IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Eylül 2014, 12:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Essay Nedir? Nasil Yazilir?




Amerika'da üniversiteye kayıt için hemen her Amerikan üniversitesi tarafından essay istenir. Peki nedir bu essay?

ABD’de üniversiteler kayıtta öğrencinin sadece iyi notlar alabilmesini değil, mezun olduktan sonra kariyer yapmada en gerekli özellikler arasında olan „kendini ifade etme gücü ve yaratıcılık“ niteliklerine sahip olmasını da arar.
Bu şekilde üniversiteler is dünyasını şekillendirecek kişilikleri yetiştirmeyi hedefler. Öğrenciler sahip olmaları gereken bu nitelikleri üniversiteye kayıt sürecinde ispatlamak zorundadır.

Bu, üniversitelerce kayıt şartları arasında çok önemli bir yere sahip olan “ESSAY“ adli bir tanıtım yazısı ile yapılır. Bu yazı öğrencinin aldığı iyi notları yanında kayıt şansını belirleyen önemli etkenlerden biridir. Essay ortaokul ve lise de yazılan kompozisyonlara benzetebilirsiniz. Essaydaki konu öğrencinin kendisi ve gelecek için hedefleridir. Essayda yazacağınız yazının konusu büyük ölçüde üniversiteler tarafından sorulan sorular ile üniversiteler tarafından belirlenir.

Türk eğitim sisteminde hiç bir şekilde rastlanılmayan bu tür bir başvuru şartı, İngiliz sistemi eğitim veren ülkelerde üzerinde durulan bir konudur.

Üniversitelerde öğrenciler tarafından gönderilen essaylar bir komisyonca değerlendirilir.
Üyelerin yazdığınız essaylar için ayırdıkları zaman kısadır. Bu yüzden yazacağınız essay oldukça düzenli ve ilgi uyandırıcı olmalıdır. Essayin konusu sizsinizdir.

Kendinizi anlatmaya çalışırken essayinizi değerlendiren komisyon üyesine kişiliğiniz, zekanız, kabiliyetleriniz ve yaratıcılığınız hakkında farkına varmadığınız birçok ip ucu verirsiniz. Essayi okuyan kişi sizin ders durumu ve notlarınız dışında başka yönlerinizle ilgilenir bu yüzden essayda aldığınız başarılardan çok kendiniz hakkında bilgi vermelisiniz.

Essay haricinde sizden Amerika’da okul tarafından tekrar kendinizi tanıtmanız istenebilir, o an için en büyük hazırlığınız güzel bir essay yazmak için harcadığınız geniş zaman zarfında edindiğiniz birikimler olacaktır. Essayi yazarken yazma ve kendinizi ifade etme kabiliyetinizi gösterirsiniz. Asil önemli olan şey seçtiğiniz güzel ve ilgi uyandıran bir üslup ile değer yargılarınızı, düşünme biçiminizi, hayata bakış açınızı ve tercihlerinizi yazınızda uygun bir şekilde dile getirmektir. Essayi yazmak için kendinize yeterli zaman ayırın ve ortaya orijinal bir yazı çıkarmaya çalışın.

Essay’ın Çerçevesi

Essay'ın konu yönü önceden college ve üniversite tarafından sorulan sorularla ne kadar belirlenmiş gibi gözükse de cevap yelpazesi geniştir. Elinizden geldiği kadar yazınızın özgün ve değişik yönlerinizi anlatıyor olmasına dikkat edin. Bunun için yazmaya başlamadan önce üniversite tarafından gönderilen soruları da göz önüne alarak kendinize sorular sorup cevaplarını düşünün. Verdiğiniz cevaplar sizi bir çok yönünüzle anlatmalı.

Kendinize yöneltebileceğiniz ve üniversiteler tarafından sorulabilecek bazı sorular:

- Hangi niteliğiniz sizi başkalarından ayırıyor? Bu niteliğinizi neye borçlusunuz?
- Ne tür aktiviteleriniz var? Neden?
- Ne tür kitap okursunuz? Neden bu tür kitapları okursunuz?
- Sinema ve tiyatro alanında sizi derinden etkileyen yapıtlar oldu mu? Hangileri? Neden?
- Zorluklar karşısında nasıl davranırsınız? Nasıl zorlukların üstesinden gelirsiniz?
- Başarılarınızda en büyük etkenler hangileridir? Bu etkenler başarınızda nasıl bir rol oynarlar?
- Neden bu okulu seçtiniz? Neden bu ülkede okumak istediniz?
- Bu okuldan beklentileriniz? Okulu bitirdikten sonra gerçekleştirmeyi düşündüğünüz ne gibi planlarınız var?

Biçimsel Kurallar

Essay yazarken bir kompozisyonda olduğu gibi uymanız gereken belirli kurallar vardır. Bu açıklamaların sonunda çok sayıda essay örneği bulabileceğiniz çeşitli İnternet adreslerini vereceğiz.
Essay'ınızda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini açık bir şekilde belirtmelisiniz. Bazı üniversiteler çok soru yöneltip her soruya kısa cevaplar niteliğinde bir essay isteyebileler. Diğer bazı üniversiteler ise sordukları bir tek sorunun cevabi olarak bir makale isterler.
Not ortalaması çok parlak olmayan kişilerin bile gayet güzel bir essay ile şanslarını yükseltebilmelerinin mümkün olduğunu unutmayın.

alıntı...

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 30 Eylül 2014, 12:19   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Essay Nedir? Nasil Yazilir?




Essay yazarken dikkat etmeniz gereken 3 önemli nokta

Yurtdışında eğitim almaya karar verdikten ve ilgili kişilerle temasa geçtikten sonra dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de ‘essay’ yazmaktır. Bir çok çeşit ‘Essay’ yazılabilir fakat önemli olan sizden istenen şekilde bir ‘essay’ yazılmasıdır. Kmi başvurular sadece bir kaç cümlelik cevaplar vermeyi gerektirirken kimi başvurularda kendinizi uzun uzun anlatmanız istenebilir. Başvurunuzu hazırlarken dikkat etmeniz gereken ilk şey budur; sizden kısa cevaplar mı isteniyor yoksa uzun anlatımlar mı? Soruları dikkatlice okuduktan sonra aklınızda bir tasarlama yapın ve aynı anlama gelen soru tiplerini belirleyin ki cevaplarınız arasında bir farklılık oluşmasın. “Bize kendinizi tanıtınız” ya da “Kişisel bilgilerinizi içeren bir yazı yazınız” gibi sorular her başvuruda bulunur, bu tip sorulara açıklayıcı bir yanıt verdiğinize ve eğer her iki soru da mevcut ise her ikisine benzer yanıtlar verdiğinize emin olun. Ama bu benzerlik asla aynı cümlelerden kaynaklanmamalı, mutlaka farklı yapıda cümleler kullanın. Başvurunuzda yer alan bazı sorular tek cümlelik sorular gerektirebilir, elinizden geldiğince uygun ve açıklayıcı bir cümle yapısı kurmaya gayret edin. Okulun size belirttiği kelime veya sayfa sayısını sonuna kadar kullanmaktan kaçınmayın; kendinizi ne kadar iyi ifade ederseniz karşı tarafa o kadar dürüst ve başarılı görüneceksiniz.

