IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Kasım 2014, 21:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Implanon Yan Etkileri




Implanon İmplant
İlaç Etken Maddesi:
Etonogestrel
İlaç Marka İsmi:
Implanon İmplant


Bilgi:
İmplant; hormon içeren ve cilt altına yerleştirilen, ince çubuk şeklindeki ilaç depocuğudur.
Implanon (Etonogestrel implant) Nedir?

Etonogestrel implant yumurtlamayı (yumurtalıktan yumurta atılımını) engelleyen bir hormon içerir. Bu ilaç ayrıca rahim boynundaki salgılarda ve rahim iç yüzeyinde değişimlere sebep olarak spermin rahme ulaşmasını ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engeller.

Etonogestrel implant aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

gebeliğin önlenmesi;

ağrılı ve zor geçen adet dönemleri.

Etonogestrel implant burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Implanon (Etonogestrel implant) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer hamileyseniz Etonogestrel implant kullanmayınız. Eğer yakın zamanda bebeğiniz doğduysa Etonogestrel implant uygulamadan önce en az 3 hafta (eğer bebek emziriyorsanız 4 hafta) bekleyiniz.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz öncelikle doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız:

geçmişte felç (inme) veya kan pıhtılaşması, meme kanseri öyküsü,

anormal vajinal kanama,

karaciğer hastalığı veya karaciğer kanseri.

Hormon alımı felç, kan pıhtılaşması veya kalp krizi riskini arttırabilir, özellikle de 35 yaşın üstündeyseniz ve sigara kullanıyorsanız.

Eğer yumurtalık kisti (over kisti), kalp hastalığı, yüksek kolesterol, diyabet (şeker hastalığı), safra kesesi hastalığı, herhangi bir ani hastalık nöbeti rahatsızlığı veya aşırı kilo gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Etonogestrel implant kullanmadan önce durumunuzu doktorunuza bildirmelisiniz.

Etonogestrel implant üst kol bölgesinde cilt altına bir iğne yardımı ile yerleştirilir. İlaç bu çubuktan vücuda yavaş yavaş salınır. Çubuk yerleştirilen bölgede 3 yıla kadar kalabilir ve bu süre boyunca sürekli olarak koruma sağlayabilir.

Etonogestrel implant kullanımı sırasında büyük ihtimalle düzensiz ve tahmin edilmeyen adet periyotlarınız olacaktır. Eğer adet periyotlarınız çok ağır veya çok uzun sürüyorsa ya da bir adet periyodunu atladıysanız (hamile olabilirsiniz) doktorunuza başvurunuz.

Eğer herhangi bir tıbbi test veya ameliyat geçirmeniz gerekiyorsa ya da yatakta tedavi görmeniz gerekiyorsa bu ilacın kullanımına kısa bir süre ara vermeniz gerekebilir. Sizi tedavi eden tüm doktor ve cerrahlar Etonogestrel implant kullandığınızı bilmelidirler.

Etonogestrel implant normal koşullarda yerleştirildikten 3 sene sonra çıkartılmalıdır. Ancak talep etmeniz halinde 3 seneden daha önce de çıkartılabilir. Ayrıca kilolu bir kişiyseniz doktorunuz implantın 3 seneden daha erken değiştirilmesini de gerekli görebilir. Ancak istemeniz halinde eskisi çıkarıldıktan sonra yeni bir implant yerleştirilebilir. Eğer yeni implant taktırmamayı tercih ederseniz, hamile kalma olasılığınız hızlı şekilde geri gelecektir. Eğer gebeliği önlemek istiyorsanız hemen başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya başlayınız.

Doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, Etonogestrel implant 18 yaşından küçük kızlarda kullanılmamalıdır.
Implanon (Etonogestrel implant) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer hamileyseniz Etonogestrel implant kullanmayınız. Eğer yakın zamanda bebeğiniz doğduysa Etonogestrel implant uygulamadan önce en az 3 hafta (eğer bebek emziriyorsanız 4 hafta) bekleyiniz.

Eğer Etonogestrel’e ve / veya implantın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

bilinen bir gebelik veya gebelik şüphesi;

teşhis konmamış, anormal vajinal kanama;

ağır karaciğer hastalığı;

karaciğer fonksiyon testlerinin normal değerlere dönmediği hastalık öyküsü;

bir damarda oluşan pıhtıdan kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması ile ilgili hastalıklar;

progestajen ile ilişkili tümörler.

