IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Eylül 2011, 22:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oksinazal %0.025 Pediatrik Burun Damlası




FORMÜLÜ

Her 1 ml’de 0.25 mg oksi****zolin hidroklorür; yardımcı madde olarak, 0.15 mg benzalkonyum klorür, 0.2 mg disodyum edetat dihidrat, 0.2 mg polietilen glikol, 0.167 mg propilen glikol, 0.033 mg sodyum fosfat dibazik, 0.133 mg sodyum fosfat monobazik ve saf su q.s. bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Farmakodinamik Özellikleri

Oksi****zolin, imidazolin türevi bir sempatomimetik amindir. Burun mukozasına uygulandığında, a-adrenerjik reseptörler üzerindeki etkisiyle genişlemiş arteriyollerde vazokonstriksiyona, nazal kan akımının ve konjesyonun azalmasına neden olur. Oksi****zolin, tıkanmış bulunan östaki borusunun açılmasını da sağlayabilir.

Farmakokinetik Özellikleri

Oksi****zolinin lokal vazokonstriktif etkisi, uygulamadan sonra genellikle 5-10 dakika sonra başlar ve 12 saate kadar devam eden dekonjestan etki sağlanır.

Burun mukozasına topikal olarak uygulanan oksi****zolin, çok ender olarak sistemik etki oluşturacak kadar emilim gösterebilir. Sistemik emilim gösteren oksi****zolinin insanlardaki dağılımı ve atılımı ile ilgili bilgi mevcut değildir.

ENDİKASYONLARI

Grip, nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinit (saman nezlesi) ve sinüzitte görülen burun tıkanıklığının giderilmesinde kullanılır.

KONTRENDİKASYONLARI

Oksi****zoline ya da bileşiminde bulunan diğer maddelere karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.

Kalp hastalığı, hipertansiyon, tiroid hastalığı, diabetes mellitus, dar açılı glokom veya prostat hipertrofisi nedeniyle işeme güçlüğü bulunan hastalarda, hekim önerisi olmadan kullanılmamalıdır.

Dura mater bütünlüğünün bozulmuş olduğu trans-sfenoidal hipofizektomili hastalarda, rhinitis sicca’lı hastalarda kullanılmamalıdır.

UYARILAR/ÖNLEMLER

6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz. Çok gerekliyse doktora danışılmalıdır.
Diğer nazal dekonjestanlara aşırı duyarlı olan hastalarda, oksi****zoline karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu görülebilir.

Kalp hastalığı (angina pectoris dahil) ya da hipertansiyon, prostat hipertrofisi, diabetes mellitus, dar açılı glokom ya da hipertiroidili hastalarda, sistemik sempatomimetik etki olasılığı nedeniyle, tedaviden beklenen yararlar ve olası riskler değerlendirildikten sonra dikkatle kullanılmalı, sistemik etkiler açısından hastalar izlenmelidir.

Monoamin oksidaz inhibitörü, trisiklik antidepresan ya da maprotilin kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır (“İlaç Etkileşimleri ve Diğer Etkileşimler” bölümüne bakınız).

Uzun süre ya da yüksek dozlarda kullanıldığında rebound konjesyona yol açabileceğinden, ardışık olarak 7 günden uzun süre kullanılmamalı ve önerilen dozlar aşılmamalıdır.

Gebelik ve Laktasyon Üzerine Etkileri

Gebelik kategorisi: C
İnsanlarda gebelik ve emzirme döneminde yeterli çalışmalar yapılmamıştır. Sistemik emilimi söz konusu olabileceğinden, olası yararlar ve fötusa olabilecek zararlar değerlendirilmeli; olası yararların fötusa olabilecek zararlardan daha fazla olacağına karar verilirse kullanılmalıdır.
Oksi****zolinin insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.

Araç ve Makine Kullanmaya Etkisi

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi bildirilmemiştir.

YAN ETKİLER/ADVERS ETKİLER

Seyrek olarak burunda geçici yanma ve batma hissi, burun akıntısında artış ya da burun mukozasında kuruluk ve aksırık ortaya çıkabilir Önerilenden uzun süre ya da yüksek dozlarda kullanılması durumunda; reaktif hiperemiye bağlı burun tıkanıklığı görülebilir.

Sistemik emilim belirtileri: görme bulanıklığı, kalp atımında hızlanma, düzensizlik ve çarpıntı, baş dönmesi, sersemlik ve uyku hali, hipertansiyon, sinirlilik, titreme, uykusuzluk, güçsüzlük.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ VE DİĞER ETKİLEŞİMLER

Oksi****zolinin sistemik emiliminin yüksek olması durumunda; trisiklik antidepresanlar, maprotilin, bromokriptin ve (iproniazid gibi) selektif olmayan monoamin oksidaz inhibitörleri, oksi****zolinin presör etkilerini güçlendirebilir. Selektif olmayan monoamin oksidaz inhibitörü ilaç kullanımının sonlandırılmasından 14 gün sonra dahi etkileşim söz konusu olabilir. Bu nedenle, oksi****zolin bu ilaçlarla birlikte zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır.
Bir etkileşim saptanmamış olmasına karşın, oksi****zolin ile birlikte moklobemid gibi selektif monoamin oksidaz inhibitörü kullanması gereken hastalar olası bir etkileşim konusunda bilgilendirilmelidir.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

6 yaşın üstü çocuklar: 10-12 saatte bir (sabah ve akşam) her burun deliğine 1-2 damla damlatılır.

Doktor tavsiyesi olmadan 3 günden daha uzun süre kullanılması önerilmez.

DOZ AŞIMI

Oksi****zolinin aşırı dozda ve/veya uzun süreli veya çok sık kullanılması, burun mukozasında iritasyona yol açabilir ve özellikle çocuklarda (terleme, taşikardi, aritmi gibi) istenmeyen sistemik etkilere neden olabilir. Spesifik tedavisi yoktur. Semptomatik destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

SAKLAMA KOŞULLARI

30 °C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.





TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ VE AMBALAJ MUHTEVASI

10 ml., Damlalıklı cam şişelerde.

PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK DOZAJ ŞEKİLLERİ

Oksinazal % 0.05 Burun Spreyi, 10 ml’lik ambalajlarda.


RUHSAT SAHİBİ VE ÜRETİM YERİ

Eczacıbaşı İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Küçükkarıştıran 39780 Lüleburgaz

Ruhsat tarihi:
Ruhsat no:

Reçete ile satılır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
%, burun, damlası, oksinazal, pediatrik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Estetik burun ameliyatı sonrası burun düşermi? PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 29 Şubat 2016 16:08
Burun Kanaması, Burun Kanamasının Nedenleri?, Burun Kanamasında Ne Yapmalı? Violent Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 19 Nisan 2014 17:22
A-Per Pediatrik Şurup Sır İlaçlar ve Yan Etkileri 0 04 Ağustos 2013 10:08
A-ferin Plus Pediatrik Nedir? Sır İlaçlar ve Yan Etkileri 0 04 Ağustos 2013 10:01
Burun Tikanikligi Burun Estetigi KarakıZ Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 29 Ağustos 2011 03:08