Bazı sorular hobileriniz, en son okuduğunuz kitap veya en son izlediğiniz film ve bu konulardaki düşünceleriniz olabilir. Bu sorular üzerinde çok fazla vakit harcamanıza gerek yoktur. Önemli olan belirsiz cevaplardan kaçınmak ve kendinizi doğrubir şekilde ifade etmenizdir. Bu sorular size odaklanmış kolay sorulardır. Biraz daha zorlanacağınız soru tipleri okulun sizi sınaması şeklinde olacaktır. “Neden bizi seçtiniz?” ya da “neden diğer okullar değil” gibi sorulara cevap verirken o güne kadar yapmış olduğunuz araştırmadan mutlaka bahsediniz, o okulu seçmeye neden karar verdiyseniz bunu açık bir dille ifade edin. Okulla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve bunu belli etmek için başvurudan önce mutlaka okul ile ilgili web sitelerini ve katalogları iyice inceleyin.

Karşınıza çıkabilecek olan son soru tipi yaratıcılığınızı ölçmek için sorulan sorulardır. Bu sorular sizin genel kültür bilginizle ve zevkinizle alakalı olacaktır. Cevap verirken çekincemede kalmamanız ve kendinizden emin davranmanız sizin yararınıza olacaktır, en azından sizi kendine güveni olan bir kişilik’ olarak gösterecektir. Ulusal ve uluslarası sorularla karşılaşırsanız yine düşündüğünüzü söyleyin, asla ‘onların duymak isteyeceği’ türden cevaplar vermek için kendinizi zorlamayın. Kendinizi olduğunuz gibi tanıtın!

1) Konu seçimi

Başvuru yazısının en önemli kısmı konu bölümüdür. Bu aynı başlığından dolayı ısınamadığınız ya da ismini veya il bir kaç dakikasını beğenmediğiniz için değiştirdiğiniz televizyon filmine benzer. Bir yazının en önemli bölümleri başlık ve konudur. Seslendiğiniz kişinin daha ilk dakikalarda ilgisini çekmek, ona ilk iyi izlenimi kazandırmak anlamına gelir. Bu yüzden konu ve başlık seçerken oldukça dikkatli davranmanız gerekir. Uzun süreli bir düşünme süreci işinizi kolaylaştıracaktır. Kendinize en çok yakıştırdığınız kelimeleri ve sıfatları belirleyin. Bu kelimelerin başvurunuzda yer almasına dikkat edin. En başarılı olduğunuz konular, ilgi alanlarınız, en pratik olduğunuz konular, sizi diğer kişilerden ayırdığını düşündüğünüz herhangi bir özelliğiniz, fanatiği olduğunuz yazar, yönetmen, film veya sanat dalı, hayata bakış açınız, hayatınızda en zor atlattığınızı düşündüğünüz bir olay, hedefleriniz, okul dışı etkinlikleriniz ve gelecek için yaptığınız planlar ve gelecekle ilgili hayalleriniz başvurunuzu oluştumadan önce gözden geçirmeniz gereken konular arasındadır. Tüm bu düşündüklerinizi başvurunuza eklemek isteyebilirsiniz ama yanlış anlaşılma ihtimaliniz de olabilir.

Şimdi sıra, üzerinde özellikle durmak istediğiniz konuları belirleyip aralarında bir seçim yapmaya geldi. Seçim yapmanızı kolaylaştırmak için konularınızın heprini bir kağıda yazın ve teker teker önemlilik, canlılık, yaklaşım (farklı yaklaşım artı puan getirecektir), yaratıcılık, ilginçlik, sizi yansıtması, gerçekçilik, anlaşılabilirlik ve farklılık gibi sınıfandırmalara puan verin. Buna göre puan bakımından en zengin konuyu seçmeniz sizin için büyük bir avantaj oluşturacaktır.

2) İçtenlik

Essay’inizin konusunu ve başlığını belirledikten sonra yazının devamı büyük ihtimalle kendiliğinden oluşacaktır. Essay’inizi ilk kez yazarken hiçbir şeye dikkat etmeden yazın, böylelikle istediğiniz herşeyi kağıda yansıtmış olacaksınız. Zaten bu aşamada önemli noktalar soruları yeterli bir biçimde cevaplamanız, yaratıcı olmanız, içten ve samimi olmanız, kuvvetli tasvirler yapmanız ve yazınızı canlı tutmanız.

Konunuzun altında elbette alt başlık ya da alt konular oluşabilir. Konunuzda olduğu kadar bu alt konularda da açık ve belirleyici olmaya dikkat edin. Basit cümlelerden her zaman kaçının, biraz da olsa edebi bir dil kullanın. Unutmayın, okuyucunuzu daha ilk dakikalarda yazdıklarınızın içine hapsetmeniz gerekiyor. Bilmedğiniz konularda fazla yorum yapmayın, ama tecrübe edindiğiniz konularda da sizi en iyi anlatan sıfatları kullanmaktan kaçınmayın. Yazınızı süslemek düşüncesiyle zor cümleler ve abartılı tasvirler de kullanmayın. Bu yazıyı içinizden nasıl geliyorsa ve nasıl yaşıyorsanız o şekilde tamamlamanız gerekiyor. İkilemler ve çelişkiler sorularla birlikte yazınıza olan ilgiyi arttıracaktır.

3) Dilbilgisi

Essay, akademik bir yazı olacağından dilbilgisine ve kurallarına çok dikkat etmek gerekir. Öncelikle yazınız belirli bir yapı içerisinde olmalıdır; giriş, gelişme ve sonuç sırasında olmayan bir yazı baştan kaybetmiş sayılır. Buna göre essay’in giriş bölümünde yazınızın amacını özetlemelisiniz. Gelişme bölümünde olayların açılımını ve gelişimini anlatmalısınız. Sonuç bölümünde de içinde bulunduğunuz durumu ve konunuzun sonucunu bildirmelisiniz. Essay’inizde yazdığınız herşeyin sebep & sonuç ilişkisine dayandığından emin olun.

