IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Kasım 2014, 02:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Phenytoin Yan Etkileri




Phenytoin Antigen Injection
İlaç Etken Maddesi:
Fenitoin sodyum
İlaç Marka İsmi:
Phenytoin Antigen Injection
Bilgi:
Beher 5 ml’lik çözelti, 250 mg Fenitoin (271,75 mg Fenitoin sodyum) içerir.
Phenytoin (Fenitoin) Nedir?

Fenitoin antiepileptik* başka bir isimle antikonvülzan (istem dışı kasılmaları önleyen) bir ilaçtır. Fenitoin hastalık nöbetlerine (epilepsi nöbeti vb.) sebep olan beyindeki uyartıları yavaşlatarak çalışır.

(*antiepileptik: Epilepsi (sara)’yı durduran ya da önleyen)

Fenitoin hastalık nöbetlerini kontrol altına almak için kullanılır. Fenitoin tüm farklı hastalık nöbetlerinin tedavisi için değildir, doktorunuz bu ilacın sizin durumunuz için uygun olup olmadığını belirleyecektir.

Fenitoin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

tonik – klonik (grand mal) epilepsilerin* kontrol altına alınması (*tonik – klonik (grand mal) epilepsi: Bilinç kaybı ve iskelet kaslarında artan kasılmanın akabininde tüm kol ve bacaklarda meydanan gelen istem dışı kasılmalarla karakterize nöbet.);

sinir cerrahisi ve / veya ağır kafa travması sırasında ya da sonrasında konvülsiyonların (istem dışı kasılmalar) önlenmesi ve tedavisi;

kalp ritm bozuklukları sonrası görülen çeşitli olgular.

Fenitoin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Phenytoin (Fenitoin) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer hastalık nöbetlerini önlemek için Fenitoin kullanıyorsanız, kendinizi iyi hissetseniz bile bu ilacı kullanmaya devam ediniz. Eğer Fenitoin kullanımını durdurursanız hastalık nöbetlerinizde artış olabilir. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Doktorunuzun bilgisi veya tavsiyesi olmadan kullandığınız Fenitoin’in dozunu değiştirmeyiniz. Eğer ilacın durumunuzu düzeltme konusunda yeterince iyi çalışmadığını düşünüyorsanız doktorunuz ile görüşünüz.

Eğer aşağıdaki gibi yeni ya da kötüleşen belirtilere sahipseniz hemen doktorunuza başvurunuz: Ruh halinde veya davranışlarda değişimler; endişe, kaygı; telaşlı, heyecanlı, saldırgan, agresif, huzursuz ve hiperaktif (ruhsal veya fiziksel olarak) hissetme; intihar ve kendine zarar verme ile ilgili düşüncelere sahip olma.

Yanınızda acil durumlar için Fenitoin kullandığınızı belirten bir kimlik kartı veya bilgilendirme bilekliği taşıyınız. Sizi tedavi eden doktorlar, diş hekimleri veya acil servis elemanları hastalık nöbetleri için ilaç aldığınızı bilmelidirler.

Fenitoin doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir. Bu yüzden kaza ile meydana gelebilecek bir gebeliği önlemek için hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemi (prezervatif, diyafram, spermisid, vb.) kullanınız.
Phenytoin (Fenitoin) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Fenitoin’e veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz bu ilacı kullanmamalısınız:

belirli türdeki kalp ritim bozuklukları (örneğin sinoatriyal blok¹, 2. ve 3. derece atriyoventriküler blok²) (¹sinoatrial blok: Sinüs düğümü ve kulakçıklar arasındaki uyarı dalgalarının blokajından teorik olarak kaynaklandığı düşünülen seyrek kalp ritim bozuklukları. ²atriyoventriküler blok: Kulakçıklarla karıncıklar arasındaki uyarı dalgalarının iletisinde yavaşlama ya da durmayla ortaya çıkan ritm bozuklukları.);

sinüs bradikardisi* (*sinüs bradikardisi: Sinoatriyal düğümden dakikada 60’tan az uyarı çıkması.);

Adams - Stokes sendromu* (*Adams - Stokes sendromu: Yavaş nabız veya nabızın alınamaması, baş dönmesi, bayılma, konvülsiyonlar (istem dışı kasılmalar) ve solunum derinliğinde dalgalanmalar ile birlikte görülen ve ani ölümlere yol açan bir sendrom).

