IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Kasım 2014, 20:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Talozin Yan Etkileri




Talozin Ampul
İlaç Etken Maddesi:
Sotalol hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Talozin Ampul
Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) Nedir?

Sotalol beta-blokörler grubu ilaçlardan biridir. Beta-blokörler kalbi ve dolaşımı (toplardamar ve atardamarlar üzerinden kan akışını) etkileyerek çalışır.

Sotalol aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

belirli kalp ritm bozuklukları;

ani başlayan atrial fibrilasyon¹.

[ ¹atrial fibrilasyonu: Kalp kulakçıklarındaki (kalbin sağ ve sol yarısında üstte yer alan iki boşluktan her biri) normal ritmik kasılmaların kas duvarının düzensiz titreşimlerine dönüşmesiyle belirgin, küçük titreşimler şeklindeki kasılmalar.]

Sotalol burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.


Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Enjeksiyonluk formda hazırlanan Sotalol; sabit klinik şartlarda ve düzenli solunum, kan basıncı, kalp hızı ve EKG kontrolüyle uygulanmalıdır.

Kullandığınız Sotalol’ün markasında veya gücünde herhangi bir değişim olursa dozaj ihtiyaçlarınız değişebilir. Eczanede ilacınızı alırken herhangi bir farklılık görürseniz eczacınıza sorunuz ve ilaç ile ilgili sorularınız konusunda eczacınıza danışınız.

Öncelikle doktorunuzla konuşmadan Sotalol kullanımını bırakmayınız veya doz atlaması yapmayınız. İlacın kullanımını aniden durdurmak durumunuzu kötüleştirebilir. İlacı kullanmayı tamamen bırakmadan önce dozu yavaş yavaş azaltmanız gerekebilir. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz belirli bir süre önceden cerrahınıza Sotalol kullandığınız süreyi tam olarak bildiriniz. İlacı kullanmayı kısa bir süreliğine durdurmanız gerekebilir.
Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Sotalol'e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

nefes darlığı;

doğuştan olan ve kontrol altına alınmamış kalp yetmezliği;

belirli kalp hastalıkları özellikle de atriyoventriküler blok¹ (eğer kalbinizde pil takılı değilse) veya sinüs bradikardisi²;

sinoatrial blok³ denilen bir kalp hastalığı;

doğuştan olan veya sonradan ortaya çıkan uzun QT sendromu;

kardiyojenik şok⁴.

( ¹atriyoventriküler blok: Kulakçıklarla karıncıklar arasındaki uyarı dalgalarının iletisinde yavaşlama ya da durmayla ortaya çıkan kalp ritm bozuklukları.)

[ ²sinüs bradikardisi: Kalpteki iletim sisteminin tempocusu olan odaktan (sinoatriyal düğümden) dakikada 60’tan az uyarı çıkması.]

( ³sinoatrial blok: Sinüs düğümü ve kulakçıklar arasındaki uyarı dalgalarının blokajından teorik olarak kaynaklandığı düşünülen seyrek kalp ritim bozuklukları.)

( ⁴kardiyojenik şok: Kalp hastalığına bağlı ya da kalpten kaynaklanan şok tablosu. Ciddi bir kalp hastalığına bağlı olarak kalbin birim zamanda pompaladığı kan miktarındaki düşmeden kaynaklanan şok.)

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Sotalol kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

böbrek hastalığı;

diyabet (şeker hastalığı);

bronşit veya amfizem (doku ve organlar arasında hava kalması) gibi solunum problemleri;

yakın zamanda geçirilen bir kalp krizi;

geçmişte bir kalp hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği öyküsü;

tiroid bozukluğu;

kanda düşük potasyum veya magnezyum seviyesi gibi herhangi bir elektrolit⁵ dengesizliği.

[ ⁵elektrolit: Vücutta bulunan sıvıların içerdiği bazı elementler (sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, vb.)]

Bu gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Sotalol kullanımı sizin için uygun olmayabilir ya da ilacı güvenli şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi B. Sotalol’ün doğmamış bebeğe zarar vermesi beklenmez. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Sotalol anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
Araç ve Makine Kullanırken Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) Kullanabilir miyim?

Sotalol düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.
Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) Nasıl Kullanılır?

Enjeksiyonluk formda hazırlanan Sotalol; sabit klinik şartlarda ve düzenli solunum, kan basıncı, kalp hızı ve EKG kontrolüyle uygulanmalıdır.