Dilbilgisi ile ilgili olarak ikinci önemli konu bağlaçlardır. Yazınızda, düşünceleri birbirine bağlamanın ve birbirinden ayırmanın yardımcıları olab bu bağlaçlara kesinlikle yer vermelisiniz. Bağlaçlardan bazıları şöyledir:

a) Compare & Similarity (benzerlik)

- Similarly
- Likely
- Evenly
- In parallel
- Synonymly
- Alike
- Likewise
- Identically
- Comparably
- Correspondingly
- Equally
- Equivalently

b) Contrast (zıtlık)

- Despite
- In spite of
- However
- Although
- Neverthless
- Regardless

c) Addition (ilave & ek)

- Moreover
- Furthermore
- In addition
- Additionally
- Supplementaly

d) Ranking (derecelendirme ve sıralama)

- Firstly, secondly, thirdly....
- Next
- After
- Later
- Before
- Finally
- As a conclusion
- As a final word

e) Reason, Result and purpose (Sebep & sonuç ve amaç)

- So that
- Because of
- Since
- So as
- As a result
- Due to
- Therefore
- Accordingly
- Consequently
- In order to

Dilbilgisi kurallarına dahil olan bir diğer önemli unsur ‘ben’, ‘biz’ gibi kalıplar yerine edilgen çatı kullanılmasıdır. Edilgen yapı cümlenin önemini artırarak sizi de boyunuzdan büyük bir iddiaya girmekten kurtarır. Etken cümlede (active) In conlusion, I can say that... ( Sonuç olarak diyebilirim ki...) yerine edilgen cümle (passive) In conclusion it can be said that... (Sonuç olarak denebilir ki...) kurmak daha akıllıca olacaktır.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Eylül 2014, 12:20   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Essay Nedir? Nasil Yazilir?




Konu seçimi
Başvuru yazınızın en önemli kısmı "konu"sudur. Essayler, konu bakımından çok çeşitlidir. Fakat çoğu, kişisel deneyimin anlatımını gerektirir. 1-2 haftalık bir vaktinizi beyin fırtınası yaparak konu hakkında etraflıca düşünmeye ayırın.

1. Basamak : Beyin fırtınasıBeyin fırtınasıyla başlangıçta aklınıza gelmeyen bir konu bulabilirsiniz. Bunun için, ne denli saçma yada alakasız olursa olsun aklınıza gelen her türlü fikir size yardımcı olabilir. Bu işlem için şu hususları göz önünde bulundurun:

En büyük başarılarınız nelerdir ve bunları neden başarı olarak kabul ediyorsunuz? Genelde en önemli yazılar, zamanında sıradan görünüp yaşam süreciniz bağlamında değerlendirildiğinde hayati olan başarılar üzerine kurulu olduğundan, kendinizi sadece resmi olarak kabul edilmiş olan başarılarınızla sınırlamayın. Eğer komite bir şekilde sizin diploma ve itimatnamenizi aldıysa, bu o zaman özellikle geçerlidir.

Herhangi bir nitelik, vasıf veya başarı sizi diğer bireylerden ayırıyor mu? Bu niteliğinizi nasıl geliştirdiniz?

Film, kitap, sanat eserlerinden vs. beğendiklerinizi düşünün. Bunlar sizin hayatınızı anlamlı bir şekilde etkiledi mi? Bunlar neden sizin gözdeleriniz?

Hayatınızın en zor anı hangisiydi ve neden? Hayata bakış açınız, bu sıkıntı sonrasında nasıl değişti?

Bir şey için hiç tüm gücünüzle uğraştığınız ve bunu elde ettiğiniz oldu mu? Sizi başarılı kılan neydi?

Bir şey için hiç tüm gücünüzle uğraştığınız ve başaramadığınız oldu mu? Bu durumu nasıl karşıladınız?

Hayattaki her şeyi düşünerek, en çok ne yapıyor olmak isterdiniz şu an? En çok nerede olmak isterdiniz? Sağ veya ölü, en çok kiminle birlikte olmak isterdiniz? Bu sorular en çok neyi sevdiğinizi fark etmenize yardımcı olabilir.

En güçlü ve değişmez kişisel özelliğiniz nedir? Sarsılmaz inançlarınız var mı veya bir felsefeye bağlı mısınız? Arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar? Başvuru yazınızı onlar yazıyor olsaydı sizin için neler yazarlardı?

Sınıf dışında; üniversiteler tarafından aranan vasıflara sahip olduğunuzu gösterecek ne yaptınız? Bunlardan en anlamlısı sizce hangisidir?

En önemli okul dışı veya topluluk etkinlikleriniz nelerdir? Sizi bu etkinliklere katılmaya iten neydi? Bunlara katkıda bulunmayı sürdürmeye sizi teşvik eden neydi?

Gelecek için hayalleriniz nelerdir? Mazinize dönüp baktığınızda hayatınızın başarılı olduğunu düşünmenizi sağlayabilecek olan nedir? Hangi insanlara, nelere veya hangi başarılara ihtiyacınız var? Başvuru yaptığınız okul, geleceğe dair planlarınıza ne ölçüde uyuyor?

Eğer bu sorular önünüzdeki engellere çare olmadıysa, aşağıdakileri deneyin:

1) Ailenizden, arkadaşlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan vs. yardım İsteyin.
Eğer kendinizi tanımlayamıyorsanız ve kişisel özellikleriniz kendiliğinden birden aklınıza gelmiyorsa, arkadaşlarınızdan, en belirgin 5 kişisel özelliğinizin bir listesini hazırlamalarını isteyin. Eğer kişiliğinizin bir sureti ortaya çıkmaya başlarsa bu belirgin özelliklerinizi tasvir edebilecek hayat tecrübelerinizi düşünün.

2) Çocukluğunuzu düşünün
Kabul komitesi çocukluğunuzdan ziyade hayatınızın son 2-4 yılıyla ilgileniyorlarsa da şimdiki ilgi ve alakalarınıza kaynaklık eden çocukluk hatıralarınızı düşünmelisiniz. Çocukluktan başlayan ilgileriniz -son zamanlarda anlamını yitirmiş olsa da - hayatınızı en iyi tarif eden bölüm olabilir. Mesela; şiddetli bir yoksulluk, sevdiğiniz birinin ölümü, göç vs. yaşadıysanız, bunu başvuru yazınıza dahil edebilirsiniz. İlgi alanlarınızın sebeplerini ve yetişme sürecinizde nasıl şekil aldıklarını tahlil edin.

3) Örnek aldığınız kişileri düşünün
Çoğu adayın örnek aldığı kimse yoktur ve yalnız bir veya iki insanın derin etkisinde olmaklığı söz konusu değildir. Fakat, örnek şahsiyetleri olan ve bu belirli insanlar gibi olmayı arzu eden adaylar, bu insanların ve onlarda beğendiği özelliklerin değerlendirmesini essaylerinde kullanabilirler.

4) Örnek yazılar okuyun
Bir şiir yazmadan önce kesinlikle eski şiirleri okursunuz. Bir felsefe kitabı yazmadan önce geçmiş filozofları düşünürsünüz. Aynı şekilde; diğer adayların hangi konuları seçtiklerini görebilmeniz için örnek başvuru yazılarını okumanızı öneriyoruz.