Eğer bu durumlardan herhangi biri Etonogestrel implant kullanımı sırasında ilk defa ortaya çıkarsa, ilaç kullanımına hemen son veriniz.

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz:

yumurtalık kisti;

meme kanseri;

karaciğer kanseri;

yüksek tansiyon (hipertansiyon);

yüksek kolesterol veya aşırı kilo;

geçmişte bir depresyon öyküsü;

safra kesesi hastalığı;

diyabet (şeker hastalığı);

kalp hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği;

ani hastalık nöbetleri veya epilepsi (sara).

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Implanon (Etonogestrel implant) Kullanabilir miyim?

Gebelik kategorisi X. Bu ilaç anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Eğer hamileyseniz Etonogestrel implant kullanmayınız. Etonogestrel anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
Araç ve Makine Kullanırken Implanon (Etonogestrel implant) Kullanabilir miyim?

İlacın araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.
Implanon (Etonogestrel implant) Nasıl Kullanılır?

Etonogestrel implant üst kol bölgesinde, dirseğin üstünden, deri altına bir iğne yardımı ile yerleştirilir. İmplant klinik şartlarında bir doktor tarafından kolunuza bölgesel uyuşturma yapılarak yerleştirilecektir.

Etonogestrel implant uygulanmadan önce hamile olmadığınıza emin olmak için hamilelik testi yaptırmanız gerekebilir.

Bu implantın uygulama zamanı daha önce doğum kontrol hapı kullanıp kullanmamanıza veya kullandığınız doğum kontrol hapının türüne bağlı olarak değişir. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Etonogestrel implant deri altına özel olarak eğitilmiş bir pratisyen veya uzman doktor tarafından yerleştirilmelidir. Çubuğun yanlış bir şekilde çok derine yerleştirilmesi daha sonra çıkarılmasını zorlaştırabilir veya implant çıkarılamayabilir. Eğer çubuk yanlış yerleştirilir ve düşerse sizi hamilelikten korumayacaktır.

İmplant yerleştirildiği anda derinizin altında hissedebiliyor olmalısınız. Eğer implant derinizin altına yerleştirildikten sonra hissedemiyorsanız doktorunuza söyleyiniz.

Etonogestrel vücuda implanttan yavaş yavaş salınır. Çubuk yerleştirilen bölgede 3 yıla kadar kalabilir ve bu süre boyunca sürekli olarak koruma sağlayabilir. Eğer implant doğru yerleştirilirse, destekleyici bir doğum kontrol yöntemine ihtiyacınız olmayacaktır. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

İmplant yerleştirildikten sonra doktorunuz kolunuzu iki bandaj ile sargılayacaktır. Üstteki bandajı 24 saat sonra çıkarabilirsiniz ancak küçük bandajı 3 ila 5 gün kolunuzda tutunuz. Bu bölgeyi temiz ve kuru tutunuz.

Etonogestrel implant kullanımı sırasında büyük ihtimalle düzensiz ve tahmin edilmeyen adet periyotlarınız olacaktır. Eğer adet periyotlarınız çok ağır veya çok uzun sürüyorsa ya da bir adet periyodunu atladıysanız (hamile olabilirsiniz) doktorunuza başvurunuz.

Bu ilacın kullanımı sırasında doktorunuzun düzenli şekilde sizi kontrol etmesi gerekebilir. Ayrıca rutin olarak mamogram (meme filmi) çektirmeniz de gerekebilir. Planlanmış randevularınızı kaçırmayınız.

Eğer herhangi bir tıbbi test veya ameliyat geçirmeniz gerekiyorsa ya da yatakta tedavi görmeniz gerekiyorsa bu ilacın kullanımına kısa bir süre ara vermeniz gerekebilir. Sizi tedavi eden tüm doktor ve cerrahlar Etonogestrel implant kullandığınızı bilmelidirler.