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz:

karaciğer hastalığı;

porfiri;

diyabet (şeker hastalığı);

D vitamini eksikliği veya kemiklerin zayıflamasına sebep olabilecek farklı bir rahatsızlık.

Aileniz ya da sizinle ilgilenen kişiler de ruh halinizdeki değişimler veya belirtiler konusunda dikkatli olmalıdırlar. Doktorunuzun düzenli randevularla sizi kontrol etmesi gerekecektir. Doktorunuz ile planlanmış olan randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Fenitoin kan şekerini düşürebilir. Eğer diyabet (şeker) hastasıysanız bu ilacı kullandığınız süre boyunca kan şekerinizi düzenli aralıklarla ölçtürünüz.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Phenytoin (Fenitoin) Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi D. Bu ilaç doğmamış bebek için zararlı olabilir. Ayrıca Fenitoin hamilelik sırasında hastalık nöbetlerinin azaltılmasında yeteri kadar etkili olmayabilir. Eğer hamileyseniz doktorunuzun izni olmadan Fenitoin kullanmayınız. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız doktorunuza bildiriniz. Bu ilacın kullanımı sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız.

Fenitoin doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir. Bu yüzden kaza ile meydana gelebilecek bir gebeliği önlemek için hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemi (prezervatif, diyafram, spermisid, vb.) kullanınız.

Fenitoin anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
Araç ve Makine Kullanırken Phenytoin (Fenitoin) Kullanabilir miyim?

Fenitoin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız. Eğer araç veya makina kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.
Phenytoin (Fenitoin’i) Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Tablet ya da kapsül formdaki Fenitoin’i bir bardak su ile birlikte, bütün olarak alınız. Kapsül ya da tablet formdaki ilacınızı ezmeyiniz, çiğnemeyiniz, parçalamayınız.

Rengi değişmiş Fenitoin tablet veya kapsülleri kullanmayınız. Doktorunuzdan tekrar reçete yazmasını isteyiniz.

Enjeksiyonluk formda hazırlanan Fenitoin ise kas içine veya toplardamar içine enjekte edilerek uygulanır. İlacın damar içine enjeksiyonu büyük dikkat ve deneyim gerektiren bir uygulama şeklidir. Yapılacak ufak bir hata çok ciddi sorunlara yol açabilir; bu nedenle mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınız. Kas içine enjeksiyon da mutlaka doktor gözetimi altında yapılmalıdır. İlacın hangi bölgeye, ne şekilde uygulanacağına doktorunuz karar verecektir. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Bu ilacın rahatsızlığınızı iyileştirdiğinden emin olabilmek için düzenli aralıklarla kan tahlilleri yapılması gerekebilir. Fenitoin’in bir formundan diğer bir formuna geçerken de kan tahlilleri yapılması gerekbilir.

Eğer hastalık nöbetlerini önlemek için Fenitoin kullanıyorsanız, kendinizi iyi hissetseniz bile bu ilacı kullanmaya devam ediniz. Eğer Fenitoin kullanımını aniden durdurursanız hastalık nöbetlerinizde artış olabilir. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Doktorunuzun bilgisi veya tavsiyesi olmadan kullandığınız Fenitoin’in dozunu değiştirmeyiniz. Eğer ilacın durumunuzu düzeltme konusunda yeterince iyi çalışmadığını düşünüyorsanız doktorunuz ile görüşünüz.