5) Hedef belirleyin
Hayat kısadır. Neden hayatınızın 2-6 yılını belirli bir kolej, üniversite veya mesleki okulda harcayasınız? Hedeflerinizi tamamıyla geçekleştirecek yüksek öğrenim programı nedir? Hedeflerinizi göz önüne alırken, geniş düşünün. Çok az insan bir kariyerle tatmin olacaktır. Eğitiminiz ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve size tatmin edici bir hayat sunacak mı?

Tüm bunları okuduktan sonra, başvuru yazınız için hala bir fikriniz yoksa, şaşırmayın zira fikir üretmek zordur ve zaman gerektirir. Gerçekten yukarıdaki alıştırmaları ve soruları düşünün. Sizi heyecanlandıracak ve kişiliğinizin belirleyici yanlarını ortaya koyan bir konu olmadıkça adaylarının yüzde 90'ı gibi sıkıcı yazılar yazmaktan kurtulamazsınız. Özgün denemeler yazmanın tek yolu, yaşadığınız tecrübelerle destekleyebileceğiniz bir konu üretmenizdir. Ne yaparsanız yapın başvuru yazısının sizi sıkıntıya sokmasına izin vermeyin. Aksine bu beyin fırtınası işlemiyle keyif almaya çalışın. Mantıklı olarak kendiniz hakkında hiç fark etmediğiniz bir şeyi keşfedebilirsiniz.

İlk basamağı tamamladıktan sonra yazınızda kullanacağınız konular -amaçlarınız, önemli hayat tecrübeleriniz, araştırma deneyimleriniz, ayırt edici yanlarınız, özel başarılarınız gibi- hakkında genel bir fikir edinmiş olmalısınız. Ayrıca artık kabul komitesi üzerinde nasıl bir izlenim bırakmayı istediğinize dair bir fikriniz de olmalı. Essay konusu hakkında fazlaca seçeneğe sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, alan sınırlaması yaparak işe başlamanız gerekiyor. Özgün görünmeyen konu ve yaklaşımları eleyin.

Şimdi, önemli kişisel özellikleriniz ve deneyimlerinizi tutarlı bir bütün haline getirecek konuları düşünmelisiniz. Başvuru essayleri, konu seçimi konusunda büyük serbestlik tanısa da size yöneltilen soruları cevapladığınızdan emin olun. Günde yüzlerce başvuru yazısı okuyan bir kişi üzerinde kalıcı bir izlenim bırakmak kolay değildir, ancak size yardımcı olacak bazı tavsiyelerimiz var:

Başlamadan önce aşağıdaki soruları göz önünde bulundurun:

- Seçtiğiniz konu, hayatınız açısından önem taşıyan, kişisel tecrübelerinizle destekleyebileceğiniz nitelikte mi? Essaye canlılık vermek için bunlar elzemdir.

- Eğer seçtiğiniz, sıklıkla işlenen bir konu ise (spor, aile, seyahat gibi) sizinkini diğerlerinden ayırt eden bir yaklaşımı nasıl geliştireceksiniz?
Başkaları tarafından da ziyadesiyle işlenmiş bir konu mu seçtiniz? Ancak, konuların çoğu defalarca işlenmiştir, bu olumsuz bir şey değildir. Klasik bir konuyu özgün ve ikna edici bir biçimde işlemek sizi başarıya götürebilir.

- Konunuz, başvuru formunda sıralanan bilgileri tekrardan öte geçmeyecek mi? Eğer öyle ise yeni bir konu seçin. Başka yerde bahsediliyorsa yazınızda GPA ve standart test sonuçlarınızdan bahsetmeyin.

- Essayiniz yaratıcı ve ilginç mi? Bir kabul görevlisi yüzlerce yazıyı okuduğu bir günün sonunda sizin konunuzu hatırlayacak mı? Üzerinde bıraktığınız kalıcı izlenim nasıl olacak? Bu sorulara cevap vermek oldukça güç olabilir. Bu soruları cevapladıktan sonra geri dönün ve kendinizi, essayi değerlendirecek kişi yerine koyun. 300 essay okuduktan sonra sizinkini eline aldığını farz edin. Essayiniz, bu yorgun okuyucunun ilgisini çekecek mi? Okuyucunun ilgisini ilk kelimeden itibaren çekebiliyor ve bu ilgiyi yazı boyunca canlı tutabiliyor musunuz? Görevlilerin her yazı için sadece birkaç dakika ayıracaklarını unutmayın. Yalnız konunuzun orijinal olması, yazınızın ilgi çekici ve özgün olmasını temin etmez. Konunun besleneceği deneyimleriniz ve canlı örnekler de ilginç olmalı.

- Konu gerçekten sizi yansıtıyor mu? Sizin için anlamlı bir şeyler ifade ediyor mu? Kim olduğunuz, ne düşündüğünüz, tutkularınız hakkında bir içebakışa sahip mi?

- Konunuz, essay çerçevesi dahilinde işlenebilecek cinsten mi? Mesela, tam anlamıyla 2,000 kelime ile açıklanabilecek bir konu 500 kelime ile özetlendiğinde fazlaca basit ve çoğu açıklamalar ve önemli noktalar atılmak zorunda kalındığı için takip edilmesi güç bir hal alabilir.

- Konunuzu canlı paragraflarla destekleyebiliyor musunuz? Konuyu örneklendirecek geçek hikayeleriniz var mı? Somut örnekler içeren destekleyici paragraflar gelmiyorsa aklınıza, başka bir konu seçmeniz yararınıza olabilir.

- Size sorulan soruları tümüyle cevaplayabildiniz mi? Belirlenen kelime limiti dahilinde tüm noktalara işaret ederek açıklamada bulunabiliyor musunuz? Teknik bir konuda yazmayı planlıyorsanız, konuya ilginizin bir dayanak noktası olduğundan ve mesnetsiz büyük laflar etmediğinizden emin olun. Yazdığınızı okuyacak kişiyi, nörobiyolojiye olan ilginizi destekleyecek hayat tecrübeniz olduğuna inandıramazsanız basit taktiklerle kendisini etkilemeye çalıştığınızı düşünecektir.

- Seçtiğiniz konuyla birçok insanı karşınıza mı alacaksınız? Eğer herkesin düşündüğünüz gibi düşünmesi, politik partilerin arasındaki anlaşmazlıklar vs. hakkında yazarsanız, muhtemelen kabul edilmezsiniz. Hatırda kalmayacak bir yazı yazmaktan daha kötü tek şey olumsuz hatırlanacak bir yazı yazmaktır. Belirli dinlerden, siyasi doktrinlerden veya tartışmaya açık fikirlerden uzak durun. Hala Nietzsche'nin hayatınız üzerindeki etkisi konusunda bir yazı yazabilirsiniz fakat insanların tümünün Nietzsche'nin iddialarını benimsemeyeceğini kabul ettiğinizi belli edin. Bunun yerine Nietzsche'nin sizin hayatınız üzerindeki etkisini yazabilirsiniz, iddialarında neden doğru veya yanlış olduğunu düşündüğünüzü değil. Eğer tartışmalı bir konu sunuyorsanız, karşı fikirleri mütevazılıkla kabul edin.