Sotalol’ü tam olarak doktorunuz tarafından belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Doktorunuz tarafından belirtilenden daha yüksek dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Kullandığınız Sotalol’ün markasında veya gücünde herhangi bir değişim olursa dozaj ihtiyaçlarınız değişebilir. Eczanede ilacınızı alırken herhangi bir farklılık görürseniz eczacınıza sorunuz ve ilaç ile ilgili sorularınız konusunda eczacınıza danışınız.

Enjeksiyonluk formda hazırlanan Sotalol toplardamar içine enjeksiyon ya da toplardamara infüzyon yoluyla uygulanır. İlacın enjeksiyon ve infüzyon yoluyla uygulanması büyük dikkat ve deneyim gerektiren bir uygulama şeklidir. Yapılacak ufak bir hata çok ciddi sorunlara yol açabilir; bu nedenle enjeksiyonluk formdaki Sotalol’ü kullanırken mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınız.

Öncelikle doktorunuzla konuşmadan Sotalol kullanımını bırakmayınız veya doz atlaması yapmayınız. Bu ilacın kullanımını aniden durdurmak durumunuzu kötüleştirebilir. İlacı kullanmayı tamamen bırakmadan önce dozu yavaş yavaş azaltmanız gerekebilir. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Eğer sürekli kusma ve ishale sebep olan bir hastalığınız varsa doktorunuza bildiriniz. Sürekli ishal veya kusma vücutta potasyum seviyelerini düşürür ve bu durum Sotalol kullanımını tehlikeli hale getirebilir.

Bu ilacın durumunuzu düzelttiğinden emin olabilmek için tansiyonunuzun düzenli olarak kontrol edilmesi gerekecektir. Kalp ve böbrek fonksiyonlarınızın da test edilmesi gerekebilir. Doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz cerrahınıza belirli bir süre önceden Sotalol kullandığınız süreyi tam olarak bildiriniz. İlacı kullanmayı kısa bir süreliğine durdurmanız gerekebilir.

Bu ilaç belirli tıbbi tahlillerde ve testlerde beklenmedik sonuçlar almanıza sebep olabilir. Sizi tedavi eden doktorlara Sotalol kullandığınızı bildiriniz.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozu almanıza 8 saatten daha az süre kaldıysa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız sürede almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Yavaş veya hızlı kalp atışları, nefes darlığı, göğüs ağrısı, şişlik, açlık, güçsüzlük, halsizlik, bilinç bulanıklığı, terleme, baş dönmesi hissi, bayılma, ani hastalık nöbeti (irade dışı kasılmalar).
Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Sotalol kullanımından 2 saat önce veya sonra herhangi bir antiasit¹ kullanmayınız. Doktorunuzun tavsiyesi olmadan antiasit (asit giderici) kullanmaktan kaçınınız. Yalnızca doktorunuzun tavsiye ettiği türde antiasiti kullanınız. Bazı antiasitler Sotalol’ün vücutta emilimini zorlaştırabilir.

( ¹antiasitler [alüminyum hidroksit (Dank, Kompensan); hidrotalsit (Talcid); magnezyum-kalsiyum preparatları (Rennie, Rennie Duo); vb.])
Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol’ün) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

hızlı veya çarpıntılı kalp atışları, nefes darlığı;

kalp yetmezliğinin şiddetlenmesi;

yavaş kalp atışları;

bilinç bulanıklığı, halüsinasyon;

yanma, batma, karıncalanma hissi;

ellerde ve ayaklarda soğuma.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

başağrısı, baş dönmesi;

uyku bozuklukları;

mide ve bağırsak şikayetleri;

ışığa karşı duyarlılık;

saç dökülmesi;

uyuşukluk, yorgunluk hissi.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Doktorunuza kullanmakta olduğunuz tüm ilaçlar hakkında bilgi veriniz. Özellikle de aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz:

ağız yoluyla alınan diyabet ilaçları [glibenklamid (Dianorm, Diyaben, Gliben); glibornurid (Glutril); gliklazid (Betanorm, Diamicron, Glumikron, Oramikron); glikidon (Glurenorm); glimepirid (Amaryl, Diameprid, Glimax); glipizid (Glucotrol XL, Minidiab); metformin hidroklorür (Glifor, Glucophage, Gluformin, Glukofen); vb.];

insülin [insülin aspart (Novomix 30); insülin lispro (Humalog); insülin detemir (Levemir); insülin glarjin (Lantus Optipen); izofan insülin (Humulin, Insulatard); bifazik insülin lispro (Humalog); bifazik izofan insülin (Humulin, Mixtard 30 Innolet, Mixtard Penfill)];

