gayretiyle destek vererek, Osman b. Affan, Talha b. Ubeydullâh, Sa‘d b. Ebî Vakkas, Zübeyr b. el-Avvam, Abdurrahman b. Avf, Ebû Ubeyde b. el-Cerrah, Osman b. Maz‘un, Abdullah b. Mes’ud, Ebû Seleme el-Mahzumî, Hâlid b. Saîd b. el-As, Ubeyde b. El-Hâris, Habbâb b. el- Eret, Erkam b. Ebi’l-Erkam, Bilâl-i Habeşî, Suheyb-i Rûmî gibi mühim şahsiyetlerin İslâm’a girmesine vesile olmuştur.
İkincisi: Hz. Ebû Bekir, mal varlığını, servetini İslâm’ın tebliği yolunda plânlı bir şekilde gönül rızası ile harcayabilmiştir. Kaynaklar, henüz Mekke döneminde müslüman olduğu günden itibaren İslâmî hizmetlerde malî harcamalar bakımından Hz. Ebû Bekir’in birinci sırayı aldığını ittifakla söylüyorlar.
Üçüncüsü: Hz.Ebû Bekir’in İslâmî gayret ve hamiyeti her zaman canlı, derin, kapsamlı, sürekli olmuş ve ölünceye kadar geçen sürede İslâmî hizmetlerdeki hassasiyetini devam ettirebilmiştir.
Dördüncüsü: Hz.Ebû Bekir, tehlikelere karşı Hz. Peygamber’i savunmada ve korumada azami titizliği göstermiş ve üzerine düşeni yerine getirmiştir.
Beşincisi: Hz.Ebû Bekir, her çeşit engellemeye karşı İslâm’ı savunma ve yayma çabasını azimle sürdürebilmiş,kişiliğinden taviz vermeksizin İslâm’ı temsil edebilmiştir.
Altıncısı: Hz.Ebû Bekir, müslümanların dertleriyle, meseleleriyle samimi olarak ilgilenirdi.
Yedincisi: Hz.Ebû Bekir, İslâm’a olan derin bağlılığını ve hizmet heyecanını hiç kaybetmeden ömür boyu sürdürdü. Bu özelliği onu “Sıddîkiyet” makamına yükseltti.
Sekizincisi: Hz. Ebû Bekir’in Mekke dönemindeki İslâmî hizmetleri, hicretin başlangıcında Hz. Peygamber’le mağara dostu (yâr-ı gâr) olmakla ve hicret yolculuğunda arkadaş kılınmakla doruğa ulaştı.
Hz. Ebû Bekir’in İslâm’ın ilk yayılış yıllarındaki hizmetleriyle ilgili bu muhtasar tetkiki Hz. Peygamber’in şu hadisiyle tamamlamak uygun olur: “Sohbetiyle olsun, malıyla olsun bana en çok ikramda bulunan Ebû Bekir’dir. Eğer ben Rabbimden başkasını halîl (dost) edinecek olsaydım mutlaka Ebû Bekir’i edinirdim. Lâkin aramızda İslâm kardeşliği ve İslâm muhabbeti vardır.”