- Konu tekrar kullanılabilir mi? Eğer tekrar yazmanız gerekse, bu essay'i birkaç farklı başvuru için kullanabilir misiniz?


Yukarıdaki kriterleri değerlendirdikten, öğretmenlerinizin veya iş arkadaşlarınızın veya dostlarınızın fikirlerini aldıktan sonra en az 1-2 ilginç essay konunuzun olması gerekir. Aşağıdaki yol gösterici noktaları da düşünün.

1- Eğer yaşadığınız yoksulluktan nasıl sağ kurtulduğunuz, annenizin geçimsizliği, babanızın içki bağımlılığı hakkında bir yazı yazmayı planlıyorsanız, esas hedefinizin kişisel vasıflarınızı belirtmek olduğuna dikkat edin. Çünkü başınıza gelmiş kötü veya korkunç bir şey, okula kabul edileceğiniz anlamına gelmez. Dokunaklı bir aday olarak hatırlanmak değil, zor koşullar altında etkileyici vasıflar göstermiş aday olarak hatırlanmak isterdiniz herhalde. Bu yüzden, bu konuyla ilgili yazılar en iyiler arasında değerlendirilmiştir. Bu korkunç deneyimi kendi kişisel deneyiminizi büyütecek bir mercek olarak kullanmadıkça, iyi bir yazı yazamayacaksınız.

2- "Farklılık" 1990'ların en çok kullanılan kelimesidir. Bu yüzden çoğu aday kendini farklı yapanın ne olduğunu gösterme yoluna gitmiştir. Ama, yalnızca zenci veya marjinal bir grup mensubu olduğunuzu söylemek görevlileri etkilemeyecektir. Bu bilgiyi içselleştirerek ortaya koyacağınız bir yazı sizin için en iyi seçim olabilir. Konuyu kişisel vasıflarınıza göndermeler yaparak, toplumun ön yargıları ve damgalamalarıyla nasıl baş ettiğiniz, toplum dışına itilmenin üstesinden nasıl geldiğiniz dolayımında ele almalısınız. Kişisel vasıflarınızı, meraklarınızı, motivasyonlarınızı vs. canlı bir şekilde belirtmelisiniz. Özellikle; farklılığınızın, kampüsün, akademik çevrenin ve toplumun düşüncelerine nasıl katkıda bulunacağına vurgu yapın.

3- Açıklamanız kesinlikle gerekmediği sürece zayıf yönlerinizden bahsetmeyin. Olumlu bir intiba bırakmak istiyorsunuz, görevlilere alkol, uyuşturucu, partiler vs.'den bahsetmeniz bu amaca ulaşmanızı engelleyecektir. Kuvvetli yanlarınızı göstermek dururken neden zaaflarınızdan bahsedesiniz?

4- Dürüst olun fakat dürüstlük uğruna değil. Mükemmel bir yazar olmadığınız sürece en iyi, en heyecan verici yazınız gerçekten yaşanmış olaylar hakkında olacaktır. Hayatınız hakkında, kişiliğinizi belirten bir yazı yazın.
alıntı...

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Eylül 2014, 12:20   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Essay Nedir? Nasil Yazilir?




Başvuru Essayinin Yazılması

Bazı ipuçları
1- Soruyu cevaplayın
2- Yaratıcı olun
3- Kendiniz olun
4- Tasvirli, açık ve canlı ifadeler kullanın
5- Sorular yada ikilemlerle ilgiyi artırın
6-Vaktinizin çoğunu giriş için harcayın
7- Gelişme paragrafları girişle alakalı olmalı
8- Bağlantılar kullanın
9- Essayinize "dışardan" bakın
10- Sonuçlar çok önemlidir
11- Başka şeyler yapın
12- Müsveddenizi diğer insanlara gösterin
13- Gözden geçirin, tekrar gözden geçirin, tekrar gözden geçirin

Bazı ipuçları
Görünüşte sıkıcı konular bile yenilikçi bir yaklaşımla olağanüstü essaylere dönüşebilir. Yazıyı yazarken iki hedefi göz önünde bulundurmalısınız: okula kabul edilmeye kesinlikle layık bir öğrenci olduğunuza komiteyi ikna etmek ve sizin yalnız bir GPA veya standart test sonucundan ibaret olmadığınız, tüm hususiyetlerinizle yaşayan, özgün bir insan olduğunuzu hatırlatmak.

1- Soruyu cevaplayın
Aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz ancak cevaplamanız beklenen ana soruyu kaçırırsanız, kabul edilme şansınızı kaybedersiniz.

2- Yaratıcı olun
Konularınıza yaratıcı bir yaklaşım getirin. Hazırlandığınız bir atletizm müsabakası hakkında yazacaksanız, yazınıza "XXX yarışması için haftalarca, saatler boyu çalıştım" diye başlamayın. Şöyle bir girişi düşünün: "Her sabah 5'te uyanıp, kupayı kendi şehrime getirebilmek umuduyla kan, ter ve gözyaşıyla çalıştım."

3- Kendiniz olun
Kabul görevlileri siz ve yazma kabiliyetiniz hakkında bir şeyler öğrenmek isterler. Anlamlı bir şeyler yazın ve faaliyetlerinizden ziyade duygularınızı tasvir edin. Bu şekilde özgün bir deneme yazabilirsiniz. Yarışma kazanmayı veya yabancı ülke ziyaretini birçok insan yapar fakat bu olaylar sırasındaki hisleriniz size özeldir. Felsefi veya toplumsal bir olay sizi yıllarca derinden etkilemediyse, çok az deneyiminizin olduğu bu tür kapsamlı, derin mevzulara girmeyin.

4- Tasvirli, açık ve canlı ifadeler kullanın
Eğer tasvir yeteneğiniz yoksa, tasvirsiz de mükemmel bir yazı yazabilirsiniz fakat bu kolay olmayacaktır. Başvuru yazınız, deneyimlerinizin desteğinde anlatılacağı için söz sanatları kullanmaya gayet müsaittir. Görevlilerinin beş duyusuna hitap etmeyi deneyin.

5- Sorular yada ikilemlerle ilgiyi artırın
Okuyanların cevabını düşüneceği sorular bulmaya çalışın. Ortaya bir soru yada ikilem attığınızda, kendinizi okuyan kişinin yerine koyun ve merak uyandırıp uyandırmadığını anlamaya çalışın.

6-Vaktinizin çoğunu giriş için harcayın
Görevlilerin, yazınızı okurken 1-2 dakika harcayacağını düşünün. Dikkatlerini baştan çekebilmek için girişinizi iyi kullanmalısınız. Gelişme paragraflarını yazdıktan sonra girişinizi tamamen değiştirmeyi bile düşünebilirsiniz.