Yanınızda acil durumlar için Fenitoin kullandığınızı belirten bir kimlik kartı veya bilgilendirme bilekliği taşıyınız. Sizi tedavi eden doktorlar, diş hekimleri veya acil servis elemanları hastalık nöbetleri için ilaç aldığınızı bilmelidirler.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz. Fenitoin’in doz aşımı ölümcül olabilir.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: ani göz hareketleri, göz seğirmesi, karmaşık konuşma, denge kaybı, titreme, kas sertleşmesi veya güçsüzlük, halsizlik, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi hissi, bayılma, solunum yavaşlaması veya tıkanması.
Phenytoin (Fenitoin) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol Fenitoin’in kan seviyelerinde değişikliklere yol açabilir..

Fenitoin ile aynı zamanda antiasit* kullanmaktan kaçınınız. Antiasitler bu ilacın vücutta emilimini zorlaştırabilir.

(*antiasitler [alüminyum hidroksit (Dank, Kompensan); hidrotalsit (Talcid); magnezyum-kalsiyum preparatları (Rennie, Rennie Duo); diğer kombine antasit preparatları (Bismomagnesie, Protab)])

Fenitoin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız. Eğer araç veya makina kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.

Fenitoin’in sebep olabileceği diş eti hastalıklarını önlemek için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayınız ve diş ipi kullanınız.
Phenytoin (Fenitoin’in) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Eğer aşağıdaki gibi yeni ya da kötüleşen belirtilere sahipseniz hemen doktorunuza başvurunuz: Ruh halinde veya davranışlarda değişimler; endişe, kaygı; telaşlı, heyecanlı, saldırgan, agresif, huzursuz ve hiperaktif (ruhsal veya fiziksel olarak) hissetme; intihar ve kendine zarar verme ile ilgili düşüncelere sahip olma.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

ateş, ciltte soyulma, içi sıvı dolu kabarcıklar, kırmızı cilt döküntüsü (isilik vb.), morarma;

bilinç bulanıklığı;

karmaşık konuşma, denge veya koordinasyon kaybı;

gözlerde sürekli kas hareketleri;

mide bulantısı, karın ağrısı, düşük ateş, iştah kaybı, koyu idrar, kil renkli dışkı, sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);

kolay kanama ve çürük oluşumu;

şişmiş veya hassas diş etleri;

yüzde veya dudak şeklinde değişimler.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

hafif cilt döküntüsü (isilik vb.) veya kaşıntı;

baş dönmesi, sinirlilik hali, uyku problemleri (uykusuzluk);

seğirme;

mide bulantısı, kusma, kabızlık;

başağrısı.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Yan etkiler ile ilgili detaylı tıbbi tavsiyeler için doktorunuza danışınız.
Phenytoin (Fenitoin) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Kandaki Fenitoin seviyesini yükseltebilecek ilaçlar:

H2 – Reseptör antagonistleri [nizatidin (Axid); famotidin (Duovel, Fagastril, Famodin, Famogast, Famoser, Famotep, Gasterol, Gastifam, Gastrofam, Neotab, Nevofam – L, Ulcusar); ranitidin hidroklorür (Ranitab, Ranitine, Raniver, Ulcuran, Zandid, Zantac) vb.];

fenotiazinler [klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan) vb.];

disülfiram (Antabus);

metilfenidat hidroklorür (Concerta, Ritalin);

sülfonamid grubu ilaçlar (Bactrim, Metoprim, Septrin vb.);

salisilatlar [asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin vb.); sülfasalazin (Salazopyrin EN – tab) vb.];

izoniazit (I.N.H Tablet);

mantara karşı kullanılan ilaçlar [itrakonazol (Funit, Itraspor, Itraxyl, Sporex); ketokonazol (Ketoral, Nizoral); flukonazol (Lumen, Triflucan, Flucan, Fluzole, Fungan, Kandizol, Trizol, Zolax) ];

