IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2014, 13:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ahlakın Kaynağı İnsanın Fıtratı Ve Hak Dindir




AHLAKIN KAYNAĞI, İNSANIN FITRATI VE HAK DİNDİR

Ahlâk; insanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına sebep olan, olumlu veya olumsuz iradeli sözler,davranışlar ve işler bütünüdür.Peygamberimizin sevgili eşi Hz.Âişe'nin onun Kur'ân çizgisindeki yaşayışını Kur'ân Ahlâkı olarak nitelendirmesi bu tarifi doğrulamaktadır. Yüce Rabbimiz, insanları ahlâk şuuru ile yaratmış, ahlâkî çıkışlara ve düşüşlere kabiliyetli kılmıştır.

Bunun içindir ki, adalet, merhamet, mu*habbet, ziyaret eşitlik, doğruluk, vefakârlık, fakir*lere yardım, büyüklere saygı, ana - babaya ikram, , tatlı dil, güler yüz,af,sabır,tevazu ve hoş görü gibi açık ahlâkî güzellikleri tarihî asırlardan devrimi*ze kadar bütün insanlar ve cemiyetler yüceltmişlerdîr.

Aynı şekilde zina, zulüm, yalan, hıyanet, nefret, haset aldat*ma, gösteriş, kibir, iftira, istibdat gibi ahlâkî çirkinlileri de aşağılamışlardır.

İnsanın iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini ayırma sezisi ve kabiliyeti ile yaratıldığı gerçeği Kur'ânımızda şöylece açıklanmıştır: « Nefse ve onu düzene sokana ve sonra da ona Fücûrunu ve Takvasını (Allah'a) andolsun.

Gerçekten nefsini aklayan kişi kurtulmuş/mutluluğa ermiştir. Onu) batıran kişi de zarara uğramıştır.» (1)

İnsanları, fıtratlarında bulacakları çift yönlü ahlâkî eğilimleri kavrama ve yaşamaya yetenekli yaratan Allah, onlara, yasaklarıyla Fücûrdan (batıl inançlar ve çirkinlilerden) sakınmaları, emirleriyle de Takvayı ( hak inançlar ve güzellileri) yaşamaları görevini yüklemiştir. Böylece onları mükâfatlandırmak veya cezalandırmak için denemeye uğratmıştır.

Aziz Mü'minler!

Açıklanmaya çalışıldığı üzere bütün söz, iş ve dav*ranışları kuşatıcı muhtevasıyla ahlâkın kaynağı insan fıtratı(yaratılış düzeni) ve Yaratan'ın emirleri ve yasakların içeren Hak Din'dir. Felsefî sistemlerin iddia ettiği gibi akıl, insanî tecrübeler,sosyal ve ekonomik etkenler değildir. Ancak akıl, ahlâkı kavramada, tecrü*beler ve sosyo-ekonomik etkenler de ahlâkî yönlendirmede yardımcıdır.

Yaratılış düzeni ve ilâhî yasalar ahlâkın kaynağı kılındığı içindir ki, Hak Din olan İslâm'ın ga*yesi özetle iyiliğe ve kötülüğe istidatlı olarak yaratılan insan*ları Allah'a bağlamak ve güzel ahlâka yönlendirmektir

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.): «Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.» (2) buyururken bu ger*çeği dile getirmiştir.

Fıtrat düzeninin kavrayıcı özelliği varsa da bütün güzellikleri ve çirkinlikleri kavrayamaz ve yönlendiremez. Bu sebeple inşanı ahlâkî değerlerle yücelten Hak Din'dir. Bir diğer anlatımla Allah'a, O'nun buyruklarına, Âhiret Günü'ne, Cennet ve Cehennem'e imandır.

Mü'min inancının gereği olarak bilir ki yaratan Allah'dır. O, bilici, görücü ve işiticidir. İnsanları huzu*runda muhakeme edecek ve ahlâkî yüceliklerle beze*nenleri Cnnet'le mükâfatlandıracaktır. Çünkü Allah; İhsan edicidir. Yardım eden kullarını sever ve onlara yardım eder.

Âdildir. Adaletten yana olan kullarından hoşnut olur.

Merhametlidir. Şefkat gösterenlere acır. Af edicidir. Müsamahakâr mü'minleri bağışlar. Sabredicidir. Sabreden kullarını başarıya er*dirir. Büyüklük ona mahsustur. Alçak gönüllü kullarını yükseltir.

Güzeldir, sözlerin, davranışların ve işlerin güzelini kabul eder ve mükâfatlandırır. İşte bu îman mü'mini, İslâmî kurallar çizgisinde güzelliklere erdirir ve onu çirkinliklerden korur.

Mü'mini ahlâklı olmaya yönelten îmanı olduğu için o, dış baskınlardan korunma veya menfaat edinme gaye*siyle değil, Allah'ın rızasını kazanmak ve ebedî saadete ermek emeliyle ahlâkını geliştirir ve korur.