Girişinizde gizemli ve özgün olun
Giriş cümlenizin, konunun ne olduğunu ortaya koyması gerekmez ve bu tavsiye de edilmez. Görevlilerinin kafasında soru işaretleri bırakarak onları okumaya devam etmeye zorlayın. Duygularına hitap ederek konunuzla ilgilenmelerini sağlayın. Mesela, dişçi fobiniz yada gök gürültüsü gibi korkularınızdan bahisle başlayabilirsiniz. Ancak girişi mümkün olduğunca özet tutmanız gerektiğini unutmayın.

7- Gelişme paragrafları girişle alakalı olmalı
Girişiniz yaratıcı olabilir fakat saçma olmamalıdır. Devam eden paragraflar da girişinizle ilgili olmalıdır.

8- Bağlantılar kullanın
Adaylar kendi zararlarına, bağlantılar kurmayı ihmale devam ederler. Bağlantıları, paragrafların içerisinde ve yazınızın mantık silsilesi dahilinde gelişmesini temin için özellikle paragraflar arasında kullanmalısınız. Bağlantılar "as a result, in addition, while . . . , since . . . , vs." gibi bağlaçlarla sınırlı değildir, kilit sözcüklerin tekrar edilmesi ve düşüncenin geliştirilmesi ve ilerletilmesi de bu kapsamdadır. Bağlantılar, düşüncenin geliştirildiği bu tür yazıların entelektüel çerçevesini oluşturur.

9- Essayinize "dışardan" bakın
"Eğer okuyan kişi olsaydım, bu essayi ilginç bulur muydum?" sorusunu sık sık kendinize sormalısınız. Kendinizi okuyan kişinin yerine koyun ve ilk birkaç paragrafı okuduktan sonra devamını okuyup okumayacağınızı kendinize sorun. Kendi fikirlerinize çok fazla güvenmeyin. Diğerlerinin düşüncelerini de dikkate alın. Eğer essayinizin okurken bitirme isteği uyandıracak kadar ilgi çekici olduğunu düşünmüyorsanız, üzerinde tekrar çalışmanıza ihtiyaç var demektir.

10- Sonuçlar çok önemlidir
Sonuç, okuyucuyu ikna etmeniz veya vasıflarınızla onları etkilemeniz için son şansınızdır. Sonuç bölümünde yazı yeterince kısa olduğundan metni tekrar özetlemekten kaçının; 300 kelime önce ne yazdığınızı okuyucuya hatırlatılmanıza gerek yok. Ayrıca "sonuç olarak, özet olarak" gibi basmakalıp ifadeler de kullanmayın. Bu durumda aşağıdakilere göz atmakta fayda var:
- Tartışmanızın daha geniş anlamları üzerinde çalışın.
- Bir denge kurmak için giriş kalıplarını tekrarlayarak sonucunuzu girişe bağlamayı düşünün.
- Gelişme paragraflarınızda kullandığınız terimleri yeniden tanımlayın.
- Yazıyı, münazaranıza uygun bir alıntı ile bitirebilirsiniz. Ancak, bu yönteme sıklıkla başvurulduğu için alıntınız zorlama olmamalıdır.
- Tartışmanızı geniş bir bağlam içinde düzenleyin veya konunuzun geniş bir çevreye hitap ettiğini gösterin.

11- Başka şeyler yapın
Konunuzun ve yaklaşımınızın kayda değer olup olmadığına karar vermek için taslağınız üzerinde bir hafta kadar süre harcayın.

12- Müsveddenizi diğer insanlara gösterin
İyi bir essay ortaya koyabilmek için mutlaka taslağınızı okuyacak birilerini bulun. Maalesef, aynı essay için çok vakit harcamak, hatalara karşı bir körlüğe ve ne dediğinizle ne demek istediğiniz arasındaki farkı ayırt edememenize sebep olabilir. Editörler, çalışmanızı geliştirmek için çok iyi fikir ve tavsiyeler sunabilirler. Aileniz, kardeşleriniz, arkadaşlarınız, öğretmenleriniz yada danışmanlarınız iyi birer editör olabilir. Zihinlerinde şu sorularla birlikte onlardan taslağınızı okumalarını isteyin.
- Yazı ne hakkında?
- Gerekli olan her yerde etkin fiilleri kullanmış mıyım?
- Cümle yapım çeşitli mi yoksa hep uzun yada hep kısa mı?
- Herhangi bir klişe gözünüze çarptı mı?
- Bağlantıları uygun şekilde kullanmış mıyım?
- Tasvirleri sıklıkla kullanıyor muyum ve bunlar yazıyı daha açık ve canlı yapıyor mu?
- Yazının en iyi bölümü hangisi?
- Yazı hakkında aklınızda kalan nedir?
- Yazının en kötü bölümü hangisi?
- Yazının hangi bölümleri, üzerinde çalışılma gerektiriyor veya açık değil?
- Yazının hangi bölümleri ana fikri desteklemiyor veya konuyla alakasız?
- Yazının tek tek her cümlesi bütün içinde hayati mi? Durum bu OLMALI.
- Yazı, kişiliğim hakkında ne açıklıyor?
- Herhangi başka biri böyle bir yazı yazmış olabilir mi?
- Aşağıdaki boşluğu, bu yazıya dayanarak nasıl doldururdunuz?: "Sizi bu üniversiteye kabul etmek istiyorum çünkü okulumuzun daha çok....................... ihtiyacı var."

Editör yazınızı okumayı bitirdiğinde, önerilerini dikkate alın. Onların eleştirilerini kişisel olarak algılamayın, çünkü duygularınız ne kadar incinirse incinsin, tavsiyeleri, essayinizin daha iyi olmasına yardım edecektir. Her ne kadar aynı fikirde olmasanız da, editörün tavsiyelerini teker teker düşünün. Eğer anlaşmazlığa düşerseniz, son tahlilde onun tercihine öncelik verin.

13- Gözden geçirin, tekrar gözden geçirin, tekrar gözden geçirin
Sınırlı miktarda kelime kullanabilirsiniz, akıllıca davranın. Yazınızda ana fikrinize uymayan her şeyi silin. Bağlantılar kullanıyor musunuz? Giriş veya Sonuç bölümünüz özetin ötesine geçmiyor mu? Yazınızı dilbilgisi açısından kontrol ettiniz mi?

Asıl konunuzun evrimine ve gelişimine izin verin. Konunuzun sabit kalması gerektiğini farz etmeyin. Destekleyici ayrıntılarınızı yeniden ele alın, konu dışı bölümleri atın, deneyimlerinizin üstü kapalı anlamlarını açıklayın. Daha önemli fikirlerinizi ön planda tutun. Mükemmeli yakalamak için aynı yazıyı tekrar tekrar yazmanız gerekebilir.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Eylül 2014, 12:21   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Essay Nedir? Nasil Yazilir?




