IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Konu Kapatılmıştır
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Aralık 2010, 20:47   #11
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 35.Hafta ''Çok Bilmiş'' Nocturnal




Simge Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bitlisli olduğunuzu okumuştum. Bitlisin tarihi ve turistik yerlerini anlatırmısın Bitlis'in neleri meşhurdur?
İhlasiye medresesi:
Nemrut dağı krater gölleri:
Bitlis kalesi:
Süphan dağı:
Beş minare hikayesi:
Ahlat müzesi:
Tatvan kalesi:
Ne yenir:
Ne alınır:

Bitlisin bu ilçelerinin nesi meşhurdur

Mutki:
Adilcevaz:
Ahlat:
Hizan:
Tatvan:


1 - Bitlisin tarihi ve turistik yerlerini anlatırmısın

Bitlis yöresi tarihte, batıyı doğuya bağlayan ticaret yolu üzerinde bir geçiş alamnda olması nedeniyle çeşitli uygarlıkların varlığı ve izlerini taşımaktadır. Bitlis ve Ahlat kentlerinde, Urartu, Selçuklu Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarına ait arkeolojik, tarihi ve mimari eserler yoğun olarak yer almaktadır.
Altyapı ve tesis yönünden turizm sektörünün gelişmişlik düzeyi çok düşük olan Bitlis ilindeki bugünkü turizm etkinlikleri önemli ölçüde, Doğu Anadolu tur güzergahına bağlı olarak gelişmektedir.
Dağcılık ve Kış Sporları




Bitlis ilinin topografyası, dağcılık ve kış sporları için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.
* SÜPHAN DAĞININ DAĞCILIK POTANSİYELİ
Ülkenin ikinci yüksek dağı olan Süphan Dağı dağcılık, tırmanma ve dağ yürüyüşleri için elverişli bir doğal yapıya sahiptir. Tipik bir volkanik kütle olan Süphan'm kuzey eteklerinde kayalıklar, derin yarlar ve mağaraların bulunması, güney eteklerinde, balık avcılığına ve kampçılığa elverişli Aygır Gölünün, çevrede Kef Kalesi, Adilcevaz Kalesi gibi tarihi kalıntıların yer alması ve Van Gölünün kıyı olanakları da çekiciliğini artıran unsurlardır.
* NEMRUT DAĞININ DAĞCILIK, KIŞ SPROLARI VE REKREASYON POTANSİYELİ
îlde, dağcılık ve kış sporları için önemli bir kaynak Nemrut Dağıdır. Yapısı itibariyle uzun dağ yürüyüşlerine uygun olan Nemrut Dağı, Krater gölü, sıcak su kaynaklan, buz mağarası ve Van Gölünün görülebileceği manzara olanakları gibi ilginç özellikleri nedeniyle rekreatif değeri yüksek olan bir doğal değer niteliğindedir.
İklim koşullan nedeniyle, yılın 4-5 ayı dağ ve dağ etekleri karlarla örtülüdür. Kar kalınlığının yüksek olduğu Nemrut Dağında kann yerde kalma süresi Aralık-Nisan aylannı kapsamaktadır. Dağm yamaçlan eğim ve yönlenme açısından kış sporlan ve kayak açısından uygundur. Nemrut Dağının potansiyelinin kullanımı için çalışmalar başlatılmıştır. Nemrut Kalderası (Krater gölü ve çevresini kapsayan havza) 1. derece doğal sit alam olarak koruma altına alınmıştır. Güneydoğuya bakan yamaçlan kış sporlan merkezi olarak belirlenmiş ve bu bölge Ahlat Turizm Merkezi kapsamına alınmıştır.
Nemrut Dağında "Kış Sporları ve Kayak Merkezi" yapılabilmesi için 2000 yılında fizibilite raporu hazırlanmış olup, plan ve proje çalışmaları sürdürülmektedir.
* BİTLİS KAYAK MERKEZİ
Bitlis kayak merkezi kentin kuzey batısında yer almaktadır. Bitlis kayak pisti halen kullanılmaktadır. Pist kuzeydoğu yönüne bakmaktadır. Eğim ve güneşlenme açısından kayak sporuna uygundur. Ancak pist boyunun kısa olması (600-700 m.) ve pist sonunda yerleşme alanlarının bulunması açılarından dezavantajları vardır.
* SAPGÖR (DİDEBAN) KAYAK PİSTİ
Bitlis kentinin kuzey doğusunda yer alan Sapgör kayak pisti, uzunluğu (800-900 m.) eğimi ve yönlenmesi açılarından olumlu değerlere sahip kayak merkezi potansiyeline sahiptir. Tesis olmamasına rağmen profesyonel kayakçılar tarafından geçmişte kullanılmıştır. 1993 yılında Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Ancak planlama ve yatırım için bir girişimde bulunulmamıştır. Çevre yolu geçişi nedeniyle pistin olumsuz etkilenmesi söz konusudur.
* RAHVA KAYAK MERKEZİ
Rahva düzlüğünü güneyden çevreleyen dağ sırasının kuzeye bakan yamaçları eğim ve yönlendirme açısından uygun olmasına rağmen, bölgenin çok sisli ve sürekli kar yağışı alması açılarından dezavantajları bulunmaktadır.