Ahlâklı bir hayat yaşamak uğrunda uğrayacağı kayıplar, çekeceği sıkıntılar, katlanacağı mahrumiyetler, mü'mini ahlâkî doğrultudan ayıramaz.

Çünkü mü'min için ahlâk ölçüleri zamana, fertlere ve top*luma göre değişmez. Ahlâkın yönlendirici kaynağı Allah'ın Kitabı Kur'ân ve Sevgili Peygamberimizin Ku'ânı örneklendiren hayatı olduğu için mü'mini yönlendirecek ahlâkî kurallar belirlidir. Bu kuralların bütünü İslâmî iman ve hayat düsturlarıdır.

Aziz Mü'minler!

Hiç şüphe edilmemelidir ki laik ahlâk mantığının hâkim olduğu cemiyetimiz İslâmî iman ve yaşam kurallarından dolayı*sıyla güzel ahlâkdan yoksun olduğu için bunalımlıdır. İyice bilinmelidir ki, faizi, karaborsacılığı, rüşveti, umumî ve hususî birleş*me evleri, meyhaneleri, spor-toto ve millî piyango gibi modern kumarları bol olan bir cemiyet; karı ile kocası, ebeveyn ile evlâdı, talebe ile hocası arasında sevgi ve saygı olmayan bir cemiyet; yalancı, entrikacı ve muh*teris fertlerden kurulu bir cemiyet İslâmî inançlar ve yaşayıştan, dolayısıyla güzel ahlaktan yoksundur.

Mü'minler!

Allah'a ve Âhiret hayatına imanla yoğrulmayan insan fıtratının, felsefi sistemlerin,ekonomik büyümelerin ve de ilmî ve teknolojik gelişmelerin insanları ahlâkî değerlere yönelt*meye gücü yoktur. Misallendirirsek şöyle diyebiliriz:

a - İktisadî kalkınma sosyal adaleti ihtiva etmez.

b - Altın uçlu kalemlerin iyiyi güzeli ve doğru olanı yazma özelliği yoktur.

c - Otomobil barışa götürmez. Uçaklar sevgi taşı*maz.

d - Matematik insan haklarına saygının formül*lerini vermez.

e - Hastalıkları tedavi eden Tıbbın tecavüzleri, katliamları önlemek gücü yoktur.

f - Nükleer enerji adalet ve af üretmez.

Maddî kuvvet, ilim ve teknik ancak iyiye, güze hayatı olduğu için mü'mini yönlendirecek ahlâkî kurallar belirlidir. Bu kuralların bütünü İslâmî iman ve hayat düsturlarıdır. le, doğruya yönelmek isteyenlere hayra ulaşmada me*tot ve sürat kazandırır.

Evet, gerçek anlamda ahlâkı kaynaklandıran ve hedeflendiren Pey*gamberlerin ve Peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed'in tebliğ ettiği Hak Din İslâm'dır.

Aziz Mü'minler!

Rabbimiz güzel, Kur'ân'ımız güzel, Peygamberimiz güzel, dünyamız güzel, Hak'ka bağlı insanlar güzel, ah*lâkı bütün olanlarımız için ölüm sonrası ebedî hayat güzelken ahlâkî değerlerle güzelleşmek elbette amacımız olmalıdır. Çünkü güzel yaşayış anlamına güzel ahlâk değer ölçümüzdür.

Peygamberimiz ne güzel buyururlar:«Mü'minlerin en değerlisi ahlâkı güzel olandır.» (3)

Nefsimi ve sizleri Güzel Ahlâk'ın geliştiricisi olan Hak Din İslâm'ı yaşamaya davet eder, hutbemizi Peygamberimizin sık sık yaptığı ve yapma*mızı öğütlediği bir dua örneği ile bitiririm.

«Allahım! Vücudumu güzel yarattığın gibi ahlâkı*mı da güzelleştir. Beni ateş azabından (ve ona düşüre*cek çirkinliklerden) koru.»



1) Şems, 7-10.

2) Mişkâtül-Mesâbîh, Hadis No: 5096.

3) C. Sağır, 1/51.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
ahlâkın, dindir, fıtratı, hak, kaynağı, ve, İnsanın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Din ahlakın kaynağı mıdır? Sihir IF Anket Arşivi 18 09 Haziran 2016 14:06
İslam Kolaylaştırmayı Öneren Dindir Elysian İslamiyet 0 06 Mayıs 2014 17:32
Ahlâkın Mahiyeti Zen İslamiyet 0 12 Aralık 2012 16:09
İnsanın sahip olduğu bilincin kaynağı beyin mi, yoksa ruh mu? Kalemzede Felsefe 0 28 Mayıs 2012 23:17
Ahlakın Metresi Kaça? Sır IF Ekstra 0 22 Mart 2011 06:49