Essay Yazarken Yapmamanız Gerekenler

Yapmanız gereken şeyleri bilmek kadar yapmamanız gerekenleri bilmek de önemlidir. Aşağıda sıralanan hususlara dikkat etmeniz iyi bir essay yazmakta size yardımcı olabilir:

Kompozisyonunuzu kavramlaştırmayın.
Bazı sebeplerle öğrenciler, büyük laflar ederek iyi kompozisyon yazacaklarını düşünürler. Büyük laflar, uygun bağlamda zengin ifade biçimleriyle kullanıldığında anlamlı olabilir. Hemingway'i düşünün mesela..


Saçma başlıklar seçmeyin.
Saçma ve anlamsız başlıklardan kaçının. Bu tür başlıklar yazınızın hiç okunmadan elenmesine sebep olabilir


Girişinizde Metnin Özetini Yapmayın.
Kendinize, bir okuyucunun yazınızın girişini okuduktan sonra neden tüm yazınızı okumak isteyeceğini sorun. Özetlerseniz, görevli yazınızın geri kalanını okumaya gerek bile görmez.


Fazla esnek olmayın.
Kolej başvurusunu kabul eden görevliler, 18 yaşın heyecanıyla yazılan hakikatin doğası yada Marxizm'in geçerliliği gibi söylemleri okumaktan hoşlanmazlar. Aynı zamanda nutuk okumaktan da. Entelektüel ukalalıkla yazılan essayler hiçbir şekilde değerlendirilmez. Essayin hedefini şaşırmayın. Okuyanlar, sadece sizin ne tür birisi olduğunuzu ve yaptıklarınızın ne tür şeyler olduğunu öğrenmek ister.
Essay yazarken bir merkeze sahip olmak ve buraya odaklanmak, fazla esnek cümleler kullanmamakta yarar var.

Essay yazarken not ortalamanızı dert etmeyin.
Bazıları, not ortalamaları pek parlak olmayanlar için, mükemmel bir başvuru yazısı yazmaktansa ortalama bir yazının daha uygun olacağı düşüncesindedirler. Ancak bu, yaptığınız işi ciddiye almadığınız intibaını uyandıracaktır. Not ortalamanızı dert etmek yerine iyi bir essay yazmaya odaklanın. Böylelikle, komitenin, diğer yetenekleriniz ve üstünlükleriniz uğruna eksik akademik performansınızı göz ardı etmesini sağlayabilirsiniz. Kabul görevlileri herkesin "A" alamayacağının farkındadır.

Çok fazla nükte kullanmayın.
Esprili yönünüzü göstermeniz, essayinizin hatırlanır olmasına yardım edecektir. -Biraz mizah yapmaktan veya alçakgönüllülükten çekinmeyin- fakat mizahı iyi kullanın. Kendinizi komik göstermek hoş olabilir, diğer insanları değil. Ancak riskli bir yöntem olduğu için bunun yerine ilginç hikayeler anlatın. Hikayeniz gerçekten ilginçse ve başarılı bir anlatıma sahipse bu, sizin mizacınızdaki esprili yönü zaten gösterecektir.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Eylül 2014, 12:21   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Essay Nedir? Nasil Yazilir?




Yurtdışında Eğitim İçin "Essaslı" Bir Essay Yazmanın İpuçları

Essay Çeşitleri ve Sorulan Sorular
Sorulara Daha Yakından Bakalım
-"Sen" soruları
-"Neden Biz" soruları
-"Yaratıcı" sorular

Essay Çeşitleri ve Sorulan Sorular

Kolej başvuruları, bir kelimelik cevaplardan uzun cevapları gerektiren sorulara kadar çeşitli bölümler içerebilir.

Bryn Mawr, Northwestern, Pitzer, Radford, St. Lawrence, ve Reed gibi bazı kolejler, sorulardan her birine yalnızca bir paragraf cevap verilmesini isterler. Diğer bazıları ise bir soruya kompozisyon, diğerlerine paragraf şeklinde cevap verilmesini isterler. Bu tür sorular için, uzun essay yazarken dikkat edilen kurallar dahilinde kısa essay yazılır. Kısa essay isteyen kolejler de diğerleri gibi sizden aynı işi yapmanızı isterler fakat bir sayfa yada bir buçuk sayfa yerine anlatacağınızı kısaca ifade etmeniz gerekir.

Kolej başvurunuzun tüm diğer bölümlerinde olduğu gibi, bu bölümde de kısa ve öz cevaplar vermeye özen gösterin ve şu noktaları göz önünde bulundurun:

Aynı anlama gelen sorulara dikkat edin
Başvuruda cevap vermek zorunda olduğunuz bütün soruların bir listesini yapın. Aynı anlama gelen birçok soru vardır ve cevaplarınız çok küçük bir değişiklikle aynı olmak zorunda kalır. "Kendinizi tanıtın" yada "kişisel duygularınızı açıklayan bir essay yazın" şeklinde benzer sorular çoğu başvuruda bulunur. Fakat asla tamamen ayrı iki soruya aynı cevabı vermeyin.

Soruları Cevaplayın
Yapmanız gereken şeylerin taslağını oluşturduğunuzda, cevaplarınızın oldukça çeşitlendiğini göreceksiniz. Bazı sorular iki cevaplı yada kısa cevaplı olabilir. Elinizden geldiğince uygun cevaplar vermeye çalışın. Kolej, ne kadar sayfa veriyorsa cevabın o kadar uzatılmasında bir sakınca yoktur. Meselenin ana noktalarını belirleyin ve bu noktalara yoğunlaşın. Cevaplarınız okunaklı ve soruyu cevaplama hususunda isabetli olmalıdır.

Bazı sorular, yaz etkinlikleri, en son okuduklarınız, işler, eğlenceler gibi basit etkinliklerinizi sıralamanızı ister. Bu sorular zor değildir ve çok düşünmeyi gerektirmez. Hatta bazı okullar bu bilgileri grafik biçiminde isteyebilirler.

Sorulara Daha Yakından Bakalım
- The "You" Question ("Sen" soruları)
- The "Why Us" Question ( "Neden biz" soruları)
- The "Creative" Question ("Yaratıcı" sorular)

Bu üç tip sorunun amacı ortaktır: hakkınızda daha kişisel bilgiler toplamak, yap boz bulmacanızın bir parçasını daha elde etmek.

"Sen" soruları :
Çoğu kolej, essay sorusunu özellikle sizin hakkınızda sorar. Bu sorular "bize hakkınızda bilgi verin" şeklindedir. Bu tarz sorulardan korkmayın. Okul sadece, sizi daha iyi tanımak ve kendinizi tanıtmaya nasıl başlayacağınızı bilmek ister.

Avantajları
- Bu tür sorular doğrudandır. Kolej, daha net duygularınıza ulaşabilmek için böyle sorar.
- Kendiniz hakkında konuşmanız için açıkça bir fırsattır. Essayiniz kişiliğinizi, içtenliğinizi, kavrayışınızı ve sorumluluğunuzu ortaya koymalıdır.

