IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Kasım 2014, 21:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Imuran Yan Etkileri




Imuran Film Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Azatioprin
İlaç Marka İsmi:
Imuran Film Tablet


Azatioprin Nedir?

Azatioprin vücudun bağışıklık sistemini baskılar. Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemi karaciğer veya böbrek gibi nakil organları reddedebilir veya onlarla da savaşabilir. Bağışıklık sisteminin yeni organlara istilacı gibi davranmasının sebebi budur.

Azatioprin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

böbrek, karaciğer veya kalp naklinden sonra vücudun bu organları reddetmesini engellemek;
şiddetli iltihaplı eklem romatizması;
aynı zamanda birden fazla istemli kasda meydana gelen iltihaplanma;
Crohn hastalığı* ( *Crohn hastalığı: İnce bağırsağın son 10 – 20 cm’lik kısmında meydana gelen ve nedeni bilinmeyen iltihabi bir rahatsızlıktır. Ancak sindirim kanalının herhangi bir yerinde de bulunabilir. Tekrarlayıcı ishal atakları, kramp şeklinde karın ağrıları, kilo kaybı ve birkaç gün ila birkaç ay devam eden ateş hastalığın başlıca belirtilerindendir. )
ülseratif kolit* ( *ülseratif kolit: Yalnızca kalın bağırsak ve rektumda bulunan, kalın bağırsağın iç yüzeyinde yaygın yaraların ve iltihabi kabarcıkların oluştuğu, kronik iltihabi bağırsak hastalığıdır. Rektum ile ilgili kanama, akıntı, kramp tarzında karın ağrıları, ishal, zayıflama, halsizlik ve ateş hastalığın başlıca belirtilerindendir. );
sistemik lupus eritematozus* ( *sistemik lupus eritematozus: İltihabi bir bağ dokusu hastalığıdır. Ateş, güçsüzlük, eklem ağrıları; yüz, boyun ve kollarda yaygın kırmızımsı cilt tahrişleri ve kansızlık hastalığın belirtilerindendir. );
dermatomiyozit* ( *dermatomiyozit: Önce yüzde başlayan daha sonra boyun, elleri saran ödem eşliğinde bir kızarıklık ile birlikte görülen ve nedeni bilinmeyen bir cilt hastalığıdır. Kaslarda ağrı, güç kaybı, sertleşme ve ateş gibi belirtiler gösteren ve yaklaşık %50 ölüm riski olan ya da ağır hasarlar bırakan bir hastalıktır. )
kronik ve inatçı idiyopatik trombositopenik purpura* ( *idiyopatik trombositopenik purpura: Mukoza zarlarında yoğun morarma, kanama ve trombosit sayısının çok düşük olması ile karakterize, tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır. );
aralıklı aralıklı tekrarlayan multipl skleroz* [ *multipl skleroz (MS): Beyin ve omurilikte yaygın zedelenmelere bağlı felç, titreme, göz titremesi ve konuşma bozuklukları gibi sinirlerle ilgili çeşitli belirtilerle ortaya çıkan, genellikle hastalık belirtilerinde hafifleme ve alevlenmelerle seyreden merkezi sinir sistemi hastalığıdır. ];
otoimmün hemolitik anemi*. ( *otoimmün hemolitik anemi: Hastanın kendi vücudunun oluşturduğu antikorların, kendi kırmızı kan hücrelerini parçalanması sonucu oluşan kansızlık. )

Azatioprin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir

Azatioprin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Hamileyseniz doktorunuza danışmadan Azatioprin kullanmayınız. Azatioprin doğmamış bebek için zararlı olabilir. Cinsel açıdan olgun erkek ve kadın hastaların, Azatioprin tedavisi süresince ve tedavinin kesilmesinden sonra en az 3 ay boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları gerekir. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız hemen doktorunuza bildiriniz.

Azatioprin kanser gelişim riskini arttırabilir. Kişisel riskleriniz hakkında doktorunuz ile görüşünüz.

Azatioprin vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan kan hücrelerini azaltabilir. Bu durum yaralanmalarda daha kolay kanamalara veya çevrenizdeki hasta kişilerden daha kolay hastalık kapmanıza sebep olabilir. Kan hücrelerinizin çok fazla azalmadığından emin olabilmek için düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırmanız gerekecektir. Ayrıca böbrek fonksiyonlarınızın da test edilmesi gerekebilir. Doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Ateş, titreme, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, güçsüzlük, halsizlik, kas ağrısı, kolay kanama ve çürük oluşumu, ağız yaraları, renksiz dışkı, koyulaşan idrar, ağır mide bulantısı, kusma, ve ishal gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurunuz.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz cerrahınıza Azatioprin kullandığınız süreyi tam olarak bildiriniz. İlacı kullanmayı kısa bir süreliğine durdurmanız gerekebilir.

Bu ilaç hem kandınlarda hem erkeklerde üremeyi (doğurganlığı) etkileyebilir. Eğer bu konuda herhangi bir çekinceniz varsa doktorunuz ile görüşünüz.

Azatioprin tedavisi sırasında ‘’canlı’’ aşı kullanımı uygun değildir ve yakın zamanda canlı aşı olmuş kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde virüs bulaşma riski artacaktır.

Azatioprin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Azatioprin’e veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelere alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Azatioprin kanser gelişim riskini arttırabilir. Kişisel riskleriniz hakkında doktorunuz ile görüşünüz.