Kaplıca Kaynakları




Van Gölü çevresi kaplıca kaynaklarının oluşumuna etken faktörler açısından Van-Tatvan fay hattının kuzey ve güney bölümleri olarak iki ayn özellik göstermektedir. Bu hattın kuzeyinde kalan alanlarda yakın zaman volkanik faaliyetlerin yoğun olmasına bağlı olarak çok sayıda sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Buna karşılık hattın güneyi genel olarak yaşlı jeolojik oluşumlara sahip olup, sıcak su kaynağı bakımından fazla zengin değildir.
İldeki kaplıcalardan en önemlisi Güroymak (Çukur) kaplıcası olup, yer ve konumu, akım değeri, fiziki ve kimyasal özellikleri bakımından olumlu özelliklere sahiptir.
Çukur kaplıcası Turizm Bakanlığının çalışmalarında ve ilgili literatürde bölge ölçeğinde önem taşıyan 2. derece öncelikli kaplıcalar olarak tanımlanmıştır.
İlde bulunan diğer kaplıca, içme ve maden sulan, yerel ve yöresel ölçekte kullanıma açılabilecek nitelikteki kaynaklardır. Bunlardan Nemrut Dağı kaplıcası, akım değeri düşük fiziki ve kimyasal nitelikleri yüksek olmamakla birlikte, konumu nedeniyle çevresindeki doğal değerlerle birlikte önem kazanmaktadır.