Tehlikeleri- Bu tür sorular aşırı derecede açık uçludur. Unutmayın, bu seçim aslında bir ipucudur. Sizin en iyi niteliklerinizi ortaya koyacak bir yada iki özellik bulun. Odaklandığınız şey çok önemlidir.
- Her şeyi söyleme isteği uyanabilir. Fakat gayrı-resmi otobiyografiniz hakkında konuşmamak konusunda uyanık olun.
- Tonu ayarlayamama: Kendine güvenir bir ses tonunuz olmalı fakat soğuk ve akademik bir ses kullanmayın. Bazı öğrenciler, bunun kişisel bir essay olduğunu unuturlar ve çok sıkıcı bir tarz kullanırlar.

Soruların direktiflerine odaklanın ve yanlış anlamamaya dikkat edin.

"Neden Biz" soruları:
Bazı okullar, essay sorularını okul ve kariyer tercihleriniz hakkında sorarlar. Onlar aslında sizin eğitim yönünüzü ve hedef kariyerinizi öğrenmek isterler. Aynı zamanda, onlar hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğunuzu, seçtiğiniz sürece uygun olarak ne tür araştırmalar yaptığınızı ve bu okulu istemek konusunda ne kadar ciddi olduğunuzu öğrenmek isterler.

Avantajları- Doğrudan uzmanlık alanınızla ve sizinle ilgilidir.
- Yazacak bir şey bulmakta zorlanmayacaksınız. Zaten okul seçimi sürecinde araştırma yapmıştırsınız.
- Neden bu okulu seçiyorsunuz? İspatı katalogda vardır.

Tehlikeleri- Konunuza yeteri kadar vakıf olmayabilirsiniz. Okulun ihtisas sahaları ve özelikleri konusunda yeterince bilgiye sahip olmalısınız.
- Tekrar, ton problem olabilir. Ne kendine güvensiz olmalısınız ne de ukala olmalısınız. Metni okuyacak kişiye yaranmaktan ziyade, okul hakkında bilginizi göstermeye konsantre olmalısınız.

Öncelikle başvurduğunuz okulu iyi tanıyın ve yazınızda burasının neden sizin için uygun yer olduğunu açıklayın. Bu sizin merkez noktanızdır. Okul müfredatına dair bilginizi ve programın başarısına dair kanaatinizi ortaya koyun. Mevcut dersleri, hocaları, okulun olanaklarını isim isim saymak faydalı olabilir. Okul ve kendiniz arasında güçlü bir bağ kurun.

"Yaratıcı" sorular:
Son soru tipi, cevabınız için daha yaratıcı bir çıkış noktası sağlar. Bu soruyu kullanan kolejler, tercihiniz, konu işleyişiniz ve diğer bazı hususları değerlendirmeyi denerler: mesela, milli meseleleri, ünlü kişileri... zamana nasıl yerleştirdiğinizin fotoğrafı gibi. Bu, aynı zamanda size dair bir essaydir. Okul, yaratıcılığınızı, bilginizin derinliğini ve eğitiminizin kalitesini anlamaya çalışır. Okullar, favori rock istasyonunuz ara verdiğinde, birkaç dakika haber dinleyip dinlemediğinizi yada gazete okuyup okumadığınızı anlamaya çalışırlar. Ne kadar okuduğunuzu ve bunun üzerinde ne kadar düşündüğünüzü öğrenmek isterler. Eğer kendinizi hayali bir pozisyona sokuyor, muhayyel bir kişilik ortaya koymayı deniyorsanız muhtemelen bunu anlayacakladır.

Avantajları
- Temel nokta elde tutulabilir. Cevaplama şekliniz, sorunun soruluş biçimi ile biraz sınırlanabilir.
- Sorunun yaratıcı bölümü, kendinizi, onlara gönderdiğiniz özelliklerinizi ispatlamanıza yardımcı olabilir. Odaklanmanız gereken noktayı seçtiğinizde, bunu gerçekleştirmek kolay olacaktır.
- Bu tür yazılar gerçekten eğlenceli olabilir! Odak noktanız sanatçı yönünüz müdür? İşlerinizin fotoğrafını gönderin yada Renoir ile akşam yemeği yiyin. Odak noktanız yaratıcı yönünüz müdür? X ışınlarınızı gönderin yada Robin Williams'ı yılın adamı ilan edin.

Tehlikeleri- Asıl mesele, özün yokluğudur. Bazı öğrencileri özün önemini unuturlar ve savruk essayler yazarlar. Eğer romanlarının adını yanlış biliyorsanız, ünlü bir yazarla yediğiniz öğlen yemeğinden söz etmeyin. Afrika politikasını takip etmiyorsanız Desmond Tutu'yu yılın adamı olarak ilan etmeyin.
- Vurdumduymazlık. Bazı öğrenciler, amaçlarını unuturlar ve çılgın essayler yazarlar. Şüphesiz, bu tür yaratıcı essayler fazla güvenli ve bundan dolayı da biraz sıkıcı olabileceği gibi çok etkileyici de olabilir.

Risk almak iyi bir fikirdir, fakat sağ duyunuz rehberiniz olmalıdır (bazı yazarlar, okurlar ve arkadaşların da yardımıyla). Kabul görevlileri belki de essayinizin fazla "güvenli" olmasından rahatsız olabilirler. Kabalık iyi bir fikir değildir ve aykırılık tehlikeli olabilir.

Genel olarak, ulusal ve uluslararası meselelerle ilgili sorulardan kaçının; bu konuda bilgi vermek oldukça zordur. Eğer bunlar gerçekten sizin ilgi alanınızsa, Kuzey Afrika'daki yada dünyadaki açlıktan söz etmenin herhangi bir mahsuru yoktur. Sakın "onların duymak istedikleri şeyleri" yazmayı denemeyin. Gerçek ilgilerinizi yazın; bu daha kolay ve daha güvenli bir yoldur. Yaratıcı sorular, çoğu öğrenci için problemdir. Öğrenciler yazacakları şeyleri unutabilirler ve merkezdeki temel duyguyu yitirebilirler. Aykırı bir essay yazmak, gerçek bir risktir. Tercihinizi yapmada çok acele etmeyin.
alıntı...

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
essay, nasil, nedir, yazilir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ISTIHARE NEDIR...ve nasil yapilir limon Rüya Tabirleri 3 22 Eylül 2011 18:51
/Raw : Nedir ? Nasil Kullanilir ? Freedom Client 0 02 Ağustos 2010 09:48
WINS Nedir ? Nasil Kullanılır ? Sunay Ağ, Network ve Networking 0 27 Nisan 2010 16:59
DHCP nedir ? Nasil kurulur ? Nasil kullanılır ? Sunay Ağ, Network ve Networking 0 20 Nisan 2010 18:48
Unreal-IRCD Oper Nasil Yazilir Brain Unreal IRCd 29 19 Şubat 2010 01:49