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Azatioprin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

karaciğer hastalığı;
böbrek hastalığı;
herhangi bir virüs, bakteri veya mantar enfeksiyonu;
yakın zamanda siklofosfamid (Endoxan, Alkyloxan); klorambusil (Leukeran); melfalan (Alkeran) gibi ilaçlarla kemoterapi tedavisi görmüş olmak.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Azatioprin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Azatioprin Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi D. Bu ilaç doğmamış bebek için zararlı olabilir. Hamileyseniz doktorunuza danışmadan Azatioprin kullanmayınız. İlacın hamilelik esnasında kullanımı doğmamış bebeğe zarar verebilir. Cinsel açıdan olgun erkek ve kadın hastaların, Azatioprin tedavisi süresince ve tedavinin kesilmesinden sonra en az 3 ay boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları gerekir. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız doktorunuza bildiriniz.

Azatioprin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Bu ilaç hem kadınlarda hem erkeklerde üremeyi (doğurganlığı) etkileyebilir. Eğer bu konuda herhangi bir çekinceniz varsa doktorunuz ile görüşünüz.

Araç ve Makine Kullanırken Azatioprin Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Azatioprin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Tablet formdaki Azatioprin’i bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Azatioprin tableti ezmeyiniz, kırmayınız, çiğnemeyiniz; ilacı bütün olarak yutunuz. Mide bozulmalarını azaltmak için ilacınızı yemeklerle birlikte alabilirsiniz.

Enjeksiyonluk formda hazırlanan Azatioprin ise toplardamar içine yavaş enjeksiyon veya infüzyon şeklinde uygulanır. Ancak ilacın damar içine uygulanması büyük dikkat ve deneyim gerektiren bir uygulama şeklidir. Yapılacak ufak bir hata çok ciddi sorunlara yol açabilir; bu nedenle mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınız.

Enjeksiyonluk formdaki Azatioprin, doğrudan doğruya bir hekimin denetimi altında ya da Azatioprin enjeksiyonun özelliklerini bilen ve benzeri ürünlerin emniyetli kullanımı konusunda uzman olan, özel olarak eğitilmiş bir kişi tarafından hazırlanmalıdır.

Enjeksiyonluk Azatioprin’in deriyle temas etmesi halinde, cildin sabun ve bol soğuk suyla iyice yıkanması gerekir. İlacın kazayla göze bulaşması halinde ise gözlerin sodyum klorürle derhal yıkanması ve gecikmeden sağlık yardımı istenmesi gerekir. Herhangi bir nedenle sodyum klorür bulunmadığı takdirde, büyük miktarlarda temiz musluk suyu kullanılmalıdır.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz cerrahınıza Azatioprin kullandığınız süreyi tam olarak bildiriniz. İlacı kullanmayı kısa bir süreliğine durdurmanız gerekebilir.

Azatioprin vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan kan hücrelerini azaltabilir. Bu durum yaralanmalarda daha kolay kanamalara veya çevrenizdeki hasta kişilerden daha kolay hastalık kapmanıza sebep olabilir. Kan hücrelerinizin çok fazla azalmadığından emin olabilmek için düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırmanız gerekecektir. Ayrıca böbrek fonksiyonlarınızın da test edilmesi gerekebilir. Doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer ilacı günde bir kez alıyorsanız ve bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Ancak eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Eğer ilacı günde bir kereden fazla kullanıyorsanız ve bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa iki dozu birlikte alınız ve tekrar her zamanki doz zaman planınıza dönünüz.

Eğer birden fazla doz almayı unutursanız doktorunuzu arayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Mide bulantısı, kusma, mide ağrısı, ishal, kanama, morluklar, ateş, titreme ve diğer enfeksiyon belirtileri.

Azatioprin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Soğuk algınlığı, grip veya diğer bulaşıcı hastalığı olan kişilerden uzak durunuz. Eğer herhangi bir enfeksiyon belirtisi meydana gelirse hemen doktorunuza başvurunuz.

Azatioprin tedavisi sırasında ‘’canlı’’ aşı kullanımı uygun değildir ve yakın zamanda canlı aşı olmuş kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde virüs bulaşma riski artacaktır.

Azatioprin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki gibi ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurunuz:

herhangi bir enfeksiyon belirtisi, kolay kanama ve çürük oluşumu;

ateş, titreme, boğaz ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, kas ağrısı, grip belirtileri;

ağır mide bulantısı, kusma, ishal;

pankreas iltihaplanması.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

mide bulantısı, kusma, ishal;
saç dökülmesi;
cilt döküntüsü (isilik vb.).

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Azatioprin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, kullandıysanız veya kullanmanız gerekiyorsa Azatioprin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

allopürinol içeren ilaçlar (Allo-Ürik, Ürikoliz);
süksinilkolin klorür (Lysthenon Forte);
pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar [varfarin sodyum (Coumadin)];
indometazin (Endol);
kaptopril (Apo – Capto, Kapril, Kaptoril);
furosemid (Lasix, Furomid, Desal);
sülfasalazin (Salazopyrin);
mesalazin (Asacol, Pentasa, Salofalk);
siklofosfamid (Endoxan, Alkyloxan);
klorambusil (Leukeran);
melfalan (Alkeran);
merkaptopürin (Mercaptopurin, Puri – Nethol);
siklosporin (Sandimmun, Sandimmun Neoral).

Bu liste Azatioprin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Azatioprin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Azatioprin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Azatioprin’i oda sıcaklığında nemden, sıcaktan ve ışıktan uzak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Imuran Film Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Imuran Film Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Imuran Film Tablet'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Imuran Film Tablet'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir.Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.


__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
etkileri, imuran, yan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Imuran Enjektabl Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Kasım 2014 21:10
Lev-End Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Kasım 2014 10:08
Omeprazid Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Kasım 2014 04:33
Pen- Os Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Kasım 2014 02:34
Sef Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 19 Kasım 2014 17:58