* Ahlat Turizm Merkezî
Van Gölû'nün kuzeybatı kesiminde, Tatvan'ın Kıyı Düzü yerleşmesi ile Adilcevaz'm batısındaki Kıztaşı Mevkii arasındaki yaklaşık 60 km.lik kıyı bandım kapsamaktadır. Nemrut Dağı ve Krater Gölû'nün turizm ve çekim merkezi potansiyeli dikkate alınarak 1. Derece Doğal Sit Alam olan Nemrut Kalderası'mn güneydoğusunda, kış sporlarına yönelik kayak ve kış sporları merkezi olarak belirlenen alan 2002 yılında Ahlat Turizm Merkezi sının içerisine alınmıştır.
* Tatvan Turizm Merkezi
Bitlis ve Van illerinin sınırlan içinde kalmakta olup, Tatvan kentinin doğusundan başlayıp, Gevaş'ın batısında Akdamar Adası arasındaki yaklaşık 90 km.lik kıyı bandını kapsamaktadır.
Turizm Merkezleri karan ile Van Gölü güney ve batı kesimlerinde plajların ve diğer potansiyelin koruma-kullanma dengesi içinde turizme kazandıniması hedeflenmiştir. Böylelikle, bölgedeki tarihi-kültür varlıkların ve Süphan ve Nemrut Dağı gibi doğal güzelliklerin yarattığı turizm potansiyeline dayanarak Van Gölü kıyısında turizm yatırımlarının gerçekleştirilebileceği düşünülmüştür. Ahlat Turizm Merkezinde 123 hektarlık alanda ve Tatvan Turizm Merkezinde 234 hektarlık alanda bölgenin ihtiyaç ve potansiyeli değerlendirilerek, buna uygun turistik tesislerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Doğu Anadolu Bölgesine yabancı sermayenin turizm yatmmlan amacıyla çekilmesi ilkesine bağlı olarak, turizm kullanımlarına aynlmış kamu arazilerinden, Ahlat Turizm Merkezi içinde bulunan Tatvan İlçesi, Kıyıdüzü Köyünden başlayarak Tatvan yerleşmesi yakınma kadar uzanan, Milli Savunma Bakanlığına tahsisli 1.542.640 nf büyüklüğündeki 678 nolu parselin; Milli Savunma Bakanlığının kullanımındaki Sorgun Kışlasının dışmda kalan kesimini oluşturan Simek Koyundaki arazi Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir.
Turizm merkezlerinin çevre düzeni ve imar planlan ile ilgili çalışmalar tamamlanmamıştır.
* Sapgör Turizm Merkezi
Bitlis kentinin kuzey doğusunda Sapgör Turizm Merkezi, 1993 yılında kış turizmi potansiyeli değerlendirilerek kış sporlan turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.
Turizm merkezinin çevre düzeni ve imar planlan ile ilgili çalışmalar yapılmamıştır.
TUR GÜZERGAHLARI, ORGANİZE TURLAR
* Bitlis ilinin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi iç ve dış turizm talebi yaratan önemli merkezlerden uzakta yer almaktadır. Bölgeye olan ulaşımın maliyeti yüksektir. Bu durum bölgeye olan turizm talebinin organize turlar biçimde gelişmesine neden olmaktadır.
- Güneydoğu Anadolu Turları
- Bölge içinde iki tur güzergahı vardır. Bölge Tur Güzergaha Havaalanı veya karayolu girişli bu güzergah Gaziantep veya Adıyaman'dan başlamaktadır. Turlar ana ulaşım akaslarmı takiban Diyarbakır veya Mardin'de son bulmaktadır. Tur güzergahında; özellikle Gaziantep ( kent, yakın arkeolojk alanlar, ve Zeugma), Nemrut ve çevresi (Adıyaman), Şanlıurfa (kent ve Harran), Mardin (kent ve yakın çevresi), Midyat, Hasankyef (Batman) ve Diyrabakır önemli ilgi noktalandır. Bu tur güzergahlan, giriş noktasına göre kuzey veya güney kesim karayolu izlenerek gerçekleşmektedir.





2 - Bitlis'in neleri meşhurdur?


- Bitlis Tütünü
- Bitlis Balı
- Bitlis Kebabı
- Bitlis Cevizi
- Bitlis Kalesi
- Nemrut krater gölü
- Selçuklu mezarlıkları
- Ahlat kümbetler
- Ahlat Bastonu
- İhlasiye medresesi








4 - Nemrut dağı krater gölleri

tatvan ilçesinin 12 km. batısında bulunan nemrut volkan dağı kalderası içerisinde ve deniz seviyesinden 2247 metre yükseklikte, yüzölçümleri 1.2 ile 15 km2 arasında değişen birbirinden bağımsız beş gölden oluşur. bunlardan 'ılı göl'ün su sıcaklığı, yeraltı sıcaksu kaynaklarıyla olan bağlantısı nedeniyle kış aylarında 40, yaz aylarında ise 60 dereceye kadar çıkar.

büyük göl, yüzölçümü itibarı ile türkiye'nin en büyük, avrupa'nın dördüncü ve dünyanın onaltıncı büyük krater gölü olma özelliğini taşır. su derinliği, ortalama 100 m. civarında olmakla birlikte kimi yerlerinde 150 m.'ye kadar iner. memba suyu kalitesindeki tatlı ve soğuk sularında yetişen sazan balıkları sayesinde göl balıkçılığı, bir geçim kaynağı haline gelişmiştir





5 - Bitlis kalesi

Şehir merkezinde sert bir kaya bloğu üzerindedir. Şimdiye kadar bilimsel bir araştırmaya yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığı için, içinde barındırdığı tüm esrarıyla ve bütün görkemiyle ayakta durmaktadır.

Yazılı kaynaklarda; M.Ö. 330 tarihinde Büyük İskender'in komutanlarından Leys Bedlis tarafından yaptırıldığı, çevresinin 2800 metre, Yüksekliğinin 56 metre ve sur kalınlığının 7 metre olduğu, üstünde muhteşem bir han sarayı ile 300 ev, 1 han, 1 cami, ayrıca aşağı kalede ise, iki başı demir kapılı bir çarşı, bir bedesten ve birkaç yüz evin bulunduğu belirtilmektedir.