kalsiyum kanal blokerleri [amlodipin besilat (Amlodis, Amlokard, Amlovas, Caduet, Dilopin, Monovas, Nipidol, Norlopin, Normopres, Norvadin, Norvasc, Vasocard, Vazkor); barnidipin (Libradin); benidipin (Coniel); diltiazem hidroklorür (Altizem – SR, Dilticard, Diltizem); felodipin (Plendil); isradipin (Dynacirc SRO); lasidipin (Lacipil); lerkanidipin hidroklorür (Lercadip); nifedipin (Adalat Crono, Kardilat, Nidicard, Nidilat); nikardipin hidroklorür (Loxen); nilvadipin (Nilvadis); nimodipin (Nimotop); nitrendipin (Baypress); verapamil hidroklorür (İsopamil, İsoptin, Veroptin, Fibrocard L.P.)].

Fenitoin’in nöbetlerin kontrolündeki etkisini azaltabilecek ilaçlar:

fluorokinolon grubu antibiyotikler [siprofloksasin (Ciflosin, Cipro, Ciprolon, Roxin, Proxacin, Siprosan); enoksasin (Comprecin, Enoksetin); levofloksasin (Cravit, Tavanic); moksifloksasin (Avelox, Pitoxil); norfloksasin (Noroxin); ofloksasin (Drovid, Menefloks, Ofloks, Tarivid); pefloksasin (Peflacine); nalidiksik asit (Ürogram) vb];

sukralfat (Antepsin).

Fenitoin ile etkileşebilecek diğer ilaçlar:

karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);

valproik asit içeren ilaçlar (Convulex, Depakin Chrono);

fenobarbital (Paranox, Pirofen, Luminal, Luminaletten);

steroidler [prednizolon (Deltacortil, Neocorten, Prednisolon)];

antidepresanlar [sitalopram (Cipram, Eslopram); esitalopram (Cipralex, Eslorex); fluoksetin (Depreks, Depset, Fulsac, Prozac);fluvoksamin maleat (Faverin); paroksetin (Paxil, Seroxat); sertralin (Lustral, Seralin); milnasipran (Ixel); mirtazapin (Remeron, Mirtaron); reboksetin (Edronax); venlafaksin (Efexor); hiperikum (Felis); amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin);imipramin hidroklorür (Laroxyl, Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin) vb.];

teofilin içeren ilaçlar (Bronkolin 300, Pirasmin, Talotren, Teobag, Teokap SR, Teosel, Xanthium, Carena, Filinsel, Asmafilin, Butofilin SR vb.);

barbitüratlar [fenitoin (Epdantoin, Hidantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum)];

süksinilkolin klorür (Lysthenon Forte);

varfarin sodyum (Coumadin);

furosemid (Lasix, Furomid, Desal);

glibenklamid (Dianorm, Diyaben, Gliben).

Fenitoin ile etkileşen daha farklı birçok ilaç olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız. Kullandığınız tüm ilaçların bir listesini yanınızda taşıyınız ve bu listeyi sizi tedavi eden doktorunuza, eczacınıza veya sağlık profesyoneline gösteriniz.
Phenytoin (Fenitoin’i) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Fenitoin’i oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz. Eğer Fenitoin’in enjeksiyonluk formunda bir bulanıklık, parçacık görürseniz kullanmayınız. Sadece berrak haldeki çözeltileri kullanınız.
Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Phenytoin Antigen Injection ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Phenytoin Antigen Injection ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Phenytoin Antigen Injection'ı asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Phenytoin Antigen Injection'ı sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.


__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
etkileri, phenytoin, yan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sef Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 19 Kasım 2014 17:58
Zexate Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 17 Kasım 2014 10:39
Zimaks Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 17 Kasım 2014 10:38
Zinnat Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 17 Kasım 2014 10:27
Maxalt Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 16 Kasım 2014 21:25