Etonogestrel implant yerleştirildikten 3 sene sonra özel olarak eğitilmiş bir pratisyen veya uzman doktor tarafından çıkartılmalıdır. Ancak talep etmeniz halinde 3 seneden daha önce de çıkartılabilir. Ayrıca kilolu bir kişiyseniz doktorunuz implantın 3 seneden daha erken değiştirilmesini de gerekli görebilir. Eğer istenirse eskisi çıkarıldıktan sonra yeni bir implant yerleştirilebilir. Eğer yeni implant taktırmamayı tercih ederseniz, hamile kalma olasılığınız hızlı şekilde geri gelecektir. Bazı kadınlar Etonogestrel implant’ın çıkarıldığı ilk hafta içinde hamile kalmışlardır. Eğer gebeliği önlemek istiyorsanız hemen başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya başlayınız.

Etonogestrel implantları doktorunuz tarafından tavsiye edilenden daha fazla süre kullanmayınız.

Etonogestrel implant belirli tıbbi tahlillerde ve testlerde beklenmedik sonuçlar almanıza sebep olabilir. Sizi tedavi eden tüm doktorlara Etonogestrel implant kullandığınızı söyleyiniz.

Doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, Etonogestrel implant 18 yaşından küçük kızlarda kullanılmamalıdır.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Etonogestrel implant deri altına yerleştirildiğinden ve 3 yıla kadar aynı bölgede kalacağından herhangi bir doz kullanım planınız olmayacaktır. 3. yılın sonunda implantın çıkarılması için doktorunuza başvurmayı unutmayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Yeni bir implant yerleştirilmeden önce eski implant mutlaka çıkartılmalıdır. Eğer implant doğru şekilde yerleştirilirse, Etonogestrel’in doz aşımı meydana gelmesi olası değildir.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Mide bulantısı, kusma ve vajinal kanama.
Implanon (Etonogestrel implant) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Etonogestrel implant kullanımı sırasında sigara kullanmayınız, özellikle de 35 yaşın üstündeyseniz. Sigara kullanımı Etonogestrel implant’ın sebep olduğu kan pıhtılaşması, felç (inme) veya kalp krizi riskini daha da arttırabilir.

Etonogestrel implant cinsel yolla bulaşan HIV veya AIDS gibi hastalıkların bulaşmasını engellemeyecektir. Bu hastalıkların bulaşmasını engelleyebilmenin tek yolu prezervatif (kondom) kullanımıdır.

Yüzde ve diğer bölgelerde, deri üzerinde düzensiz şekil ve büyüklüğe sahip koyu kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkan renk değişiklikleri (kloazma) oluşumuna yatkınlığınız varsa; Etonogestrel implant kullanımınız süresince güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız.
Implanon (Etonogestrel implant’ın) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

depresyon belirtileri, duygusal dalgalanma.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

implantın uygulandığı yerde hafif morarma, hafif bölgesel tahriş, ağrı veya kaşıntı;

meme hassasiyeti ve ağrısı;

akne (sivilce);

ağrılı ve zor geçen adet dönemleri;

karın ağrısı;

kellik;

kilo alma;

cinsel istek ve arzu değişiklikleri (libido değişiklikleri);

başağrısı.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Implanon (Etonogestrel implant) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi biri ile tedavi görüyorsanız, tedaviniz süresince ve ilacın kesilmesini takiben en az 7 gün boyunca Etonogestrel implant’a ek olarak bir bariyer yöntem (prezervatif, diyafram, spermisid gibi) kullanınız. Eğer rifampisin (Rifadin, Rifcap, Rifex) ile tedavi görüyorsanız, tedaviniz süresince ve ilacın kesilmesini takiben 28 gün boyunca ek bir bariyer yöntem kullanınız.

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Etonogestrel implant kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

primidon (Mysoline);

rifampisin (Rifadin, Rifcap, Rifex);

barbitüratlar [fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum); vb.];

karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);

okskarbazepin (Trileptal, Epsile, Oxilepsi);

rifabutin (Mycobutin);

griseofulvin (Gefulvin Forte).

Bu liste Etonogestrel implant ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Etonogestrel implant ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Implanon (Etonogestrel implant’ı) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Etonogestrel implant’ı oda sıcaklığında; nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz. İmplantı dondurmayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Implanon İmplant ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Implanon İmplant ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Implanon İmplant 'nın asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Implanon İmplant 'nın sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.


__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
etkileri, implanon, yan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lev-End Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Kasım 2014 10:08
Nyolol Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Kasım 2014 04:42
Pen- Os Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 26 Kasım 2014 02:34
Sef Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 19 Kasım 2014 17:58
Implanon Sim Kadın Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 09:12