Günümüzde sadece kale mevcut olup, zaman zaman yapılan onarımlarla Muhteşem görünümünü korumuştur.



6 - Süphan Dağı

Süphan dağına tırmanmak için genellikle Doğu ya da güney yamacı tercih edilir. Tırmanış sırasında Van gölü her an birbirinden değişik ve güzel görüntüler sunar. Doruk tırmanışına doğu rotasında Aydınlar, güney rotasında ise Harmantepe (Norşıncık) köyünden başlanır. Doğu rotasında Aydınlar'a 6-7 km uzaklıkta bulunan 2500 m yükseklikteki Şekerpınarı ya da Süphan yaylasında kamp kurulur; kamp yerinden doruğa tırmanış ve dönüş, 8-10 saatlik bir zaman alır. Tırmanış için Adilcevaz İlçe Jandarma Karakolu'ndan önceden izin almak gereklidir.





7 - Beş minare hikayesi

Rus işgali sırasında Bitlis, bir harabe şehir görüntüsü alır. Düşmanın çekilmesinden sonra savaş esnasında Bitlis'ten kaçan bir baba ve oğul, Bitlis'e dönmek üzere yola çıkarak şehre hakim konumdaki Dideban Dağı eteğine varırlar. Baba, şehirde canlı kalıp kalmadığını öğrenmek için oğlunu şehre gönderir. Bir süre sonra oğul geri döner ve uzaktan babasına şöyle seslenir:
"Şehirde yaşama dair hiçbir iz yok; sadece beş tane minare ayakta kalmış."
Bunu duyan baba yıkılır, diz çöker ve şöyle bir ağıt yakarak oğlunu yanına çağırır.
Bitlis'te beş minare, beri gel oğlan beri gel.
Yüreğim dolu yare, beri gel oğlan beri gel.
Bu ağıt zamanla türkü ve manilere konu olarak günümüze kadar gelir.




8 - Ahlat Müzesi

Ahlat Müzesi 1970 yılında teşhire açılmıştır. Müzede daha çok 1965-1991 yılları arasında Çifte Hamam, Zaviye ve Ulu Cami'de yapılmış kazılarda çıkarılan eserler, Seçuklu Dönemine ait figürlerle bezeli seramik buluntuları sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında ilçeye 15 km. uzaklıkta bulunan Yuvadamı nekropol alanından çıkarılan M.Ö. 2. binyıl ve Erken Demir Çağına ait mezar buluntuları (seramikler) ve bunlar içerisinde önemli bir yer tutan M.Ö. 2. binyıl Doğu Anadolu kökenli seramikler de yer almaktadır.
Müze seksiyonunda yer alan eserler şöyle sınıflandırılabilir:
a) Değişik dönemlere ait sikkeler.
b) Urartu kültürüne ait çift ejderha başlı bilezikler, kemerler, elbise iğneleri ve saç tokaları.
c) Roma Dönemine ait seramik örnekleri, kandiller, pipolar.







9 - Tatvan Kalesi

Tatvan’ın Tuğ Mahalsinde bulunan Tatvan Kalesi, Kanuni Sultan’ın vezirlerinden Zal Paşa tarafından 1550-1560 yıllarında yaptırılmıştır. Bölgede beylerbeylik yapmış bulunan Zal Paşa’nın Bitlis de bunun dışında eserleri bulunmaktadır.

Osmanlı-İran Savaşları sırasında İran Şahı Tahmasp Kuli Han, Adilcevaz ve Ahlat Kalelerini ele geçirmiş, Tatvan Kalesi’nden oraya yardım gitmesini önlemek amacıyla bu kaleyi yıktırmıştır.

10 - Ne Yenir

Ciğer Taplaması, Tutmanc Aşı, Şekalok, Gılorik, Has Dolması, Mişevşi, Ayran Aşı, Turşu Aşı, Çireş Çorbası, Kengerli Pilav, Turşulu Dolma, Fındık Dolması, Gari Aşı, Halise, Bitlis Büryanı



Bitlis Kebabı ( Büryan )


11 - Ne alınır ?

- Ceviz
- Baston
- Fındık
- Bal

11- Bitlisin bu ilçelerinin nesi meşhurdur

Mutki: - El-Aman Kervansarayı
Adilcevaz: Ceviz
Ahlat: Baston
Hizan: Şerefiye, Kalealtı Fındık
Tatvan: Tatvan kalesi, Akdamar Adası
Güroymak : Beyaz Karanfil




BİTLİS


Tatvan


Adilcevaz


Ahlat



Hizan


Mutki



Güroymak



Hepsi Anlıntıdır.