digoksin (Digoxin-Sandoz);

antiaritmik ilaçlar [amiodaron hidroklorür (Cordarone); propafenon hidroklorür (Rytmonorm); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); lidokain hidroklorür (Aritmal, Lidobag, Lidosel); vb.];

trisiklik antidepresanlar [amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin); imipramin hidroklorür (Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin); vb.];

barbitüratlar [fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum); vb.];

fenotiyazinler [asepromazin maleat (Plegicil); flufenazin dekanoat (Prolixin Decanoate); klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan); vb.];

idrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); spironolakton (Aldactone); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu), vb.];

antihipertansifler [benazepril (Cibacen); bosentan (Tracleer); enalapril maleat (Enalap, Renitec, Enapril, Vasolapril, Konveril); fosinopril (Monopril); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); kaptopril (Apo – Capto, Kapril, Kaptoril); kinapril (Acuitel); klortalidon (Hygroton, Regroton); lisinopril (Zestril, Sinopryl, Rilace, Acerilin); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu); metildopa (Alfamet); moeksipril hidroklorür (Univasc); moksonidin (Cynt, Physiotens); perindopril (Coversyl); ramipril (Delix, Delix Protect, Blokace, Blokace Plus); rilmenidin (Hyperium); silazapril (İnhibace, İnhibace Plus); spironolakton (Aldacton); sodyum nitroprusid (Nipruss); trandolapril (Gopten); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); vb.];

vazodilatörler [flunarizin (Sibelium); iloprost trometamol (İlomedin 20); pentoksifilin (Pentox, Trental, Trentilin, Vasoplan); piribedil (Trivastal 50R); sinarizin (Sefal); ko – dergokrin mesilat (Toterjin, Segol); nisergolin (Sermion); vb.];

kalsiyum kanal blokerleri [amlodipin besilat (Amlodis, Amlokard, Amlovas, Caduet, Dilopin, Monovas, Nipidol, Norlopin, Normopres, Norvadin, Norvasc, Vasocard, Vazkor); barnidipin (Libradin); benidipin (Coniel); diltiazem hidroklorür (Altizem – SR, Dilticard, Diltizem); felodipin (Plendil); isradipin (Dynacirc SRO); lasidipin (Lacipil); lerkanidipin hidroklorür (Lercadip); nifedipin (Adalat Crono, Kardilat, Nidicard, Nidilat); nikardipin hidroklorür (Loxen); nilvadipin (Nilvadis); nimodipin (Nimotop); nitrendipin (Baypress); verapamil hidroklorür (İsopamil, İsoptin, Veroptin, Fibrocard L.P.); vb.];

MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect Tablet); selejilin hidroklorür (Moverdin)];

narkotik ilaçlar [fentanil (Durogesic); meperidin hidroklorür (Aldolan, Pethidine Antigen); morfin hidroklorür (Vendal); morfin sülfat (M – Eslon); morfin metil eter (Fenokodin); nalokson hidroklorür (Nalokson Hidroklorür); petidin hidroklorür (Aldolan); tramadol hidroklorür (Tramadolor, Ultrameks); vb.];

rezerpin içeren ilaçlar (Regroton, Adelphan);

noradrenalin tartarat (Steradin, Xylonor);

metildopa (Alfamet);

haloperidol (Norodol, Sedaperidol);

terfenadin karboksilat hidroklorür (Feksine, Fexofen, Fexadyne, Fexavil, Telfast, Vivafeks);

astemizol (Almizol, Histamal, Histamizol, Histazol);

albuterol (Asthavent, Vent – O – Sal, Ventolin);

terbutalin sülfat (Bricanyl);

teofilin içeren ilaçlar (Bronkolin 300, Pirasmin, Talotren, Teobag, Teokap SR, Teosel, Xanthium, Carena, Filinsel, Asmafilin, Butofilin SR, vb.).

Bu liste Sotalol ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Sotalol ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Talozin (Enjeksiyonluk Sotalol’ü) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Talozin Ampul ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Talozin Ampul ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Talozin Ampul'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Talozin Ampul'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
etkileri, talozin, yan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Talozin Tablet Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 18 Kasım 2014 20:05
Zyntra Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 17 Kasım 2014 00:37
Zyzapin Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 16 Kasım 2014 22:59
Anestezinin Yan Etkileri Liaaa Sağlık Köşesi 0 06 Kasım 2012 17:30
Rakı'nın etkileri cLaS Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 12 Eylül 2012 23:03