Konu Aragorn tarafından (14 Aralık 2010 Saat 21:01 ) değiştirilmiştir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 14 Aralık 2010, 22:28   #12
Çevrimdışı
Ay
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 35.Hafta ''Çok Bilmiş'' Nocturnal




Bitliste 3 buçuk yılımı geçirdim. Soru olarak yazdığım sorular gittiğim, gördüğüm ve çok beğendiğim yerlerdi...
Ve o yılları hala aklıma gelir ve çok özlerim. İnşallah nasip olur da Bitlise tekrar gitme şansım olur
Keşke sizde alıntı olarak değil de.. Bitlisi biliğiniz, tanıdığınız kadarını yazsaydınız

 

Alt 14 Aralık 2010, 23:05   #13
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 35.Hafta ''Çok Bilmiş'' Nocturnal




Simge Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bitliste 3 buçuk yılımı geçirdim. Soru olarak yazdığım sorular gittiğim, gördüğüm ve çok beğendiğim yerlerdi...
Ve o yılları hala aklıma gelir ve çok özlerim. İnşallah nasip olur da Bitlise tekrar gitme şansım olur
Keşke sizde alıntı olarak değil de.. Bitlisi biliğiniz, tanıdığınız kadarını yazsaydınız


Burdaki arkadaslara da bitlisi tanıtmaktı amacım. Alıntı olarak ise daha kapsamlı geniş anlatmaktı amacım. Kendi bildigimi yazsam bu yazdıklarımdan 3-5 eksik cümle yazardım aynı yani. Bitlis diğer dogu illerinden cok farklı. Bi kere %80 Milliyetçi bi kesim. Bitlis hakkındaki düsüncelerin içinde Tşkr ederim Simge Yine Bekleriz Seni Bitlise.

 

Alt 14 Aralık 2010, 23:43   #14
Çevrimdışı
Ein
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 35.Hafta ''Çok Bilmiş'' Nocturnal




Bitliste beş minare beri gel Berke beri gel
ehöm ehömm..
Şey soruya geleyim..
Bu kadar soruyu sana sorduktan sonra hakkımda ne düşünmeye başladın

 

Alt 15 Aralık 2010, 10:49   #15
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 35.Hafta ''Çok Bilmiş'' Nocturnal




Ein Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bitliste beş minare beri gel Berke beri gel
ehöm ehömm..
Şey soruya geleyim..
Bu kadar soruyu sana sorduktan sonra hakkımda ne düşünmeye başladın


Songül İster 100 Soru Sor ister 1000 Soru. Ben Seni Kolay Bulmadım ki hiç yere kaybedeyim. 100 Soruyla Düşüncelerim değişmezki. Dün neyse bugunde O'sun Bende Her Ne Kadar soruların Terletsede beni 1 Saatimi Alsada Can'sın. Sanal Alemde En'lerimdensin. İyiki Varsın, İyiki Tanımısım Seni küçük Bıldırcın Dünde böyle Düsünüyordum, bugunde böyle ve Yarında olucak böyle düsüncelerim
Seviliyorsun Arkadaşım. ;s3

 

Alt 19 Aralık 2010, 18:55   #16
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 35.Hafta ''Çok Bilmiş'' Nocturnal




Konuyu destekleyen herkese Teşekkür ederiz.

Kilit!

__________________
aslinda güzel çocuklariz biz..
 

Konu Kapatılmıştır

Etiketler
35hafta, cok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
91.Hafta Çok Bilmiş *aSi* AngeLus IF - Çok Bilmiş 3 06 Eylül 2012 19:59
88.Hafta Çok Bilmiş *aSk* Aze IF - Çok Bilmiş 15 11 Ağustos 2012 03:06
77.Hafta Çok Bilmiş *Neo* Afrodit IF - Çok Bilmiş 16 16 Şubat 2012 22:45
68. Hafta Çok Bilmiş *Set* Afrodit IF - Çok Bilmiş 4 10 Aralık 2011 11:48
38.Hafta Çok Bilmiş ''Spy'' Ruj IF - Çok Bilmiş 6 19 Ocak 2011 00:47